Politie klopt aan bij De Graafschap voor vijftien jaar oude moordzaak

Zaterdag, 20 maart 2021 om 16:16Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 16:21

De politie Oost-Nederland hoopt met hulp van De Graafschap antwoord te krijgen op een vijftien jaar oude moordzaak. In 2006 werd het stoffelijk overschot van Sem Vijverberg gevonden in de nabijheid van de Achterhoekse club. Onderzoek heeft uitgewezen dat de baby door grof geweld om het leven is gebracht en toch is het de politie nooit gelukt om één of meerdere daders aan te houden rond de moordzaak.

De politie startte vijftien jaar geleden meteen na de vondst van het lijkje met een onderzoek naar de toedracht van de moord. De baby werd gevonden in het riet langs een vijver in Doetinchem en werd vervolgens vernoemd naar het stadion van De Graafschap, omdat de identiteit nooit vast is komen te staan. Om de zaak vijftien jaar na dato alsnog op te lossen, staat de thuiswedstrijd van De Graafschap tegen FC Dordrecht op 2 april volledig in het teken van de coldcasezaak.

"Wij kennen een grote betrokkenheid bij onze stad en onze regio en we zijn blij met de aandacht die deze zaak krijgt vanuit de politie", laat algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp van De Graafschap weten in een reactie. "De politie hoopt na al die jaren deze zaak alsnog op te lossen. Als wij kunnen bijdragen aandacht te krijgen voor deze trieste zaak, doen we dat graag." Een coldcasezaak is een vaak jaren oude moordzaak waarbij politie en justitie de zaak uitgebreid onderzocht hebben, maar het niet is gelukt om het misdrijf op te lossen.

Naast de aandacht tijdens de wedstrijd van De Graafschap, wordt de zaak ook behandeld tijdens het programma Opsporing Verzocht en zal er worden geflyerd in de buurt van de vijver, waar het stoffelijk overschot destijds is aangetroffen. "De zaak vraagt om antwoorden: wie bracht het kindje om het leven, waarom moest het dood en wie zijn de vader en moeder", vertelt een politiewoordvoerder van de politie over . "Het gaat hier wel om een misdrijf, dat moeten we niet uit het oog verliezen."Gerelateerd

Meer sportnieuws

21 reacties (laatste reactie door bvdp)

Raar dat met de huidige DNA technieken de identiteit van het jongetje niet achterhaald kan worden.

20 maart 2021 om 16:35

Dan zul je eerst het dna van familie moeten hebben, anders valt er niks te matchen.

20 maart 2021 om 16:53

Der kan altijd een match gevonden worden van een familie lid.
Die al in de dna databank staat waar het eerder al van af is genomen.
Alleen moet je geluk hebben dat er ooit iemand een dna heeft afgestaan.

20 maart 2021 om 16:53

Der kan altijd een match gevonden worden van een familie lid.
Die al in de dna databank staat waar het eerder al van af is genomen.
Alleen moet je geluk hebben dat er ooit iemand een dna heeft afgestaan.

20 maart 2021 om 17:17

dordt, zoals je zelf dus eigenlijk zegt kan het zo zijn dat er geen DNA in het bestand te vinden is...

Wat bezielt je in godsnaam om een baby te vermoorden? Kan ik echt met de pet niet bij. Dan ben je gewoon in en inslecht.

Hopelijk kunnen ze de zaak opgehelderd krijgen, maar heb er een hard hoofd in. Wellicht een grootschalig DNA-onderzoek om zo (naaste) familie te identificeren.

20 maart 2021 om 17:04

Dan moeten ze je (wat mij betreft) ook gewoon een spuitje geven, mits bewezen. Niks meer aan te redden met gevangenisstraf en/of TBS, opruimen die handel.

20 maart 2021 om 17:19

Ik ga het alles behalve goedpraten, laat dat duidelijk zijn, maar wellicht waren de ouders (of een ouder) zo wanhopig dat ze dachten geen andere keus te hebben.

20 maart 2021 om 17:20

Dan had Lucia de Berk in jouw ogen dus ook een spuitje moeten krijgen? Van haar dacht men namelijk ook dat ze een bewezen kindermoordenaar was. Door de rechter is dat zelfs in eerste instantie bevestigd terwijl later bleek dat ze onschuldig was.

Daarbij is er in veel van zulke gevallen sprake van tragische omstandigheden, bijvoorbeeld een jonge moeder die zelf haar eigen problemen al niet recht kan trekken en zich totaal geen raad meer weet met een kind om voor te zorgen. Het zijn niet altijd psychopaten, maar vaak mensen die in staat van totale radeloosheid verkeren. Dat is de trieste achterliggende oorzaak van de meeste familiedrama's, niet dat de dader de vleesgeworden duivel is (al zijn die gevallen er zeker) Let wel, natuurlijk is zo'n daad niet goed te praten en moet er hard gestraft worden, maar iemand afmaken is nooit een oplossing. Ik ben blij dat we in een humaan land leven met een over het algemeen goed functionerende rechtsstaat, al maakt deze ook fouten zoals bijvoorbeeld in de zaak Lucia de Berk. Ik denk dat zij er dankbaar voor is dat men die fout heeft kunnen rechtzetten. Dat was onmogelijk geweest als we haar de doodstraf hadden gegeven.

20 maart 2021 om 18:49

@lunny
Al zou dat zo zijn, dan hoef je nog geen grof geweld te gebruiken. Als je dat wel doet heeft dat niks met wanhoop te maken, maar heb je echt een klap van de molen gehad en verdien je hetzelfde lot.

Als je echt niet voor je kindje kunt zorgen en de instanties die daarvoor zijn helpen je niet dan zou je het nog ergens achter kunnen laten, bijvoorbeeld in een ziekenhuis, zodat je weet dat er naar omgekeken wordt.

20 maart 2021 om 19:27

BvdP, zoiets is voor een 'normaal persoon' vanaf de zijlijn heel logisch. HijNiet! beschrijft al een schrijnend voorbeeld waarbij de realiteit helaas anders kan zijn. Sommige mensen hebben niet het vermogen rationeel na te denken wanneer de spanning te hoog op loopt. We weten niks van de dader of daders. Wellicht een alleenstaande moeder met psychische problematiek of verstandelijke beperking, zonder verblijfplaats en geld. Door haar problematiek niet wetende waar ze heen kan met haar baby. Paniek kan dan toeslaan. Of wellicht is de baby per ongeluk overleden en was de moeder bang dat ze als schuldig aangewezen zou worden.Het is vanaf onze positie makkelijk oordelen, maar wanneer paniek toeslaat raakt men al snel de helft van hun denkvermogen kwijt. Ik speculeer uiteraard. Wanneer de dader wel met voorbedachte raden deze daad heeft uitgevoerd mag hij/zij van mij ook een spuit krijgen, maar om daar nu al vanuit te gaan gaat te ver.

20 maart 2021 om 19:57

Wat je zegt zou zeker kunnen, maar het feit dat er 'grof geweld' gebruikt zou zijn doet anders vermoeden. Als je geen andere uitweg meer ziet zijn er ook 'menselijkere' manieren om er een einde aan te maken. Maar goed, in de gedachtegang van een persoon in zo'n situatie kan ik me niet verplaatsen en zolang we de feiten niet kennen blijft het speculeren en moet je inderdaad nog niet oordelen.
Een spuitje geven hoeft van mij niet zo snel. Alleen in extreme gevallen en als je 100% zeker weet dat je de juiste persoon te pakken hebt. Ben blij dat ik dat soort beslissingen niet hoef te nemen.

Heel erg dit, maar wat heeft dit met voetbal te maken?

20 maart 2021 om 17:08

Wat er gaat gebeuren tijdens de Graafschap- Dordrecht begrijp ik niet helemaal. Maar verder staat het allemaal in de tekst uitgelegd. Het is namelijk vlakbij het stadion gebeurd en er is veel betrokkenheid vanuit de mensen in de buurt en vanuit de club.

20 maart 2021 om 17:09

Het feit dat via voetbal (wat gewoon een platform is waarmee je gegarandeerd aandacht krijgt) maatschappelijke betrokkenheid getoond wordt? Lijkt me enkel positief. Daarnaast wordt mede door dit soort artikelen de cold case enkel meer belicht.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

De Graafschap

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Excelsior2512
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
J. SchuurmanMiddenvelder120
H. AcheffayAanvaller120
G. KorteAanvaller123
H. JurjusKeeper120
J. KoningsAanvaller113
D. HaenAanvaller93
D. GravenberchAanvaller81
Voor de complete selectie: Clubpagina De Graafschap.

In de wandelgangen

Dinsdag 26 oktober
Frenkie de Jong kent een lastige periode bij Barcelona, maar ligt nog steeds goed in de markt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren