Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Zestienjarige pikt aan bij hoofdmacht van Valencia: ‘Ik droom van Oranje’

Laatste update:

De zestienjarige Mert Demirci Nijmeijer is nog geen bekende naam in Nederland, maar hoopt hier spoedig verandering in te brengen. De talentvolle keeper staat sinds de zomer van 2019 onder contract bij het Spaanse Valencia, waar hij al geregeld met de hoofdmacht mee mag trainen en zich gestaag ontwikkelt dankzij tips van onder meer Jasper Cillessen. Demirci ziet hem als een mentor, maar heeft desondanks de ambitie om hem op termijn uit de basis te spelen bij club en land.

Door Thijs Verhaar

Voor een in Spanje geboren en getogen tiener is het een vreemde wens om ooit voor het Nederlands elftal uit te willen komen, maar Demirci is er zeker van. Als hij ooit moet kiezen tussen een interlandloopbaan bij Spanje of bij Oranje, verdedigt hij het liefst het doel namens het land van zijn moeder Monique. “Tijdens de WK-finale van 2010 was ik echt nog een klein jongetje en juichte ik net als mijn klasgenootjes toen Andrès Iniesta scoorde, maar met de jaren is mijn band met Nederland steeds sterker geworden. Nu ben ik boos als Oranje niet wint en heeft het Nederlands elftal mijn voorkeur. Toch zou het ook een eer zijn om voor de Spaanse selectie te spelen als Nederland in de toekomst niet geïnteresseerd blijkt.”

Het artikel gaat verder onder de video
Eerste interview met peperduur talent Bellingham: 'Dit was de beste keuze'
Meer video's

Demirci gaat iedere zomer op vakantie bij zijn opa en oma in Assen en ook zijn favoriete Nederlandse club Ajax volgt hij op de voet. Zelf woonde hij tot vorig jaar in Madrid, waar hij speelde bij CF Rayo Majadahonda, dat vorig jaar actief was op het tweede niveau van Spanje. Hij hoefde echter niet lang te twijfelen toen zich een kans voordeed om promotie te maken. “Inmiddels ben ik met mijn moeder naar Valencia verhuisd, vanwege het voetbal. De club volgde mij al een tijdje en kwam met een duidelijk leerplan voor mij. Ik had meer goede opties, maar zag hier de meeste mogelijkheden om mezelf te ontwikkelen als keeper.”

De nu zestienjarige doelman sloot afgelopen zomer aan bij Valencia Onder-18 en groeide daar meteen uit tot een vaste waarde in het elftal. Zijn tijd bij de ploeg blijft echter beperkt tot één seizoen, want na de zomer maakt hij de volgende stap naar de Onder-19, terwijl hij nu ook al geregeld mee mag trainen met het eerste elftal. Daar vechten Jasper Cillessen en Jaume Doménech met elkaar uit wie er op doel mag plaatsnemen. Demirci acht eerstgenoemde net iets sterker dan de Spanjaard, maar snapt ook wanneer de technische staf voor zijn concurrent kiest. “Jasper onderscheidt zich door zijn techniek, maar Jaume is juist weer heel energetic.”'

Demirci redt zich prima in het Nederlands, maar gebruikt soms Engelse of Spaanse woorden om zijn vaak korte, weloverwogen zinnen te verduidelijken. Over Cillessen spreekt hij echter honderduit. “Hij is een soort mentor voor mij. Hij helpt me zoveel mogelijk. Tijdens mijn eerste training bij het eerste ging het niet echt goed omdat ze veel harder schoten dan ik gewend was. Dan legt hij uit hoe ik mijn handen moet houden of hoe ik mijn acties beter kan timen. Hij is heel aardig voor me en ook Jaume geeft me handige tips waar ik veel van leer. Ik kan me daardoor goed ontwikkelen. Ik hoop over drie of vier jaar klaar te zijn om doelman te worden in het eerste team.”

Een grote doorbraak bij zijn club moet hem ook helpen om zijn andere grote ambitie waar te maken: Cillessen opvolgen bij het Nederlands elftal. Demirci werd in september 2019 al eens opgeroepen voor Oranje Onder-17, maar mocht tijdens het oefentweeluik tegen Frankrijk niet debuteren. In het eerste duel kreeg Dani van de Heuvel (Ajax Onder-18) de voorkeur en bij de tweede wedstrijd was het de beurt aan Robin Roefs, die normaal gesproken het doel verdedigt van NEC Onder-21. In dezelfde lichting speelt ook nog PSV’er Aron van Lare, terwijl Demirci zelf de achttienjarige Ajacied Calvin Raatsie als grootste concurrent voor de toekomst ziet.

“Er zijn best veel Nederlandse keepers die heel goed kunnen worden. Ik ken ze allemaal en ik denk dat Raatsie nu de beste is. Hij is al een heel goede doelman; beter dan ik op het moment”, aldus de zelfbewuste Demirci, die na het oefentweeluik vooralsnog geen nieuwe uitnodiging voor Oranje Onder-17 ontving. “Ik moet heel veel trainen en zorgen dat ik mezelf blijf verbeteren. Mijn sterke punten zijn hoge ballen en meevoetballen. Dat is ook heel belangrijk tegenwoordig en ik ben goed met mijn voeten”, stelt de zestienjarige sluitpost. “Waar ik nog aan moet werken zijn mijn reflexen. Jan Oblak, mijn voorbeeld, is daar ondanks zijn lengte heel goed in. Zelf ben ik ook heel groot, maar mijn reactiesnelheid is nog niet top. Gelukkig ben ik nog heel jong en heb ik nog veel tijd om mijn dromen waar te maken.”

Zie jij Demirci ooit uitgroeien tot A-international?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Hmm zullen hier ook mensen over vallen dat hij in spanje is geboren en getogen en alsnog voor NL wilt uitkomen? Of geldt dat alleen bij een bepaalde afkomst en wanneer het ten nadele is van NL?

22 juli 2020 om 00:27

Vind je het vreemd dat mensen op een Nederlandse pagina zuur zijn als een speler niet voor Nederland kiest?

22 juli 2020 om 00:32

Vind het vreemd dat wanneer je hier geboren bent, “verplicht” bent om voor NL te kiezen en dat ze die speler het dan kwalijk nemen.

22 juli 2020 om 08:19

Waarom is dat vreemd? Waarom is dat vreemd in verband met een 'zekere achtergrond'?
Vind het juist niet vreemd als je het afzet tegen het algemene sentiment. Best te begrijpen zelfs, van beide kanten zelfs.

22 juli 2020 om 08:57

@Reservebsnk @zekiyech ik dacht precies hetzelfde ... Men is zo hypocriet als het om eigen voordeel draait ... Je normen en waarden dienen niet zo flexibel te zijn, deze selectieve verontwaardiging is wat 'niet autochtonen' tegen de borst stuit. Het gaat niet om het zuurgehalte van ze maar de drogredenen die ze aan voeren alsof zo iemand alleen de baten geplukt heeft van Nederland en niet de lasten. De wel bekende kort-door-de-bocht redenering, vat je?

22 juli 2020 om 00:45

Als hij zn hele leven al in Spanje woont en spaanse jeugdopleidingen en jeudig interlands heeft doorlopen, dan gewoon voor Spanje uitkomen ja, al snap ik dat voor NL veel makkelijker is dan een plekje krijgen in het Spaanse elftal

22 juli 2020 om 10:20

Maar hij blijkt dus met de jong elftallen van Nederland mee te trainen. Voor mij zijn beide keuzes bij deze jongen begrijpelijk. Het ding waar veel mensen hier vaak over vallen is dat de jongens die dan uiteindelijk voor Marokko of Turkije kiezen voor de Nederlandse jeugd elftallen zijn uitgekomen en bij een Nederlandse club opgeleid. In tegenstelling tot dit verhaal dat is een beetje van allebei.

22 juli 2020 om 12:36

Waarom hoor ik mensen nooit klagen wanneer de bondscoach van jong oranje een oudere speler oproept die nooit voor het Nederlands elftal zal spelen en alleen bij Jong speelt omdat de bondscoach resultaten wil behalen met het elftal. Maar als een Marokkaan voor Marokko kiest is het opeens wel een probleem omdat hij een plek bezet heeft gehouden? En dan dat argument dat hij is opgeleid door een Nederlandse club, echt grappig, alsof elke willekeurige andere speler het zelfde niveau zou kunnen behalen.

24 juli 2020 om 15:28

waarom is het veel makkelijker plek te krijgen in NL eftal? Volg je de jeugdkeepers van zowel NL als Spanje dan zou goed om dit te kunnen voorspellen?

22 juli 2020 om 00:57

Ik denk dat een deel dat hierin wel meegenomen moet worden is het uitkomen voor een land op jeugdniveau om erna andere keuze te maken. Wanneer een speler een plek in jeugdselecties 'bezet' doet houden om als het voor de knikkers gaat ander land te kiezen zorgt voor meer opspraak dan wanneer een speler gehele jeugdcarrière al voor ander land uitkomt. Iemand als Sofyan Amrabat kwam al van jongere leeftijd uit voor Marokkaanse elftal, Dest op jongere leeftijd voor USA al, Barkas voor Griekenland en Mazraoui heeft uitsluitend voor Marokko gespeeld. Zou het bijvoorbeeld ook vreemd vinden als Willem Geubbels opeens voor Nederland uit wilt komen na bijna 4 jaar Frans jeugdinternational te zijn, net zoals Asensio Spaans jeugdinternational was en Aaron Mooy (wist tot voor kort niet dat zijn moeders kant van de familie Nederlandse roots heeft en hij daadwerkelijk voor Oranje uit had mogen komen) bij Australië.deze jongen koost met 15 voor Oranje jeugd, net zoals iemand als Charlie Setford met 15 voor Engeland koos (na op o15 en o16 niveau bij allebei te hebben gekeept) en wilt voor die nationale ploeg gaan. Malcolm Ebiowei met 16 voor Nigeria heeft gekozen (na Oranje en Engeland o15), terwijl iemand als Noah Ohio (RB Leipzig, voormalig Man U en Man City) met 17 nog geen keuze heeft gemaakt maar voor zowel Engeland o16 en Oranje o16 heeft gespeeld. Ik zie persoonlijk liever spelers die weten voor welk land ze willen spelen die plekken innemen bij jeugdselecties maar dat is op die leeftijd gewoon vreselijk lastig. De reacties wanneer een speler kiest voor een ander land zijn wel enorm overdreven en kinderachtig naar mijn mening, alsin, het blijft die speler zijn keuze en die moeten we respecteren. De reacties die mensen als Ziyech en Kokcu kregen moeten niet kunnen imo al mogen mensen het natuurlijk wel zonde vinden.

22 juli 2020 om 14:12

Helemaal eens met je betoog en vooral in de laatste zin zit de kern: we mogen het met z'n allen ontzettend jammer vinden als iemand er toch voor kiest om voor een ander land uit te komen, maar laten we die teleurstelling dan vervolgens op een positieve en beschaafde manier overbrengen.

22 juli 2020 om 02:19

Nee hoor, ik vind dat indien hij goed genoeg is en de keuze heeft uit 2 landen, dan moet hij voor spanje spelen. Mocht spanje hem niet uitnodigen, omdat ze hem gewoonweg biet kiezen, dan kan hij voor nederland uitkomen. Ik denk er dus net zo over of het nu in het voordeel of in het nadeel vam nederland is.

22 juli 2020 om 07:16

Hou toch op. Wat een moraalridders zijn wij toch allemaal. Hij en elke andere speler die kan kiezen moet helemaal niks behalve doen waar die zich goed bij voelt. Of dat nou Spanje, Nederland of Timboetoe is. Lekker doen waar je je goed bij voelt en de rest maakt allemaal geen reet uit. Elke x dat gezeik over “ja je bent verplicht want opleiding dit en woon daar en bla bla bla”. Als deze jongen voor Nederland wilt kiezen lekker doen en wil die voor Spanje kiezen ook lekker doen.

22 juli 2020 om 02:40

Slachtofferrol past je goed met je “bepaalde afkomst..”.. Als hij in Spanje speelt voor een club dan kan hij toch gewoon voor NL uitkomen als Spanje hem niet oproept? En als zowel Spanje als NL hem oproept dan heeft hij alsnog zelf het recht om te kiezen. Net zoals iedereen, van welke afkomst dan ook. Maar je hebt met je zielige reactie een paar reacties gescoord, o.a. van mij, dus je bent in je opzet geslaagd. Gefeliciteerd! Je kan je een dagje relevant voelen..

22 juli 2020 om 11:39

@DRL80. O, nu is het opeens prima dat je voor het andere land uitkomt als het land waar je woont je niet oproept? Dat hoorde ik jou niet zeggen toen Ziyech en Kokcu duidelijk niet voor NL kozen. En hou je slachtoffer-rol argument maar voor je. Dat wordt enkel gebruikt als iemand er niet uitkomt en het gesprek op slot wil gooien. Zo coulant als je nu reageert op deze jongen, was je niet toen het over de in NL wonende Ziyech en Kokcu ging, terwijl die in exact dezelfde situatie zaten. En kom nu niet aanzetten met drogredenen die er niets mee te maken hebben om het goed te praten. Dat is typisch gedrag van hypocrieten in dit soort onderwerpen.

23 juli 2020 om 14:50

Reageren op deze mensen heeft geen zin, hypocrisie krijgen ze met de paplepel.

23 juli 2020 om 18:54

Ziyech duidelijk niet voor Nederland koos? Meen mij te herinneren dat die jongen gewoon zijn debuut had gemaakt voor Oranje, wanneer hij niet geblesseerd was afgehaakt. En als Blind wat meer people skills had gehad, was deze jongen nu ook gewoon nummer 10 geweest in Oranje. Enorm jammer voor de Nederlandse samenleving, een persoon als Ziyech had veel meer kunnen betekenen dan slechts een rugnummer in Oranje.

22 juli 2020 om 07:32

Je snapt die discussie zelf ook wel neem ik aan? Je bent inderdaad niks verplicht. Als die jongens zich meer Marokkaan/turk/amerikaan etc. voelen dan Nederlander moeten ze dat ook zeker doen. Wel een beetje jammer wanneer ze wel voor Nederlandse jeugdelftallen zijn uitgekomen, dan hebben ze namelijk de ontwikkeling tegen gehouden van jongens die wél voor Nederland willen uitkomen en hebben coaches tijd en energie gestoken in jongens waar we als Nederland zijnde niks aan gaan hebben. In mijn land Italië is het dan weer andersom, daar zien we jongens als Jorginho en Palmieri het shirt dragen, omdat hun voorouders uit een ver verleden uit Italië kwamen. Vind ik persoonlijk helemaal niks.

22 juli 2020 om 08:46

Als de Nederlandse jongens goed genoeg waren, hadden ze zijn ontwikkeling maar tegen moeten houden. Dus je beschouwt hem niet als een Nederlanders maar hij moet er wel voor uitkomen. Is dat niet raar?? Of krijgt hij dan de stempel Nederlander na 1 interland?

22 juli 2020 om 11:47

@Serkan. Je slaat de spijker op de kop. Helaas zijn deze hypocrieten ook in NL en menen ze het aan het juiste eind te hebben. Terwijl ze totaal niet weten in wat voor een situatie die spelers deze beslissing nemen. Aan hun reacties te zien, interesseert het ze ook niet. Dus neem ze niet serieus. Al jaren ben ik hier bezig om ze dit soort dingen te verduidelijken, maar ze willen het gewoon niet aannemen. So take it light. Zij weten ook wel dat ze altijd bij Oranje 'buitenlandse' topspelers zullen hebben die het verschil maken. Velen vinden dat prima, maar er zitten er een paar bij.... Die luisteren graag naar wat Johan Derksen zegt.

22 juli 2020 om 12:42

Yannick Wildschut heeft jaren in Jong Oranje gespeeld omdat de bondscoach resultaten belangrijker vond dan talent ontwikkeling, waarom hoor ik je daar niet over klagen. En concurrentie is toch goed voor de ontwikkeling van een talent? Als de ene 16 jarige beter is dan de andere moet die ander gewoon beter worden. Alsof een speler zich alleen kan ontwikkelen in een nationaal elftal. Volgens mij trainen ze meer met hun club dan met het nl elftal.

22 juli 2020 om 12:56

Wanneer spelers in NL geboren en getogen zijn en een NL paspoort hebben is het voor mij duidelijk. Overigens 'buitenlandse NL-ers' zoals Frank Rijkaard? Of Ruud Gullit? Typische buitenlanders...

23 juli 2020 om 11:08

@Marcoverratti,

‘Als die jongens zich meer Marokkaan/turk/amerikaan etc. voelen dan Nederlander moeten ze dat ook zeker doen. Wel een beetje jammer wanneer ze wel voor Nederlandse jeugdelftallen zijn uitgekomen, dan hebben ze namelijk de ontwikkeling tegen gehouden van jongens die wél voor Nederland willen uitkomen en hebben coaches tijd en energie gestoken waar we als Nederland zijnde niks aan gaan hebben.’

En dit is exact de reden waarom o.a. Zikyech bovenin zijn vraag stelde. Jij en gelijkdenken spreken vanuit je onderbuik.

De keuze voor een ander nationaal elftal heeft niet (altijd) met gevoel voor een land te maken. Vaak genoeg wordt zo’n beslissing ook ‘gewoon‘ op basis van ratio genomen. Er zit een wereld van verschil tussen jeugd-, belofte elftallen en het échte werk. Sommige jongens kiezen, als zij in een dergelijke positie verkeren, terecht eieren voor hun geld en besluiten daarom om voor een ander nationaal elftal te kiezen.

Vaak weten zij ook wel of het vanuit de KNVB in de lijn der verwachting ligt dat zij opgeroepen gaan worden voor het echte werk.

En nee, ze hoeven zich dan niet meteen meer verbonden te voelen met Recep Tayyip Erdogan, محمد السادس بن الحسن of met de president van de United States of Ku Klux Klan.

Sommige jongens ambiëren een interlandcarrière. Zie Lars Veldwijk, bijvoorbeeld. Wil je beweren dat Lars zich meer verbonden voelt met Zuid-Afrika en daarom voor Zuid-Afrika uitkomt? Of zou het gewoon kunnen dat hij van zichzelf al wist dat hij niet genoeg kwaliteit had om voor het Nederlands elftal uit te komen?

Wat bedoel je met dat stukje dat iemand de ontwikkeling van een ander op die manier aan het tegenhouden is? Als iemand goed genoeg is, dan wordt diegene (uiteindelijk) gewoon opgeroepen voor het Nederlands jeugdelftal. Echte kwaliteit, in de breedste zin van het woord, komt wel bovendrijven. Bovendien vindt de ontwikkeling voornamelijk plaats op clubniveau en niet bij de nationale jeugdelftallen. Als je in de ogen van de KNVB op club niveau niet goed genoeg bent, dan ga je logischerwijs geen invitatie krijgen.

Wat betreft de investering in de jeugd.
De KNVB investeert veel in de jeugd, terwijl uiteindelijk maar een handjevol het echt gaat maken. Dat is tijd en geld waar de KNVB (niet Nederland als land, maar de voetbalbond) uiteindelijk niks aan gaat hebben. Je doet alsof die brutale ondankbare derde / vierde generatie allochies iets moeten voor JOU / wit Nederland moeten terugdoen met je: ‘waar we als Nederland zijnde niks aan gaan hebben.’ Maak je geen illusies: die jongens zijn hier geboren en getogen en zijn (witte) Nederland(ers) NIETS schuldig, omdat ze toevallig een migratieachtergrond hebben.

22 juli 2020 om 08:06

Het intresseerd mij vrij weinig waar iemand voor kiest maar mischien moet je dat aan de Spanjaarden dan vragen? En als die zeggen 'wij vinden dat hij voor Spanje uit zou moeten komen omdat hij hier geboren en getogen is" zou ik dit snappen.gekke wereld he

22 juli 2020 om 09:04

Ben hier mega rechtlijnig in. Wanneer je in Nederland geboren bent en hier niet gekomen omdat je gescout bent op voetbalkwaliteiten, dan kun je voor Nederland uitkomen. Dus ik was er niet voor om Douglas en Kalou voor Nederland te laten uitkomen. Maar dus wel voor Nando Rafael (asiel). Dat Nederlanders het jammer vinden dat mensen die in Nederland geboren zijn uit gaan komen voor een ander land je uiteraard begrijpelijk. Men denkt ook, wil men dan hier geen toekomst opbouwen, waarom ben je dan hier? En dat kan ik me ook best voorstellen.

22 juli 2020 om 12:45

Als je de reacties in de media een beetje volgt zal je begrijpen dat hier in Nederland geboren zijn niet per definitie inhoudt dat je als Nederlander wordt gezien.

22 juli 2020 om 15:47

Ik denk dat dat uiteindelijk voor een heel klein deel zo geldt inderdaad.maar even zo goed dat sommige individuen zichzelf ook buiten het Nederlander zijn plaatsen. Voor mij is iedereen hier een Nederlander.... zomogelijk met een trotse achtergrond, maar dan nog wel in eerste instantie een Nederlander. We willen het hier samen fijn hebben, toch?

22 juli 2020 om 19:48

En dat is ook vrij logisch, niet alleen het gegeven dat je in een bepaald land geboren bent maakt je ook tot een onderdeel van die samenleving.

22 juli 2020 om 09:26

Niet echt. Ik vond de roep om Asensio en nu Gosens ook een beetje vreemd namelijk. Asensio zou voetbaltechnisch een enorme aanwinst voor ons zijn, maar hij is voor mij toch echt een spanjaard en zou pas een optie zijn als hij er bij spanje niet aan te pas komt. Ik was er bij Kalou en Douglas ook niet rouwig om dat het niets werd eerlijk gezegd.

22 juli 2020 om 09:39

Nee hoor.volgens mij was ook bijna iedereen het er hier mee eens dat Dest voor USA heeft gekozen.

22 juli 2020 om 10:18

Hij doet toch gewoon al bij oranje -17 mee? Zijn hart ligt duidelijk bij Nederland.

22 juli 2020 om 16:53

@AsRoma8 hij heeft geen enkele wedstrijd voor een jeugdelftal van Nederland gespeeld.

22 juli 2020 om 21:50

En ook niet voor Spanje zover ik heb kunnen vinden

22 juli 2020 om 10:19

Ik zie nergens in dit artikel dat hij de jeugdelftallen is doorlopen van spanje. Als dat wel zo is, dan wordt hij voorbereid voor het spaans elftal en dient hij hier eerder voor te kiezen. Uitzondering zou kunnen zijn dat hij zelf geen kans ziet in het nationale elftal van dat betreffende land te komen. Clubs leiden niet op voor het nationale elftal, dus de vergelijking vanaf het begin is hier al krom.

22 juli 2020 om 11:14

Ja dat zou ik ook raar vinden. Je woont in Spanje, geniet je voetbal oppeiding in Spanje, speelt voor jeugdelftallen van Spanje. Dan speel je ook uiteindelijk voor Spanje. Dubbele paspoorten moeten sowieso afgeschafd worden , dan is er uberhaupt geen keuze

22 juli 2020 om 11:52

Waarom moeten dubbele paspoorten worden afgeschaft? Dat gaat ook niets oplossen want mensen kunnen later ook nog van nationaliteit wisselen. Er zijn kleine voetbal landen genoeg die op zoek gaan naar spelers waarvan een opa of oma (of soms nog verder terug) uit dat land kwamen en die al lang de nationaliteit van dat land niet meer hebben. Het Ierse elftal van de onlangs overleden Jack Charlton was er zelfs behoorlijk succesvol mee. In een land als Italie heb je bijvoorbeeld nog recht op een Italiaans paspoort wanneer 6 generaties terug een van je voorouders Italiaans was. Met het afschaffen van dubbele nationaliteiten schiet je dus niets op want mensen houden gewoon de keuze.zo makkelijk als jij het schetst om dubbele paspoorten af te schaffen is het voor veel mensen ook niet. Ik ben Nederlander in Londen, mijn partner is niet Nederlands en ook niet Brits en wij hebben geen idee of we hier over 10 jaar nog wonen. zeg maar welke nationaliteit(en) onze kinderen dan moeten krijgen. En kom nou niet dat dat uizonderingen zijn, alle grote steden, ook in Nederland zitten vol met koppels in een soortgelijke situatie.we kunnen het beter makkelijker maken om een dubbele nationaliteit te krijgen. In Nederland is dat nu relatief moeilijk waardoor we in de meeste gevallen alleen de lasten hebben, Nederlandse sporters die voor een ander land kiezen, maar we andersom die lusten beperken. Er wonen ruim een miljoen Nederlanders in het buitenland en dat zouden er veel meer kunnen zijn wanneer we in Nederland niet zo moeilijk zouden doen over dubbele nationaliteiten, we laten daar gewoon een potentieel ter grote van een provincie liggen.en uiteindelijk maakt het ons geen zak uit waar iemand vandaan komt wanneer hij (of zij) naar het wilhelmus luisterd. Denk bijvoorbeeld aan Mathieu van der Poel en Max Verstappen die volgens jouw beredenering beiden Belg zouden zijn. Dichter bij het voetbal vonden we het ook niet erg dat er tijdens het laatste WK wat we speelden 10 nationaliteiten in het Nederlands elftal zaten inclusief een speler die niet in Nederland was geboren-opgegroeid (speelde ook niet in Jong Oranje elftallen). Ik vond het tenminste niet erg, maar ik hoop dat jij ook voor dat vreemdelingen legioen hebt kunnen juichen.

22 juli 2020 om 12:59

Omdat dit maatschappelijk gezien een aantal ogenschijnlijk belangrijke issues weg kan nemen. Niet alleen de acceptatiegrens maar met name de invulling om duidelijkheid te creeren voor de betreffende mensen. De gedachte is niet zo gek, in een toenemende gedifferentieerde wereld. Dit staat wat mij betreft overigens los van het voetbalvraagstuk, dat is bijzaak.

22 juli 2020 om 13:24

@hoed74het gaat helemaal geen issues weg nemen. Mensen gaan zich niet ineens iets anders voelen of zich anders gedragen doordat ze een ander paspoort hebben en hun kinderen ook niet. Voordat dat een effect gaat hebben ben je gewoon 2 of 3 generaties verder. Dan kom je op een moment waar mensen geen tastbare link meer hebben met het land of de landen waar hun familie vandaan kwam. De wereld is inderdaad in toenemende mate gedifferentieerd. Dat is een trend die echt niet ineens gaat stoppen. Dan kun je daar maar beter de vruchten van plukken dan je daar wanhopig tegen proberen te verzetten.

22 juli 2020 om 19:20

Je bent zeer stellig in je aanname dat dit niets verandert terwijl in het verleden is gebleken dat dit wel degelijk een verschil kan maken. Je 'tot iets voelen' kan wel degelijk voor een deel vergemakkelijkt worden door de keuzes voor mensen te verduidelijken en ze, bv, een duidelijker toekomstperspectief te bieden. Daarnaast is mij bv niet duidelijk wat dan de voordelen zijn van een dubbele nationaliteit, misschien kunnen we het ook eens van deze kant bekijken.

22 juli 2020 om 20:21

Een duidelijker toekomst perspectief helpt zeker, maar dat krijg je niet door een paspoort of het niet hebben van een dubbele nationaliteit. Je gaat je niet iets anders voelen alleen maar door een stukje papier. Wat wel helpt met integratie in het algemeen zijn dingen als carrière mogelijkheden, sociale mogelijkheden, mensen met een voorbeeld functie e.d. Die helpen wel degelijk.het probleem met het bekijken van de andere kant is dat dit meestal wordt gedaan door mensen die zelf alleen maar Nederlander zijn met een Nederlandse partner en Nederlandse kinderen. Mensen die alleen in het buitenland komen om op vakantie te gaan maar niet om daar te gaan werken of studeren of iets dergelijks en zich geen situatie kunnen indenken waarom je wel een dubbele nationaliteit zou willen hebben.m.b.t een dubbele nationaliteit verwijs ik toch naar mijn voorbeeld hierboven. Ik ben Nederlander in Londen, mijn partner is niet Nederlands en ook niet Brits en wij hebben geen idee of we hier over 10 jaar nog wonen (met de huidige crisis en Brexit weet ik niet eens of we hier over een jaar nog wonen). Mijn kinderen hebben recht op 3 paspoorten (de britse en/of die van mij en/of die van mijn partner). Het zou zelfs heel goed kunnen dat mijn kinderen opgroeien in nog een 4e land. Zeg maar welke nationaliteit onze kinderen dan moeten krijgen. En of de keuze die wij nu maken een keuze is die hun over 15-20 jaar ook uitkomt. In een gelijkwaardige relatie zou het ook vreemd voelen om van je partner te verlangen dat je kinderen jouw nationaliteit maar moeten hebben, dat voelt toch als mijn kant van de familie is belangrijker. Ik mag zelf helaas geen dubbele nationaliteit hebben. De nederlandse overheid is in tegenstelling tot wat veel mensen denken heel strikt in het hebben van 2 paspoorten, ik kan een Brits paspoort aanvragen maar dan verlies ik mijn Nederlandse. Maar er zitten nogal wat dingen vast aan je nationaliteit, bijvoorbeeld de kosten van je studie (een niet EU-student betaald in Nederland bijvoorbeeld zo 20k per jaar in plaats van 2), de hoogte van je pensioen (ik heb hier, en had in Nederland gewoon een fulltime baan dus het is niet of dat ik van systemen wil profiteren, alleen wordt ik nu in negatieve zin benadeeld ongeacht de keuze die ik maak), zo wie zo hangt een deel van de sociale zekerheid af van je nationaliteit en niet alleen of je ergens belasting betaald, je hypotheek rente (is gewoon een stuk lager wanneer je de nationaliteit hebt van het land waar je woont). Daarnaast helpt het ook gewoon met internationale reizen, zeker wanneer je je kinderen mee neemt, ik kan nu makkelijk naar mijn ouders op en neer maar met de nationaliteit van mijn partner zouden ze een visum nodig hebben om nederland in te komen (los van de problemen aan de grens wanneer ik kinderen bij me heb die een ander paspoort hebben). En zo zijn er nog tal van voorbeelden.

24 juli 2020 om 15:38

Als je gelijke rechten en aanzien wil hebben als autochtone nederlanders, helpt het inleveren of (nog beter) bevriezen van een dubbel paspoort weldegelijk. Verder wordt het ook gebruikt om belasting te onderduiken of misbruik te maken van de Nederlandse uitkeringen en toeslagen. Maar vooral om te laten zien dat je bent toegeweid aan nederland en niet met 1 been in een ander land blijft mocht het hier toch niet lukken.

22 juli 2020 om 11:55

Onzin zekiyech. Het is vervelend wanneer een jongen die in Nederland is geboren en heel zijn jeugdopleiding hier heeft genoten, besluit om voor een ander land uit te komen wanneer de investeringen van Nederlandse clubs en de Knvb zijn vruchten kan gaan afwerpen. Zo begreep ik de keuze van Dest prima. Hij heeft altijd voor de jeugdteams van de USA gespeeld - die veel in hem hebben geïnvesteerd. Logisch dat ie dan voor dat land kiest, toch?

22 juli 2020 om 12:47

Neehoor dan heb ik nog steeds dezelfde mening. Als die jongen in Spanje is geboren en daar zijn hele voetbalopleiding gehad heb is het toch apart als je voor Nederland gaat uitkomen. Hoe goed hij ook zou gaan worden maar het is gewoon vreemd. Maar blijkbaar hebben dit soort spelers toch liever dat ze voor een land uitkomen waar ze in principe alleen voor vakantie periodes geweest zijn.

22 juli 2020 om 15:44

Het is net zo goed vreemd... als je in een bepaald land geboren bent, daar je hele leven hebt gewoond, je altijd voor dat land bent uitgekomen, dan is het toch raar om ineens voor een ander land te kiezen... een land waar je vader of moeder misschien is gebeuren en waar je 3 weken per jaar komt. Ik kan het me nog voorstellen als dat land veel beter is als voetbal land, maar om dan voor een land wat minder is te kiezen, dat is gewoon een rare keuze. Dus samenvattend, ja het is ook raar als deze jongen voor Nederland zou kiezen ipv Spanje. Echter, als hij heel goed is zou ik er wel blij mee zijn. Net zoals ik het jammer vind als een goede speler niet voor Nederland kiest.

22 juli 2020 om 17:11

@zekiyech Ben jij dat Dries Boussatta?

On: iemand moet zelf kiezen voor welk land hij uitkomt. Maar er valt wat voor te zeggen dat als iemand hier geniet van alle voorzieningen etc. en vervolgens kiest voor een ander land, dat daar een vergoeding van het andere land tegenover staat.

23 juli 2020 om 18:45

Ik snap werkelijk waar niet waarom Voetbalzone reacties als die van zekiyech laten staan. Stookt onnodig het vuurtje op, en de spanning in de samenleving is al hoog zat.moet je even in je achterhoofd houden zekiyech, dat jij in je hoofd en hart Nederland niet op 1 hebt staan, dus totaal andere belangen hebt. Je wilt altijd het beste voor je land, toch?en tevens niet vergeten dat dit dan om 1 naam zou gaan, misschien een handvol in 2 decennia op den duur, maar een land als Marokko hun selecties samenstelt met minstens 80% opgeleid buiten de Marokkaanse grenzen. Freeloaders worden nooit echt gewaardeerd. Verder kan het mij, in dit verband, niet heel veel schelen wie of wat voor welk land kiest. Voetbal is immers maar een spelletje, een voetballer niet meer dan een achternaam en een rugnummer. Bij mij ligt de ''ergernis'' (zo zwaar is het overigens niet, voordat je denkt dat ik er slapeloze nachten van heb) in het feit dat wij in dit veel te krappe land, hele families en nakomende generaties verwelkomen. Die komen hier vrijwillig heen voor een beter leven. Het minste wat het ontvangende land en haar inwoners mogen verwachten, is dat je dan ook voor dat land ''vecht''. Niet vergeten dat we inmiddels al bij de derde, of zelfs vierde generatie zijn. Wanneer wordt die omdraai eens gemaakt? Het voelt als ondankbaar. Maar dat is misschien moeilijk voor te stellen wanneer je niet over alleen de Nederlandse nationaliteit beschikt. Wellicht kan je de situatie beter begrijpen, wanneer je probeert in te leven. Hoe zou het in Marokko aan toe gaan, als dat land krap bevolkt was, waarvan 25% een migratie achtergrond heeft, en daar minstens 10% doet lijken alsof ze helemaal niks met Marokko en haar inwoners hebben, en stug vasthouden aan land van voorouders. Je start met begrip, maar dat wordt na enkele generaties onbegrip. Uiteindelijk moet het altijd van 2 kanten komen. Er zullen altijd mensen in dit land zijn die niks met mensen hebben met migratieachtergrond, zoals elk land last heeft van mensen uit het stenen tijdperk. Maar hou maar goed in je achterhoofd dan merendeel precies zoals mij denkt; huidskleur en/of migratieachtergrond maakt geen zak uit. Als jij Nederlands spreekt, Nederland waardeert en respecteert, en een ''oranje hart'' hebt, ben jij net zo Nederlands als dat ik ben.

24 juli 2020 om 16:30

Volgens mij val jij daarover. Verder leuk voor die jongen, maar het Nederlands elftal is wel heel ver weg nog. Eerst maar proberen ergens een eerste keeper te worden.

Het is natuurlijk de vraag of deze jongen überhaupt ooit profvoetballer wordt, maar ik blijf het raar vinden als je niet kiest voor het land waar je bent geboren en bent opgegroeid.

22 juli 2020 om 11:11

Het gaat er toch om wat je je zelf voelt? Ik ben zelf in het buitenland geboren en opgegroeid en heb me nog nooit een dag iets anders gevoeld dan Nederlander.

22 juli 2020 om 16:38

Weet je uberhaupt hoe het voelt of zou hebben gevoeld als het anders was?

22 juli 2020 om 17:23

Nee, ik weet alleen wel dat het voor iedereen anders is. In mijn geval speelde het mee dat mijn ouders de band met nederland warm hielden en dat ik veel nederlandse en andere expat vrienden om me heen had. Maar ik ken ook mensen (overigens een minderheid) die weinig meer hebben met het land van hun ouders. Bijvoorbeeld omdat ze daar weinig kwamen, of daar geen familie meer hadden, maar soms ook door de vriendegroep, of de school waar ze naar toe gingen of een sportvereniging of een partner die ze al vroeg tegen kwamen en zo zullen er vast nog wel meer factoren zijn. Zelfs binnen families kan dat anders zijn, ik ken broers die wat dat betreft een ander gevoel hebben. Ik denk zelfs dat iets als sport daar een rol in speelt. Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit voor een ander team kan zijn dan Nederland, maar er zijn ook genoeg mensen die helemaal niets met sport hebben. Het lijkt me zeker niet zo dat iemand een knop omzet en van de ene op de andere dag kiest om alleen nog maar Nederlander te zijn, of juist niet meer. Ik ga er ook zeker geen waarde oordeel vellen over, het is iets heel persoonlijks.

Het voordeel wanneer hij voor Nederland kiest is dat we in ieder geval kunnen zeggen dat Nederland genoeg heeft meebetaald aan zijn opleiding gezien de miljarden die richting Spanje gaan

Hij heeft een Turkse (?) vader en een moeder uit Assen. Wat heb je dan met Spanje, behalve dat je er geboren bent? Ik woon al meer dan 20 jaar in Spanje, ben geheel geïntegreerd, spreek vloeiend Spaans en heb het er uitstekend naar mijn zin, maar ik voel mij niet Spaans en juich ook niet, als het Spaanse nationale elftal gewonnen heeft.

22 juli 2020 om 10:12

@birotor, als ik jouw profiel mag geloven ben jij 55 jaar oud. Er is natuurlijk wel een verschil met iemand die 35 jaar van zijn leven heeft gewoond in Nederland en hier ook is opgegroeid en een jongen die in Spanje is geboren en getogen. Als al jij opgroeit met alleen maar Spanjaarden om je heen in Spanje voel je je een stuk meer betrokken bij Spanje en voel je je een stuk Spaanser. Beetje vergelijkbaar met Marokkaanse mensen die in Nederland opgroeien waarvan hun ouders vanuit Marokko hierheen getrokken zijn. Je hebt zeker binding met je ouders land, maar ook met het land waar je geboren en getogen bent.

22 juli 2020 om 11:19

Dat hoeft niet, ik ben ook in het buitenland geboren en opgegroeid en ben pas als student naar nederland gegaan maar heb me altijd nederlander gevoeld. Een paar jaar na mijn studie ben ik naar Londen gegaan en voel me nog steeds nederlander ondanks dat ik niet in Nederland geboren ben daar ook niet opgegroeid ben en ik in mijn hele leven ook maar een paar jaar in Nederland gewoond heb.

22 juli 2020 om 12:21

Ja daarom, wanneer een Marokkaanse Nederlander meer binding heeft met Marokko, wordt hem dat kwalijk genomen.

22 juli 2020 om 13:02

Persoonlijk zie ik dat niet zo. Ik vind het wel kwalijk wanneer iemand die nationaliteiten gaat 'uitspelen' daar waar het het beste uitkomt, dat paspoort wordt dan gebruikt. Wanneer iemand hier geboren is maar zich alsnog meer verbonden voelt met een ander land, prima.

22 juli 2020 om 13:03

@zekiyech, ik weet niet of hem dat helemaal kwalijk wordt genomen hoor. Het blijft ergens ook wel iets aparts hebben. Veel van de (nu) jongeren zijn namelijk derde of zelfs vierde generatie in Nederland, je zou zeggen dat die binding minder wordt met "het vaderland". Nazaten van Nederlandse migranten naar bijvoorbeeld de VS of een Australië hebben eigenlijk niet of nauwelijks binding met Nederland. Bij Marokkaanse jongeren is dat toch veel meer, zoals ook het blijven spreken van eigen taal.

22 juli 2020 om 13:10

Overigens zie ik zelf geen enkel probleem in het kiezen van een land. Je moet doen waar je zelf een goed gevoel bij hebt, als dat voor deze jongen Nederland is, helemaal prima. Is het Spanje, even goede vrienden. Overigens vind ik zijn opmerking over keuze maken wanneer je niet aan bod komt ook een goede. Je zag in het verleden vaak dat mensen kozen voor andere landen dan Nederland omdat ze niet goed genoeg waren en nu nog steeds met zo'n Veldwijk. Helemaal prima toch als iemand op zo'n manier nog een internationale carrière kan hebben.

23 juli 2020 om 14:00

Alle Marokkaanse voetballers in het huidige Nederlandse elftal of eerder zijn 2e generatie. Maar ik vind dat de keuze van een speler gwn geaccepteerd moet worden.

22 juli 2020 om 10:35

Er zit nogal een verschil tussen ergens 20 jaar wonen of ergens je hele leven wonen.

22 juli 2020 om 11:16

Ja duh. Hij is toch in Spanje geboren en woont al heel zijn leven daar. Het is dus een spanjaard en geen nederlander of turk.

Deze jongen komt erg zelfbewust en realistisch over. Weet waar zijn sterke en minder sterke punten liggen, benoemt dat een concurrent voor de NL jeugdelftallen beter is dan hijzelf op dit moment. Tegelijkertijd is hij ambitieus om het maximale te bereiken. Ook dat ie bijvoorbeeld eerlijk aangeeft tijdens Wk2010 voor Spanje te hebben gejuicht, maar de binding met Nederland inmiddels flink is gegroeid. Blijft netjes en respectvol, maar is wel eerlijk. Ik hou daar wel van. Wat betreft zijn voorkeur voor Nederland: ik vind het prima als spelers kiezen voor een ander land dan waar ze wonen of zijn opgegroeid, maar dan vooral als ze daar ook in de jeugdelftallen voor kiezen. Bij bv een Dest of Mazraoui had ik me een beetje bezwaard gevoeld naar respectievelijk de VS en Marokko als ze ineens toch kozen voor Nederland. Of als Asensio dat had gedaan. Andersom heb ik er ook wat moeite mee als een speler altijd in de jeugdelftallen van Oranje speelt en uiteindelijk toch kiest voor een ander land. Maar op zich kiezen voor een ander land heb ik geen problemen mee.

Mert Demirci Nijmeijer. Familie van Tanja? Een neef wellicht? Of is Nijmeijer een veel voorkomende naam in bepaalde delen van Nederland? https://nl.wikipedia.org/wiki/tanja_nijmeijer

Dit vinden mensen natuurlijk geweldig, mocht hij uitgroeien tot een topkeeper dan ga je Johan Derksen echt niet horen zeggen, “Hij heeft alles te danken aan Spanje, hij moet voor Spanje kiezen”. Iedereen hoopte ook op Asensio, en nu ook met Goosens. De hypocrisie is soms lachwekkend, en dit zijn jongens die HALF Nederlands zijn en in het buitenland zijn geboren. Maher is geboren in MAROKKO , heeft MAROKKAANSE ouders en toch moest hij loyaal zijn aan Nederland anders was hij ondankbaar.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren