Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Geen cheque van 140 miljoen euro vanuit Den Haag voor betaald voetbal

Laatste update:

Het betaald voetbal krijgt niet als geheel financiële steun van de politiek, zo schrijft De Telegraaf vrijdagavond. Een gesprek tussen de KNVB, de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie met minister Martin van Rijn van Sport heeft geleid tot het besluit dat er specifiek per club naar ondersteuning zal worden gekeken. Het betaald voetbal loopt daarmee de gewenste 140 miljoen euro aan steun mis.

Begin deze maand leverde de KNVB een reddingsplan, het zogenaamde Deltaplan, van maximaal 140 miljoen euro voor het profvoetbal in bij Van Rijn. De clubs kregen via de NOW-regeling samen al tien miljoen aan steun, maar hoopten op een extra financieel vangnet. Het gewenste totaalbedrag van 140 miljoen euro zou in het plan worden verlaagd met 5 tot 7 miljoen euro voor elke speelronde die volledig met publiek wordt gespeeld.

Directeur betaald voetbal Eric Gudde spreekt van een 'realistisch en gedegen plan', dat goed werd ontvangen in Den Haag. Er zal echter geen cheque van 140 miljoen euro worden uitgeschreven, mede omdat de stadions waarschijnlijk tijdens de competitiestart half september al deels gevuld zullen zijn met toeschouwers. Daarmee wordt de financiële klap voor de betaaldvoetbalclubs enigszins verzacht.

Gudde stelt dat 'Den Haag' openstaat voor een 'volgende stap', mits die 'in de praktijk uitvoerbaar en werkbaar' is. "Er komt geen sector-specifieke steun, maar er wordt specifiek per club gekeken naar wat er al zelf is gedaan en wat er eventueel voor de toekomst nog nodig is", vertelt hij. "De volgende stap is om nu per club inzichtelijk te maken wat ze zelf al hebben gedaan, op basis van richtlijnen die we komende week samen met het ministerie gaan opstellen."

De rijksoverheid kan ook een rol gaan spelen in het proces, vertelt Gudde. "Zij hebben aangegeven hier open, constructief en welwillend naar te gaan kijken. Als betaald voetbal zijn we blij met deze volgende stap. We hebben er alle vertrouwen in dat we er gezamenlijk uit kunnen komen", maakt hij duidelijk. "Den Haag erkent hiermee het grote maatschappelijke belang van het voetbal."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik begrijp dat wel. Niet elke club heeft financiële problemen. Wel schade natuurlijk. Maar daar kun je lastig de overheid voor op laten draaien. Is er sprake van competitievervalsing als de ene club wel overheidssteun krijgt en de andere (die goed op de centen heeft gepast) niet. Lastige discussie.

Tis niet alsof het Nederlandse voetbal steun misloopt, zoals het artikel suggereert. Er staat namelijk ook in het artikel dat er per club gekeken gaat worden naar wat voor steun nodig is. Daarmee krijgt elke club dus alsnog steun. Denk dat het ook een veel betere oplossing is om per club te kijken wat nodig is in plaats van dit uit handen te geven aan de Knvb, die afgelopen periode niet echt blijk heeft gegeven van capabel management

3 juli 2020 om 18:42

Waarom zou Ajax, PSV of AZ eigenlijk staatssteun moeten ontvangen?

3 juli 2020 om 18:48

Niet zo gek hoor, PSV heeft bvb eerder staatsteun gekregen door grond te verkopen aan de staat voor veel meer geld dan de waarde.

3 juli 2020 om 18:54

Er is nog wel een verschil tussen regionale steun en nationale steun lijkt me. Maar ik zie oprecht niet in waarom een de rijkere teams die veel kapitaal op het veld hebben staan momenteel steun zouden moeten krijgen.

3 juli 2020 om 21:56

Leuk dat je deze discussie weer aanhaalt consy, want het is juridisch gezien nooit gekwalificeerd geweest als staatssteun Dus dat hele verhaal kan meteen de prullenbak in. Mensen hebben er blijkbaar moeite mee dat er bij PSV een goed stel koppen zat dat met een legale oplossing kwam voor de problemen.

3 juli 2020 om 21:57

Ik denk dat dat ook helemaal niet per se hoeft, daarom is dit een veel betere oplossing. Gewoon kijken naar wat elke club nodig heeft en daar een eventueel steunpakket op afstemmen. Ik geloof dat deze 3 clubs het financieel ook uitstekend voor elkaar hebben en daarom ook geen steun hoeven te ontvangen

4 juli 2020 om 06:27

Consy tegenwoordig noemen ze zoiets fake nieuws en vroeger noemden ze het gewoon een leugen.
PSV ontving een lening waarmee ze een eerdere commerciële lening tegen een hoger rentepercentage af konden lossen. De gemeente Eindhoven krijgt het verkregen bedrag plus rente terugbetaald. Er is door de Europese commissie naar de constructie gekeken en de uitspraak was dat het geen staatssteun betrof.
"Diepgaand Brussels onderzoek heeft opgeleverd dat de 'verkoop-en-teruglease-deal' van de grond onder het Philips Stadion en trainingscomplex De Herdgang gaat om een 'acceptabele marktconforme transactie'.

Dat baseert het dagelijks bestuur van de Europese Unie op basis van een onafhankelijk extern rapport dat ten grondslag heeft gelegen aan de transactie tussen gemeente en PSV uit 2011. Met die overeenkomst was destijds 48,2 miljoen euro gemoeid.

Uit dat rapport is naar voren gekomen dat de koopprijs van de stadiongrond en het trainingscomplex geen stuntprijs is, de erfpacht geen vriendenprijs is en dat de deal de belastingbetaler niets kost."

Het Deltaplan is begin juni overhandigd aan de Knvb. Niet begin deze maand, maar vorige maand dus. Ze hebben de samenvatting op 10 juni vrijgegeven, het volledige plan hebben ze nog niet geplaatst.

De zakken van de nog spaarzame netto belastingbetaler zijn kennelijk erg diep.

Lastig dit... ene kant denk je: ga belangrijkere sectoren steunen ipv voetbalclubs met allemaal 100.000+ contracten, andere kant: tis ook wel een belangrijke economische sector en zorgt voor vermaak... Zou wel krom zijn als Spanje en Italie wel de knip trekken.. Die krijgen Europese steun omdat ze het zo zwaar hebben. Hoop niet dat die steun dan bij Messi en co terecht komt.

Terecht besluit! Betaald voetbal kan zichzelf prima bedruipen en clubs die het financieel niet op orde hebben, kunnen zichzelf de vraag stellen of ze wel bestaansrecht hebben. Die 140 miljoen euro kan Nederland beter op een andere manier gebruiken voor doeleinden die het financieel veel lastiger hebben.betaald voetbal is namelijk al overbetaald!!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren