Spaanse televisiezender wekt verbazing; Frankrijk evenaart reeks uit 1990

Woensdag, 31 maart 2021 om 22:40 • Laatste update: 22:49

Spanje, Frankrijk en Italië hebben geen fout gemaakt in hun derde wedstrijd in de WK-kwalificatiecyclus. La Roja was in Estadio de La Cartuja met 3-1 te sterk voor Kosovo, Frankrijk won in Sarajevo met 0-1 van Bosnië en Herzegovina en Italië was met dezelfde cijfers te sterk voor Litouwen. De drie landen gaan momenteel aan de leiding in hun WK-kwalificatiegroep: Italië met negen punten en Frankrijk en Spanje met zeven punten. Overigens was er tijdens Spanje - Kosovo op social media verbazing over de schrijfwijze van de afkorting van Kosovo op de Spaanse televisie, dat vanwege diplomatieke redenen met kleine letters werd geschreven.

Spanje - Kosovo 3-1
Na twee moeizame wedstrijden tegen Griekenland (1-1) en Georgië (1-2 zege) had Spanje het een stuk eenvoudiger met Kosovo. In de eerste helft hadden de Spanjaarden duidelijk het overwicht en dat kon voor rust al worden uitgedrukt in de score. Met 34 minuten op de klok tekende Dani Olmo voor de openingstreffer, nadat hij in het strafschopgebied de ruimte kreeg om uit te halen en de bal in de rechterkruising plaatste. Twee minuten later was het andermaal raak voor de thuisploeg. Een fraaie pass van Pedri bereikte Ferran Torres, die richting de zestien dribbelde en met een hard diagonaal schot de 2-0 op het scorebord zette.

Met nog twintig minuten te gaan kwam plotseling de spanning terug, met dank aan doelman Unai Simón. De sluitpost van Athletic Club verspeelde de bal halverwege zijn eigen helft aan Besar Halimi. De middenvelder van SV Sandhausen bedacht zich niet en haalde direct uit, waarna de bal over de Spaanse defensie heen in het doel plofte. Heel lang bleven de aspiraties van Kosovo niet in leven, want vijf minuten later tilde invaller Gerard Moreno de marge weer naar twee. De spits van Villarreal kopte vanuit een hoekschop van Koke de 3-1 binnen en bepaalde daarmee de eindstand.

Controverse
Een besluit van de Spaanse televisiezender om de afkorting voor Kosovo met kleine- in plaats van hoofdletters te schrijven, heeft tijdens de wedstrijd voor controverse gezorgd. Het feit dat kos op televisie te zien was, is het gevolg van het feit dat Spanje Kosovo niet als land erkent. In aanloop naar de wedstrijd was er al onrust, omdat de Spaanse voetbalbond twitterde tegen het ‘territorium Kosovo’ te spelen in de WK-kwalificatiewedstrijden. Er bestonden tevens geluiden dat de Kosovaarse vlag en het volkslied geweerd zouden worden. Kosovo dreigde niet te spelen, tot er beloofd werd dat de vlag en het volkslied niet geweerd zouden worden.

Kosovo scheidde zich in 2008 af van Servië. Slechts 98 van de 193 VN-lidstaten hebben Kosovo erkend als zelfstandig land. Spanje hoort hier niet bij, omdat de Spanjaarden geen precedent willen scheppen voor opstandige regio’s zoals bijvoorbeeld Baskenland en Catalonië. Omdat Spanje het land niet erkent, werd Kosovo rond de wedstrijd ook niet aangeduid als Kosovo. Er werd bijvoorbeeld gesproken over de voetbalfederatie van Kosovo. Overigens wachten voor Kosovo in de huidige WK-kwalificatiecyclus nog twee ontmoetingen met landen die hen niet erkennen: Griekenland en Georgië.

Bosnië en Herzegovina - Frankrijk 0-1
Frankrijk had de bal al vroeg in het net liggen in Grbavica Stadion in Sarajevo, na een uitstekende pass van Paul Pogba en het afronden van Kylian Mbappé. Scheidsrechter Daniele Orsato uit Italië zette echter een streep door deze treffer, omdat de aanvaller van Paris Saint-Germain buitenspel zou hebben gestaan. Na de eerste helft mocht Frankrijk echter eveneens van geluk spreken dat Bosnië niet met een voorsprong de rust inging. Hugo Lloris had een fenomenale redding in huis na een kopbal van Anel Ahmedhodzic.

Na een uur spelen kwam Frankrijk op voorsprong. Na een afgeslagen hoekschop bracht Thomas Lemar de bal richting Adrien Rabiot, die op zijn beurt Antoine Griezmann vond. De aanvaller van Barcelona knikte de openingstreffer achter doelman Ibrahim Šehic. Lucas Hernández en Griezmann kregen vervolgens nog mogelijkheden om de score uit te bouwen, maar konden niet voorkomen dat het tot de laatste minuut spannend bleef. Daardoor had Miralem Pjanic vanuit een vrije trap nog de gelijkmaker op zijn schoen, alleen plaatste hij de bal in de muur. Frankrijk boekte daardoor zijn achtste uitoverwinning op rij, waarmee een reeks tussen januari 1990 en oktober 1991 wordt overtroffen.

Litouwen – Italië 0-2
Italië is bezig aan een uitstekende kwalificatiereeks, wist de voorgaande twee duels te winnen en incasseerde zelfs al vijf achtereenvolgende wedstrijden geen tegentreffer. Ook tegen Litouwen was er geen vuiltje aan de lucht voor de ploeg van Roberto Mancini. De bezoekers deelden via Lorenzo Pellegrini en Emerson Palmieri de eerste speldenprikjes uit, maar moesten wachten tot het begin van de tweede helft tot de eerste treffer. Na drie minuten spelen kreeg Stefano Sensi op de rand van het strafschopgebied de gelegenheid om met rechts aan te nemen en met links uit te halen: 0-1. Italië kreeg via Ciro Immobile mogelijkheden om de score in de tweede helft verder uit te breiden, maar moest lang wachten op de beslissing, daar Immobile pas in de blessuretijd vanaf de stip de 0-2 op het bord zette. Even daarvoor kreeg Tautvydas Eliosius namens Litouwen een opgelegde mogelijkheid om voor de gelijkmaker aan te tekenen, maar de middenvelder kon zijn inzet onvoldoende kracht meegeven, waardoor Gianluigi Donnarumma kon redden.Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door capis)
31 maart 2021 om 22:59

Hoezo? De reden wordt toch onderbouwd. Het is eerder te formeel of politiek beladen te noemen.

31 maart 2021 om 23:08

Hoezo? Hoezo? Omdat je als land je gaat verlagen tot, let wel, de afkorting van een land in kleine letters op het tv-scherm laten komen in plaats van, zoals bij elk land, in hoofdletters. Hoe kinderachtig wil je het hebben? Benieuwd naar hoe deze dialoog is gegaan bij de redactie. " Hoe zullen we Kosovo naaien?" "laten we 'kos' in kleine letters doen!" "o, ja wat een goede!!"

1 april 2021 om 07:52

Ze zien Kosovo juist niet als land, dus ook niet als elk ander land.
Het zou ook wat al te hypocriet zijn als je ziet hoe ze met de leiders van Catalonië omgaan.
West-Europese landen stonden achter het uiteenvallen van de voormalige Sovjet-Unie, Joegoslavië en Tsjechoslowakije maar veroordelen het wanneer een regio in (bijvoorbeeld) Spanje zelfstandig wil worden.

1 april 2021 om 08:03

Aparte manier in ieder geval om uiting te geven daaraan, door geen hoofdletters te gebruiken. Ik zou die link niet eens hebben gelegd. Voor zover ik weet zou bij een club wedstrijd Barcelona - Ajax, daar BAR-AJA staan, maar bij BAR-aja zouden we er iets achter moeten gaan zoeken. Oké, goed om te weten.

1 april 2021 om 10:10

Spanje heeft zelf intern 2 van zulke staten dus zijn als de dood het te erkennen.
Zitten zelf met Basken en Catalanen die het liefst ook onafhankelijk zijn. En gebruiken dit inderdaad ook als statement naar de eigen bevolking dat ze dit soort dingen niet en nooit zullen erkennen.

Is inderdaad gewoon belachelijk en schandalig. Maar komt van bovenaf ( de regering) en niet eens direct de zender.

1 april 2021 om 11:21

Het grappige is dat ik ervan overtuigd ben dat als de Spaanse politiek zich een stuk gematigder en liberaler zou opstellen, dat die separatistische gevoelens ook sterk zouden afnemen. Maar het is gewoon een feit dat er een elite is dat alles in stand wil houden. Er is letterlijk geen draagvlak meer voor het Spaanse koningshuis, maar toch wordt dat in stand gehouden. Ook zaken als abortus en dergelijke worden structureel tege gehouden terwijl daar helemaal geen draagvlak voor is. De grote meerderheid in Spanje is het er over eens dat de huidige grondwet moet worden veranderd. De grondwet was er om te voorkomen dat er een nieuwe dictatuur zou komen, maar wat vele mensen niet weten is dat Franco zelf ook aan die grondwet heeft zitten sleutelen voor na zijn dood. Dat betekent dus dat veranderingen in Spanje nauwelijks mogelijk zijn omdat de hoogste rechters in Madrid alles torpederen.

31 maart 2021 om 22:59

Yep, het is kinderachtig. Spanje is als de dood voor seperatisme. Kosovo werd onafhankelijk na een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring.

31 maart 2021 om 23:10

Ja zeker, al hebben wij dat natuurlijk ook met belgie. De Knvb roept De Bruyne en Lukaku ook telkens weer op voor Oranje, maar helaas melden ze zich nog steeds niet.

Waarom speelt Coman ipv Dembele? Coman laat het werkelijk nooit zien bij de nationale ploeg, terwijl Dembele vorige wedstrijd best een goede pot speelde

31 maart 2021 om 23:08

Ik ben blij dat hij rust heeft gehad in ieder geval.

31 maart 2021 om 23:11

Coman speelt bij zijn club iig de afgelopen drie jaar veel beter dan Dembele, dat zal wel meetellen lijkt me.

1 april 2021 om 11:23

Afgelopen 3 jaar heeft niks te maken met opgeroepen worden momenteel. Verder vind ik Coman bij de nationale ploeg altijd tegenvallen, doet nooit iets bijzonders en scoort nooit. Zoals Visca zegt, ben aan de andere kant ook gewoon blij dat hij rust heeft gekregen

H27-22 weet het ook niet waarom dembele niet speelt. Omdat hij veel beter is dan coman. En mocht zelfs niet invallen.

Unai Simon, wat een keeper, maar doe deze actie meerdere keren bij Bilbao en dan speelt hij alsnog, vind hem alsnog niet veel beter dan Alex Remiro om heel eerlijk te zijn, in La Liga laat hij het zien, maar Remiro heeft het nog tegen Europese ploegen zoals Napoli en AZ laten zien.

31 maart 2021 om 23:58

De beslissing om fel door te drukken was in deze situatie, waarin hij de bal te ver doorspeelde de juiste. Deed hij dat niet, was het 90% een doelpunt, nu was dit 50%

1 april 2021 om 08:12

De blunder begint natuurlijk al bij het feit dat hij die bal zo slecht aanneemt.

Niets nieuws van dat debiele ...staatje. Het "linkse" ministerie had alle commentatoren al verboden om de naam Kosovo uit te spreken. De bondscoach van Kosovo moest tijdens de persconferentie op z'n strepen staan om de journalist van Marca de naam Kosovo uit te spreken. De universele rechten van de mens zijn voor hen niets meer dan een vod dat ze pakken als het hen uitkomt, getuige ook het feit dat ze mã©ã©r artiesten in de cel stoppen dan Turkije of China. Ben benieuwd of Uefa of Fifa iets gaat doen, gezien de spanjolen op deze wijze politieke statements maken rondom een sportevenement. Vast niet

1 april 2021 om 09:23

Het heeft wel iets Orwelliaans. Het verbieden van het uitspreken van de naam van een land. Sanchez is niet heel anders dan Rajoy. Eric Garcia speelde overigens 3 goede interlands met Spanje. Ik hoop dat Barcelona hem snel kan vastleggen.

1 april 2021 om 09:28

Sanchez is een vieze rancuneuze man. Nu de socialisten momenteel buiten de boot vallen in een Catalaanse regering begint hij ineens de Catalaanse partijen voor xenofoob uit te maken. Ook is hij zogezegd voor het dialoog terwijl zijn partij in een het Europees parlement tegen de immuniteit van Europarlementariër Carles Puidgedemont stemde. Toch opmerkelijk aangezien hij zelf afhankelijk is van de separatistische partijen om een meerderheid in het parlement te behouden. Maar ja PSOE of PP is allemaal 1 pot na. Beide partijen hebben maar 1 doel, en dat is om de heersende (Madrilleense) elite in stand te houden. Het helpt natuurlijk dat de huidige grondwet dit in stand houdt waardoor de zeer wenselijke hervormingen die het land heel hard nodig heeft uitblijven. Europa kan zoveel miljarden in Spanje blijven pompen, maar met de huidige corruptie aan de top verdwijnt het geld gewoon in de zakken van multinationals.

1 april 2021 om 09:59

De les is een hele oude les. Linkse nationale partijen en rechtse nationale partijen zijn een pot nat in Spanje.

1 april 2021 om 20:07

Je stelt jezelf als een debiel voor net zoals die Spaanse tv zenders.
Hoe kinderachtig e laag niveau kun je zijn om dat te doen. Kosovo is een land en spelen ook tegen andere landen. Joegoslavië is uiteen gevallen en daardoor zijn en nu 7 nieuwe landen bij gekomen en dat word door westerse landen en Amerika gesteund. Spanje heeft daar moeite mee omdat catalynia ook wil afscheiden. Ik zou zeggen als ze dat willen laat ze ook maar ook het land catalynia zelf besturen ivp van die kinderachtige premier.

Kinderachtig en laf. Kosovo doet als land mee aan de kwalificatie en dan gaat een tv station dwars liggen. Met kleine letters ook echt.

1 april 2021 om 09:37

Dit is gewoon heel normaal Spaans gedrag hoor. De media zijn in Spanje sowieso behoorlijk rechts. Toen in Madrid destijds die aanslagen waren, toen riepen ook enkele kranten meteen dat het de Baskische terreurbeweging ETA was. Zelfs nadat er bewijs was dat de aanslag door Al Quaida was gepleegd bleven die kranten roepen dat ETA verantwoordelijk was. Bij berichtgeving over Catalonië is het precies hetzelfde. Er wordt enorm veel geframed door de Spaanse media en jammer genoeg slikken veel Spanjaarden dit als zoete koek waardoor er een enorm giftig klimaat heerst.

Gewoon reglementair 0-5 voor Kosovo. Kijken welke landen dan nog zo kinderachtig doen.

1 april 2021 om 14:30

Tsja, 95 landen dwingen om tegen iets te spelen wat zij niet als land zien is net zo kinderachtig. Het werkt 2 kanten op in dit geval. Verder denk ik niet dat 0-5 een optie is. Eerder een 0-3, maar dan krijg je weer problemen met een heleboel landen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Frankrijk

FIFA ranking: 2
101 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
N. KantéMiddenvelder40
H. LlorisKeeper40
P. PogbaMiddenvelder41
A. RabiotMiddenvelder40
K. BenzemaAanvaller44
A. GriezmannAanvaller41
K. MbappéAanvaller40
Voor de complete selectie: Clubpagina Frankrijk.

In de wandelgangen

Donderdag 5 augustus
Als Harry Kane wordt verkocht aan Manchester City, denkt Tottenham Hotspur aan de komst van Philippe Coutinho. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren