Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Achttienjarige Nederlander nadert PL-debuut: ‘Begint op droom te lijken’

Laatste update:

Voor Nigel Lonwijk ging deze week een langverwachte droom in vervulling, nadat de achttienjarige Nederlander voor het eerst op de bank zat bij Wolverhampton Wanderers. De verdediger debuteerde in de wedstrijdselectie voor de competitiewedstrijd tegen Everton (1-2 verlies) en ziet zijn debuut in de Premier League steeds dichterbij komen. De voormalig jeugdexponent van PSV heeft zich sinds zijn overgang in november 2019 in sneltreinvaart ontwikkelt, mag hopen op een carrière op het hoogste niveau van Engeland en ziet zijn toekomst met vertrouwen tegemoet. “Het begint langzaam op een droom te lijken.”

Door Mart Oude Nijeweeme

Direct nadat bekend werd dat hij voor de eerste keer bij de wedstrijdselectie zat, pakte Lonwijk de telefoon om het zijn ouders te vertellen. “Trots. Ze waren trots op me”, vertelt de tiener. Bij de familie Lonwijk zijn ze wel wat gewend met twee voetballende zoons en een dochter die op hoog niveau padel speelt. Lonwijk keerde begin vorige week terug in Engeland, nadat hij de kerst had doorgebracht met zijn familie in Nederland. “Nadat ik een week in quarantaine had gezeten mocht ik gelijk met het eerste elftal meetrainen. Ik voelde het daardoor wel een beetje aankomen, maar er zijn meer jongens die met de A-selectie trainen. Als de trainer dan na de training zegt dat je bij de wedstrijdselectie zit, komt het wel heel dichtbij.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Het is de volgende stap in een toch al mooie voetbaldroom voor Lonwijk. De jonge atleet speelde in de jeugd van PSV samen met Noni Madueke en Mohamed Ihattaren, maar verliet de jeugdopleiding bijna exact een jaar geleden vroegtijdig. Wolverhampton Wanderers, dat met John Suppers een Nederlandse scout in de gelederen heeft, toonde interesse in Lonwijk na hem meerdere keren aan het werk te hebben gezien bij PSV. Voor een opleidingsvergoeding van 220.000 euro werd de deal vervolgens beklonken. “Ik had een vervelend jaar met blessures en weinig speelminuten. Wolverhampton volgde mij al langer. Ze zochten een atletische verdediger en kwamen uit bij mij. De club deed het fantastisch en had net een topseizoen gehad met een zevende plek in de Premier League.”

Nigel Lonwijk maakte in januari 2020 de overstap van PSV naar Wolverhampton Wanderers, waar het bijzonder goed gaat met het achttienjarige talent. (Fotocredit: Wolves)

Het verhaal van de Premier League-club sprak vanaf het eerste moment aan en Lonwijk besloot zijn koffers te pakken voor een Engels avontuur. Hij sloot zich aan bij zijn leeftijdsgenoten, maar werd al snel overgeheveld naar de Onder-23. “Ik was toen net zeventien, speelde met jongens die vier of vijf jaar ouder waren. Dat gat is best groot, maar er zitten geen jeugdteams tussen. Dan merk je hoe groot het verschil is. Bij de Onder-18 is het voetbal iets kinderlijker. Het was wennen de eerste maanden, vooral op fysiek gebied.” Het gaat er in Engeland heel anders aan toe dan in Nederland, merkt Lonwijk. “Je wordt continu betrokken bij het eerste elftal, ook als je jeugdspeler bent. Je staat tussen de grote jongens in de gym en wordt als onderdeel van het geheel gezien.”

Juist die betrokkenheid is volgens Lonwijk het grootste verschil met PSV. “Als PSV jeugdspelers meer bij de eerste selectie betrekt, geef je ze ook een doel om naartoe te werken. Om ergens tegenop de boksen. Ik heb hier heel veel contact met de spelers en de fysio’s, dat had ik bij PSV nauwelijks.” De jeugdinternational was toe aan een nieuwe uitdaging en vond die bij Wolverhampton Wanderers, waar hij langzaam wordt klaargestoomd voor de Premier League. “Het toekomstplan van de club sprak mij enorm aan. Ze willen mij graag naar het eerste hebben. Dat hebben ze uitgesproken en dat gaf mij veel vertrouwen. Het is een eerlijk verhaal en ze komen de afspraken na.”

Een van die afspraken was het onderdeel mogen uitmaken van de wedstrijdselectie als de mogelijkheid zich voor zou doen. Dat gebeurde afgelopen dinsdag, toen Lonwijk voor het eerst op de bank zat tussen de grote namen. Naast hem zat land- en leeftijdsgenoot Ki-Jana Hoever, die een half uur voor het einde binnen de lijnen kwam. De rol van Lonwijk bleef tegen Everton beperkt tot bankzitter. “Het was een geweldige ervaring. Dan zie je pas hoe goed alles geregeld is. Van het vervoer tot de security.” Komend weekend zijn er wederom kansen voor de Nederlander, als Wolverhampton het in eigen huis opneemt tegen West Bromwich Albion. “Of ik dan weer bij de selectie zit? Ik heb nog geen idee. Dat hangt af van de trainingen de komende dagen.”

Nog altijd kan de lange mandekker niet helemaal beseffen dat het zo snel is gegaan de afgelopen anderhalf jaar. “Het begint wel langzaam op een droom te lijken. Ik was niet zenuwachtig, maar kreeg wel een kick toen ik het veld opliep. Dit is toch waar ik al die jaren voor geknokt heb.” En knokken doet Lonwijk nog steeds. Hij mikt dit seizoen op zijn debuut in de Premier League. “Ik wil minuten maken in het mannenvoetbal, laten zien dat ik het aan kan. Dit geeft hoop voor de toekomst. Het is goed om elke dag op het veld te staan met spelers die klassen beter zijn. Daar kan ik veel van leren en meten hoe ik ervoor sta. Ik ben blij dat ik deze stap gezet heb.”

Het zijn momenten waarbij de jonge Lonwijk andermaal beseft dat hij bevoorrecht is om profvoetballer te mogen zijn. Natuurlijk had hij het er wel eens over met zijn oudere broer Justin, maar dat het zo snel zou gebeuren, hield hij niet voor mogelijk. Het tweetal doorliep samen de jeugdopleiding van PSV, maar heeft Eindhoven inmiddels achter zich gelaten. Waar Nigel voor Engeland koos, draagt Justin momenteel het shirt van FC Utrecht.

“We zijn twee totaal verschillende type spelers. Justin is een middenvelder, aanvallend ingesteld en moet het hebben van zijn techniek. Hij verdedigt liever niet mee, terwijl ik degene ben die juist het vuile werk opknapt. Wat dat betreft lijken we helemaal niet op elkaar. We hebben heel veel contact met elkaar. Over hoe het gaat, dat het bij hem op dit moment iets minder gaat. Hij maakt weinig minuten bij het eerste elftal, maar daar maak ik me totaal geen zorgen over. Onze tijd komt nog wel.”

Heeft PSV Nigel Lonwijk te vroeg laten gaan?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

hij lijkt qua uiterlijk wel een beetje op Van Dijk. zo zie je dat als je genoeg talent hebt je ook gewoon kan doorbreken op jonge leeftijd in de PL

15 januari 2021 om 00:40

Zo'n groot talent is het niet. Kon in zijn laatste jaar in de jeugd van PSV geen basisplek afdwingen. Verbaast me dat hij bij Wolves blijkbaar wel indruk maakt. Al vind ik het voorbarig om van een doorbraak te spreken nadat hij een keer bij de wedstrijdselectie heeft gezeten. Hoever zit al het hele seizoen bij de wedstrijdselectie van Wolves maar is ook nog niet verder gekomen dan 145 speelminuten in de PL. Terwijl ik dat, in tegenstelling tot deze Lonwijk, wel echt een groot talent vind. Ik blijf dan ook van mening dat je als groot talent beter niet op jonge leeftijd naar Engeland kunt gaan. Want wie van de talloze Nederlanders die in een vroeg stadium van hun carriere naar Engeland zijn verhuisd hebben het nu echt gered daar? Alleen Ake en Krul?

15 januari 2021 om 00:58

De andere kant van het verhaal is bijvoorbeeld een Nick Olij: absoluut toptalent in de jeugd van AZ en kon 5 jaar terug met een topcontract naar Manchester United verkassen. Dan was hij financieel vrij zeker geweest, had hij de beste faciliteiten om beter te worden en een wereldclub op z’n cv. Hij koos om te blijven en heeft maar 1 wedstrijd gespeeld voor AZ. Nu is hij op 25-jarige leeftijd aan het keepen in de KKD. Conclusie: je zult nooit weten hoe het loopt, maar ik kan best begrijpen als talenten voor Engeland kiezen.

15 januari 2021 om 01:00

klopt maar die waren ook allemaal niet goed genoeg blijkbaar. talenten als Taa, Foden, Sterling, Rashford, Rice, Greenwood, Sake, Ryce James, Hudson Odoi, Wiliams, Nketiah, Fofana, Garcia, Mctominay, en Smith Rowe is ook gewoon even een willekeurig lijstje van talenten die wel speeltijd krijgen in de PL dus als je goed genoeg bent krijg je echt wel kansen

15 januari 2021 om 01:15

maar met de brexit die dit jaar ingaat, zullen talenten van buiten Engeland niet voor hun 18de naar een club komen volgens mij. Ik kan het ook mishebben mocht iemand daar meer duidelijkheid inhebben.

15 januari 2021 om 01:17

@AZChelsea, heb je een terecht punt. Voor talenten die de overstap naar Engeland weigeren en vervolgens ook niet doorbreken in Nederland zal het financieel altijd blijven voelen als een gemiste kans. Dat maakt de afweging zo lastig. @Japie_krekel, de laatste jaren gaat het inderdaad beter, met name bij clubs als Arsenal, Chelsea en United. Maar bijvoorbeeld zo'n Foden vind ik echt een wereldtalent en had in mijn ogen al veel meer minuten in de benen kunnen/moeten hebben. Je krijgt als talent in de PL gewoon minder snel het vertrouwen dan in andere leagues. Niet voor niets kiezen steeds meer Engelse jochies ervoor om precies de omgekeerde route te bewandelen en hun geluk elders te beproeven. Zie Madueke, Sancho, Musah etc.

15 januari 2021 om 01:19

Omdat hij bij PSV niet in de basis stond is het geen groot talent? Spelers, zeker jonge spelers, zijn niet allemaal gelijk en ontwikkelen zich op verschillende manieren. De een iets eerder, de ander iets later. De een floreert makkelijker in een Engelse jeugdopleiding met dito speelstijl, de ander in Nederland waar je de Hollandse School erin krijgt gestampt. Ik vind het zo makkelijk om een speler af te schrijven als talent omdat hij bij éã©n club niet goed uit de verf is gekomen. Daarbij kun je het ook omdraaien: Misschien ligt het niet aan die jongen, maar loopt er bij Wolves staff rond die beter weet hoe je die jongen het beste uit zichzelf laat halen dan bij Psv. Andere trainingsmethoden, ander begeleidingsproces, andere tactieken en andere tegenstanders. Het zijn allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat Lonwijk wel indruk maakt bij Wolves, maar dat niet deed bij Psv. Virgil van Dijk is daar in mijn ogen ook een mooi voorbeeld van. Die heeft tot zijn 18e in de jeugdopleiding van Willem II rondgelopen, daarna nog bijna een heel seizoen in de jeugdopleiding van Groningen gespeeld en heeft pas op zijn 19e in de Eredivisie mogen debuteren. Vervolgens maakte hij zoveel indruk dat de gehele Nederlandse top hem links liet liggen en vertrok hij op 22-jarige leeftijd naar Celtic. Tot dat moment was er niks in zijn carriã¨re dat erop wees dat Virgil van Dijk een topspeler in wording was. Het is nu ruim zeven jaar later en kijk eens: hij deed het bij Celtic en Southampton goed, verdiende een transfer naar Liverpool en groeide daar als (een van de) duurste verdediger(s) ter wereld ook uit tot een van de beste verdedigers ter wereld. Daarmee wil ik absoluut niet zeggen dat Lonwijk eenzelfde pad gaat bewandelen, maar wel dat je een jongen als hij niet te snel moet afschrijven op basis van een matig jaar in een jeugdopleiding.

15 januari 2021 om 05:26

@airbags ik ben het grotendeels met je eens over Van Dijk maar niet dat niemand zijn talent herkende. hij stond destijds toch ook wel bekend als een groot talent, maar de grote clubs lieten hem inderdaad links liggen. in de media en onder de voetbalkijkers vonden wel veel mensen dat een van de top 3 clubs hem moesten halen. hij had zijn slaapmomentjes en momenten van laksheid waardoor er nog wat twijfels waren, maar de flair, fysieke kracht, het voetballende vermogen en de lengte had hij toen al. Ajax heeft toen zitten wikken en wegen tussen Van Dijk en Vd Hoorn waarna de keuze op Vd Hoorn viel en Celtic het wel aandurfde voor die 2,5 miljoen. bij Celtic en Southampton heeft hij zich toen vervolgens ontwikkeld tot de topspeler die hij is geworden

15 januari 2021 om 14:59

Aggg ja, Virgil van Dijk was in Nederland ook geen groot talent. Als je in Nederland moeite hebt met opbouwen wordt je al snel gepasseerd, in het buitenland is opbouwen geen prioriteit #1.

15 januari 2021 om 16:22

Eerst Maar eens spelen. Bij de selectie zitten is heel wat anders dan spelen, laat staan regelmstig spelen. Zijn drijfveer is natuurlijk geld. Helemaal niks mis mee, Maar die verhalen dat ze in de PL meer kansen krijgen is lachwekkend.

16 januari 2021 om 02:13

Doorbreken? Das wel een hele lage standaard. Dit bewijst niks natuurlijk. 99 vd 100 van deze types slagen niet en spelen nu ergens in verwegistan 4e divisie. Dat er dan "mogelijk" 1 doorbreekt zegt alsnog weinig. Geef me maar 's een lijstje van voorbeelden die zo echt geslaagd zijn ... maak ik een lijstje met gefaalde spelers die zogezegd talentvol waren en ook 's op de bank mochten zitten of een paar potjes meedoen en daarna afgegleden. 1tje op de bank aan de onderkant van de PL vs de velen die in 't 1e spelen bij de top 5 van NL. Het is maar wat je doorbreken noemt ...

16 januari 2021 om 12:16

@xstream, Wolves zijn gewoon minimaal middenmoter en kunnen in subtop meedoen. Overigens spelen helemaal niet veel jongens bij de top 5 in het 1e van zijn leeftijd (2002) en positie. Je hebt een paar toptalenten in de vorm van Mandueke, Gravenberch en Ihattaren maar dat zijn middenvelders en aanvallers. Een Teze is 3 jaar ouder en speelt pas sinds dit seizoen in het 1e.

Jongens die een paar potjes mochten meedoen of op de bank zitten. ff een rijtje: Ake, Rekik, Bruma, van Aanholt, Hoever, Krul, Fosu Mensah, Chong, Maatsen. Ze hebben niet per se een topcarriere zoals een van Persie maar wel allemaal top 4 competitie behalve Maatsen maar die is nog jong. Allesbehalve verweggistan in de 4e divisie dus

16 januari 2021 om 12:41

@japie, die Van Dijk vergelijking maakte ik ook meteen. Ik vraag me af in hoeverre daar de hoop en ook de crux zit dat hij daarom tegen zijn debuut aan zit

Ik blijf het toch wel verbazingwekkend vinden dat je in Engeland zelfs een onder-23 hebt. Al ben je 20/21 kan je nog steeds hopen op een doorstroom naar het eerste elftal. Voor de rest wel leuk voor die jongen dat hij zo snel bij de wedstrijdselectie mag zitten. Voor hetzelfde geld breek je door en ben je financieel ook nog eens binnen.

15 januari 2021 om 10:10

is gewoon hetzelfde als belofte elftallen in de pyramide. Die mogen max 23 jaar zijn. Vind het woord belofte elftal persoonlijk heel lelijk, hahaha. En voor de verwarring kunnen we het ook beter veranderen in u23 blijkbaar. Ook de teams die niet in de pyramide zitten hebben gewoon een under 21 elftal zoals Feyenoord, die hebben ook genoeg 20/21 jarigen. Zo’n Wehrman is inmiddels ook alweer 21 en stroomt nu ook vanuit u21 door naar het 1e

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren