Faber schrok: ‘Ik trof een ploeg aan waar de samenwerking volledig weg was’

Maandag, 28 december 2020 om 12:16 • Laatste update: 12:19

Het was een roerig jaar voor Ernest Faber. De hoofd jeugdopleidingen van PSV werd eind vorig jaar door de club aangesteld als interim-trainer na het ontslag van Mark van Bommel en moest het Eindhovense schip weer zien vlot te trekken richting het einde van het seizoen. PSV eindigde het afgebroken Eredivisie-seizoen uiteindelijk als nummer vier achter Ajax, AZ en Feyenoord. Inmiddels is de rust wedergekeerd bij Faber en is hij door de aanstelling van Roger Schmidt teruggekeerd in zijn oude rol.

Faber ontsnapte bij zijn eerste wedstrijd op de bank bij PSV, toen hij zijn ploeg voor de TOTO KNVB Beker in de verlenging met 1-2 zag winnen bij de amateurs van GVVV. Vier dagen daarvoor was Van Bommel door de clubleiding op straat gezet na een 3-1 nederlaag bij Feyenoord. “Natuurlijk heb ik daar op de bank mezelf ook de vraag gesteld hoe we hier in vredesnaam ooit uit zouden komen”, blikt Faber met het Eindhovens Dagblad terug op zijn eerste weken. “Ik was snel ingevlogen om iedereen te helpen, vanuit de gedachte van de academie. Maar ik trof een ploeg aan waar de samenwerking totaal weg was. Zo werd het een grotere klus dan ik dacht.”

Na de moeizame bekerzege volgde een overwinning op PEC Zwolle (4-1), maar in de eerstvolgende vier officiële wedstrijden wist PSV niet te winnen. De club werd onder andere uitgeschakeld in het bekertoernooi door NAC Breda (2-0) en de druk kwam er meteen op te liggen bij de interim-trainer. “Druk leg ik mezelf wel op. Als je bij PSV bent opgegroeid, weet je ook niet beter. Je moet winnen en goed voetbal spelen. Zo niet, dan is er altijd wel iets niet goed voor de buitenwacht. PSV gaat voor het hoogste en het beste, dus dat is ook logisch.”

Toen ook de onrust onder de supporters begon toe te nemen, schoof Faber bij televisieprogramma's of op trainingscomplex De Herdgang aan om zich te verantwoorden. “Je kunt het vanuit een schuilkelder doen, maar ik vind dat je naar je supporters toe altijd open moet zijn en eerlijk vanuit het front uitleg moet geven”, gaat Faber verder. “Vanuit de opleidingsgedachte vond ik de transfer van Steven Bergwijn toen ook een goede. Een jongen die van Ajax naar ons is gekomen en vanuit hier naar een grote Engelse club gaat, voor een flink bedrag." Inmiddels is de rust teruggekeerd bij Faber, die zijn rol als hoofd jeugdopleidingen weer heeft ingenomen. Een baan die hem evenveel tijd kost, maar meer op de achtergrond duwt. “Het voelt als even druk, maar het grote verschil is natuurlijk dat de buitenwacht zich er minder mee bemoeit.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door rschuurmans)

Zijn er nog steeds mensen die van Bommel beschermen voor deze totale afgang wat vorig seizoen was? Het spel was niet om aan te gluren, de resultaten werden steeds slechter en uitwedstrijden werden niet meer gewonnen. Dat hij minder spelersmateriaal had dan Schmidt spreekt nog in zijn voordeel, maar dan had hij nog steeds betere resultaten moeten halen. Ook intern binnen de club ontstonden er kampen, waardoor er geen werkbare situatie meer was. Faber mocht daarna de troep opruimen die van Bommel had veroorzaakt.

28 december 2020 om 12:46

Het lastige aan de casus van Bommel is gewoon dat hij onder supporters als speler zo ongekend populair was dat het moeilijk was om hem negatief te beoordelen als trainer. Merk het aan mezelf ook. Ik heb hem destijds ook heel lang verdedigd omdat het gewoon een clubicoon is waarvan je zo graag wilt dat hij slaagt bij PSV. Achteraf bezien (en ook door de kennis van nu en het feit dat van Bommel deels aangeeft dat het zijn eigen schuld is geweest) is zijn ontslag volkomen terecht geweest en juist goed voor de club. Ik hoop wel dat hij ooit nog succesvol terugkeert bij PSV, in welke rol dan ook.

28 december 2020 om 13:04

Ik hoef Van Bommel echt nooit meer terug te zien bij Psv. Hij heeft er een gigantische puinhoop van gemaakt. Dat hij met een middenveld bestaande uit Sadilek, Rosario en Hendrix naar Amsterdam afreisde vind ik oprecht een van de grootste blamages uit onze clubgeschiedenis. Maar los van zijn laffe tactische instelling wijst alles erop dat hij ook gewoon een ontzetttend nare persoonlijkheid heeft. Kijk naar de manier waarop hij met jongens als Lozano, Pereiro, Guti, Isimat en Lato omging. Schandalig. Het zegt ook veel dat hij zelfs een clubicoon als Cocu, de bescheidenheid zelve, tegen zich in het harnas heeft gejaagd. En het allerdroevigste vind ik nog wel dat hij teammanager Mart van den Heuvel - al meer dan 30 jaar aan de club verbonden en ongekend populair bij spelers - wilde vervangen door die griezel van een Taco van der Velde. Ik wil echt niet weten wat voor kille en matige club PSV was geworden als Van Bommel nog een paar jaar langer aan het roer had gestaan.

28 december 2020 om 13:44

Ik had precies hetzelfde. Omdat het een clubicoon is, had hij meer krediet bij mij. Ik denk dat van Bommel hier ook veel van heeft geleerd en hier sterker uit zal komen. Uiteindelijk was hij nog niet klaar om PSV 1 te leiden. Cocu had als beginner ook een hele lastige start, maar was tenminste niet zo eigenwijs en schakelde ook Hiddink in als klankbord. Toen ging PSV snel vooruit, terwijl onder van Bommel de lijn naar beneden werd ingezet.

28 december 2020 om 13:01

vorig jaar was het idd niet best onder Van Bommel. in zijn eerste seizoen vind ik wel dat hij het naar behoren heeft gedaan. als Schmidt kampioen wordt heeft hij hem al overtroffen want dat is Van Bommel niet gelukt met PSV

28 december 2020 om 13:09

Naar mijn idee heeft Schmidt van Bommel al overtroffen. Door van Bommel kwamen er spelers zoals Behich en Sainsbury. Schmidt heeft spelers als Götze en Sangare kunnen overhalen om te komen. Spel ziet er beter uit dan bij van Bommel en er is meer rust onder Schmidt dan dat is geweest onder van Bommel.

28 december 2020 om 13:16

dat kan maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de tastbare prijzen. ik neem aan dat de supporters van PSV straks niet helemaal uit hun dak gaan omdat Schmidt rust heeft gecreerd en goede spelers heeft gehaald. die gaan pas uit hun dak als ze een kampioenschap of bv een EL winst kunnen vieren. zonder prijs heb je anders nog niet veel gehad aan die rust en aan die goede spelers

28 december 2020 om 13:48

Een 2de plek zou al een goede prestatie zijn van Schmidt aangezien PSV een nieuw pad is ingeslagen met een nieuwe trainer en speelstijl. Dat heeft enige tijd nodig en corona maakte het ook niet makkelijker. Dan verwacht ik dat PSV volgend seizoen de vruchten ervan moet plukken en kampioen moet worden. Het PSV onder Schmidt begint steeds beter te draaien dus dat is een goed teken. Onder van Bommel werd het alleen maar minder.

28 december 2020 om 13:54

Ja tuurlijk Japie maar van Bommel heeft ook niks gewonnen dus het is niet dat Schmidt hem dan overtreft als hij kampioen wordt. Ze hebben allebei nog niks gewonnen maar toch levert Schmidt al beter werk af dan van Bommel deed.

28 december 2020 om 14:07

Schmidt doet exact hetzelfde wat Van Bommel deed in z'n eerste jaar, namelijk profiteren van de individuele kwaliteiten van de selectie. Met meer tegenstand kosten veel beslissingen van Schmidt veel punten, maar hij komt ermee weg omdat een te groot aantal ploegen niet in staat is die fouten af te straffen. Elke ploeg die kan zorgen dat het de eerste 60 minuten bij kan blijven, gaat het PSV zeer lastig maken. Dan moeten supporters maar hopen dat hij geen vreemde wissels doet, want daar heeft hij ook een handje van. Sommigen lopen de polonaise als het Schmidt betreft, terwijl hij toch aantoonbare fouten maakt. Mensen vergeten ook wel heel makkelijk dat het Van Bommel was die veel jeugd heeft laten debuteren.prima dat je stelt dat Van Bommel te veel fouten heeft gemaakt, maar stellen dat Schmidt 'm nu al overtreft is lachwekkend en werkelijk nergens op gebaseerd.

28 december 2020 om 14:23

Dat is zeker wel ergens op gebaseerd. Natuurlijk loopt het bij Schmidt ook niet altijd even goed, maar je ziet wel een degelijk en duidelijk plan. In principe het spel zelf maken vanuit het middenveld met opkomende backs, maar ook vooral snel omschakelen. Vooral de backs laten zien dat er duidelijk aantoonbare automatismen zijn. Op het wisselbeleid na zijn wij PSVers over het algemeen tevreden. En het wisselbeleid is lastig te oordelen, want wij weten de fitheid vd spelers niet. Nee, er is een groot verschil tussen PSV onder Van Bommel en onder Schmidt.

28 december 2020 om 15:21

@andres13 ik vind dat te makkelijk altijd dat zogenaamde proces want je hebt niet te maken met serieuze weerstand. je speelt niet in een topcompetitie maar in een competitie waarin je amper concurrentie hebt en waarin je speelt tegen tegenstanders van meestal een lachwekkend niveau. bovendien heeft een Ajax ook elk jaar te maken met een nieuwe ploeg want we zijn nog steeds een opleidingsland die onze beste spelers verkopen aan het buitenland en ook Ajax, Feyenoord etc. hebben te maken met deze pandemie. een 2e plek vind ik daarom geen goede prestatie met dit materiaal van PSV

28 december 2020 om 17:21

@vp10arsenal - Er is inderdaad een groot verschil, maar ik denk dat een groot gedeelte van dat verschil te maken heeft met de beschikbare spelers. Van Bommel moest het doen met een vreselijke statisch middenveld, geen linksback en bovendien waren z'n sterkhouders continu geblesseerd. Ik vind de tactiek van Schmidt zeer kwetsbaar en laten we ook eerlijk zijn; sinds wanneer gebruiken we het argument van fitheid om beslissingen van een coach goed te praten? Dan kun je elke beslissing en elke wissel wel wijten aan fitheid in plaats van een coach die al dan niet vreemde beslissingen maakt. Ik vind het persoonlijk niet gezond hoe enorm Schmidt beschermd word terwijl de kritiek over hem er natuurlijk niet voor niets is. Dat komt echt niet enkel bij een VI weg die vaak onzin verkondigen. Eigenlijk hebben ze allemaal kritiek, behalve de supporters.

28 december 2020 om 13:31

Vergeet ook niet dat het verval het seizoen ervoor al was ingezet. Zijn eerste seizoenshelft van 18/19 was nog kwa resultaten uitstekend (hoewel een aantal nipte zeges het er wel imposanter uit lieten zien dan het was), maar ook uitgeschakeld in de beker door RKC en na de winterstop de titel verspeeld door letterlijk geen uitwedstrijd te winnen, zelfs niet van Emmen. In de ArenA nog afgegaan door met 11 tegen 10 alsnog van 1-1 naat 3-1 nederlaag te gaan. Dat seizoen had hij met Luuk, Bergwijn, Lozano en Angelino o.a. ook gewoon prima materiaal waar veel meer uit gehaald had mogen worden.

28 december 2020 om 14:01

Maar ook toen was het middenveld zo statisch als een houten plank. Verder is Van Bommel ook gewoon een beginnende coach, geen wonderdokter. Natuurlijk maak je dan fouten en zeker op momenten dat het allemaal niet lekker draait.

28 december 2020 om 14:26

Hij zet toch zelf Rosario Hendriks en Sadilek daar neer. Op het middenveld na, had PSV (voor de eredivisie) gewoon een ijzersterk team. Die spelers die Buitenspelgoal opnoemt, zijn allemaal van absolute buitencategorie voor de eredivisie.

28 december 2020 om 17:23

Wie had hij dan op moeten stellen? Hij had gewoon een heel matig middenveld ter beschikking en de verdediging was ook allesbehalve zeker. Dan heb je ook nog eens de pech dat de aanvallers 50 procent van de tijd geblesseerd waren. Prima dat mensen zeggen dat Van Bommel fouten heeft gemaakt, maar we gaan toch niet serieus doen alsof hij ook niet een ontzettend grote uitdaging had vorig seizoen? Het was gewoon niet zoveel.

28 december 2020 om 14:00

Natuurlijk heeft Van Bommel fouten gemaakt. Wat verwacht je ook van een onervaren hoofdcoach met een erg koppig karakter? Het is dan ook een ervaringsvak als je niet in een gespreid bedje belandt. Dan worden fouten namelijk keihard afgestraft. Ik kan niet voor een ander spreken, maar voor mij is het als volgt:

Het is niet zozeer dat ik Van Bommel bescherm, maar ik vind dat Van Bommel wel de enigste is die de bak stront over zich heen krijgt. Dat terwijl de selectie gewoon erg matig was. De aankopen waren niet eens indrukwekkende krachten voor een subtopper geweest en ze hadden niet eens een linksback. Het enigste wat PSV vorig seizoen had, was een goede aanval en die was volledig op zichzelf aangewezen. Ze zijn zelfs even afhankelijk geweest van een 17/18-jarige Ihattaren die pas gedebuteerd was.

Verder: Hoe zou die situatie anders zijn dan nu? Ook nu maakt de coach overduidelijk fouten en Schmidt wordt toch ook in bescherming genomen voor overduidelijke fouten? Het is maar dat het materiaal te goed is om zoveel puntverlies te leiden. Echter praten sommigen het goed en zeker nu de achterstand op Ajax nog maar 1 punten bedraagt. Waar sommigen zich eerst nog stilhielden, is Schmidt nu ineens een briljante coach die precies weet wat hij doet volgend diezelfde personen. Dat is ook selectiviteit van de bovenste plank.

28 december 2020 om 14:06

Van Bommel heeft met Angelino in zijn eerste jaar en Lato + Behich (op aanbeveling van van Bommel gehaald) genoeg linksbacks gehad.

Het verschil tussen Schmidt en van Bommel is de ontwikkeling van het team. Bij van Bommel ging het steeds slechter waar Schmidt de ploeg steeds beter laat draaien. Daarnaast is hij wat menselijker terwijl van Bommel veel vijanden maakte binnen de club. Niet alleen in de selectie, maar ook daarbuiten.

28 december 2020 om 14:13

Wie zegt dat Lato op aanbeveling van Van Bommel was? Bovendien waren mensen (inclusief ikzelf) lyrisch over het aantrekken van een back die op dat moment aardig wat gespeeld had bij Valencia. Dat die jongen niet uit de verf kwam, dat kan gebeuren. Het is gewoon selectiviteit ten top. Wat je tegen elkaar af kunt strepen zijn de spelers die op advies van Schmidt naar PSV kwamen tegenover de cultuuromslag van Van Bommel waar de jeugd ineens de kansen kreeg. Het grote probleem is krediet. Van Bommel heeft de zijne al verbruikt, terwijl Schmidt er net een half jaar mee bezig is. Ik merk namelijk dat met name sommige Psv'ers tegenwoordig de fouten van Van Bommel willen uitvergroten, terwijl men bij Schmidt totaal het tegenovergestelde doet. Die man profiteert momenteel ook enkel van de individuele kwaliteiten van de selectie, want met meer tegenstand waren die fouten van Schmidt al veel vaker afgestraft. Nu valt het nog even allemaal goed, maar ik wil diezelfde mensen weleens horen als het allemaal even niet lekker loopt en een club eens wel de momenten afstraft waar hij z'n allerbeste spelers al voor minuut 70 naar de kant haalt. Tegen FC Twente kwam de kritiek ook al aardig om de hoek kijken, maar we zijn een paar weken later en omdat Ajax loopt te stuntelen kan Schmidt ineens niets meer fout doen omdat het verschil nog maar een punt is.

28 december 2020 om 14:31

PSV heeft al genoeg weggeven door eigen fouten, het is echt niet zo dat PSV zo gelukkig tot dusver. Er zijn echter wel genoeg momenten geweest waarop PSV gewoon echt goed speelde. Dat heb ik niet onder zijn voorgangers gezien. Spelers als Max, Dumfries, Boscagli en Sangare krijgen heel duidelijke opdrachten mee waardoor het loopt bij PSV. Dat jij zegt dat Schmidt alleen maar teert op induvuiele kwaliteiten, is gewoon bullshit. Juist Van Bommel moest het hebben van bevliegingen van Bergwijn of Lozano, verder was het voetbal zo slecht. Jouw argument over spelers er af halen na 70 minuten is ook onzin, want dat blijft hij gewoon structureel doen. Daardoor zijn er ook punten verloren of in gevaar gekomen, maar hij blijft het wel gewoon doen.

28 december 2020 om 14:45

Lato kwam niet door van Bommel maar Behich wel. Ik vond het ook heel raar dat Lato 0 kansen kreeg onder van Bommel, terwijl hij een degelijke back is. Schmidt speelt inderdaad wat met vuur met zijn wisselbeleid, maar een winnende coach heeft altijd zo gelijk. Als hij deze wedstrijden niet gewonnen had, was het ook een ander verhaal geweest. Vergeet niet dat corona een grote invloed heeft gehad op de fitheid van de spelers. Dan vind ik het niet heel raar dat sommige spelers na 60 opgebrand zijn en dan gewisseld moet worden. Goede alternatieven zijn er alleen niet op de bank want de ziekeboeg zit voor met spelers die een langdurige blessure hebben.

28 december 2020 om 15:36

Beschermen is een groot woord, maar wel een tegengeluid geven aan mensen zoals jij die net doen alsof alles aan Van Bommel lag. Zeer kort van geheugen, blijkt. Van Bommel moest Europa in met Dumfries - Derrick Luckassen (lol) - Viergever - Gewoon letterlijk geen back. Dat zegt in ieder geval al iets over de niet-bestaande voorbereiding. Dan kreeg hij Baumgartl, ultieme faalhaas Bruma, en Mitroglu. Ohjah, en Doan hadden we ook nog, de man die bij op Groningen niveau nog steeds vaker onzichtbaar was dan dat hij belangrijk was. Maar bij PSV dus zó onzichtbaar was dat ik hem al vergeten was.

Zoet, die al lang verkocht had moeten zijn, liet gewoon letterlijk elk afstandschot door. Kon weer eens niet met de hete adem van een andere keeper omgaan. En piepte en kraakte tot ie eindelijk gewisseld werd. Viergever vertoonde tot overmaat van ramp vroege ouderdomsverschijnselen, en de teruggehaalde Schwaab kwam nog niet een seconde in de buurt van zijn niveau het jaar daarvoor. Dan Guti (lol) - Hendrix (onze beste middenvelder toen notabene) - en Rosario die in de combinatie met Guti of Hendrix totaal niks kon.

Bergwijn was goed, Malen goed (tot blessure), Ihattaren brak net door, maar was te jong en fysiek niet in staat alles te spelen. Gakpo brak ook door onder Van Bommel. Wat de komst van Bruma alleen maar belachelijker maakt.

Op het dieptepunt speelden we dus met bang vogeltje Zoet op doel, zonder linksback, een centrum dat bestond uit een Viergever die het niet meer kon belopen, en een Baumgartl die precies zo angstig speelde als je verwacht van een jonge speler die een heel jaar lang tegen degradatie gestreden heeft en keer op keer verloor. Dan een Guti die elke bal prompt bij de tegenstander inlevert, en hey, wat grappig, Bruma doet dat ook! Ik zal je de rest besparen, want ik ben het halve elftal al door en we spelen op dit moment met één man: Dumfries. Daarbij spelen er dus twee spelers part-time voor de tegenstander.

Toen Faber kwam, kwam ook Rodriguez. Eindelijk een linksback. Dat was de grootste verandering. Faber zette zelf bijvoorbeeld ook uit pure ellende Hendrix op de 10. En laten we nu álsjeblieft niet doen alsof het zoveel beter ging want ik was maar wat blij dat de competitie gestaakt werd op het moment dat we nog Europa League konden gaan spelen. Dat we met bovengenoemd elftal nog verder zouden zakken op de ranglijst was veel logischer dan dat we zouden stijgen. Zeker na de verkoop van Bergwijn.

Van Bommel heeft in het rampseizoen gespeeld met by far de slechtste PSV selectie die ik ooit zag. En de aankopen voor dit seizoen onderschrijven dat. Achterstallig onderhoud, wat nog steeds niet helemaal af is (getuige de dunbezette backposities). En zo een spelersdump van net aangekochte spelers zoals dit jaar heb ik ook nog nooit meegemaakt. Het was gewoon ultiem brandhout. Geen land mee te bezeilen.

Van Bommel neem ik alleen zijn Sadilek fetisj echt kwalijk, en dat hij Behich binnengehaald heeft (alhoewel voor weinig geld, maar dan nog is dat ook weggegooid geld). Voor de rest moeten we vooral heel blij zijn dat de competitie stopgezet is. Desalniettemin ben ik héél blij dat Schmidt er nu is, want dat heeft de club toch heel veel goeds gebracht wat met Van Bommel niet mogelijk was. Wat dat betreft ben ik dus blij dat Van Bommel weg is. Maar jouw zinnetje: " Faber mocht daarna de troep opruimen die van Bommel had veroorzaakt.", daar klopt echt geen hout van. Van Bommel heeft namelijk geen troep veroorzaakt, maar moest met troep werken. Minder dan troep. Gewoon pure stront. En niet de wat dikkere variant waar je dan tenminste nog wat van kan boetseren, maar echt diarree. Graafschap materiaal.

28 december 2020 om 16:17

Helemaal eens met je betoog. De grote schuldige van dat seizoen was John de Jong. Eigenlijk had hij ontslagen moeten worden. Wat je overigens van Bommel wel kwalijk kunt nemen is het spelen met het duo Hendrix en Rosario. Dat was zo onnodig, en dat heeft hem ook het kampioenschap gekost in zijn eerste seizoen.

28 december 2020 om 16:44

Het duo Hendrix Rosario is echt een verschrikking inderdaad, maar ik heb het nog slechter gezien, en dat was één van die twee in de tandem met Guti of Sadilek. Sadilek wat een leuk bijtertje is, maar voetballend zwaar ondermaats, en Guti die het voor elkaar krijgt om op 5 meter van de eigen zestien slordig balverlies te lijden omdat hij het 'te mooi' wil oplossen en daar teveel tijd voor nodig heeft. Of gewoon pardoes een tegenstander aanspeelt als hij maar een beetje onder druk komt. Die heeft me een partij goals en grote kansen ingeleid, niet normaal.

Wat ik overigens wel goed vond van Faber is dat hij het systeem omgooide en met twee spitsen ging spelen. Ook uit nood geboren, natuurlijk, maar wat dat betreft hield Van Bommel veel teveel aan zijn stijl/visie vast. Zo zullen er nog wel meer dingen zijn die Van Bommel beter aan had moeten pakken, maar in de kern valt of staat alles bij de kwaliteit van de selectie.

28 december 2020 om 18:01

Inderdaad. Faber is een rustige en integere vent, die gaat hier niet over liegen. Verdenk de Limburgse Fortuna-vriendjes Van Bommel en Hofland van een hoog jankgehalte en achterbaksheid.

28 december 2020 om 20:12

Van Bommel zal altijd een held blijven, maar is ingestapt op een verkeerd moment. Voor die job was klaarblijkelijk nog niet rijp. Heeft het zeker niet goed gedaan, dat lijkt me helder. Onder Schmidt zie ik een brede selectie die lol hebben, ook als het wat minder gaat, vind ik een goed teken. 10 januari wordt een hele belangrijke, met name voor het ‘gevoel’ in de selectie. Qua punten is het niet dé wedstrijd, maar kan wel ongelofelijk veel gaan betekenen, voor beide ploegen.

Heeft als echte clubman de leiding genomen in een periode dat het absurd slecht ging. Heeft ook vorig seizoen de rust deels terug gebracht en de resultaten werden als maar beter. Van daaruit kon Schmidt weer verder bouwen aan dit seizoen.

Van Bommel wilde verandering brengen, daarin had je voor- en tegenstanders. Dat vertaalde zich na zijn vertrek in verschillende kampen.Ik was het zeker niet altijd eens met van Bommel, iemand die als speler en trainer zwoer bij het conflictmodel, maar hij verdient het niet om verantwoordelijk gemaakt te worden voor de hele shit-situatie destijds. De combi van een relatief onervaren trainer en dito TD was imo de grootste oorzaak van het falen.Faber heeft als trainer op de winkel kunnen passen, maar geen lijn omhoog kunnen inzetten. Dat is pas met Schmidt gebeurt. Logisch dat deze ervaren trainer nu de touwtjes in handen heeft (en niet de TD). De Jong is wel zo slim om in de schaduw te blijven. Dat deed hij ook toen van Bommel ontslagen werd.

Laten we hopen dat Faber nog een tijdje doorgaat als Hoofd Jeugdopleiding bij Psv. Want sinds hij die baan heeft gaat het echt uitstekend met de jeugd bij PSV

28 december 2020 om 18:03

Faber is gewoon een goede gozer met hart voor de club en een nuchter verstand. Die speelt geen egospelletjes.

En zo speelden ze dus ook. Wat was dat team aan het eind van van Bommel slecht. Los zand, waarbij niemand met elkaar leek te communiceren. Voor mij gaf dat gelijk eem heel naar gevoel bij Van Bommel als trainer. Als speler heb ik veel respect voor hem. Als trainer denk ik dat hij in ieder geval nog veel stappen moet maken om een club als PSV succelvol te trainen.

Van Bommel heeft het in zijn 1e jaar prima gedaan. Als Schwabe tegen Ajax (10 tegen 11) niet zo'n domme overtreding maakt op Neres, waaruit de strafschop komt, wordt van Bommel in zijn 1e jaar gewoon kampioen met Psv.
In zijn 2e jaar krijgt, als ik de reacties hierboven lees, van Bommel de zwarte piet toegespeeld. Op sommige vlakken terecht (b.v. vervangen van Mart vd Heuvel is not done) maar sportief gezien vind ik John de Jong toch de grote boosdoener.
Je zult maar Bruma, Lato, Baumgartl, Doan, Mitroglou en een geblesseerde Afellay als versterkingen krijgen waarvan blijkt dat er geen 1 een versterking is. Stuk voor stuk miskopen.
Als je dit lijstje vergelijkt de versterkingen die Schmidt heeft gekregen/gehaald (sangaré, Max, Götze, Mvogo, Zahavi, Van Ginkel, Fein en de verhuurde Mauro, Piroe en Obispo) is het logisch dat de prestaties beter zijn, alhoewel het soms ook erg wisselvallig is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3646
2.Feyenoord3524
3.PSV3416
5.Vitesse26-2
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
BrumaAanvaller135
Y. VertessenAanvaller133
E. ZahaviAanvaller124
M. DelangheKeeper00
J. DrommelKeeper140
V. MüllerKeeper00
Y. MvogoKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

13 fans
Coach, 50 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 7 december
Barcelona heeft Andreas Christensen benaderd voor een transfervrije overgang. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren