Ten Hag uit zorgen in aanloop naar PSV: ‘Vraagteken achter zijn naam’

Vrijdag, 26 februari 2021 om 17:46Rian Rosendaal • Laatste update: 19:08

Erik ten Hag is redelijk tevreden over de loting voor de achtste finale in de Europa League. In het Zwitserse Nyon werd vrijdag namelijk bepaald dat Ajax het op 11 en 18 maart gaat opnemen tegen Young Boys, en niet tegen bijvoorbeeld een titelfavoriet als AC Milan of Manchester United. Ten Hag vindt het echter te ver gaan om te spreken van een gunstige loting voor Ajax, zeker gezien de recente prestaties van de Zwitserse opponent op het Europese toneel.

"De loting geeft perspectief, maar als jij Bayer Leverkusen uitschakelt, zonder je spits (Jean-Pierre Nsamé, red.), dan moet je een goed team hebben", tempert Ten Hag vrijdag de hooggespannen verwachtingen in Amsterdam en omstreken in een interview met Ajax TV. "Ze staan soeverein bovenaan in de Zwitserse competitie, met een grote voorsprong op de nummer twee (achttien punten op FC Basel, red.) dus het zal een heel sterk team zijn. Het biedt perspectief, maar tegen de grotere ploegen die jij nu opnoemt (onder meer AC Milan en Manchester United, red.) hadden we ook perspectief gehad", verwijst de coach van de enige overgebleven Nederlandse Europa League-deelnemer naar enkele van de overgebleven topploegen in het Europese toernooi.

Ten Hag heeft het Europa League-avontuur voor nu op een laag pitje gezet, want zondag volgt de topper tegen PSV in Eindhoven. "We verheugen ons er ontzettend op", vervolgt de Ajax-coach zijn relaas tegenover het clubkanaal. "Dat is natuurlijk een ongelooflijke clash. En ook daar zullen we weer klaar voor moeten zijn. Het volgt elkaar snel op en wij houden daar ook van. De technische staf houdt ervan, maar vooral de spelers. Ze zijn zich nu aan het klaarmaken en we zullen die strijd aan moeten gaan." Ten Hag geeft vervolgens zijn mening over de voorsprong van zes punten op PSV, een gat dat zondag met een zege in Eindhoven oploopt tot negen punten.

Erik ten Hag: 'Loting biedt perspectief, duel met PSV wordt fascinerend'

"Wij kijken van wedstrijd tot wedstrijd", waakt Ten Hag voor al teveel optimisme bij Ajax in de titelstrijd met PSV. "Wij moeten kwaliteit brengen. Die wedstrijd zo benaderen dat we van PSV willen winnen. Ik hou me niet bezig met de titelrace in die zin, want ik heb al vaker gezegd dat je in februari geen titels wint. We verheugen ons er ontzettend op, omdat het een tegenstander is die ons uitdaagt. Het is een geweldig goede tegenstander. We hebben twee keer tegen PSV gespeeld en het waren twee keer fascinerende wedstrijden en ik weet zeker dat die derde net zo wordt", kijkt Ten Hag reikhalzend uit naar de Eredivisie-topper van zondagmiddag in het Philips Stadion.

Ten Hag geeft voorts een update over de blessuregevallen bij Ajax. "Noussair Mazraoui is zeker niet beschikbaar", zet de Ajax-coach alvast een streep door de naam van de rechtsback. "En Nicolás Tagliafico zullen we moeten afwachten. En helaas staat ook achter Daley Blind een vraagteken. Die is met klachten uit de wedstrijd (tegen Lille OSC, red.) gekomen. Als die er niet bij kunnen zijn, zullen we dat moeten opvangen. Daar hebben we ook een grote selectie voor. En wij laten zien dat deze selectie dat goed kan", aldus Ten Hag, die weinig waarde hecht aan het feit dat Ajax elf keer op rij heeft weten te winnen in alle competities.

"Het is vooral belangrijk dat je van wedstrijd tot wedstrijd verbetert, dat moet de mentaliteit zijn", geeft Ten Hag mee aan zijn spelers. "En die brengen we al een tijdje aan de dag, dat moet je dus continueren." Dat er tegen Lille op een gegeven moment maar liefst vier tieners (Devyne Rensch, Jurriën Timber, Ryan Gravenberch en Brian Brobbey), op het veld stonden, maakt Ten Hag vooral trots. "Het laat zien dat het systeem en de filosofie goed is. Dat spelers van de academie via Jong Ajax een ontwikkeling doormaken bij het eerste elftal. En zo de neus aan het venster stoten en zich echt laten gelden. Daar ben ik heel blij mee en dat biedt heel veel tevredenheid. Alleen: tevredenheid leidt tot luiheid, dat is ook waar die spelers voor moeten waken. Die moeten ook in dezelfde modus blijven van beter worden. Iedere dag, want goed is niet goed genoeg", zo besluit Ten Hag zijn uitleg.


Poll

PSV - Ajax eindigt in een...


Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door beastman)

Geen Blind zou op opbouwend en voetballend gebied een aderlating zijn. Hopelijk is hij er gewoon bij en Nico ook. Wordt een hele mooie pot in Eindhoven. Bij verlies wordt de spanning vergroot, maar bij winst zet je een reuzestap naar de titel. Laat maar komen die zondag!

27 februari 2021 om 10:51

Weet Ajax ook een keer hoe het voor Psv voelt.. PSV heeft dit alleen al voor een langere periode.

27 februari 2021 om 18:04

Martinez kan het ook wel hoor als hij lekker in de wedstrijd zit

Waar hij rare keuzes maakt mag je kritiek hebben, als het lekker gaat mag hij ook zeker lof toebedeeld krijgen. Het gaat ontzettend lekker. Er staat nu een kern dat elkaar redelijk moeiteloos kan opvullen. Hij maakt geen rare keuzes meer (mbt bijv Labyad, klaiber of promes) en er stromen weer jeugdspelers door. Benieuwd hoe de wedstrijd is na donderdag. Zal ze een enorm boost geven. Hopelijk een beetje fit.

26 februari 2021 om 18:08

Uiteindelijk waren het experimenten. Het experiment met Alvarez op het middenveld heeft zich uitbetaald, terwijl Promes mislukt is. Labyad zit er tussenin, heeft tegen Eredivisie-clubs zowel als valse spits als als 10 voldoende rendement gehad.

26 februari 2021 om 18:19

Ik heb nooit moeite met die "rare keuzes". Uiteindelijk pakken ze bijna altijd goed uit. Zo'n hele groep gemotiveerd te houden, en elke keer weer de afwezigheid van sterkhouders op te kunnen vangen is extreem knap. Ik ben een door-dik-en-dun-fan van Ten Hag, en prijs elk jaar dat hij langer bij Ajax aan het roer blijft.

De spoeling wordt zo wel heel dun. Je mist dan Mazraoui, Tagliafico en Blind. Met Onana erbij zijn dat gewoon vier van de vijf spelers in de verdedigende linie. Toch is het onverstandig om onnodige risico's te nemen. Zelfs bij een nederlaag sta je drie punten voor met een duel meer te gaan en een flink beter doelsaldo. Ik zou spelen met: Stekelenburg, Timber, Schuurs, Martinez, Rensch, Gravenberch, Alvarez, Klaassen, Antony, Haller en Tadic.

26 februari 2021 om 18:17

Een gelijk spel zou ook goed zijn voor Ajax

26 februari 2021 om 18:29

Die achterhoede kun je in mijn ogen beter als volgt neerzetten: Rensch, Schuurs, Timber, Martinez. Dan speelt alleen Martinez op een niet-natuurlijke positie in plaats van drie spelers. Ik kijk wel uit naar deze partij, PSV zal er moeten staan. Als Gã¶tze mee kan doen geef ik PSV een grote kans, zeker als Malen en Zahavi hun vorm van de laatste weken laten zien. Van Ajax weten we dat ze er zullen staan, dat hebben we de afgelopen twee maanden gezien. Dus vooral PSV zal erg goed moeten zijn zondag.

26 februari 2021 om 18:55

Ik hoop ook echt dat Malen zijn vorm van de laatste tijd meeneemt, want dan weet ik dat Ajax tegen 10 man staat te voetballen. Als Götze mee kan doen, dan scheelt dat al een slok op een borrel voor PSV natuurlijk. Als ik Ajax was, dan zou ik lekker de bal aan PSV geven en achterover leunen. Ajax behaald een prima resultaat namelijk wanneer het deze wedstrijd niet verliest.

26 februari 2021 om 19:05

5 goals in de laatste 3 Eredivisie potjes is niet slecht toch? Oké, tegen betere tegenstanders heeft hij het de laatste tijd niet laten zien, dat klopt.

26 februari 2021 om 19:58

Ten hag wil altijd een links en rechtpootcentraal. Timber is van oorsprong rechtback maar doet goed centraal. Martinez moet gewoon altijd centraal. Rensch is linkspoot dus zou ook linksback kunnen. Schuurs gewoon niet opstellen lekker op de bank. Misscjken alvarez naar achter. Maar die ook erg belangrijk midden op

26 februari 2021 om 20:06

Rensch is tweebenig. Heeft een tijd lang enorme groeipijnen gehad in zijn linkerbeen en is daardoor veel meer met rechts gaan voetballen.

26 februari 2021 om 20:08

Verder verwacht ik wel ook Rensch-Martinez-Schuurs-Timber. Al zou Rensch - Martinez - Timber - Klaiber me ook niet verbazen. Verder ben ik wel benieuwd of Jong Ajax speler Youri Baas bij de afwezigheid van Blind een plekje op de bank overneemt.

26 februari 2021 om 21:21

Die laatste zou echt de doodsteek van schuurs zijn en echt te ver gaan. Laat dan maar klaiber lekker op het bankje. Wat wel zorgen baart is wat te doen bij nog een blessure geval achterin. Dan komen we heel snel bij 17 jarige uit die nu vlieguren maken in jong en er echt nog niet klaar voor zijn.

een hele gunstige loting imo als je kijkt naar wat er nog meer in het toernooi zit

26 februari 2021 om 20:10

Als je kijkt naar wat er nog meedoet is het redelijk gunstig, maar als je bedenkt dat ze over 2 wedstrijden 3-6 van Leverkusen wonnen had ik toch liever tegen een team als Olympiacos, Zagreb, Kiev of Molde gespeeld.

26 februari 2021 om 22:35

dat wel, het zal zeker een team zijn met kwaliteiten en om rekening mee te houden, maar ik verwacht wel dat Ajax dit met niet al teveel moeite gaat winnen. die hebben ondertussen aardig wat internationale ervaring en komen vaak goed voor de dag in Europa

Als Blind niet mee zou doen zal dat zeker een aderlating zijn. Natuurlijk is Ajax in staat om dit op te vangen door er een nieuwe speler in te zetten , maar de opbouwende kwaliteiten en de ervaring van Blind zijn niet zo maar te vervangen.

Ach maak je niet druk, de supporters geloofden het al jaren, de media is ook met het circus meegelopen en nou heeft PSV ook een coach die aangeeft dat Ajax de meerdere is, wat een schande schande schande!! Toen PSV jaren achter elkaar kampioen werd ook even afstand genomen van Ajax, echter wat ongeluk en tegenvallende spelers kunnen ertoe leidden dat een ander de titel pakt. Misschien is Schmidt gewoon een spion ingehuurd door Ajax, om ze zogenaamd het Bayern van NL te maken. Zou wel een hoop verklaren, zo moest er even uit! Bah

26 februari 2021 om 20:13

Om eerlijk te zijn vind ik dat Schmidt het helemaal zo slecht nog niet doet. Je ziet duidelijk dat PSV iedere wedstrijd nog beter wordt. Aan het begin van dit seizoen konden ze 45 minuten en prima niveau aanhouden en ondertussen ligt dit rond de 70 minuten. Bovendien is het behalen van de knockouts in de Europa League en het verliezen van Ajax in de beker natuurlijk geen enorme schande. Waar ik me wel aan irriteer is dat constante gejank van hem in de pers, maar als je objectief bent zie je ook dat dat los van de prestaties bij PSV staat.

Als Blind er niet bij is, al ga ik ervan uit dat hij er wel bij is, verwacht ik dat Rensch naar LB gaat en dat Klaiber helaas zal spelen. Toen Klaiber net kwam was ik gematigd positief, omdat ik het een prima backup vind/vond op RB. In de wedstrijden die hij heeft gespeeld heeft hij me echter niet echt overtuigd doordat hij zich zo extreem aanvallend opstelt dat er in de achterste linie grote gaten vallen, die Alvarez niet kan belopen om op te vullen. Fingers crossed dan maar.

Ik vind dat Anthony en Gravenberch momenteel vermoeid ogen. Die jongens hebben rust nodig. Anthony kun je vervangen door Neres maar Gravenberch is war moeilijker te vervangen. Kudus is een mogelijkheid maar gezien hij nog weinig wedstrijdritme heeft is dat een risico. Gezien de vele blessures bij de verdedigers is een betrouwbaar middenveld tegen PSV wel echt nodig.

Ik vind het moeilijk te voorspellen hoe het zondag gaat verlopen aangezien beide ploegen er niet okselfris bij lopen. Gezien Ajax doorgaans net wat makkelijker voetbalt geef ik Ajax het voordeel van de twijfel. Gezien de defensieve problemen van Ajax kan het ook zomaar dat PSV dit keer aan het langste eind trekt.

Hmm, lastig want zonder Blind en Nico hebben we geen echte linksback. Ik hoop dat Ten Hag Kudus op linksback zet. (aangezien Psv zonder echte buitenspeler op rechts speelt) Dan kan Martinez gewoon in positie blijven. Rensch/timber beide laten staan. Gravenberch-Alvarez-Klaassen kan dan mooi het middenveld blijven. Voorin Tadic-Haller-Antony.

Als ten Hag Psv wil helpen in de strijd om de tweede plaats dan moet Ajax winnen. Volgens Schmit put Psv zelfvertrouwen uit een nederlaag. Hopelijk is Ajax compleet en PSv natuurlijk ook , al blijft het gemis van Gakpo zwaar wegen. PSv moet wel winnen anders is het over en uit Ik denk dat alle wedstrijden zondag in een gelijk spel eindigen

Op basis waarvan denken de meeste mensen dat Ajax deze wedstrijd gaat Winnen? Gotze is weer fit( beste speler van de eredivisie) En ondanks de uitschakeling speelde PSV uitstekend tegen Olympiakos. Terwijl Ajax in Eindhoven slechte statistieken heeft. Overig hoop ik als Feyenoorder wel dat Ajax wint voor de strijd om plaats 2

26 februari 2021 om 19:57

PSV speelde de eerste helft prima, na rust zakte het helaas weg. Maar op deze basis kunnen ze voortborduren, ook richting CL-voorronde in augustus.

26 februari 2021 om 21:55

Huh, vind je Gotze de beste speler van de Eredivisie? Dat is voor mij toch echt Tadic. Tuurlijk, Gotze is sierlijk maar heeft in geen enkel jaar de statistieken van Tadic kunnen evenaren. Ook is Tadic altijd fit en neemt hij zijn ploeg op sleeptouw, iets wat Gotze minder tot niet doet. Om je vraag te beantwoorden; omdat Ajax aanvallend heel erg sterk is en het middenveld als een huis staat. De verdediging (al missen we nu een aantal belangrijke spelers) staat voorlopig ook gewoon goed. Qua positiespel vind ik Ajax momenteel sterker en ook qua fitheid lijkt het bij Ajax wat beter. Ja, psv speelde uitstekend tegen Olympiakos, maar hebben ze het ook voor elkaar gekregen om 4 tegendoelpunten te incasseren in een enkele wedstrijd, iets dat bij Ajax nagenoeg nooit gebeurd (de 6-2 van Feyenoord uitgezonderd, gefeliciteerd nog). Daarnaast gaat Ajax er met een heerlijk gevoel heen en heeft Psv een domper te verwerken gehad. Hoop dat ik natuurlijk volledig gelijk krijg!

Ajax moet Overmars en Ten Hag gewoon absoluut voor de club behouden. Het gaat de laatste jaren nu net ontzettend lekker. En zeker Europees liggen er nog voldoende uitdagingen. Ik zie Gladbach bijvoorbeeld nou niet echt als een vooruitgang.

Ten Hag is een vakidioot met een geweldige topsport visie die hij met enthousiasme kan overbrengen. Het is mooi om te lezen hoe hij toeleeft naar de wedstrijd tegen PSV. Niet alleen om te winnen om het winnen maar ook om zijn liefde voor de tactische strijd.

Ajax moet gewoon zsm kampioen worden willen ze een serieuze kans maken op de EL. Een overwinning zondag helpt daar heel erg bij.

Zonder Blind en met toch al een brakke achterhoede zonder de normale backs gaat het lastig worden voor Ajax in Eindhoven denk ik. Voor Psv is dit echt zo ongeveer de laatste kans, terwijl Ajax misschien toch iets te veel in het achterhoofd heeft dat ze 9 (verlies) punten voorstaan. Gelukkig is Psv nog een tandje moeier na die EL wedstrijd, nog weer wat uren minder rust en mentaal tikkie gehad. In dit geval zou Ajax wel happy zijn met een gelijkspel denk ik.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7266
2.PSV6134
3.AZ6128
4.Vitesse5618
5.Feyenoord5429
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2814
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

42 fans
Coach, 51 jaar
SeizoenClub
2018- Ajax
2015-2017 FC Utrecht
2013-2015 Bayern München II
2012-2013 Go Ahead Eagles

In de wandelgangen

Vrijdag 16 april
Jack Grealish heeft een vastgestelde afkoopsom in zijn contract bij Aston Villa en Manchester City is komende zomer bereid om het bedrag op tafel te leggen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren