Tancredi Palmeri zorgt voor opschudding met tweet over EURO 2020

Donderdag, 25 februari 2021 om 17:00Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 17:22

Als we Tancredi Palmeri moeten geloven, vindt EURO 2020 komende zomer hoogstwaarschijnlijk plaats in Engeland. Dat maakt de doorgaans goed geïnformeerde Italiaanse journalist bekend via Twitter. Volgens Palmeri mag Engeland het toernooi organiseren omdat de Britten op dit moment de beste positie zouden hebben om dat te doen. Er wordt al langer gespeculeerd over het laten organiseren van het EK door één land, maar tot op heden wordt dat initiatief niet nog niet breed gedragen.

"BOOM", opent Palmeri zijn tweet. "Het EK wordt hoogstwaarschijnlijk alleen in Engeland gespeeld, aangezien de UEFA kiest voor het format van één gastland en Engeland de beste optie is om het te organiseren. Naar verwachting zal medio april een definitief besluit worden genomen." De woorden van Palmeri liggen niet in lijn met wat de UEFA eerder meldde. De Europese voetbalbond hoopt het toernooi nog altijd in twaalf verschillende Europese landen te organiseren, met in elk land een vaste speelstad.

De tweet van Palmeri leidt tot opschudding. NOS-commentator Jeroen Grueter twijfelt aan de berichtgeving van zijn Italiaanse collega. "Hij is meestal goed geïnformeerd, maar ik kan me toch niet voorstellen dat de UEFA besluit om dit toernooi te gaan houden in een land waar de Corona-crisis zo enorm uit de hand is gelopen", aldus Grueter. "Bovendien geen enkele zin om naar het zuidelijk deel van het eiland te gaan." Overigens maakte de Britse premier Boris Johnson deze week bekend dat tussen nu en 21 juni alle coronamaatregelen in Engeland afgebouwd worden. Het EK vindt volgens de huidige planning plaats van 11 juni tot en met 11 juli.

EURO 2020 zou afgelopen zomer al plaatsvinden, maar kon door de uitbraak van de coronapandemie niet doorgaan. UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin gaf onlangs aan dat de wedstrijden wellicht voor lege tribunes zullen moeten worden gespeeld. "We bereiden verschillende scenario’s voor", vertelde Ceferin. Enkele dagen geleden onthulde de Britse premier Boris Johnson plannen voor een voorzichtige terugkeer van fans naar sportwedstrijden. Zo worden vanaf 17 mei 10.000 fans toegelaten tot grote stadions als Wembley en moeten kleine clubs 4.000 supporters kunnen ontvangen.

In Nederland is Amsterdam aangewezen als speelstad tijdens het EK. "Het is belangrijk dat we organiserende steden en overheden zo veel mogelijk tijd geven om een accuraat beeld te geven van wat er in juni en juli allemaal mogelijk is", liet Ceferin zich eerder ontvallen. "Fans zijn een zeer groot onderdeel van wat voetbal zo speciaal maakt, op een EK of welke wedstrijd dan ook. We moeten onszelf de maximale ruimte geven om ervoor te kunnen zorgen dat zij kunnen terugkeren naar de stadions."


Poll

Denk jij dat het EK door één land gaat worden georganiseerd?


16 reacties (laatste reactie door viscacatalunya)

Snap Jeroen Grueter wel. Maar alsof de UEFA ook maar een seconde denkt aan waar de Corona het zwaarst heeft getroffen. Die willen alleen gegarandeerd zien dat de eurotjes (of ponden) veilig worden gesteld.

25 februari 2021 om 17:19

Bovendien is men in Engeland veel verder met het vaccineren dan in alle landen die deel uit maken van de Europese Unie.

25 februari 2021 om 17:23

Maar los daarvan is Engeland op dit moment toch een goede optie? Zijn ver in het vaccineren en hebben een duidelijke exit strategie klaar liggen. Verder hebben ze ook veel geschikte stadions op relatief kleine afstand van elkaar wat de reisbewegingen ook binnen de perken houdt. Ik zeg doen.

Als dit waar is is het volledig te begrijpen. Vond het sowieso al een enorm vreemd concept met alle grote afstanden tussen de speelsteden. In deze periode al helemaal. Niets mooier om een toernooi in 1 of 2 landen te houden zodat het hele land opgaat in het toernooi. Jammer voor de buitenlandse supporters wellicht maar hopelijk wel met supporters in de stadions

25 februari 2021 om 17:25

Dat 'het hele land opgaat in het toernooi', hoe zie je dat voor je onder de huidige omstandigheden? Er kan toch helemaal geen feeststemming zijn momenteel? Ik zou het ook een beetje raar vinden dat er mensen in voetbalstadions mogen gaan zitten terwijl het halve land dicht zit. In Nederland vind ik dit overigens momenteel ook maar een vreemde zaak hoor

Ik ben ook voorstander dat het toernooi in één land gehouden wordt. Welk land het dan wordt maakt dan niet zoveel uit. Maar denk dat Engeland wel geschikt is. In Londen zijn er genoeg stadions en faciliteiten om een bubbel te creeeren zoals bij de NBA Playoffs. Desnoods kunnen ze het Olympisch Park weer in volle glorie herstellen. Dus ja niets mis mee.

Wel raar. Voor de CL mogen er al geen clubs in Engeland komen. Waarom dan in de zomer wel heel de wereld?

25 februari 2021 om 17:32

Clubs mogen wel naar Engeland alleen Engelandse clubs niet naar Europa geloof ik. Overigens zijn we dan welgeteld 4 a 5 maanden verder. Kan een hoop gebeuren

Het is maar te zien hoe de situatie in Engeland tegen de zomer is maar ze hebben wel gegokt door al vroeg vaccins goed te keuren en te beginnen. Deze gok lijkt zich terug te betalen. Lijkt er ook op dat Astra Zeneca veel meer vaccins aan de Britten levert dan aan de EU terwijl de contracten zogezegd gelijkaardig zijn.Al bij al denk ik dat Jonhson maar al te graag met zo'n EK zou uitpakken aangezien dit zowat enige succesverhaal is voor zijn regering.

Het zou zeer te begrijpen zijn als de Uefa hier daadwerkelijk voor zou kiezen daar Engeland de meeste spuiten in Europa heeft gezet voorlopig en ook ruim over de voldoende capaciteit beschikt om alle teams te kunnen huisvesten. Ik vermoed dat het VK echter niet zit te wachten op allerlei buitenlandse fans, dus ik vermoed dat die die van de zomer zeker niet in grote getalen welkom zijn. Al met al een lastige klus.

Het lijkt me het beste om het toernooi te annuleren. Er zijn teveel onzekerheden.

25 februari 2021 om 17:56

Zo werkt het niet. Logica is ondergeschikt aan geld.

25 februari 2021 om 18:41

Helaas wel. Een EK zonder publiek heeft toch weinig zin.

Lijkt me onzin dat de Uefa rekening zou moeten houden met waar de pandemie het hardst (heeft) (ge)woedt. Dat het in één land moet zijn, is logisch. Groot-Brittannië heeft dan uiteraard de voorkeur vanwege infrastructuur, stadions en dus mogelijkheden.

Ik zit eerder te denken aan Israël, omdat hun vaccinatie programma voorop loopt. Kun je tenminste supporters toelaten. Engeland lijkt mij daarom niet aan de orde, het is daar gewoon niet onder controle.

De politici zijn allemaal zoooo bang voor de Britse variant... Maar wel een voetbal tournooi organiseren op de Britse eilanden als we dit moeten geloven. 🤔

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Vrijdag 16 april
Jack Grealish heeft een vastgestelde afkoopsom in zijn contract bij Aston Villa en Manchester City is komende zomer bereid om het bedrag op tafel te leggen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren