Napoli eert Maradona met altaar, rugnummers en overwinning

Donderdag, 26 november 2020 om 22:53Dominic Mostert • Laatste update: 23:50

In een wedstrijd die volledig werd gedomineerd door het overlijden van Diego Maradona heeft Napoli donderdagavond gewonnen van HNK Rijeka. De club uit de Serie A boekte in Napels een 2-0 overwinning en gaat daardoor met negen punten aan kop in Groep F van de Europa League. Het team van Gennaro Gattuso heeft twee punten meer verzameld dan AZ en Real Sociedad.

Aurelio de Laurentiis, de voorzitter van Napoli, beloofde donderdagmiddag dat het stadion van Napoli spoedig de naam van Maradona zal dragen. Voor nu trapten i Partenopei af in het Stadio San Paolo, al was de invloed van Maradona niet te missen. In de aanloop naar de wedstrijd verzamelden supporters zich buiten het stadion, waar ze gedenkstukken neerlegden bij een altaar en vuurwerk afstaken. Lorenzo Insigne en materiaalman Tommaso Starace legden bloemen neer bij de Curva B in het stadion.

Na de warming-up, onder begeleiding van het numme Live is Life, en een minuut stilte waarvoor Napoli aantrad met speciale shirts - alle spelers droegen rugnummer 10 met de naam van Maradona - nam Napoli op het veld het initiatief. Bij rust stond het 1-0 dankzij Politano, die de bal vier minuten voor de pauze kon binnenglijden na voorbereidend werk van Piotr Zielinski. Verdediger Armando Anastasio Rijeka raakte de bal als laatste aan. De Kroaten reageerden gauw, maar door twee opeenvolgende reddingen van Alex Meret nam Napoli de voorsprong mee de rust in.

Een kwartier voor tijd besliste Hirving Lozano de wedstrijd in het voordeel van Napoli. De voormalig aanvaller van PSV werd gelanceerd door een lange bal van invaller Insigne; Rijeka verkeek zich op de bal, waardoor de Mexicaan kon afstormen op keeper Ivan Nevistic. Hij had ervoor kunnen kiezen om de meegekomen Andrea Petagna aan zijn rechterzijde te bedienen, maar ging voor eigen succes en vond de verre hoek: 2-0. Rijeka is door de nederlaag definitief uitgeschakeld in de Europa League. De ploeg verzamelde nul punten uit de eerste vier duels.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

55 reacties (laatste reactie door lucas97)

Wat een prachtige beelden zeg. Prachtig eerbetoon voor een legende.

Ik heb zelf niet zo veel met Diego Maradona en was dan ook verbaast dat hij de covers stal van alle kranten. (het is een fenomenale voetballer, maar laten we wel wezen, na zijn actieve carrière ook maar een wereldvreemd persoon)

Dit doet me dan wel erg goed om te zien, niet de redactie van de AD huilt, nee; Napoli en Argentinië wenen. Fijn dan ook om zo'n wedstrijd te winnen. Maradona Adieu!

26 november 2020 om 23:09

Gelukkig zullen de meeste mensen hem herinneren als 1 van de beste voetballers ooit. Dit staat compleet los van zijn, enkele rare fratsen. Dan is het vrij logisch dat de media dit als groot nieuws brengt

26 november 2020 om 23:16

Het is logisch dat hij inderdaad wordt genoemd in de krant. Ik was gewoon verbaast dat zijn dood schijnbaar al het andere nieuws van de afgelopen dag oversteeg. Het is en blijft een voetballer en toen Sean Connery kort geleden overleed was er uiteraard ook aandacht, maar niet hele covers vol.

26 november 2020 om 23:20

Sorry hoor, maar zo gek is het toch niet dat al het nieuws van vandaag over Maradona gaat? Hij was notabene een van de beste voetballers aller tijden. Zowat elke voetbalfan zet hem minimaal in de top 3. Je hoeft verder ook geen fan van hem te zijn hoor, maar zo raar is het niet dat zijn dood al het nieuws overstijgt. En verder slaat je vergelijking tussen Maradona en Sean Connery kant noch wal...daar zal ik überhaupt niet eens op ingaan.

26 november 2020 om 23:22

Ik denk dat je de populariteit van Maradona daarin onderschat. Begrijp mij niet verkeerd dat Sean Connery een fantastische acteur was (naar mijn mening), maar Maradona was een held en mensen adoreren hem. Heel Argentinië en een stad als Napels, waar hij successen mee heeft behaald. Deze man is misschien wel de beste voetballer ooit, dan is het wereldnieuws, meer dan een Connery.

26 november 2020 om 23:27

Als je ooit in Argentinië komt weet je pas wat Maradona voor hun heeft betekend. Hij heeft ze een WK bezorgd en dat vergeten ze daar nooit meer. In mijn ogen was Maradona echt uniek en staat hij zeker in de top 3 allertijden. Hij bracht clubs en zijn eigen land na een hoger niveau als hij speelde. Tuurlijk was Sean zonde maar Maradona was in heel de wereld bekend ook bij mensen die niks om voetbal gaven. Je kunt het vergelijken met Kobe eerder dit jaar. Niet veel mensen kijken basketbal maar wel heel veel kende Kobe.

27 november 2020 om 00:22

Wat Maradona voor de mensen in Napels heeft gedaan is vergelijkbaar met wat Cruijff deed voor Barcelona. Een complete stad zelfvertrouwen geven in een bar slechte tijd. Dat is anders als iemand Als Sean Connery, met alle respect natuurlijk, want het was een legendarische acteur

26 november 2020 om 23:21

Voor mij is Cruyff ook velen malen groter, omdat hij simpelweg veel meer voor de sport heeft betekend. Maradona is een uniek talent van de buitencategorie, eentje waarvan er eens in de 40-50 jaar een opstaat, maar is daarbuiten geen visionair gebleken.

26 november 2020 om 23:30

Poeh, je mag je mening hebben, maar zoals velen onderschatten hier de voetballer Maradona. Cruijff heeft misschien meer voor de sport betekent, Maradona heeft meer voor een natie en een complete stad betekent. Cruijff, Maradona en Pele staan op zeldzame hoogte, wellicht dat ooit een Messi en Ronaldo aan toegevoegd kan worden?

27 november 2020 om 00:14

Grootste probleem voor Messi blijft dat hij (nog?) geen wereldkampioen is geworden en heel zijn carriere bij Barca met geweldige medespelers heeft gespeeld. Ik heb Cruijf, Pele en Maradona nooit mogen meemaken en ik vind Messi zeker de beste voetballer van mijn tijd, maar ik denk niet dat er veel mensen zijn wie hem in dat rijtje zullen zetten.

27 november 2020 om 00:17

Niet iedereen hoeft een visionair te zijn om wat te hebben betekend. Argentijnen zijn nogal passievolle mensen en dat Maradona hen destijds een WK heeft bezorgd, ten kosten van een ijzersterk Duitsland met oa Rummenigge en Matthäus en dat vergeten ze daar nooit meer. Er was in die tijd zelfs een religieuze stroming met Diego als god (serieus). Dat gekoppeld met zijn nogal bijzondere karakter heeft gewoon nogal wat. Mensen adoreerde hem ècht. Ik snap wel dat Argentijnen vinden dat Maradona groter is dan Messi. Hij heeft het gewoon waargemaakt voor ze.

27 november 2020 om 00:45

Het grote verschil is ook de afkomst van Maradona en Messi. Mensen vanuit de armste wijken in Argentinië kunnen zich identificeren met Maradona. Hij was een van hen. Messi is ook groot in Argentinië maar leeft al zolang in Spanje. Daarnaast heeft Maradona het land aan de hand genomen in het nationale elftal zoals Messi dat helaas nog niet heeft gedaan. Maradona is groter dan wat dan ook in Argentinië, zelfs corona en de lockdown waarin Argentinië al maanden verkeerd is tot stilstand gekomen om Maradona te eren in Buenos Aires

27 november 2020 om 00:05

Je hebt jezelf wellicht een beeld laten schetsen over hem door de media. Hij kon soms over de schreef gaan maar hij wordt door velen ook als zeer aardig, een familiemens e.d. bestempeld. Daarnaast is het zijn grootheid als voetballer, dus meer dan logisch alle aandacht.

27 november 2020 om 03:12

Dat is een manier om er naar te kijken. Ik zie een fenomele speler met de beste/mooiste balbehandeling die er bestaat. In combinatie met zijn wilskracht/temperament een soort vam vleesgeworden superheld. Die krantencovers vind ik ook heel erg vet, ik heb via Franse connecties nog gefixt dat L'equipe binnenkort op mijn deurmat valt en had ook graag nog AS willen hebben. Krijgt een mooi plekje in huis. Over de mens; kijk a.u.b. de documentaire over Maradona (die vanavond op npo3 te zien was) en je begrijpt wat voor onmenselijke druk op hem stond, niet te vergelijken met andere voetbalgrootheden. Niet raar dat je dan af en toe mentaal een uitweg zoekt, helaas liep dat flink uit de hand.

ik heb net nog even naar zijn docu zitten kijken en ik kreeg gewoon weer kippenvel als ik die beelden weer zie. hij maakte van degradatiekandidaat Napoli een tweevoudig kampioen en Europa Cup winnaar en van een kansloos geacht Argentinie een WK winnaar. imo nog steeds de beste voetballer allertijden. als mens is hij misschien tekort geschoten maar de abnormale adoratie en druk werden hem gewoon teveel en hij zocht helaas een uitweg in drugs

27 november 2020 om 00:59

Eerlijk zijn Japie, hoeveel mensen in zijn situatie waren op het rechte pad gebleven? Zoals ik hierboven ook aangeef, deze man werd geadoreerd door bijna elke voetballiefhebber om maar niet te spreken over de Napolitanen en zijn landgenoten, en dan nog het onmogelijke bereiken zoals jij dat omschrijft. Er zal imo nooit meer iemand komen die hem na kan doen, laat staan dat hij overtroffen zal worden. RIP GOAT!

27 november 2020 om 02:12

@caykurrizespor dit is ook geen kritiek op Maradona. ik zeg niet dat wat hij heeft gedaan goed is maar hij droeg de druk van een heel land en de druk van een hele stad op zijn schouders en iedereen wilde wat van hem dus ik snap dat dat mentaal gewoon teveel kan worden, voor ieder mens. ook mee eens dat we denk ik nooit meer een voetballer gaan zien met zijn kwaliteiten. wat ik hem met een bal heb zien doen heb ik nog nooit een andere voetballer zien doen

27 november 2020 om 04:50

@japieInderdaad wat hij met de bal aan de voet deed , dat heeft nog niemand gepresteerd.en ik denk dat er in de toekomst ooit iemand zal opstaan die het kan evenaren. Hij ontweek niet alleen de tegenstanders als of ze er niet stonden, maar daar naast ook nog de aanslagen. En de bal bleef aan zijn schoen gekleefd. Aan de andere kant heeft Maradonna nooit tegen Veltman gestaan ...... ja toch Japie

27 november 2020 om 01:04

Indrukwekkende documentaire die ik nu voor de 2e keer heb gezien. Kippenvel wederom, vooral de woorden van hem aan t einde; toen ik naar Napels kwam werd ik onthaald door 85.000 man en toen ik vertrok was ik alleen! Prachtig!!

27 november 2020 om 09:56

Waar is deze documentaire eigenlijk te zien?

27 november 2020 om 10:44

Documentaire is op videoland te zien dacht ik. Dat van gisteravond was op NPO 3

27 november 2020 om 11:53

Probeer Youtube ?

27 november 2020 om 01:13

Ik vond de documentaire niet geheel compleet helaas, had veel meer in gemoeten en dan was het een masterpiece geweest imo. Zijn mooiste uitspraak komt er niet eens in voor, t.w; voetballers van nu klagen constant over stress en veel druk. Welke stress en druk hebben ze het over? Weet je wat stress en druk echt is? Dat je als kostwinner van het gezin om zes uur ‘s ochtends moet opstaan om te bedenken hoe je die dag aan de kost moet komen om de monden van je kinderen ‘s avonds te kunnen voeden!

Een prachtig eerbetoon, dat staat vast. Wat ik wel raar vind is dat eerbetonen in de regel postumus worden gedaan. Was het niet veel mooier geweest voor een Maradona (idem dito voor Cruijff) wanneer een stadion naar hen werd benoemd tijdens hun leven, zodat nog levende legendes onsterfelijk worden gemaakt?

Hele mooie beelden maar we moeten natuurlijk ook niet denken dat hij zo goed was ik vind van niet totaal niet te vergelijken met messi en ronaldo check de cijfers maar even kwa goals en assist en gewonnen prijzen enige wat maradona had was de wereld titel met een top elftal dat hebben ronaldo en messi niet helaas maar dan nog vind ik persoonlijk cruijff nog beter dan maradona en pele ook nog eens en na zn carriere werd het een snuifje wat natuurlijk doodzonde is

27 november 2020 om 10:13

Je noemt twee aanvallers die in topteams hebben gespeeld met geweldige spelers om hun heen. Maradona maakte van degradatiekandidaat Napoli en van een van de slechtste Argentinië selecties ooit kampioenen. Dat heb ik maar weinig andere spelers zien doen, misschien wel geen enkele

27 november 2020 om 10:59

Napoli werd 12e het seizoen voor dat Maradona kwam en was gewoon een matige middenmoter. Argentinië had niet zo'n fantastisch elftal toen ze wereldkampioen werden, maar Maradona nam een heel team op sleeptouw en won de wereld titel. Daarnaast het aantal tackels en gewoon ordinaire schoppen wat deze man te verwerken kreeg is niet te vergelijken met wat Ronaldo en Messi moeten doorstaan. Als er in de tijd van Maradona meer camera's of VAR was geweest had elke tegenstander minimaal 3 rode kaarten per wedstrijd gepakt

27 november 2020 om 11:16

Mee eens en wat denk je van de velden? Die waren ontiegelijk slecht en als je dan zijn balcontrole zag op die velden was dat echt ongekend. Linker kan er met zijn hoofd nog steeds niet bij hoe Maradona die dribbel bij tweede goal tegen Engeland kon uitvoeren op dat veld in het Azteka stadion. Die zei dat je bij elke stap die je zette weg gleed op die grasmat

27 november 2020 om 12:09

De hoofdpersoon in deze zou zeggen dat God hem tijdens die dribbel tijdelijk had voorzien van 2 rolschaatsen.

27 november 2020 om 12:32

Sterker nog, voor die spelers zou het gelijk einde carrière betekenen. Als ik me goed herinner is het paar jaar geleden gebeurd met een Marokkaanse speler van Sparta, ben zijn naam kwijt.

Wat ik mij nu afvraag als ik deze beelden zie is dat het al langer geen geheim was dat Pluisje werd geadoreerd door alle Napolitanen, maar waarom hij nooit als trainer is aangesteld. Daarin schoot die documentaire over hem ook tekort, niet 1 seconde aandacht aan besteed. Iemand enig idee??

27 november 2020 om 12:49

Na zijn carrière als speler is Maradona natuurlijk door een erg zware tijd gegaan met drank, drugs, overgewicht, ziekenhuis opnames etc. Waardoor trainer zijn op dat moment niet echt mogelijk was. Daarnaast was hij als trainer een fantastische motivator van zijn teams maar voegde hij verder niet zoveel toe. Dit was bijvoorbeeld bij Argentinië als bondscoach het geval. Daarna heeft hij alleen maar als coach gewerkt bij kleine clubjes en tussendoor ook elke keer weer problemen met zijn gezondheid gehad. Napoli is de laatste jaren natuurlijk heel erg gegroeid in sterkte binnen Italië en Europa waardoor zij niet zaten te wachten op een trainer waar je niet echt op kunt bouwen

27 november 2020 om 13:19

Ik was er al bang voor dat je dit antwoord zou geven, mijn vraag was ook een stukje retoriek daar ik het natuurlijk doodzonde vind dat dit nooit is gebeurd. Alles wat Napoli is, is Maradona nl. Overal waar je komt op deze aardbol, telkens als het woord Napoli valt zal elke voetballiefhebber met 1 adem gelijk aan Don Diego denken. Daar doelde ik eigenlijk op. Voor de rest is je uitleg ook imo de enige juiste helaas. Thnx.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Napoli

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Juventus3619
5.Atalanta3621
6.Napoli3422
7.Lazio346
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
H. LozanoAanvaller189
A. PetagnaAanvaller174
M. PolitanoAanvaller174
D. MertensAanvaller134
A. MeretKeeper80
D. OspinaKeeper100
G. Di LorenzoVerdediger170
Voor de complete selectie: Clubpagina Napoli.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Napoli.

In de wandelgangen

Donderdag 28 januari
Joaquin Fernández verlaat sc Heerenveen wellicht op korte termijn. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren