‘Natuurlijk was ik vanuit Ajax het liefst naar Barcelona gegaan’

Vrijdag, 16 oktober 2020 om

Ricardo van Rhijn tekende begin oktober een contract bij FC Emmen. De 29-jarige verdediger heeft namens Ajax 136 wedstrijden gespeeld en heeft ook veel ervaring in bijvoorbeeld de Champions League opgedaan. Critici kunnen beweren dat Van Rhijn zijn potentie zodoende niet heeft ingelost. "Dat klopt, dat zou je inderdaad kunnen zeggen. Maar dit is het pad dat ik nu bewandel", reageert de back in gesprek met de NOS.

Na zijn vertrek bij Ajax in 2016 speelde Van Rhijn achtereenvolgens bij Club Brugge, AZ en sc Heerenveen. "Natuurlijk was ik vanuit Ajax het liefst naar Barcelona gegaan, maar dat is voor een kleine groep weggelegd. Ik moet blij zijn dat ik op dit niveau kan voetballen bij een leuke club", aldus de verdediger, wiens cv in ieder geval indruk maakt op de spelers van FC Emmen.

"Ze hebben me gevraagd naar mijn mooiste wedstrijd en in welke stadions ik allemaal heb gespeeld", lacht de routinier. "Dan kan ik een mooi lijstje noemen. Ik probeer die ervaringen mee te nemen op het veld en de jongens hier te coachen, die rol moet ik op me nemen dit seizoen." Van Rhijn erkent dat FC Emmen niet zijn eerste optie was.

De verdediger genoot belangstelling van clubs uit Griekenland, Israël en Frankrijk, maar de juiste club meldde zich niet. "Iedereen weet dat ik daarop hoopte, maar corona heeft z'n impact wel gehad op de voetbalwereld. Op een gegeven moment merk je dat het wat stilletjes wordt op de markt, zowel in het algemeen als bij jezelf. Dat zijn zenuwachtige momenten. Dan denk je: het wordt nu wel tijd voor duidelijkheid, want dat geeft rust."

Sean Klaiber bespreekt eerste weken bij Ajax: 'Ik wist de weg nog'
Meer video's

Poll

Ricardo van Rhijn is een goede aanwinst voor FC Emmen


Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door binny)

De scherpte en de focus lijkt al een tijdje weg. Toen Van Rhijn doorbrak was hij een snelle, felle, vooruitverdedigende rechtsback. Hij deed het in de eerste twee seizoenen fantastisch, in het derde seizoen werd het al minder en daarna werd hij door Tete voorbijgestreefd omdat hij steeds lakser ging spelen. De focus leek gewoon weg, zijn snelheid en explosiviteit leek ook af te nemen. Kan me herinneren dat hij als wisselspeler ooit inviel bij Groningen-Ajax toen Ajax tien man had en op een belangrijk moment in de slotfase zo een bizar nonchalent hakje gaf... Misschien dat eerst het gemak en daarna de stress vat op hem kreeg.

16 oktober 2020 om 09:29

Inderdaad. Toen VD Wiel wegging, stond er met Van Rhijn een prima vervanger klaar. Kan mij een analyse herinneren van Ferdinand ná United - Ajax in 2014 (1 - 2). Toen speelde Van Rhijn zo'n goede pot dat Ferdinand zei: Wie is die rechtsback, hij zou goed bij United passen. Zijn potentieel was enorm. In de wedstrijd op Old Trafford had Dico Koppers ook gewoon basis... even vergeten.

16 oktober 2020 om 10:39

Allereerst, gouden username. Maar die pot kan ik mij nog goed herinneren inderdaad. Koppers speelde toen volgens mij wat minder, maar in de 2-0 verloren wedstrijd tegen United speelde hij heel sterk. Had 'ie Nani in z'n broekzak zitten. Ongelofelijk dat die jongen nu bij de amateurs van Ajax speelt. Net even opgezocht, maar die jongen is al sinds maart 2017 op en af geblesseerd met hele lange blessures. Bizar zeg. Edit: die wedstrijden tegen United waren trouwens in 2012.

16 oktober 2020 om 11:45

Haha bedankt. Naam heb ik gekregen op het voetbalveld door teamgenoten. M'n bijnaam is Garrie... Vandaar Garriesteas. Wow ik wist niet dat hij nu voor de amateurs van Ajax speelt. Wat mij goed bijstaat van die wedstrijd is de Ajax-fans in het uitvak die Bob Marley zongen. Özbiliz speelde in die periode ook erg sterk.

Zijn er meer Nederlandse spelers die international zijn geweest en later in hun loopbaan voor Emmen hebben gespeeld? Wie had dit 3 jaar geleden gedacht...

Het is nu eenmaal zo dat niet iedereen op het allerhoogste niveau terechtkomt.

Ik had het ook zeker raar gevonden als men toendertijd had gezegd dat Van Rhijn uiteindelijk zo zou afzakken. Het was echt een leuke back in het begin en was een verademing vergeleken met zijn voorganger Van der Wiel die zijn laatste jaar ook absoluut niet geweldig was. Ik vind het wel mooi dat hij er een realistische kijk op heeft en ook inziet dat hij blij moet zijn dat hij als profvoetballer actief mag blijven. Off: Ik zie net die team foto van Ajax toendertijd en man, man, man... We hadden toen echt een matig team met spelers zoals Boilesen, Andersen, Kishna, Van der Hoorn, Van Rhijn en in mindere mate Serero.

16 oktober 2020 om 10:18

Boilesen speelde anders vrij aardig aanvankelijk, na diens blessure werd dat allemaal een stuk minder tot aan het moment dat ie met zoveel woorden werd gemaand om op te zouten. Kishna, ook zeker niet matig, alleen had hij nooit die echte drive/loopvermogen, ja dat blijkt wel vanwege z'n knieën. Maar inderdaad jammer van Van Rhijn, toch wel tijdlang onbetwiste basisspeler bij Ajax geweest. Bescheiden speler, in het veld een gifkikkertje toentertijd. Kan me nog herinneren dat hij vaker had dat ie de laatste 5 min ineens besloot mee naar voren te sprinten om voor gevaar voor het doel van de opponent te zorgen. Goeie speler maar onderweg toch wel wat deukjes opgelopen denk ik zo

16 oktober 2020 om 10:36

Boilesen en Kishna waren beiden zeker grote talenten en speelde hun eerste seizoen(en) in het eerste prima; daar heb je gelijk in. Eigenlijk net als een Fischer. Ik kijk er dan ook vooral na met de wetenschap van nu, wat inderdaad niet geheel terecht is.

16 oktober 2020 om 10:19

Vooral een ontzettend jong team. Als ik er nu naar kijk is het inderdaad weinig soeps, maar destijds werden Boilesen, Andersen en Kishna wel als grote talenten gezien.

16 oktober 2020 om 10:37

Sowieso erg jong, inderdaad. Des te knapper dat Frank de Boer het zo goed heeft gedaan met het materiaal dat hij destijds ter beschikking had.

16 oktober 2020 om 11:35

Zeker Micolli, dat is wat ik altijd zeg. Frank heeft getoverd met matige selecties, daarom heeft hij de gunfactor bij mij en waardering.

16 oktober 2020 om 19:26

Bij mij ook Sulejmanii, Frank heeft wonderen vericht en heeft veel gehaald uit rot selecties in rot jaren waar we heel vroeg als veel achter kwamen.

16 oktober 2020 om 10:52

Wat dacht je van toppertjes als Lukoki, De Sa, Sana, Ebecilio, Boerrigter, Ozbiliiz, Hoesen, Boccara, Duarte, Muric, Menig, Zivkovic. Ja we hebben wel echt toppertjes gehad in die jaren hoor. Zo'n Boccara is serieus op z'n 26e gestopt met voetballen, kwam nergens aan de bak. Die heeft nog minuten gemaakt in het 1e bij Ajax. Ongekend, wat een tijden zitten we nu in vergeleken met toen. Of de roep toen om Dejan Meleg, want die kon had zo'n lekker linkerbeen. Pfff.

16 oktober 2020 om 11:22

Achteraf gezien zijn het allemaal maar matige spelers gebleken ja. Nou moet ik toegeven dat ik in het begin wel fan was van spelers zoals Boerrigter, Sana en Ebecilio. Ze begonnen allemaal goed, maar (vooral in het geval van Sana) werd het al snel minder. Lukoki werd toendertijd ook helemaal geprezen als het grote talent op de vleugels. Doet me ook denken aan Castillion. Altijd leuk om even in het verleden te kijken om te waarderen waar we nu staan.

16 oktober 2020 om 13:13

Zeker waar. Ik had van Ozbiliz en Castillon hele hoge verwachtingen. Ozbiliz was echt zo ontzettend goed en technisch, denk dat hij zonder blessures veel verder had kunnen komen. Wat ook een aanrader is, check eens Ajax fora en dan posts van 15 jaar geleden over opkomende spelers in de jeugd. Hilarisch hoe vaak dat volledig mis is gegaan. Mensen die dingen zeggen als ''dit is echt the next best, geloof mij maar.'' Heerlijk.

16 oktober 2020 om 11:33

Serero begrijp ik niet, zeer gewaardeerde kracht voor ons gebleken. Kishna was ook een groot talent, helaas alleen extreem blessure gevoelig.

16 oktober 2020 om 14:04

Misschien is het inderdaad niet eerlijk om Serero in dat lijstje te zetten. Hij was nooit ondermaats en speelde altijd wel een zesje. Ik vind het alleen wel een typische speler van die tijd. Net niet goed genoeg. Ik vond het ook wel sneu hoe hij er uit is gewerkt toendertijd.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Emmen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
15.FC Emmen3-3
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. AraujoVerdediger50
N. BakkerVerdediger50
G. BijlVerdediger50
C. CavlanVerdediger50
S. PeñaMiddenvelder50
S. TibblingMiddenvelder50
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Emmen.

In de wandelgangen

Woensdag 21 oktober
Frank Lampard is bereid om in januari de bezem door zijn selectie te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren