Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Parijs lijkt na bekritiseerde miljoenenaankoop tweede topclub te krijgen

Laatste update:

De invloed van clubeigenaren op het internationale voetbal is het afgelopen decennium flink toegenomen. Haast ieder seizoen duikt ergens in Europa wel een project op, waarmee men vanuit het niets de top hoopt te bestormen. In deze serie licht Voetbalzone clubs met torenhoge ambities uit. Met vandaag aandacht voor Paris FC, het kleine broertje van grootmacht Paris Saint-Germain, dat samen met het koninkrijk van Bahrein binnen drie seizoenen de stap naar de Ligue 1 wil maken.

Door Nick Dierckx

In de jaren zestig zat het voetbal in Parijs in het slop. In een poging om het Parijse voetbal weer naar de top te brengen, werd Paris FC opgericht. Om zo snel mogelijk op het hoogste niveau terecht te komen, fuseerde de club met Stade Saint-Germain, gelegen net buiten Parijs en op dat moment uitkomend op het tweede niveau van Frankrijk. Dit maakte de stap naar het hoogste niveau een stuk makkelijker. Enkele jaren later ging het echter fout binnen de club. De burgemeester van Parijs bleef vallen over het feit dat het nieuwe Paris FC net buiten de hoofdstad was gevestigd. Veel van de leden zagen het echter niet zitten om van stadion te verwisselen met een splitsing tot gevolg. Zij gingen verder als Paris FC en behielden de plek op het hoogste niveau van het Franse voetbal. Het andere deel koos voor de naam Paris Saint-Germain, daalde enkele niveaus af en werd uiteindelijk de club van de burgemeester.

Het artikel gaat verder onder de video
Highlights | Bordeaux - PSG | Sarabia goud waard voor PSG in titelstrijd
Meer video's

Kleine broertje
Paris FC speelde in deze seizoenen zijn wedstrijden in het Parc des Princes, maar sportief ging het niet goed. Er werd ieder seizoen gevochten tegen degradatie en in 1975 zakte het af naar het tweede niveau. Tegelijkertijd promoveerde PSG naar het hoogste niveau. PSG ging het financieel en sportief voor de wind: het kocht het Parc des Princes over en sindsdien is het de grootste club van Parijs. Paris FC kwam terecht in de schaduw van PSG en het is nooit gelukt om daaruit te treden. Voor veel mensen is het grote Paris Saint-Germain de enige Parijse voetbalclub die ze kennen.

Een fanshop van PSG in de Qatarese hoofdstad Doha. PSG is sinds 2011 in handen van Qatar Sports Investments en is sindsdien uitgegroeid tot de absolute topclub van Frankrijk.

Maar daar moet verandering in komen, als het aan de nieuwe investeerders van Paris FC ligt. In juli 2020 kocht het koninkrijk Bahrein twintig procent van de aandelen. Volgens de Franse krant L’Equipe was met de acquisitie ruim vijf miljoen euro gemoeid. Het spelersbudget van de Parijse club steeg met ruim dertig procent, waarmee het één van de hoogste budgetten van de Ligue 2 waarborgt. In een statement op de website van Paris FC werden de ambities duidelijk omschreven: binnen drie seizoenen moet het kleine broertje van PSG actief zijn op het hoogste niveau van Frankrijk.

Sportwashing
In hetzelfde statement was ook de volgende (vertaalde) zinsnede te lezen: “(...) om het imago en de reputatie van Bahrein te verhogen.” Paris FC moet een uithangbord worden voor Bahrein om toeristen te lokken – eenzelfde effect als dat bij Paris Saint-Germain en Qatar heeft plaatsgevonden. Dat schoot bij veel voetbalfans en sponsoren in het verkeerde keelgat. Volgens hen neigt het teveel naar sportwashing.

Sportwashing is in deze tijd een veelbesproken onderwerp. Het houdt in dat een groep, land of organisatie door middel van sport probeert hun reputatie – die doorgaans negatief is – te verbloemen. Dit gebeurt door bijvoorbeeld een groot internationaal toernooi te organiseren. Bahrein heeft deze techniek eerder gebruikt met het organiseren van verschillende Formule 1-races. In het geval van Bahrein en Paris FC: het koninkrijk investeert in Paris FC om hun slechte reputatie als het gaat om mensenrechten af te dekken.

Een beeld uit de Formule 1-race in Bahrein, eveneens een vorm van sportwashing.

Een handje vol sponsoren en NGO’s schreef ten tijde van de overname een brief aan het Parijse stadsbestuur. Waarom mag een land dat de mensenrechten schendt investeren in een Europese club met als voornaamste doel om toeristen te trekken? De verschillende organisaties wezen erop dat het stadsbestuur een subsidie van 500.000 euro verleent aan Paris FC, dat nu deels in handen is van dit koninkrijk. Het Parijse stadsbestuur besloot naar aanleiding van de ingezonden brief de subsidie nog wel te verlenen, maar tegelijkertijd ‘worden er aanvullende acties ondernomen om het bewustzijn van de mensenrechten te vergroten’. Wel werd Paris FC erop aangestuurd de borden met ‘Explore Bahrein’ te verwijderen rondom het stadion.

Op sportief vlak gaat het goed met Paris FC. Het vorige seizoen – zonder inbreng van de Bahreini – werd afgesloten op een zeventiende plek, met maar twee punten boven een degradatieplaats. Dit seizoen draait de club een stuk beter: de vijfde plaats geeft recht tot het spelen van play-offs om promotie aan het einde van het seizoen. Het budget van de Bahreinse investeerders is voornamelijk gebruikt om goede spelers uit de amateurreeksen te kunnen wegpikken, en met succes.

Paris FC hoopt binnen drie seizoen op het hoogste niveau actief te zijn om zo langzaamaan eenzelfde groei te kunnen realiseren als Paris Saint-Germain. Het zal echter een reuzeklus worden om uit de enorme schaduw van de Parijse wereldploeg te kunnen treden.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Het duurt nog maar een paar maanden en dan zal Florentino Pèrez ervoor gezorgd hebben dat Mbappé het Koninklijk wit draagt in Real Madrid, waardoor PSG een makkelijkere prooi wordt voor Paris FC.

8 maart 2021 om 03:24

zonder Mbappe met topspitsen als Ibrahimovic en Cavani werden ze ook kampioen. die kopen wel weer een paar nieuwe topaanvallers als hij vertrekt

8 maart 2021 om 08:44

Ik denk dat wel wat langer gaat duren dan een paar maanden😂😂😂😂😂

9 maart 2021 om 01:00

Als ik zie hoe psg tegen barca speelde lijken ze thiago Silva niet echt te missen hoor.

8 maart 2021 om 14:42

PSG had in ieder geval een fanbase voor ze QSG werden. Dat Paris FC speelt voor een paar honderd man. Tuurlijk komen er straks fans af op Bahrein FC om de derby Qatar tegen Behrein te mogen aanschouwen. Pff wat een drama. Gelukkig staan ze er voorlopig niet goed genoeg voor. We gaan straks Clermont Foot voor het eerst op het hoogste niveau verwelkomen hopelijk. Puur rugby gebied natuurlijk maar hopelijk stapt Michelin in en kunnen ze een stabiele Ligue 1 club worden.

9 maart 2021 om 19:02

Paar honderd is overdreven. Het zijn er niet veel, maar laatste normale seizoen zaten ze rond de 3800 per wedstrijd gemiddeld.

Op zich is Parijs natuurlijk groot zat voor een 2e club, maar op deze manier zullen ze weinig sympathie krijgen.

9 maart 2021 om 14:55

@gertajax: Insiderm ben jij het? Haha ik denk het ook ... geld speelt tenslotte geen rol

Persoonlijk vind ik dit een van de goorste dingen in het hedendaags voetbal. Voetbalclubs als soft power-middel gebruiken en indirect fans inzetten als PR voor je landje, gadver. Ik hoop van harte dat dit nergens op uitdraait. Maar dat zeg ik ook al jaren over dat project van PSG en we kunnen allemaal zien hoe het daarmee gaat; even 300 miljoen via eoa schimmige constructie voor Neymar uittrekken omdat het complete BNP van je land wel even bijspringt, geen probleem. Bah.

8 maart 2021 om 03:26

toch is de CL wel interessanter geworden. vroeger kon je Bayern, Barca en Real op voorhand al invullen voor de halve finales waar je nu ook clubs als City, PSG en in iets mindere mate Chelsea hebt die het die clubs lastig kunnen maken. als dan clubs als United, Inter, Arsenal en AC Milan straks weer terugkeren aan de top dan wordt de CL echt weer een leuk toernooi om naar te kijken

8 maart 2021 om 09:54

Het is maar je definitie van vroeger he, voor het grote geld had je Nottingham Forrest, Rode Ster Belgrado of zelfs ons aller Ajax dat de Europa Cup kon winnen. Andere kant snap ik niet zo goed dat hier in voetbal zo drama van gemaakt wordt. Letterlijk alles in het leven gaat zo, heb je een mooi bedrijf opgericht koopt google of facebook je weer op om zelf er aan te verdienen. Waarom zou dat in het voetbal wereld anders zijn?

8 maart 2021 om 11:59

Ik vind het wel grappig, ik ben het met je eens, maar ook oneens. De sentiment kent waarde, daar ben ik het mee eens. Maar het gezeur om het grote geld. Kijk alleen naar je eigen prive leven (ik ken je niet, maar algemene zin, 98% van de mensen hier zal zichzelf betrappen). We kopen bij Bol.com ipv naar intertoys, blokker, Hema etc te gaan, we bestellen bij Zalandoo ipv naar de schoenenwinkel om de hoek te gaan. Wij doen allemaal mee aan het verzieken van nostalgie. En in het voetbal is het gewoon niet anders. Nu is Paris FC een clubje met 50.000 fans ofzo (random getal) maar over 10 jaar is het een club met fans wereldwijd. We doen dit echt zelf als maatschappij.

8 maart 2021 om 12:55

Het is maar hoe je er naar kijkt. Ik geniet veel meer van een Ajax dat de halve finales haalt op basis van eigen beleid of een Bayern dat al jaren bij de Europese top hoort, ook door eigen beleid. Ik heb zelf niets met de clubs die een exorbitante TV deal of een (multi)miljardair nodig hebben om relevant te zijn.

8 maart 2021 om 13:17

@groninger hopp, ik ben het wel met je eens maar er zijn de voorbeelden die jij noemt wel 2 groepen. De nostalgie van bepaalde winkels leeft natuurlijk onder een bepaalde doelgroep (vaak wat ouder). Er zijn weinig twintigers die het iets kan schelen dat de Blokker of Hema omvalt. Nostalgie is meer iets voor hun 80 jarige oma. Het jonge personeel van de blokker gaat dan wel bij Action werken ofzo. Hoe meer de ouderen zich verzetten tegen clubs als Chelsea, City en Psg, hoe meer kinderen zich er toe worden aangetrokken. Against modern football, wat is dat voor suffe kreet denkt de gemiddelde puber.

8 maart 2021 om 13:23

@sirius ik geniet ook van een Ajax dat de halve finale haalt maar dat het helaas misschien maar 1 keer in de 10 tot 20 jaar gebeuren dat een club uit een kleinere competitie doordringt tot de halve finales. ik heb ook wel dubbele gevoelens bij dat beleid bij die sjeiks maar ik zeg wel eerlijk dat ik liever naar een City tegen PSG kijk dan naar een City tegen met alle respect Legia Warschau bv. los van de CL inkomsten is het sowieso lastig om als club uit een kleinere competitie te concurreren met clubs uit de topcompetities door o.a. de TV gelden

8 maart 2021 om 13:45

@japie, ook dat, ik hoop echt op City vs PSG halve final. Dat Ajax de halve finale haalde vond ik net zoals bij Monaco heel mooi omdat je echt de nieuwe sterren aan het werk zag. De Ligt, de Jong, Mbappe, Silva etc. Ik zit eerlijk gezegd niet te wachten op verrassingen zoals Atalanta. Dan zie ik liever sterren of toekomstige sterren.

8 maart 2021 om 14:29

Fct_tuulk

Ik vind daar wel een groot verschil in zitten. Red Bull is een sponsor die in het diepst van haar filosofie heeft zitten om talenten de tools (letterlijk vleugels) te geven om zich te ontwikkelen. Het enige puntje van kritiek is dat zij overal RB van willen maken en zodoende de historie van de club in kwestie verloochenen. Maar het platform dat zij bieden, is wel een toevoeging aan de sport (of dat nou voetbal, F1 of extreme sports is).

Dat is weer anders dan de olielanden die clubs als speeltje kopen. En ja, eens, commercie is van overal, maar de afhankelijkheid groeit hiermee ook wel. Als een paar sjeiks een nieuwe hobby krijgen, kan het zo maar over zijn met een club als Psg.

Daarmee wordt de kloof tussen de traditionele verenigingen en de verenigingen met het grote (gesponsorde) geld wel steeds groter.

8 maart 2021 om 15:10

Het is ook behoorlijk lastig voor teamd uit kleinere competities om te concurreren als ze de kans er niet voor krijgen. We zitten tegenwoordig te kijken naar pak weg de nummer 4 van Duitsland tegen de nummer 4 van Italië in de Champions League. Dat terwijl de kampioenen van o.a. Turkije, Zwitserland en niet zo lang geleden nog Nederland zich via de voorrondes moeten plaatsen. 16 van de 32 plekken in de Champions League zijn al vrijgesteld voor de top 4 competities. 17 van de 32 ploegen in de CL hebben zich daadwerkelijk als 'Champion' van of eigen competitie of CL/EL weten te plaatsen. De macht van van de grotere competities is zo dusdanig groot geworden dat het bijna onmogekijk is geworden voor een Legia Warschauw of een Steaua Boekarest om zich uberhaupt te plaatsen, laat staan weerstand bieden. Hierdoor gaat er een stuk minder geld naar competities in de middenmoot van Europa waardoor die achter blijven op de (sub) top.

8 maart 2021 om 15:21

"we kopen bij Bol.com ipv naar intertoys, blokker, Hema etc te gaan, we bestellen bij Zalandoo ipv naar de schoenenwinkel om de hoek te gaan. Wij doen allemaal mee aan het verzieken van nostalgie."

Hele rare kronkel hier, moet ik zeggen. Nog los van het feit dat nostalgie, zeker zoals jij het gebruikt, gewoon bijna synoniem is aan reactionair conservatief gedrag en er natuurlijk helemaal niets mis is met het feit dat mensen bij Zalando of Bol.com hun spullen kopen als dat de uiting van hun individuele keuzes is (nostalgie gaat over het gevoel dat je 'dierbaars' kwijt geraakt bent, nou dan is de lijn naar de boze witte mannen die alles zien als een bewijs dat ze voor hen belangrijke dingen kwijtraken (fikkies stoken, vuurwerk afsteken, Zwarte Piet, denigreren van vrouwen en minderheden) snel gelegd natuurlijk!).

Nostalgie namelijk is gewoon lucht. Het bestaat niet echt. Het is een gevoel. En het gevoel dat je voetbal alleen nog maar romantisch kunt bekijken in een krakkemikkig stadion, met lekkende daken, zittend op een rottend houten bankje, in de gure wind met de constante stank van inferieure shaggies rond je hoofd en zonder dat je een normaal kopje koffie of een biertje kunt kopen, is de grootste droomwereld die ik ooit gezien heb. En ik ben nog van de tijd dat 75% van alle stadions in Nedserland nog onder voornoemde categorie vielen. Ik ben nog in De Meer geweest toen het al niet meer was dan een betonnen bouwval met meer prikkeldraad dan supporters. Ik heb niets met dat soort fake romantiek. En prima dat je over sentimenten begint, daar is op zich niets mis mee, maar jij kunt er ook niet omheen dat je met sentimenten en met nostalgie geen droog brood koopt. Kijk anders even naar jouw geliefde Ajax. Voor het huidige succes is de gehele Cruijff filosofie en de zo kenmerkende Ajaxjeugd te grabbel geworpen, omdat de geldkraan open moest en er heel erg veel spelers voor heel veel geld gehaald moesten worden. En yep, resultaat is op dit moment uitstekend. Maar als je dan toch over sentimenten en nostalgie begint, zoek de voorbeelnden dan niet bij de individuele burger die zijn eigen keuzes maakt. Maar zoek die bij nota bene de club waar je zoveel bewondering voor zegt te hebben! Waar zijn daar de nostalgie dan? Heeft niets met 'de maatschappij' te maken.

8 maart 2021 om 15:24

Japie
'vroeger' mochten alleen clubs die kampioen werden meedoen aan de Europa Cup 1. Daar kon je vooraf echt niet standaard invullen wie de halve finales gingen halen. Daarnaast ,er waren ook geen groepsfases, alles was direct knock-out. De CL is als toernooi en opzet sinds ongeveer 2006-2007 voorspelbaar geworden. Check maar even de cijfers, je kunt de paar clubs die de halve finales halen inderdaad uittekeken. Tot die tijd viel het allemaal nog wel mee.

8 maart 2021 om 17:29

@constant Kante maar stel je laat alleen nog de kampioenen mee doen, dan weet je nu al dat de halve finales worden gevormd door de kampioenen van de vier topcompetities of misschien dan een PSG er tussen een keer

8 maart 2021 om 17:38

Dit zijn 2 verschillende uiterste van nostalgie. Hier gaat het om monopoly. Zowel in mijn voorbeeld in het voetbal als in het voorbeeld met bol.com (groot centrum, lage uitgeve, lage prijs artikelen). Ik heb niks tegen het idee van een groot Paris FC door het grote geld. maar ik geef aan dat t tegenstrijdig is als je dit heel vervelend vind, maar in je dagelijks leven precies bijdraagt om de rijken rijker te maken. Uiteindelijk zal Paris FC een nieuwe achterban krijgen en gewoon groot worden.

Ik zie overigens helemaal niet dat de witte man alles kwijt raakt als link met zalandoo en bol.com. Ik heb het juist over oneerlijke concurrentie. Achter bol.com en zalandoo zit volgens mij gewoon een boze witte man. Dit geldt ook voor voetbal clubs. Het zijn vaak witte rijke Amerikanen of Witte rijke Russen die er achter zitten, af en toe zit er een Arabier achter. Voor mij boeit het totaal niet of Witte Jantje of Zwarte Anthony achter een voetbal club is. Ik zie mensen namelijk niet als kleur, maar als mens.

9 maart 2021 om 12:22

@japie

Ja en nee. In het begin wel maar als die clubs die het niet halen minder exposure krijgen kan (leess ik zeg kan) dit ook gevolgen hebben voor hun inkomsten waar door ze weer minder spelers kunnen halen en clubs als Ajax of Benfica (gewoon twee random voorbeelden) hun spelers wellicht weer een jaar (of langer, dromen mag!) langer kunnen vast houden.

Geld is echter te belangrijk dus we zullen de invloed hiervan nooit minder zien worden, alleen maar meer.

8 maart 2021 om 04:26

Het probleem is dat in de huidige tijd geen clubs, vooral in de Premier League, kunnen concurreren tenzij ze op korte termijn miljoenen en miljoenen investeren. Ja, man city kocht hun eerste titel maar dat komt omdat ze die geschiedenis niet hebben. Over 20 jaar zullen ze in staat zijn om op zichzelf te onderhouden, misschien wie weet, en ja, chelsea heeft hetzelfde, maar het is zeker beter nu Engeland een zogenaamde top 6 hebben om uit te dagen voor de competitie, in plaats van dat Man U het jaar na jaar na jaar wint, want dat is wat er zou zijn gebeurd als Chelsea en Man City het feest niet kwamen verstoren.

8 maart 2021 om 11:19

Ach ja, de Premier League leeft ook op z'n TV geld. Zonder dat stelt die Premier League ook beduidend minder voor. Voetbal is altijd de wereld van de oneerlijke concurrentie geweest, ook ver voor die oliestaten clubs op kochten.

9 maart 2021 om 01:39

@ayCaramba City heeft allang de financiele mogelijkheden via nieuwe sponsordeals, tv geld en CL geld om zelf geld te genereren. Neem bijvoorbeeld Spurs. Die wisten vanuit de subtop lang genoeg te pieken waarna ze zelfs tot een vergelijkbare begroting zijn gekomen als Arsenal. Door de hevige, maar korte investeringspiek is City naar de top gepushed en is de PL een top kandidaat rijker geworden.

8 maart 2021 om 14:09

Ik vraag mij sowieso af of dat sportswashen echt succes heeft. Ik kan mij niet voorstellen dat er veel mensen zijn die Qatar of Abu Dhabi ineens in een positief daglicht zijn gaan zien nadat zij respectievelijk PSG en Man City kochten. Het zullen hooguit wat familieleden en vrienden van de sjeiks zijn die blij zijn.

8 maart 2021 om 15:06

@airbags, ik denk niet dat je felle tegenstanders ergens van overtuigd ofzo, ik denk dat het vooral voor de naamsbekendheid goed is. 15 jaar geleden ging amper iemand naar Abu Dhabi op vakantie. Hele trainingskampen worden daar belegd, voetballers vinden het leuk. Nu chillen al die voetballers daar, gooien leuke foto's op insta (denk aan Salt Bea). Dat geeft wel een hele boost voor het toerisme

9 maart 2021 om 12:26

@airbags, ik denk zeker wel dat het invloed heeft.

Niet zozeer de mensen die zich hebben ingelzen in deze zaken (of er een beetje verstand van hebben) maar de grijze massa die wellicht iets gehoort hebben dat het in die landen misschien niet helemaal goed zit qua mensenrechten zullen door deze acties de landen in een ander daglicht gaan zien en er wellicht op vakantie gaan oid.

Zelf heb ik ook overwogen om er gaan te werken maar kwam wel in de morele knoei of het me dat waard is.

De CL wordt pas leuk, als alle beschermde statussen van de topclubs en het slaapverwekkende poule-systeem worden afgeschaft. Nu kun je bij 7 van de 8 poules al van tevoren de twee clubs noteren, die een en twee worden, en welke dus nog voor een EL-ticket gaan spelen. Stomvervelend. Terug naar vroeger: Iedereen kan tegen iedereen loten en in twee wedstrijden (uit en thuis) wordt beslist, wie verdergaat. Dan hebben we maar Bayern-Barcelona in de eerste wedstrijd, waarom niet? Wellicht komt er dan nog eens een onverwachte winnaar van de CL in plaats van altijd dezelfde clubs.

8 maart 2021 om 09:36

En maar twee clubs per land in de CL. Dan worden de nationale competities ook weer leuker omdat ze dan meer geld binnenhalen en betere spelers kunnen betalen.

9 maart 2021 om 01:36

@PTT80 Ik zie juist gebeuren dat het nationale competities kapot maakt. En met name de kleinere competities. Wanneer een club een goed team heeft en elk jaar CL kan halen krijgen ze zoveel geld binnen dat de eigen competitie nergens meer over gaat. Dat gebeurd nu ook al met teams als Shaktar, Dinamo Zagreb, Olympiakos en Ajax. Die zijn financieel een gat aan het slaan met de rest van de competitie. Voor bijvoorbeeld de PL zou je met 4 deelnemers 4 teams krijgen die CL geld binnen kunne harken en kunnen investeren om te strijden voor de titel. De CL spannend krijgen is niet zo makkelijk.

En dan had je vroeger ook nog Matra Racing Paris. Een club waar oa Sonny Sillooy nog gevoetbald heeft. Maar zij zijn ver afgegleden volgens mij.

9 maart 2021 om 00:01

Inderdaad. Ben in 1989 nog een keer bij een wedstrijd geweest in het Parc des Princes tussen Matra Racing Club de Paris met Sonny Silooy en AS Cannes met Jan Poortvliet.

Zo speelt Arsenal met Visit Rwanda op hun shirt. Alles voor de poen. Ik ben blij dat met Laporta Qatar nooit terug zal keren op het shirt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren