Puntenaftrek wekt grote woede bij FC Den Bosch: ‘Niet uit te leggen’

Maandag, 2 maart 2020 om

FC Den Bosch is definitief drie punten kwijt in de Keuken Kampioen Divisie, zo meldt de KNVB maandag via de officiële kanalen. De licentiecommissie van de voetbalbond heeft geoordeeld dat de club niet heeft voldaan aan de normstellingen die door de KNVB zijn opgelegd. Den Bosch kreeg de gelegenheid om de nijpende financiële situatie op orde te brengen, maar dat is niet op tijd gebeurd. De Bosschenaren staan momenteel tiende, met 41 punten uit 28 duels. De puntenaftrek is een flinke tegenvaller in de strijd om een plaats in de play-offs om promotie.

Den Bosch ging in beroep tegen de uitspraak van de licentiecommissie, maar de straf blijft desondanks staan, voegt de KNVB daaraan toe. Tot dusver werden alle zaken omtrent de financiën achter gesloten deuren besproken. De Brabantse club heeft zich volgens het Algemeen Dagblad niet gehouden aan zijn eigen plan van aanpak. De personeelskosten over het seizoen 2019/20 mochten niet hoger uitvallen dan 2.225.000 euro. Daarnaast moest Den Bosch op 31 december minstens 1.099.000 euro op zijn bankrekening hebben staan. In beide gevallen bleef de club echter nalatig. De middenmoter zit al sinds december 2017 in categorie I van het licentiesysteem, voor clubs met grote financiële zorgen.

Over het overschrijden van de personeelskosten werd maandag geoordeeld door de licentiecommissie. Over het bedrag op de rekening volgt in een later stadium een eindoordeel. Het is niet ondenkbaar dat Den Bosch in het slechtste geval opnieuw drie punten moet inleveren. Peter Poirters, portefeuillehouder financiële zaken in de raad van commissarissen van Den Bosch, hekelt de houding van de KNVB, dat volgens hem al veel te lang deed over het goedkeuringstraject omtrent de geplande overname van Kakhi Jordania. De gehoopte goedkeuring kwam er uiteindelijk nooit.

"FC Den Bosch zit volop in een transitie om in alle opzichten een gezonde club te worden. Daar weet de KNVB alles van, want zij is hierbij nauw betrokken", verklaarde Poirters eerder deze maandag al op de website van Den Bosch. "Wanneer we verkeerd zitten, zoals onlangs met het racisme in ons stadion, dan zullen we niet nalaten dit volmondig te erkennen en de bijbehorende sancties accepteren. Maar de aangekondigde sancties, die in het ergste geval betekenen dat wij zes punten in mindering krijgen, kunnen wij niet zomaar accepteren. Dit is simpelweg niet uit te leggen richting staf, spelers, supporters en medewerkers van de club. Het zou een grote schande zijn wanneer de commissies van de bond hiertoe besluiten over te gaan."


Poll

Vind jij het terecht dat FC Den Bosch is bestraft?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

19 reacties (laatste reactie door nr.11)

Vervelend dat dit Den Bosch gebeurd, maar als hier concrete afspraken over zijn gemaakt zul je deze moeten nakomen..

2 maart 2020 om 14:04

Vervelend dat Den Bosch of afspraken maakt die het niet na kan komen of gewoon verkeerd heeft gehandeld waardoor men de afspraken niet na is gekomen. Ik vind dit helemaal geen verontwaardiging van deze beste man waard. Het zijn duidelijke afspraken en heel goed te controleren.

2 maart 2020 om 14:22

Wanneer er een afspraak wordt gemaakt dat er over een heel voetbalseizoen niet meer dan een bepaald bedrag wordt uitgegeven moet je niet op 1 november controleren of die afspraak na gekomen wordt. Dat slaat nergens op. Fcdb erkent de afspraak en werkt er aan om die na te komen, maar door bureaucratisch geneuzel van de Knvb is het vrijwel onmogelijk om die afspraak na te komen. Wanneer er vandaag de dag (nog steeds tijdens dit seizoen) wordt gecontroleerd zal er een andere bevinding zijn. Dus er deugt niks aan de methode van de Knvb.

2 maart 2020 om 14:26

Goed verhaal alleen staat in de tekst dat Den Bosch zn eigen richtlijnen niet heeft gehaald en de afspraken voor 31 december niet na zijn gekomen, hoe kan jij dan spreken van geneuzel van de KNVB? Eerst akkoord gaan met de data en dan achteraf "ja maar we doen toch ons best?"

2 maart 2020 om 15:00

Als jij te lui bent om je een beetje in te lezen vind ik het in dit geval niet vervelend om je een beetje bij te praten. Welnu, er zijn twee zaken die spelen. De eerste gaat over de salariskosten over het seizoen 19/20. De tweede over een geldbedrag dat Fcdb op de lopende rekening moet hebben staan. Het gaat hier om het eerste geval. Om de salariskosten voor het hele seizoen te nemen heeft de Knvb een projectie gemaakt op 1 november, terwijl Den Bosch in januari nog afscheid heeft genomen van twee dure spelers. Daardoor zullen aan het einde van het seizoen dus de daadwerkelijke salariskosten lager zijn dan de voorspelling van de Knvb met de peildatum 1 november. Snap je nu waar het probleem zit?

2 maart 2020 om 15:03

Ik snap het wel hoor, ik vraag me alleen af of jij kunt lezen. Den bosch kan de afspraken van 31 december nyiey nakomen, kan je mooi verhaaltje ophangem over geloosde spelers in januari, maar december vind voor januari plaats. Deze afspraken zijn door zowel de ONVB als Den Bosch gemaakt en nu blijkt dat ze de afspraak niet halen, hangt men een verhaal op day het onrealistisch is. Dat had je dan aan moeten kaarten bij het maken van de afspraken en niet achteraf.

2 maart 2020 om 15:18

Je blijkt overduidelijk niet te kunnen lezen, omdat deze straf over het overschrijden van personeelskosten gaat. Dus die over het hele seizoen. Die datum is niet op 31 december gelegd. Die datum is bepaald voor het minimale bedrag wat de club op haar rekening moet staan. Pak je leesbril en je woordenboek er eens bij en ga naar de site van Den Bosch, dan zul je meer informatie vinden. Je hebt nu overduidelijk geen enkel benul waar het over gaat en haalt twee dingen door elkaar.

2 maart 2020 om 16:21

Het probleem zit bij FC den Bosch. Ondanks dat de afspraken misschien scheef zijn zoals jij het hier uitlegt, wat ik best geloof hoor, moet je niet achteraf gaan zeiken dat de afspraken scheef zijn. De Knvb houdt zich aan de "scheve" afspraken en dus zit den Bosch gewoon fout. Dat de afspraken scheef bleken te zijn is gewoon lomp van Fcdb.

2 maart 2020 om 16:43

Er is op 25 september een afspraak gemaakt over het bedrag wat Den Bosch aan personeelskosten kwijt zou mogen zijn over het hele seizoen. Dat is de afspraak. Die personeelskosten voor alle medewerkers zouden neerkomen op € 2.225.000. Vijf weken nadat die afspraak is gemaakt, op 1 november, kijkt de Knvb in de boeken of er al iets is gedaan. In een BVO is het natuurlijk erg ingewikkeld om buiten de transferperiode. Die peildatum van 1 november is nergens afgesproken. Die peildatum is niet afgesproken, dat verzint de Knvb gewoon ter plekke. Daar zit het probleem. De Knvb is er niet op uit om de club te controleren of ze zich aan de afspraken houden. Den Bosch kwam op een bedrag van 2,2 miljoen een dikke ton te kort. Die zeggen ze al ingelopen te hebben in de winterse transferperiode. Maar de Knvb is daar helemaal niet in geïnteresseerd, die lijken zich vooral te bekommeren om Den Bosch maar eens een straf te geven. Ze hebben de club geen enkele kans gegeven om zich daadwerkelijk te verbeteren.

Hoezo zou dit niet uit te leggen zijn? "Beste mensen, wij als leiding van den bosch zijnde zijn bepaalde afspraken niet nagekomen waardoor we een sanctie opgelegd krijgen. Mede door racistische uitlatingen kunnen wij als club niet meer rekenen op goodwill en coulance in deze situatie en daarvoor kan heel de club en de support zichzelf eens goed in de spiegel aan kijken." Zo jammer altijd dat gemauw om oneerlijkheid, dat die 6 punten extra mogelijk ook te danken zijn aan spelers die niet op de loonlijst hadden mogen staan, daar zegt deze bestuurder dan weer niks over.

2 maart 2020 om 14:59

Die spelers stonden op de loonlijst omdat de Knvb meer dan een jaar erover heeft gedaan om te onderzoeken of Jordania de club mocht overnemen.in september werd het plan van aanpak van Den Bosch om financieel gezond te worden goedgekeurd voor het seizoen 2019/2020.de licentiecommissie heeft eind september aan de goedkeuring zogenoemde ’normstellingen’ verbonden. Omtrent de personeelskosten, waar nu dus puntaftrek voor is gegeven, schuilt het bezwaar van Den Bosch met name in de peildatum van 1 november 2019. Den Bosch is van mening dat de datum waarop deze opgelegde normstelling wordt getoetst, niet in lijn is met de afspraken die voortkomen uit het plan van aanpak. Die gaan immers over een geheel seizoen en niet over een momentopname nog vóór de transferperiode in de winterstop. Den Bosch vindt het op z’n zachtst gezegd ook niet getuigen van ‘inzicht in de normale bedrijfsvoering bij een Bvo’ dat de commissie in plaats van 1 november niet 1 februari, wanneer er duidelijkheid is over mutaties tijdens de wintertransferperiode, hanteert als peildatum.in de winterstop heeft Den Bosch een aantal dure spelers laten gaan waardoor het binnen de gestelde norm valt.daarnaast is er al een straf uitgedeeld voor de racistische uitlatingen waardoor een heel vak 2 wedstrijden gesloten is. Een zaak waarbij de club van tevoren al aangaf dat het iedere straf zou accepteren zonder in beroep te gaan. Dat staat volledig los hiervan aangezien de licentiecommissie objectief hoort te zijn.

2 maart 2020 om 15:08

Het is natuurlijk ook vrij vreemd om veel te dure spelers aan te trekken terwijl je nog niet eens zeker weet of je geldschieter bij de club mag horen. Je kunt nu wel gaan mauwen van ja maar we hebben alsnog spelers verkocht, feit is dat de wederzijdse afspraken voor 31 decemeber niet voldaan zijn. Op 31 december was er nog niets anders aan het salarishuis dan op 1 november. Ook op 31 december had den bosch die dure spelers nog niet verkocht en dus zou de raming nagenoeg hetzelfee uitvallen. Den Bosch had nooit akkoord moeten gaan met de afspraken als ze ze onrealistisch vinden, maar niet achteraf zo van aah toe kijk het nog 2 maanden aan. De racisme zaak staat hier zeker los van, maar ik kan me zo maar voorstellen dat je den bosch heen uitstel gunt na herhaaldelijk wangedrag en wanbeleid, terwijl je het bij een nette club nog een keer kunt rekken of door de vingers zien. De problemen van den Bosch zijn al jaren oud en nu gaat men ineens zielig doen dat de KNVB niet nog 2 maanden extra kon wachten.

2 maart 2020 om 16:25

Dat is hetzelfde als je aan het solliciteren bent op een baan waarbij je salaris verdubbelt, en ondertussen een huis koopt op dat mogelijke salaris wat je gaat verdienen. Als je dan de baan ook krijgt is er niks aan de hand, maar je moet niet zeuren als het misgaat.

2 maart 2020 om 17:01

Ik weet niet waar je de datum 31 december vandaan haalt? Het is natuurlijk niet mogelijk voor een BVO om de salariskosten te verminderen buiten een transferperiode om, tenzij je spelers ontslaat maar ik weet niet waar die transitievergoedingen dan onder vallen, personeelskosten of evt andere kosten. Ik vind het dan ook vrij vreemd dat ze Den Bosch niet gewoon 1 februari als deadline geven ipv 1 november. Dan kun je op een normale manier saneren door verkoop/verhuur van spelers zoals nu gebeurd is.dat het verder vreemd is dat het geld uitgegeven is ben ik met je eens, maar daar zit wel een complex verhaal achter met Kakhi Jordania.

2 maart 2020 om 19:02

31 december staat in de tekst. In de tekst staat ook dat Den Bosch op beide punten nalatig is geweest. Is het overigens sowieso niet zo dat die dure spelers boekhoudkundig heel het jaar mee blijven wegen, ondanks dat ze verkocht zijn? Ik vind het vrij vreemd dat we begin van het seizoen helemaal niks hoorden uit den bosch over kromme regelingen die getroffen zouden zijn, maar nu ze dreigen het haasje te zijn wordt er ineens oneerlijk gehandeld. Kijk dat verhaal met Jordania kan best complex zijn, maar alsnog heeft Den Bosch gewoon fouten gemaakt en op te grote voet geleefd.

2 maart 2020 om 17:39

Nou, dat racisme van enkele malloten heeft natuurlijk niets te maken met deze afspraken

2 maart 2020 om 18:59

Dat heeft niets te maken met elkaar, maar wel met het beeld van de club den bosch en goodwill van buitenaf.

2 maart 2020 om 19:05

Dat racisme-incident van de supporters staat er los van. Ik was even bang dat die 3 punten aftrek daarmee te maken hadden, maar dat blijkt gelukkig niet zo te zijn. Fc Den Bosch moet maar gauw orde op zaken stellen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Den Bosch

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.Telstar44-1
13.FC Eindhoven34-13
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
D. VerbeekMiddenvelder296
Ruben RodriguesAanvaller2712
P. van MoorselMiddenvelder194
O. BouyaghlafenAanvaller173
J. van SonMiddenvelder161
M. DeijlVerdediger292
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Den Bosch.

In de wandelgangen

Maandag 6 april
Chelsea is bereid om tachtig miljoen euro te betalen voor Philippe Coutinho. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren