Waarom Monaco uit het niets miljoenen in de Keuken Kampioen Divisie pompt

Dinsdag, 16 juni 2020 om 13:40Yanick Vos • Laatste update: 14:20

Door de coronacrisis gaat de hand op de knip bij vrijwel alle clubs in Europa. Desondanks zijn er in de Keuken Kampioen Divisie uitgaande miljoenentransfers aanstaande. AS Monaco heeft zich namelijk met enkele miljoenen euro’s gemeld in Breda en Nijmegen. Jan Paul van Hecke gaat NAC 2,25 miljoen euro opleveren, terwijl NEC naar verluidt een vergelijkbaar bedrag overhoudt aan Anthony Musaba. Hoe komt een club uit het prinsdom uit in de Keuken Kampioen Divisie en hoe groot is de kans dat het tweetal daadwerkelijk in de Ligue 1 gaat spelen?

Officieel is het nog niet, maar Van Hecke en Musaba staan op het punt om een contract bij Monaco te tekenen. Van Hecke brak het afgebroken seizoen definitief door bij NAC en speelde zich in de kijker bij vrijwel de gehele Eredivisie. Behalve Ajax en PSV zouden alle clubs van het hoogste niveau hem hoog op het lijstje staan. In april werd bekend dat FC Utrecht een miljoen euro had geboden op de Zeeuwse verdediger. AZ bood zelfs twee miljoen euro, maar ook dat voorstel werd door NAC naar de prullenbak verwezen. De Bredanaars willen het onderste uit de kan halen bij de verkoop van het neefje van oud-international Jan Poortvliet. Toen Monaco zich met enkele tonnen meer meldde in het Rat Verlegh Stadion ging NAC overstag. BN DeStem wist te melden dat het om een bod van ongeveer 2,25 miljoen euro ging. Algemeen directeur Mattijs Manders wil over de hoogte van de transfersom niets kwijt, maar bevestigde wel dat er een akkoord is. “De clubs zijn er onderling uit. Dat klopt", aldus de kersverse NAC-directeur, die het een ‘fantastisch bod’ noemt.

Het artikel gaat verder onder de video
Special | Het verhaal van Jeroen van der Lely: 'Voetbal gaf geen voldoening'
Meer videos

Een kleine honderd kilometer ten oosten van het Rat Verlegh Stadion werkt Monaco aan nóg een deal. De nummer negen van het afgebroken seizoen in de Ligue 1 jaagt op Musaba. De negentienjarige buitenspeler wekte dit seizoen de interesse van diverse buitenlandse topclubs. Hij had in januari zelfs een gesprek met Borussia Dortmund en kreeg al een rondleiding door het Signal Iduna Park. Toch is het Monaco dat doorpakt en de slag om de aanvaller lijkt te winnen. Net als bij de aanstaande transfer van Van Hecke betaalt Monaco ook aan NEC ruim twee miljoen euro. En net als Manders laat ook NEC’s algemeen directeur Wilco van Schaik niet het achterste van zijn tong zien. “Er is pas sprake van een deal bij witte rook en die is er nog niet”, benadrukte hij tegen de Gelderlander. Hoewel de club nog een slag om de arm houdt, wordt in Franse media al gesproken over een akkoord. Een transfer lijkt derhalve een kwestie van tijd.

Van Hecke en Musaba zullen er financieel stevig op vooruitgaan. De NAC-verdediger verdient volgens regionale media een modaal salaris, wat neerkomt op ongeveer 34.000 euro bruto. In het Stade Louis II zou hij liefst tien tot vijftien keer dat bedrag gaan verdienen. Voor Musaba zal een vergelijkbaar vijfjarig contract klaarliggen. Beide spelers gaan zich voor een langere periode aan Monaco verbinden, maar in eerste instantie zullen zij het rood-wit van de club niet gaan dragen. Van Hecke wil naar verluidt alleen naar Monaco op de voorwaarde dat hij in het komende seizoen wordt verhuurd aan FC Utrecht. Hij sprak eerder dit seizoen al met trainer John van den Brom, die de ex-verdediger van VV Goes graag ziet komen. Monaco lijkt bereid om daar medewerking aan te verlenen. Utrecht zal dan wel een huursom en eventueel ook het salaris van de mandekker moeten ophoesten. Een vergelijkbaar scenario ligt voor de hand bij Musaba. De verwachting is dat ook hij in eerste instantie verhuurd gaat worden, mogelijk ook aan een Eredivsie-club. De stap van de Keuken Kampioen Divisie naar een club als Monaco is immers gigantisch.

De kans bestaat dat Jan Paul van Hecke bij een transfer naar AS Monaco volgend seizoen aan FC Utrecht wordt verhuurd.

Dat Monaco bij Musaba is uitgekomen is niet heel verwonderlijk. De voormalig jeugdspeler van NEC speelde zich in de kijker bij een groot aantal clubs. Vanuit Frankrijk toonden ook Paris Saint-Germain belangstelling, terwijl naast Borussia Dortmund ook Bayern München, Juventus, AC Milan, Valencia en Atletico Madrid hem in het vizier hadden. Waar Monaco door scouting lijkt uit te zijn gekomen in Nijmegen, heeft Van Hecke de interesse wellicht te danken aan Tom van den Abbeele. De Belgische technisch manager van NAC staat in de belangstelling van Cercle Brugge, de club die sinds 2017 in handen is van Monaco. De grote geldschieter achter de twee clubs is de Russische miljardair Dimitry Rybolovlev. Hij kocht de Belgische club in 2017 om talenten te laten rijpen in de Jupiler Pro League. Van Den Abbeele heeft goede banden met de clubs en volgens BN DeStem kwam dat in januari nog naar voren toen hij probeerde om Adrien Bongiovanni naar NAC probeerde te halen. De jonge aanvaller staat onder contract bij Monaco, werd verhuurd aan Cercle Brugge en is nu draagt nu tijdelijk het shirt van het Franse AS Béziers.

Het is de vraag welk toekomstperspectief Van Hecke en Musaba hebben bij Monaco, dat bekend staat als een handelshuis. Vrijwel iedere transferperiode is het een van de meest actieve clubs op de Europese transfermarkt. De club trok het afgelopen seizoen voor een bedrag van 200 miljoen euro 14 nieuwe spelers aan, terwijl zeventien spelers terugkeerden van een verhuurperiode. Daartegenover stond de verkoop van 7 spelers voor ruim 80 miljoen euro en de verhuur van 19 spelers. Met Julien Serrano, Jordi Mboula, Jonathan Panzo, Giulian Biancone, Loïc Badiashile en Lyle Foster werden zes spelers bij de Belgische satellietclub Cercle Brugge gestald.

Van Hecke en Musaba zullen van Monaco de tijd en ruimte krijgen om zich op huurbasis elders te ontwikkelen. Dat zal ook nodig zijn wanneer zij uiteindelijk willen doorbreken bij de club waar voor hen een langdurig contract klaarligt. De concurrentie is namelijk gigantisch in het team van de Spaanse trainer Robert Moreno. Met Benoît Badiashile, Guillermo Maripán, Jean Marcelin, Jemerson en aanvoerder Kamil Glik beschikt Monaco al over liefst vijf centrumverdedigers die volgens Transfermarkt een totale marktwaarde van 35 miljoen euro vertegenwoordigen. Ook voor Musaba ligt een doorbraak op korte termijn niet op de loer. Met Keita Baldé, Gelson Martins en Willem Geubels beschikt Moreno over topspelers op de flanken.

Naar verluidt heeft AS Monaco twee miljoen euro over voor Anthony Musaba.

Hans Kraay jr., die aan het lijstje met belangstellende clubs ook Ajax en AZ wist toe te voegen, denkt in ieder geval dat de buitenspeler op termijn kan gaan verrassen. “Die topclubs weten dat als ze anderhalf jaar in die jongen steken, hij op dat niveau kan acteren. Ik denk dat hij binnen tien dagen bij een van die clubs zit”, zegt de analist bij Voetbalpraat. De ouders van Musaba hebben volgens hem een belangrijke stem in de uiteindelijke keuze voor een nieuwe club. “Zij willen weten wat voor plannen een eventuele toekomstige club met hem heeft. Zij praten met scouts en technische directeuren en nemen de tijd voordat ze een beslissing nemen. Ze willen dat hun zoon goed terecht komt."

Met zijn negentien jaar heeft Musaba echter nog een heel voetballeven voor zich en is haast niet geboden, wat ook geldt voor de pas twintigjarige Van Hecke. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de twee Nederlandse talenten worden voorgesteld bij hun nieuwe club. NAC-directeur Manders houdt vooralsnog een slag om de arm. “De speler is nu in onderhandeling met Monaco. Persoonlijk vond ik het nieuws over Van Hecke maandag in de krant wat prematuur, omdat de deal al rond leek te zijn. De transfermarkt is een fragiele business. Op hoofdlijnen zijn NAC en AS Monaco het met elkaar eens, het gaat nu over de invulling en de uitwerking van het akkoord. We zijn nog niet zover dat we morgen de handtekeningen al zetten”, aldus Manders, die benadrukt dat het nog twee of drie weken kan duren voordat de deal rond is. “In het slechtste geval gaat de transfer zelfs helemaal niet door als de speler er met de club niet uitkomt.”

Tegenover de komst van het Nederlandse tweetal staat waarschijnlijk een grote leegloop bij Monaco. Volgens Franse media is de verwachting dat de bezem door de selectie gaat. In de afgelopen jaren werd een groot aantal spelers aangetrokken, waardoor er liefst zestig spelers onder contract staan. Veel van deze veelal jonge spelers zijn op huurbasis elders ondergebracht. AFP meldt dat de club circa vijftig miljoen euro hoopt op te halen met de verkoop van diverse spelers.

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.Gerelateerd

Meer sportnieuws

17 reacties (laatste reactie door sirius)

Leuk voor die jongens, maar Monaco 1 gaan ze niet zien. Antonucci dit seizoen uitkomend voor FC Volendam is 3 klasse beter dan deze jongens en komt daar ook never nooit aan spelen toe.

15 juni 2020 om 07:23

Hij werd uitgeleend om zich klaar te maken voor het eerste, lijkt me best logisch.

15 juni 2020 om 11:44

Ja maar dan zul je wel uitgeleend moeten worden aan een andere club dan Volendam hoor.. Hij is in wezen uitgeleend aan een vergelijkbaar team als waar hij vandaan kwam, er zit dus weinig groei in zo. Na een jaartje FC Volendam extra kom je alsnog niet dichter in de buurt van AS Monaco 1 he. Als ze die jongens nou aan een laagvlieger in de Ligue 1 zouden verhuren had ik je gelijk gegeven, of in Nederland ergens in de ED. Maar Antonucci is volgens mij geen centimeter opgeschoten afgelopen jaar.

15 juni 2020 om 13:43

Hij kende Wim Jonk al en wilde weer onder hem spelen. Het zou mijn keus ook niet zijn maar Antonucci wilde het graag.

15 juni 2020 om 20:39

Frenkie de Jong kwam uit de kkd en was gelijk de beste speler in de Eredivisie...

15 juni 2020 om 15:50

Die gasten zullen zelf ook wel weten dat die kans er dik in zit, maar als jij bij NAC of NEC voor bv. 6000 eurootjes in de maand speelt en je kunt bij Monaco 40.000 per maand krijgen dan overweeg je het toch op z'n minst lijkt mij. Verder kun je, mocht het bij Monaco niks worden wat we dus allemaal als een groot aanwezige kans zien, zo terecht bij een club uit de Eredivisie of een andere club in het buitenland. Mocht ik ik hun schoenen staan zou ik deze stap dus altijd maken, 1 voor het geld, 2 om te ervaren hoe het is om te trainen met Fabregas, Keita Baldã© en Golovin en 3 je bevind je in een stuk betere sportieve omgeving (faciliteiten, niveau, meer media-aandacht wat wennen en compleet anders is).

15 juni 2020 om 22:15

Dat hangt er vanaf hoe ze zich ontwikkelen. Op korte termijn kun je zo'n inschatting maken, maar op de lange termijn blijft het gissen. dan vind ik het bijzonder dat je het nu al zo stellig kunt schrijven...

Die worden alleen gekocht voor de handel, dat is de harde realiteit. Jamner dat dit soort talentvolle spelers niet eerst worden vastgelegd door de subtop/top in Nederland.

15 juni 2020 om 11:44

Iedereen loopt te zeuren over hoe Nederlandse clubs spelers kopen ondanks dat ze wat staatssteun willen/krijgen. Niet realiserend dat ze door niets te kopen een fortuin aan spelers mislopen.

15 juni 2020 om 22:14

Ze moeten ook nog haalbaar zijn. Sommige clubs zijn nu genoodzaakt om op hun centen te zitten om toekomstige schade te voorkomen en bovendien betaalt een club als Monaco waarschijnlijk drie keer zoveel salaris dan bijvoorbeeld een AZ, als het niet meer is. Dat ze dan in de Keuken Kampioen Divisie spelen maakt ze niet automatisch ook haalbaar. Concurreren met AS Monaco is nog niet zo makkelijk.

Volgens mij heeft een club als AZ zitten slapen. Zulke spelers passen precies bij hen. Talenten uit KKD halen en volwaardige eredivisie spelers van maken. Ook voor zulke jongens was AZ ideaal geweest Club die meedoet voor Europees. Krijgen kansen en druk niet te hoog.

15 juni 2020 om 14:06

Die waren nog te druk met procederen tegen de Knvb voor een plek in de CL. Nee, dat is flauw. Denk dat je je goed moet beseffen dat 2m nog steeds best wel een behoorlijke som en dat het zeker voor talenten die 1 jaar zich hebben laten zien dat nog steeds een groot risico met zich mee brengt. Die jongens ruiken geld en ik snap het wel, 5-jarig contract, 300k per jaar, belastingregels van Monaco... Ze zijn voor hun 30e miljonair en krijgen nog wat tijd om extraatje bij elkaar te voetballen. Stel je bent een succes dan hoef je je helemaal geen zorgen meer te maken.

15 juni 2020 om 18:45

Aan de andere kant zien ze deze jongens bij Jong AZ en Jong FC Utrecht van dichtbij, dan kun je je denk ik ook aardig inschatten hoe goed ze zijn. van Hecke is trouwens ook "al" 20, nou zegt leeftijd natuurlijk niet alles, maar als hij echt zo goed is kun je je ook afvragen hoe het kan dat deze jongen pas sinds een half jaar speelt bij NAC (speelt pas vanaf december) in de Kkd.

15 juni 2020 om 22:11

Maar wat wil je doen tegen een club die waarschijnlijk drie keer zoveel salaris betaalt? Bovendien is AZ vooralsnog niemand kwijt en deze jongen gaat Stengs, Boadu of Idrissi absoluut (nog) niet uit de basis spelen.

Ben altijd wel onder de indruk van de scouting van NEC. Vroeger scouten zij al Barreto en dat kleine Poolse spitsje. Santos uit de hoge hoed getoverd, daarna Mike Trésor en nu weer een onbekend talent. Erg knap

Dat is al jaren het beleid van Monaco. Ze kopen jaarlijks ontzettend veel jonge talenten op en hopen dat er wat pareltjes tussen zitten. Intussen worden de mindere goden door heel Europa verhuurd en uiteindelijk verkocht met winst. Ontzettend leuk voor de portemonnee, maar het zorgt ook voor zeer wisselvallige resultaten. De club zigzagt van titelkandidaat naar degradatiekandidaat dat langzaam en gestaag de weg naar boven weer vindt naarmate de jonge talenten meer ervaren worden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AS Monaco

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Lille OSC8341
3.AS Monaco7834
Voor de complete stand: Ligue 1
SpelersPositieW
W. Ben YedderAanvaller3720
A. TchouaméniMiddenvelder362
K. VollandAanvaller3516
S. JovetićAanvaller296
R. AguilarVerdediger331
B. BadiashileVerdediger352
B. LecomteKeeper280
Voor de complete selectie: Clubpagina AS Monaco.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AS Monaco.

4 fans
Verdediger, 33 jaar

In de wandelgangen

Maandag 14 juni
José Mourinho wil bij AS Roma een spits die dertig goals kan maken en heeft daarvoor vier opties. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren