Henk Fraser ging door een hel: ‘Zo bizar, mijn dochter schrok natuurlijk’

Donderdag, 11 juni 2020 om 17:26Tim Siekman • Laatste update: 17:33

Henk Fraser werd in maart getroffen door het coronavirus, zo vertelt de trainer van Sparta Rotterdam donderdag in gesprek met RTV Rijnmond. De 53-jarige oefenmeester is blij dat hij nu weer gezond op het trainingsveld kan staan. "Het is het zwaarste dat ik ooit heb meegemaakt. Ik heb twee dagen behoorlijke angst gehad", zo geeft Fraser aan.

De coach heeft er naar eigen zeggen weken last van gehad. "Ik las dat het bij Jari Litmanen vier weken duurde. Bij mij was het een goede drie weken. In eerste instantie was het gewoon koorts. Ik had zelfs nog een meeting bij Sparta. Toen heb ik Henk van Stee (directeur spelersbeleid, red.) gebeld en gelukkig achteraf ben ik niet gegaan."

Fraser vertelt dat hij zich in eerste instantie niet veel zorgen maakte, maar er kwamen op een gegeven moment steeds meer ziekteverschijnselen bij. "Ik heb nog nooit zo'n hoofdpijn meegemaakt. Ik las eerder al dat het voelde alsof je een knietje in je rug krijgt. Dat was zo bizar, die druk op je rug en de druk op je borst." Fraser is niet in het ziekenhuis geweest. "Wel onder controle van onze arts. Natuurlijk ben je bang. Je voelt de benauwdheid en de druk op je borst. Het lijkt alsof alle kracht uit je lichaam gaat."

Ook de familie van Fraser maakte zich zorgen. "Mijn dochter schrok wel natuurlijk. Ik ben een kilo of acht afgevallen. Het is heel pittig. Ik probeer nu zo voorzichtig mogelijk te zijn omdat ik ook niet kan inschatten hoe ik het opgelopen heb. Nee, je weet niet wat je overkomt. Ik denk dat ik het ook wel onderschat heb", aldus Fraser, die inmiddels al weken volledig is hersteld. "Ik heb een tijdje lopen klungelen met mijn longen. Ik houd me aan de regels zoals iedereen. En nog iets voorzichtiger, want je weet waar je over praat."Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door magikhetwete)

Dat is wel heftig. Ik kan me voorstellen dat je dan zelf ook wel even schrikt. Gelukkig is hij weer volledig hersteld. Daarom blijf ik het vreemd vinden dat mensen er na maanden nog zo lichtzinnig over kunnen doen. Dan doe je ook wel flink je best om de feiten niet onder ogen te willen zien.

11 juni 2020 om 18:05

Ik hoorde laatst zelfs een verhaal dat een vrouw het per direct wilde hebben.
Die heeft dus alle plekjes opgezocht waar veel bacteriën zich verzamelen.
Denk aan stopknopjes in de bus, toiletten enz. enz.
Daar heeft ze dan overheen gewreven of zelfs een enkele x aan gelikt, waarna ze haar gezicht meerdere keren bewust aanraakte.

Schijnbaar denken mensen dus echt dat het onzinnig is o.i.d.

11 juni 2020 om 18:10

Tja, intelligentie of logisch denkvermogen is niet voor iedereen weggelegd. Erg gevaarlijk, dat soort figuren.

11 juni 2020 om 18:27

Helaas ja, dat zijn meestal ook de personen die het voor anderen verzieken.
Waardoor je bijvoorbeeld weer strakkere maatregelen gaat krijgen.

11 juni 2020 om 20:11

@voetballR, wat dom. Daar kan je 4000 euro mee verdienen als vrijwilliger.

11 juni 2020 om 20:16

4000 euro als vrijwilliger?
Is het dan nog vrijwillig, of gewoon werk?
Al met al is dat niet misselijk.

11 juni 2020 om 22:06

Virus. Geen bacterie... En waarschijnlijk kan je via oppervlakten niet heel makkelijk ziek worden, al is linken wel heel dom..

11 juni 2020 om 22:16

Voetballr, proefpersoon zijn voor dit soort dingen betaald altijd wel goed. Vaak wel rond de 2000/3000 euro. Is ook beetje afhankelijk hoelang je op locatie moet zijn. Paar dagen of 3 weken. Hoe langer hoe meer geld.

12 juni 2020 om 00:42

Zeker niet voor vrouwen Heb ooit een zwarr migraineaanval gehad.. zo'n hoofdpijn wil ik niet nog eens hebben... ik heb het idee dst ik wel voorzichtig ben, maar hoop dat anderen dit ook zijn.

11 juni 2020 om 18:09

Ik doe er nog steeds lichtzinnig over; ik heb het op 10 maart gekregen en heb er nog steeds last van. Het is een virus, je wordt er heel erg ziek van, het is heel klote maar het is in mijn optiek minder besmettelijk dan het koortsvirus. Ik kon na 1 week met alle mogelijke moeite 10 minuten wandelen terwijl ik normaal gesproken een 5km in net iets meer dan 15min kan hardlopen (ja, volle bak in een wedstrijd). Je verliest ongeveer 60-90 van je longcapaciteit en er drukt continue een baksteen op je longen. Als een Fraser beschrijft dat hij 3 weekjes ziek is geweest denk ik tja, dat heb ik ieder jaar met het koortsvirus. Het is vervelend maar ziek zijn hoort er bij en waarschijnlijk is die net als ik onderliggend vrij kwetsbaar maar fit genoeg om er goed van te herstellen.daarom adviseer ik om in goede tijden te sporten en gewoon gezond te leven om te zorgen dat je zoveel mogelijk overcapaciteit hebt om klappen op te vangen.

11 juni 2020 om 18:18

Knap van jou! Vertel even aan de duizenden nabestaanden wat hun geliefde in jouw ogen fout hebben gedaan. Misschien knappen ze ervan op.

11 juni 2020 om 18:26

Ik vind het vervelend om te horen je veel last hebt van het koortsvirus, 1x per jaar.
Maar ik vraag me echt af waarom je er zo, in mijn opinie, egoïstisch in staat.
Dat jij fit genoeg bent dat is prima en heel goed ook.
Maar er zijn mensen die er niks aan hebben kunnen doen, die zijn eraan overleden.
Ik krijg bijna het gevoel dat je wilt zeggen, eigen schuld dikke bult.
Het Coronavirus hoeft niet schadelijk te zijn, maar er wordt niet voor niets zo mee omgegaan overal.

11 juni 2020 om 18:43

@magikhetwete, Hoop dat je snel helemaal herstelt en dat je er geen schade aan overhoudt. Ik snap echter je post niet zo goed. Jij hebt het begin maart gehad maar doet er nog lichtzinnig over terwijl je nog steeds klachten hebt? Dat is niet iets om lichtzinnig over te zijn. Je hebt 3 weken last van het koortsvirus?? Welke virus is dat? Ken alleen de gele koorts ziekte maar dat is een tropische of bedoel je de griep? Dan is 3 weken al behoorlijk lang. Maar als er redelijk fitte mensen door en hel gaan door Corona al dan niet met onderliggende lijden dan is dat behoorlijk pijnlijk en niets om lichtzinnig over te doen.

12 juni 2020 om 12:39

Ik denk dat het een misvatting is van het egoisme, maar goed dat is jouw opinie. Wat ik inderdaad niet! bedoel is eigen schuld, dikke bult. Wat ik wel zeg is dat het een reden is om te overlijden en dat het vreselijk is als mensen overlijden, emotioneel, maar dat het overlijden onderdeel is van het leven en dat dat gebeurt op alle leeftijden, rationeel dus. Mijn visie is dat er te voorzichtig wordt gedaan, ik vergelijk het vaak met een slechte chauffeur, die heeft ook meer kans om een auto ongeluk te hebben. Dat is ook de reden dat ik ziek werd ik ben slecht geã«quipeerd voor het Corona virus met het littekenweefsel op mijn longen. Pure pech, daarom houd ik altijd zo veel mogelijk afstand van mensen als er weer een virus rondwaart door de wereld en was ik altijd goed mijn handen, Corona heeft daar niks in verandert. Ik hoop dat andere kwetsbaren ook goed voor zichzelf zorgen en vooral de ruimte krijgen dat de doen, daarmee maken ze het risico voor zichzelf kleiner. Eigen schuld, dikke bult vind ik gewoon een lompe uitspraak. Je kunt immers altijd meer doen en draagt altijd zelf enige 'schuld' maar daar een sneer bij uitdelen is wat overbodig. Dank trouwens voor je normale bericht en het feit dat je normaal kunt kletsen in plaats van kansloos wilt scoren voor duimpjes, dat waardeer ik

12 juni 2020 om 12:45

Het standaard griepvirus pakt me ieder jaar, vervelend maar helaas. Kwetsbaar in de gezondheid.het is misschien maar net hoe je de definitie van lichtzinnig gebruikt. Ik vind de reactie op het Corona virus overdreven in vergelijking met bijvoorbeeld het griepvirus. Aan de andere kant vind ik hoe met het griepvirus wordt omgegaan weer te lichtzinnig om in dezelfde terminologie te blijven. Ik denk dat het juist goed is om altijd als er een virus waar mensen ziek van raken voorzichtig te zijn, ruimte te houden, extra op je gezondheid te letten en bijvoorbeeld niet ziek naar het werk te gaan totdat het virus uit je lijf is. Dat zeg ik al meerdere jaren, voordat er überhaupt sprake was van Covid-19. Een hele economie op slot gooien en een 1,5 meter afstand verankeren in de wet vind ik persoonlijk een te grote maatregel en ik verwacht dat kwetsbaren hun eigen verantwoordelijkheid nemen en thuiswerken/thuisblijven en gebruik maken van de zorg, dat is namelijk de beste manier, goed voor jezelf zorgen. De maatregelen die nu zijn getroffen hebben grote impact en zullen (wetenschappelijk onderbouwt) leiden tot grote psychische klachten en in meerdere gevallen tot zelfmoord (verlies inkomen, onderneming, baan en allerlei extra issues). Dus mijn uitleg van de term lichtzinnig is in vergelijking met de huidige situatie, niet in vergelijk met de normale situatie. Ik hoop dat dan een en ander verduidelijkt en in context plaatst

... alleen bij te zware of oude mensen ... lekker
Lichtzinnig blijven doen

11 juni 2020 om 17:49

Nou als je 8kilo afvalt door 3 weken ziek zijn, ben je wel degelijk te zwaar.

11 juni 2020 om 17:54

Ik geloof niet dat je weet waar je over praat. Gewone mensen met een normaal postuur, kunnen zelfs veel meer afvallen als ze (zwaar) ziek zijn. Ten zij natuurlijk jouw definitie van 'te zwaar' al net boven 'vel over been' ligt.

11 juni 2020 om 23:26

Ik heb zelf een redelijk tot normaal gewicht, ben eerder te dun als te dik. Maar ik heb in de winter ook een paar weken koorts gehad en ben ook bijna 10 kilo kwijt geraakt. Dus ook dunne personen kunnen veel afvallen.

Het blijft toch bijzonder hoe de klachten per persoon verschillen. Heb het zelf gehad en een aantal vrienden ook en niemand heeft ook maar een dag in bed gelegen. Daar tegenover staan natuurlijk alle doden en deze verhalen van Fraser en Litmanen, dat ze er toch flink last van gehad hebben.

11 juni 2020 om 22:10

Wou, mochten jullie worden getest dan? Want ik dacht dat dat nauwelijks gebeurde tenzij je echt ziek was......

Ik zelf zal ook wel bij de groep onderschatters worden ingedeeld. Ik werk bij de Albert Heijn en inmiddels zijn er al zoveel mensen in mijn space geweest, vooral oudere notabene dat ik het wel een beetje zat ben. Heb mij tot 3 weken geleden netjes aan de regels gehouden, maar het zit me nu gewoon tot hier.
Je krijgt zowat een depressie van alleen maar thuis zitten en je vrienden niet zien, terwijl je nu jong bent en van je leven moet genieten. Noem mij maar arrogant of onwetend, mag allemaal best! Heb me heel erg verdiept in het virus en ben toch meer voor de zweedse oplossing. Oudere en niet fitte personen moeten worden afgezonderd en de jongere, fitte generatie moet kunnen staan waar zij willen. Ik spreek inmiddels weer af met vrienden, binnen 1,5 meter en zie gewoon geen oudere familieleden of vrienden. Wil totaal niet provocerend overkomen, maar mijn gedachtegang delen omdat bovenstaand wordt geïnsinueerd dat iedereen dom is die zo denkt (volgend jaar aan mijn 2de jaar universiteit beginnen )

11 juni 2020 om 18:50

Zelfs Zweden zélf heeft inmiddels toegegeven dat hun aanpak niet de juiste is gebleken. Daarnaast is er wel een redelijk verschil in bevolkingsdichtheid tussen Zweden en ons landje hè.

11 juni 2020 om 19:09

Daar heb je zeker gelijk in over de bevolkingsdichtheid. een groot deel van de bevolking is toch nog steeds blij met de aanpak, de kritiek is inderdaad toegenomen, wat niet meer dan logisch is als een naaste persoon van jou overlijd en er iets aan gedaan had kunnen worden is dat een heel naar gevoel. Ik kan mij dit voorstellen, echter vind ik als je het doet, doe het dan goed zoals canada met de grenzen helemaal sluiten en het goed aanpakken. Deze halve slappe hap is voor mij gewoon niet te doen, met de angst dat er een 2de golf komt. Lichtelijk egoïstisch dat zie ik zelf ook in. Maar om oudere maar lekker naar buiten te laten gaan en jongere hun leven af te nemen is dat toch ook?

11 juni 2020 om 19:28

Ben het ook zeker met je eens dat hier de aanpak ook niet helemaal waterdicht is. Echter vind ik de manier van Zweden ook niet wat, hoe dan ook, het blijft kiezen tussen 2 kwaden.

11 juni 2020 om 20:02

@luctemmi, toch staan ze in Zweden wel nog steeds achter hun aanpak. Tegnell kwam een paar dagen geleden met een nieuw interview dat hij eerder verkeerd was begrepen. Hij zou nog steeds alles openlaten als hij het nog een keer moest doen

11 juni 2020 om 19:55

Nee je bent niet arrogant of onwetend. Je bent nogal egoïstisch. Ik ben jong en wil genieten van m’n leven bla bla bla. Denk vooral niet aan anderen die wel de Sjaak kunnen zijn. Ook jonge gezonde mensen. Hoe vaak moet er nog gezegd worden dat ook jonge fitte mensen hier zwaar beschadigd door kunnen raken. Hou toch eens op over ouderen.

11 juni 2020 om 21:38

Jaa daar geef ik jou zeker gelijk in. Ik kan nogal egoïstisch zijn, maar is niet ieder mens dat van nature? En ik denk dat jij en ik een andere interpretatie hebben van “jong” en “Oud” aangezien ik dan aan tot en met max 30 jaar denk en Fraser met 52 jaar richting de “oudjes” groep gaat. Daarnaast zeg je in onderstaand bericht dat ik het eerst van dichtbij moet meemaken, nou ik woon in een studentenhuis van 16 man en we hebben allemaal het coronavirus gehad en maar 1 had lichte klachten. De recht had het niet eens door!

En nog steeds zijn er te veel mensen die roepen ach het is maar een griepje. En maar over doden onder ouderen beginnen terwijl dit soort gevallen als fraser amper aandacht krijgen. Weken lang nog na sukkelen met dit virus. En dan zijn sommigen er nog erger aan toe hè. Maar die kant zien we niet. We kijken alleen naar oh ouderen gaan hier dood aan en ik ben jong en gezond dus ik kan alles wel maken. Echt onbegrijpelijk hoe mensen dit zo niet serieus kunnen nemen. Duidelijk dat ze niet van dichtbij hebben mee gemaakt hoe dit virus mensen kapot maakt van binnen.

12 juni 2020 om 01:34

Dood hoort nu eenmaal bij het leven! Als mens heb je nog steeds recht op je eigen keuze en vrijheid. Want met deze gedachtegang kunnen we beter alles wat ons doodmaakt verbieden! En als we echt om alle doden geven hoe zit het dan met de vele duizenden die per dag sterven aan honger! Geen virus maar gewoon een lege maag!!! Stelletje zielepoten, zien zelf niet eens hoe hypocriet jullie zijn terwijl jullie pretenderen dit voor je medemens te doen, shame on you!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Sparta Rotterdam

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
18.PEC Zwolle1-14
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
B. VriendsVerdediger91
B. SmeetsMiddenvelder92
M. OkoyeKeeper90
E. EmeghaAanvaller91
D. AbelsVerdediger90
L. ThyAanvaller92
V. van CrooijAanvaller91
Voor de complete selectie: Clubpagina Sparta Rotterdam.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren