Haller over vertrek bij Ajax: ‘Vertel het niet aan mijn vrouw, maar...’

Woensdag, 9 juni 2021 om 07:23Dominic Mostert • Laatste update: 07:43

Sébastien Haller weet nog steeds niet precies waarom hij in het afgelopen seizoen geen Europa League-wedstrijden voor Ajax kon spelen. De aanvaller werd niet ingeschreven voor de knock-outfase van zijn club, waardoor hij alle wedstrijden vanaf de tribune moest bekijken. Haller weet niet exact wat er misging, maar zegt in een uitgebreid interview met So Foot dat hij vanaf het eerste moment medelijden had met de verantwoordelijken.

"Zelfs ik weet niet wat er is gebeurd!", blikt Haller lachend terug. Begin februari kwam de administratieve blunder van Ajax aan het licht. Erik ten Hag vertelde dat de club was vergeten 'een vinkje aan of uit te zetten'. De Amsterdammers vroegen de UEFA vervolgens om een uitzondering te maken, maar de Europese bond hield vast aan de eigen regels. "Ik zat 's avonds in mijn hotelkamer en kreeg een berichtje: 'Beantwoord geen vragen van journalisten over de Europa League-kwestie, we gaan dit oplossen, zeg niets'. Dus ik dacht: wat voor kwestie, waar hebben ze het over? Ik wist er niks van, terwijl zij al bezig waren om me weer op de lijst te krijgen."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

"Het was een menselijke fout. Iemand vergat het formulier in te leveren, maar behalve de ontbrekende muisklik was er ook sprake van slechte communicatie. De één had vakantie, de ander was een weekend weg, de ander vierde zijn verjaardag... Het was ongelukkig, maar de UEFA maakt geen onderscheid, of je nu Ajax bent of niet", vervolgt de spits. "De volgende dag, toen ik me weer bij de club meldde, zag ik de persoon die aan de basis stond van de fout. Hij had heel veel spijt." Haller voegt er niet aan toe om wie het ging, maar mogelijk doelt hij op teammanager Jan Siemerink.

“Het is niet alsof hij het expres deed. Het was een fout, zoals we allemaal fouten maken. Ik had niet graag in zijn schoenen gestaan. Ik had medelijden met hem. Ik wilde niet dat hij in de problemen zou komen of ontslagen zou worden, dus ik probeerde het zo goed mogelijk af te handelen. Het is inmiddels vergeten en vergeven. Ik focus me liever op wat ik wel kan winnen dan op wat ik heb gemist", maakt Haller duidelijk. Het was desondanks erg moeilijk om vanaf de tribune te moeten toekijken, geeft hij toe. "Dat was het moeilijkste. Het voelde als een steek in m'n hart, ik werd er boos om. Maar ik zei tegen mezelf dat ik twee dingen kon doen: boos worden en om me heen slaan, wat zou zorgen voor veel negativiteit rond een club die nog om drie prijzen speelde, of me op de achtergrond houden, mijn vrienden steunen en op een positieve manier proberen het seizoen te beëindigen."

De fout van Ajax heeft er niet voor gezorgd dat Haller anders is gaan denken over zijn toekomst bij de club. De recordaankoop tekende in de winter een contract tot medio 2025 en wil voorlopig blijven, al kan hij niet beloven zijn contract te zullen uitdienen. "Volgens mij is het 2025, ja. Voetballers kijken eigenlijk niet echt naar het jaartal. We tekenen gewoon", lacht Haller. "Dit moet je niet aan mijn vrouw vertellen, maar het doel is niet specifiek om hier te blijven, nee. De mogelijkheden zijn eindeloos in het voetbal en de carrières zijn kort. Ik leg mezelf niets op. Natuurlijk zal ik niet binnen zes maanden vertrekken, dat is niet het plan. Maar aan de andere kant weet je het nooit zeker. Dat hoort ook bij het voetbal. Nederland, Spanje, Frankrijk, Engeland... Op een gegeven moment moet ik beslissen in welk land ik mijn loopbaan wil beëindigen en mijn kinderen wil opvoeden."

Haller benadrukt dat hij van Nederland houdt. Hij speelde tussen 2015 en 2017 al voor FC Utrecht en greep de kans op een terugkeer in de Eredivisie met beide handen aan, toen Ajax hem wilde overnemen van West Ham United. "Dit land is echt een stabiele basis geweest voor mij en mijn familie. Als Ajax voor je aanklopt, is het moeilijk om 'nee' te zeggen. Het is een club met een rijke historie en een traditie van aanvallend voetbal. Ik kende de competitie al en ook de trainer, die altijd heel nauwkeurig te werk gaat. Ik kende ook een deel van de kleedkamer al, dus het voelde een beetje gek om te beginnen bij de eerste training. Ik wist dat de club vertrouwen in me zou hebben en dat ik een leidende rol kon spelen in de jacht op prijzen."

"Het is leuk om leider te zijn. Door mijn leeftijd en ervaring heb ik een bepaalde status en die wordt me ook toegekend in de kleedkamer, waar veel jonge spelers rondlopen. Ze zijn respectvol en luisteren goed. We voelen hun drang om beter te worden. Maar de echte baas is Dusan Tadic. Zelfs ik luister naar hem!", voegt Haller er lachend aan toe. Tot slot spreekt hij in het interview over de invloed die het vaderschap op hem heeft gehad. De Ivoriaans international werd in 2017 vader van een dochtertje en kreeg in 2019 ook een zoontje. "Plots staat alles wat je doet in het teken van je kinderen. Je denkt meer na over risico's die je neemt, je bent minder gefocust op jezelf en je wilt de beste versie van jezelf zijn", vertelt Haller.

Het vaderschap heeft ook invloed gehad op zijn spel als voetballer, voegt hij eraan toe. "Als je verandert als persoon, verander je logischerwijs ook als voetballer. Je neemt andere beslissingen op het veld en je houdt je wat afzijdiger van de dagelijkse beslommeringen in de voetbalwereld. Als je alleen bent, denk je alleen maar aan het voetbal. Maar dan... Het eerste wat mijn vrouw tegen me zei na de komst van onze kinderen, was dat ik niet meer mocht schelden na een slechte training of wedstrijd. Als je thuiskomt, gaat het leven door en ben je niet meer alleen. De kinderen wachten op je. Je moet ze in bad doen, te eten geven, met ze spelen... Dat biedt je allemaal een ander perspectief. Familie is eeuwig, voetbal is tijdelijk."Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door dolorasinum)

Tja wel jammer dat zo een fout word gemaakt, ook slordig maar het kan gebeuren het is een menselijke fout. Helaas een fout die Ajax zelfs misschien meerdere miljoenen bonus heeft laten mislopen, maar dat is achteraf gezegd makkelijk, we weten niet hoe Haller zou spelen als hij had gespeeld in de EL.

Ik vind t verrassend dat hij slechts een appje krijgt met: zeg niets. Ze hadden m op zn minst even kunnen bellen om uit te leggen wat gebeurt was, nu zat hij in twijfel over wat er aan de hand zou kunnen zijn. Vind ik niet zo netjes. Verder mooi dat hij inziet dat het een menselijke fout was, kan gebeuren.

7 juni 2021 om 12:28

Zal wel uit de Ajax school komen, onze bondscoach was ook even vergeten te bellen

Haller komt wel echt over als een geweldig persoon buiten het veld, de intervieuws die ik buiten het voetbal heb gezien zijn ook allemaal heel netjes, rustig, en zeer reëel.

Hopelijk kan hij volgend seizoen niet alleen zijn statistieken laten spreken, maar komt hij ook wat meer uit de verf met het voetbal dat wij spelen.

7 juni 2021 om 13:03

Wat een onzin rubentje13: Hij kreeg een app om niets te zeggen en de volgende dag is hij persoonlijk te woord gestaan door de maker van de menselijke fout. Jij leest dan dat ze hem op zijn minst konden bellen. Ik lees men wilde het niet via de telefoon (bellend) afhandelen maar het hem de volgende dag op de club persoonlijk zeggen, maar men bedacht 's avonds op het laatste moment dat als er iets is uitgelekt naar de pers, dat hij er verder bij die pers niets over moest zeggen, vandaar een app-bericht daarover. Het hoeft niet allemaal zo rot te zijn, iedereen maakt wel eens een fout, ook een cruciale.

7 juni 2021 om 17:54

Hoe kun je zijn reactie nou onzin vinden??? Hij maakt een mijns inziens zeer terechte opmerking. Het is heel raar als je iemand een Apple stuurt met "zeg niks", zonder uit te leggen waarover/wat er aan de hand is. Nogal amateuristisch aangepakt.

9 juni 2021 om 00:10

Amateuristisch aangepakt? Het is niet dat hij wekenlang in onzekerheid heeft gezeten over wat het was hè.. zo’n pijnlijke boodschap is altijd beter over te brengen in een persoonlijk gesprek als savonds voor het slapen gaan door de telefoon het is namelijk best een grote klap voor zo’n jongen, dat kun je altijd het beste face to face doen, dan maar een nachtje in onzekerheid .. jij noemt het amateuristisch, ik noem het professioneel..

Uit dit verhaal kan je wel concluderen dat hij niet van plan is om jaren in Nederland te blijven. Zal eerder 1 of 2 jaar knallen worden, om vervolgens weer een transfer te maken. Des te meer zonde dat Brobbey niet nog 1 a 2 jaar als back up is gebleven, zodat hij hem kon opvolgen. Heb wel veel vertrouwen in Haller komend seizoen, na een halfjaar wennen denk ik dat hij nu klaar is om te vlammen.

7 juni 2021 om 12:31

Als hij eerder wil vertrekken, moet er wel een club zijn die meer dan 20 miljoen wil betalen. Ik ga er namelijk niet van uit dat Overmars hem met verlies laat gaan.

7 juni 2021 om 12:39

Klopt maar als hij er dit seizoen een stuk of 25 inschiet en het goed doet in de CL zal zo'n club wel komen denk ik. Ligt volledig aan hem zelf natuurlijk.

Hier schrik ik als ajacied dan wel heel erg van. De een was op vakantie de ander een weekend weg, de ander vierde zijn verjaardag. Dit klinkt organisatorisch wel heel amateuristisch. Het is toch al tijden bekend op welke datum die spelerslijst moet worden aangeleverd. Gaat hier om een miljoenen aankoop, die voornamelijk voor de Europeese campagne is aangetrokken. Als een 4e klasser deze argumenten gebruikt ok, maar een beursgenoteerd miljoenenbedrijf. Man man man, wat een niveau. Mag toch wel hopen dat dit geëvalueerd is en nieuwe afspraken zijn vastgesteld voor de toekomst.

7 juni 2021 om 13:42

Waarom schrikken? Gebeurt in elk bedrijf kan ik je vertellen, groot of klein. Knullig? Ja, dat zeker, maar kan gewoon gebeuren. Iets met hakken en spaanders....

7 juni 2021 om 18:10

Ik schrik niet zo van deze uitleg. Dat het gebeurde getuigt van enorm amateurisme en knulligheid. Juist omdat dit de eerste keer was ging ik ervan uit dat het echt iets doms was.

9 juni 2021 om 08:43

Dit soort fouten wordt door mensen gemaakt en mensen zijn nu eenmaal niet onfeilbaar, ook niet bij een groot bedrijf. Bij grote bedrijven worden juist veel meer van dit soort fouten genaakt omdat die door een hoge werkdruk in de hand worden gewerkt en de werkdruk bij een groot bedrijf per saldo het hoogst is. Omdat dit soort fouten in de operatiekamer en de cockpit van een vliegtuig desastreuze gevolgen zouden kunnen hebben, werkt men daar met een checklist die helemaal moet worden nagelopen voordat er met de operatie begonnen kan worden of een vliegtuig mag opstarten. Zo'n checklist zou men bij de aan- of verkoop van een speler ook kunnen hanteren.

Respectvol hoe Haller hiermee omgegaan is, het is voor hem natuurlijk een grote teleurstelling geweest. Hopelijk schrijven ze hem komend seizoen wel in voor de Champions League ''de volgende dag, toen ik me weer bij de club meldde, zag ik de persoon die aan de basis stond van de fout. Hij had heel veel spijt. Haller voegt er niet aan toe om wie het ging, maar mogelijk doelt hij op teammanager Jan Siemerink.'' Ik vind het wel jammer dat er weer bij moet staan 'mogelijk doelt hij op teammanager Jan Siemerink'. Het is namelijk geen feit en het brengt een negatieve lading mee voor die persoon, vind ik persoonlijk niet zo netjes en overbodig.

7 juni 2021 om 13:17

Eens die naam er bij zetten is zelfs stemmingmakerij. Wat als Siemerink het niet is geweest? En het argument: dan moet je dat maar zeggen is zo’n’ kul. Dan kun je ook over de journalisten wel van alles de wereld in slingeren, als het niet waar is moeten ze zich maar verdedigen!

7 juni 2021 om 23:23

Journalisten in het algemeen werden laatst nog 'tuig van de richel' genoemd door een zekere blonde politicus, dus dat gebeurt eigenlijk al . On: Stoorde me ook aan die toevoeging, ben ook wel benieuwd waarop het gebaseerd is eigenlijk dat het mogelijk om Siemerink gaat?

8 juni 2021 om 18:50

Dat zal er op gebaseerd zijn dat hij teammanager is en daarmee verantwoordelijk is voor alle randzaken buiten het veld rond het eerste elftal. Denk aan verblijf en vervoer regelen rond Europese wedstrijden, spelers opvangen als ze getransfereerd zijn, schorsingen in de gaten houden, etc. Gelet op die rol zou het ook logisch zijn als een administratieve handeling zoals spelerslijsten controleren en inleveren bij de Uefa daar ook onder valt.

9 juni 2021 om 08:46

Siemerink is de teammanager en het ligt voor de hand dat dit tot de taken van een teammanager behoort. Ik heb begrepen dat de taak inmiddels is ondergebracht bij de aan- en verkoopprocedures en nu onder de directe verantwoordelijkheid van Overmars valt.

Fouten worden gemaakt, ook in de topsport en alles daaromheen.
Heel jammer, want dit was natuurlijk voor hem wel extra motivatie en extra ervaring geweest.
Ik hou van dit soort spelers, die punt A gewoon inzien dat dit een fout is, en er niet te lang bij stil blijven staan. en punt B, gewoon eerlijk en nuchter zijn, niet gaan zeggen dat het de beste club is en dat hij zijn hele leven blijft blablabla, gewoon eerlijk indirect zeggen dat het een tussenstap is. Ik heb wel vertrouwen dat hij dit jaar kan vlammen. Qua cijfers deed hij het afgelopen half jaar al niet slecht, maar nu is hij denk ik ondertussen gewend aan de speelstijl, cultuur etc. binnen Ajax.

Unforced error van Jan Siemerink. Hopelijk geen dubbele fout komend seizoen.

7 juni 2021 om 18:11

Volgend jaar aced hij die inschrijving

Toch mooi hoe Haller aangeeft dat hij de veroorzaker van de fout wou beschermen.

De één was op vakantie, de ander was een weekend weg, de ander vierde zijn verjaardag.
Hoe moet je dat zien,midden in een lock down ?

7 juni 2021 om 13:43

In de lock down kon je gewoon op vakantie, je verjaardag vieren en kon je ook gewoon een weekendje weg. Dus wat bedoel je?

Aankomend seizoen zal je de belangrijke spits van het elftal moeten worden in Nederland maar vooral ook in Europa. De Champions League is toch duidelijk het allermooiste podium om je te manifesteren als voetballer. Laat het maar zien straks Sebastien!

Slimme vent die Haller: Je tekent gewoon een contract.... Ook fijn dat hij zijn vrouw er niet bij betrekt. Die blijkt later ook nog eens zwanger te zijn geweest. Als ik kijk hoe hij speelt is het beneden peil. Als ik kijk hoeveel hij heeft gekocht, is het een miskoop. Er is één voordeel. Volgend seizoen kan het alleen maar beter gaan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3414
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

33 fans
Aanvaller, 26 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 18 juni
Feyenoord zoekt naar nieuwe verdedigers en kijkt vanwege de gebrekkige financiële mogelijkheden naar potentiële huurdeals. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren