Jan Joost van Gangelen verklaart afgekeurde Ajax-goal: ‘Een bezopen regel’

Donderdag, 22 april 2021 om 21:08Chris Meijer • Laatste update: 22:53

Na afloop van het duel tussen Ajax en FC Utrecht (1-1) is er de nodige discussie over het afgekeurde doelpunt van Davy Klaassen in de zestigste minuut. Op de videobeelden lijkt de middenvelder van de Amsterdammers gelijk te staan met Mark van der Maarel, maar het vlagsignaal van de grensrechter bleef staan nadat de VAR de beelden had bekeken. ESPN-verslaggever Jan Joost van Gangelen legt uit waarom het doelpunt werd afgekeurd.

“Voor de duidelijkheid, waarom de goal nu is afgekeurd”, begint Van Gangelen tijdens de nabeschouwing op ESPN. “Ik kreeg op Instagram heel veel berichtjes. Wat is dat nou? Is Stevie Wonder de VAR? Is de VAR met vakantie? In dit geval is het dus een hele kleine marge, eigenlijk is het geen buitenspel. Maar de assistent heeft gevlagd en omdat de marge binnen tien centimeter ligt, wordt de beslissing van de arbitrage op het veld niet overruled. Dat is natuurlijk een bezopen regel. Het is eigenlijk bedacht om te zorgen dat de aanvallende partij voordeel heeft. Dus als de assistent niet gevlagd had, was het een goal geweest. Het is krom, maar dat is wat we hebben afgesproken.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

“Dat is heel gek. In dit geval hebben we ook nog de vijfmeterlijn als hulpmiddel. Het is niet dat we met blauwe en rode lijnen moeten gaan kijken. Dus het is een kromme regel. Volgens mij was het in de Champions League ook, met Kylian Mbappé. Dat die grensrechter heel fanatiek zijn vlag omhoog stak”, zo reageert analist Marciano Vink. “Je moet het laten lopen, dan kun je daarna altijd nog je vlag omhoog steken”, stelt Van Gangelen. “Dat is beter, dan heb je dit gezeik niet.”

“Het was geen buitenspel, maar dat is niet het meest belangrijk”, zegt Ajax-aanvoerder Dusan Tadic voor de camera van ESPN. “Het was wel belangrijk, maar daar kunnen wij ons niet op richten. We moeten kijken naar ons spel. Dat was in de eerste helft niet goed. Hoe dat komt? Dat weet ik niet. Een wedstrijd na een bekerfinale is altijd moeilijk. Utrecht is een goede ploeg en je weet dat ze volle bak gaan. Wij waren daar niet klaar voor. We zijn niet honderd procent. Misschien denken wij er te makkelijk over. Elke tegenstander is een goede tegenstander.”

Ajax-trainer Erik ten Hag had voor het interview met Hans Kraay junior vernomen dat er geen sprake was van buitenspel. “Als dat zo is, zou het heel vreemd zijn”, stelt de trainer, waarna hij beelden van het moment te zien kreeg. “Ik zie het al. Een voetje van Mark (van der Maarel, red.). Een grote fout van de VAR. Ik weet niet wie het was (Clay Ruperti, red.), maar ik kan niet anders vaststellen. Deze beelden hebben zij neem ik aan ook gezien. Dan moet er een andere beslissing komen.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door aguerooo)

Het vervelende is dat je een prachtig systeem als een VAR onmogelijk maakt met regels die de sport niet helpen. Logisch nadenken mag blijkbaar niet.

22 april 2021 om 21:19

Ik denk dat niemand bezwaar zou hebben gehad als de VAR op basis van de gewone camera beelden een doelpunt had gegeven. Het lijntje is een hulpmiddel voor als de beelden geen duidelijkheid geven, in dat geval geven de beelden wel duidelijkheid. Echt ontzettend jammer en duur dit, dit kost Ajax mogelijk een mooi feestje zondag.

Echt wat een bezopen regel zeg! De lijnrechter had gewoon nooit moeten vlaggen, maar het spel door moeten laten gaan. Dan had de VAR er ook naar gekeken en wat het gewoon een goal.

22 april 2021 om 21:27

Duidelijk dat die grensrechter z'n stempel op het kampioenschap wilde drukken,met zijn gevlag om niets. En dan later ook nog z'n VARvrienden die ook nog een duit in het zakje doen om Ajax een hak te zetten.Transparantie is ver te zoeken. Ze doen maar wat hen goed dunkt. Vraag me wel eens af welk belang zij daadwerkelijk dienen.

22 april 2021 om 21:52

Schei uit man, die dacht gewoon dat het buitenspel was. Die gaat echt niet bewust vlaggen als het niet zo was.

Bezopen regel inderdaad, grens moet gewoon niet vlaggen en het aan de var laten in zulke gevallen. Maar ach, verdienden met dit spel ook weinig.

22 april 2021 om 21:46

Het nadeel is dat je dan de grensrechters alleen voor achter/uitballen gaat gebruiken. Want wanneer moet een grensrechter dan wel/niet vlaggen? Ik vind het wel een idiote regel, de grensrechter kan vlaggen (ook hij kan weleens een fout maken) maar de VAR hoort gewoon te zeggen: geen buitenspel, geldig doelpunt. En niet dit omdat het binnen 10 cm is de beslissing van de grens aannemen.

Welke mafkees heeft die regel verzonnen... gaat nergens over en kost een club gewoon 2 punten..

Gewoon een dramatische instrument VAR en dat lijnenspel. We gaan lijntjes volgen, terwijl je ook met het blote oog kan zien dat het geen buitenspel is. Het ligt niet zo zeer aan de grensrechter, want de marge is heel klein, maar hoezo moet je in dit geval bestraft worden omdat het verschil dat het geen buitenspel zogenaamd te klein is. Je hebt de beelden, maar je moet een lijnenspelletje volgen. Lachwekkend.

Bij twijfel gaat de aanvallende partij door. NH is de marge te minimaal, maar waarom heeft anders het strepen trekken nut. Nee, de VAR heeft gefaald. Eveneens Ten Hag door met de verkeerde opstelling te beginnen!

Tja, volgens mij zijn alle clubs akkoord gegaan met deze regel. Dus eigen schuld. Ze hadden ook beter kun voetballen.

22 april 2021 om 21:36

Volgens mij is echt iedereen het daarover eens dat Ajax beter had moeten voetballen, maar dat maakt de kromme regel die er is, er toch niet beter op. Voor nu is het gewoon pech idd vanwege die regel, maar er moet toch nog maar een keer naar gekeken worden toch?

“het was geen buitenspel, maar dat is niet het meest belangrijk” Tadic slaat hier wel de spijker op z'n kop. Ajax is niet de enige wie hier word genaaid door een of andere zieke regel, daar weten wij als PSV-ers alles van (geen rode kaarten geven omdat de tegenstander zogenaamd niet hard genoeg natrapt). Ben zelf geen fan van dit soort regels maar goed, net als Tadic zegt moet het spel beter. Geloof zelf overigens niet dat Ajax het kampioenschap nog gaat choken.

22 april 2021 om 23:01

Het kampioenschap choken? Nee natuurlijk niet. Als je nog 3 punten nodig hebt, en je speelt nog tegen Emmen en VVV zou dat wel een enorme schande zijn. Zelf zie ik Ajax as zondag ook niet winnen van AZ, maar een week later tegen Emmen thuis zal het kampioenschap wel binnen gehaald worden.

23 april 2021 om 16:38

Ik hoop uiteraard dat Ajax van AZ wint, maar voor de nummer twee positie zou het wel heel spannend worden als Ajax niet zou winnen.

23 april 2021 om 17:20

@kyle66 Ik denk dat wanneer AZ wint van Ajax, de 2e plek wel gespeeld is. AZ heeft op Ajax na wel een heel makkelijk programma. PSV daarentegen moet nog tegen Heerenveen en Utrecht waar PSV zelden 6 punten uit haalt. Ik hoop uiteraard dat PSV het gewoon red, je zult mij Zondag iig voor de verandering voor Ajax zien juichen haha.

Het was dus geen grote fout van de var. Ten Hag kende de regel niet goed. Dat de regel vreemd is, vind ik wel.

Hou toch lekker op met de videoscheids in deze vorm. Het is elke week wel ergens raak als het gaat om een ingreep die ze wel of niet doen of een bepaalde regel die enorm krom blijkt te zijn. In het buitenland en internationaal is het niet anders.

Tja, het is de regel. Ik zou alleen niet weten waarom je dat soort lijntjes in godsnaam zou gaan trekken als er een foutmarge van 10 cm op zit. Dan kan je beter met menselijke ogen naar de beelden kijken. In dit geval is de goal dus correct afgekeurd, maar eigenlijk is die regel toe aan verandering.

Deze regel is vreemd, maar dat geld wel voor meer regels. De grootste blunder vind ik nog wel dat natrappen alleen rood is als je het hard genoeg doet. Ten opzichte van die regel valt deze regel reuze mee, en komt het ook maar zelden voor.

Bezopen regel nummer..? Zijn heel veel regels die op de schop moeten volgend seizoen, want dit is geen voetbal meer. Super leauge is er niks bij. Helaas klagen de meeste clubs pas hardop wanneer het in hun nadeel is.

Ben dat gelul over wel of niet buitenspel wel ff zat (was het gewoon niet!) maar waar het iedere keer fout gaat is bij die schoffelaarTagliafico, de notoire kaartenpakker die niet kan inschatten dat een speler die de bal al lang kwijt toch nog even geheel onnodig getackeld moet worden.

niet overrulen als dat de regel is, maar de scheidsrechter zelf laten kijken. dan ziet hij het zelf

Iedere keer weer. Schaf buitenspel gewoon af, hebben we nooit meer discussie daarover. De hele regel is verouderd.

Hoe zeer ik ook voor Ajax ben, dan is regel de regel. Vind het ergerlijke dat in dit soort wedstrijden 11 man achter de bal blijven staan. Is geen voetbal meer zo.

Prima regel hoor. Misschien moeten we ook de regel invoeren dat als een VAR-beslissing in je nadeel is je 1 bonuspunt krijgt op de ranglijst. Aangezien VAR-beslissingen gemiddeld meer schelen zou dat wel werken denk ik.

Echt stompzinnig dat je regels hebt die strijdig zijn met fair play. Bizar gewoon

Het is wel apart dat als de var er niet uit komt dat je dan maar af gaat op de grensrechter. Want ja die kan een 10cm regel wel perfect zien natuurlijk op punt van spelen en waar de spelers staan. Misschien de regels aanpassen voor volgend seizoen dat dit soort situaties altijd in voordeel van de aanvallende ploeg uitvalt.

Oke misschien een idee he om grensrechters volledig af te schaffen? Wat voor nut hebben die nu nog dan? Laat de scheidsrechter lekker de hele wedstrijd via een oortje contact hebben met var en dan heb je dit gezeik in ieder geval niet. Zien of een bal in of uit is kan de var ook wel. Spelen met zuivere speeltijd en aanvallende ploeg altijd het voordeel van de twijfel geven. Voetbal is een sport waarbij je een bal een netje in moet schoppen in eerste instantie. Je gaat niet op voetbal als klein jochie om ballen tegen te houden en maar niet te verliezen.

Ik werk dan oprecht nog liever met die op de millimeter nauwkeurige lijntjes als in Engeland. Dan weet je in ieder geval zeker dat de juiste beslissing is genomen. Waar slaat zo'n 10 cm marge nou weer op? En wat als je net een halve centimeter buiten die marge zit? Hoe los je dat op?

Het idiote is dat als hij een milimeter buitenspel had gestaan en de grensrechter had niet gevlagd, dan was het doel punt wel afgekeurd. Twee maten en een bezopen regel.

23 april 2021 om 08:19

Nee, ook dan telt die 10cm marge toch?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8577
2.PSV7139
3.AZ6829
4.Vitesse6116
5.Feyenoord5625
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3314
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Vrijdag 14 mei
Chelsea hoopt Benjamin Mendy te verlossen van de bank bij Manchester City. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren