Verbijstering bij FOX Sports na Feyenoord - Fortuna: ‘Dan kun je beter stoppen’

Zondag, 23 februari 2020 om

Fortuna Sittard ging zaterdagavond op bezoek bij Feyenoord met 2-1 onderuit. Scheidsrechter Bas Nijhuis gaf tijdens het duel in De Kuip twee discutabele strafschoppen, die tot stand kwamen na inmenging van de VAR. Bij Goedemorgen Eredivisie van FOX Sports is er veel verbazing over de gang van zaken tijdens het duel tussen Feyenoord en Fortuna Sittard.

“We keken elkaar eerst aan, van: wat zou er gebeurd zijn? Misschien een elleboog, een rode kaart. Je hebt natuurlijk überhaupt geen idee waarom er gestopt wordt”, zo begint Sjors Ultee, trainer van Fortuna, over de strafschop die werd gegeven na een vermeende duw van Lazaros Rota aan Róbert Bozeník. “Dan zie je op het scorebord staan dat er sprake is van een mogelijke strafschop, dan kijk je elkaar verbaasd aan. Onze wissels liepen warm aan de kant van het VAR-scherm en die zag ik met de handen omhoog staan. Toen ik het te zien kreeg, dacht ik dat ze het shot verkeerd geknipt hadden en vergeten waren om de overtreding erin te zetten.”

“Het meest opvallend was dat we in De Kuip speelden en geen enkele supporter dacht aan een penalty. In Zeist zat er blijkbaar iemand die daar wél aan dacht”, stelt Ultee. Arnold Bruggink heeft weinig begrip voor de beslissingen van Nijhuis en de VAR. “Nijhuis had gewoon gewoon moeten zeggen: ‘Ik weet niet wat jullie aan het doen zijn, maar dit slaat helemaal nergens op’. Ik vond het echt krankzinnig, even serieus. Dan kun je er beter mee stoppen. Niemand in het stadion heeft een idee wat er aan de hand is.”

“Daarom ben ik voorstander van een challenge, spelers weten donders goed wanneer er wat aan de hand is. Volgens de regels is dit geen penalty, Bozeník gaat gewoon op de grond liggen. Dat was echt niet zo erg dat hij zo op de grond moest gaan liggen”, zegt Bruggink. Fortuna kreeg later in de tweede helft ook een strafschop, wegens een vermeende overtreding van Justin Bijlow op Felix Passlack. Hans Kraay junior vond dat ook geen strafschop. “De penalty van Fortuna is er ook geen een. Als er nul penalty’s gegeven worden, gaat iedereen tevreden naar huis.”

“Ik vind dit wel meer een penalty, omdat je ziet dat Bijlow hem raakt. Maar ook dit kan je wegschrijven als een duel. Er is een botsing, maar dit is overdreven voor de VAR”, reageert Ultee. Praktisch de hele bank van Fortuna kreeg een gele kaart voor aanmerkingen op de leiding. “Je ziet het niet, maar dit komt voort uit een moment met Passlack. Hij werd twee keer weggestoken en afgefloten. We hebben best wel een slechte VAR-periode. Bij Heracles-uit kregen we daardoor een rode kaart, nu een strafschop tegen. Het gebeurde een aantal keer dat de vierde man langs de zijlijn riep dat de ingooi voor Fortuna was, maar dat de scheidsrechter ‘m toch aan Feyenoord gaf. Tja, dan roep je wat vanaf de bank. ‘Kom op nou, Bas’, riep Kevin Hofland.”


Poll

Vond jij de strafschoppen terecht?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

46 reacties (laatste reactie door klene)

Als we voor de VAR stoppen zijn kunnen we dan ook voor stoppen Nijhuis zijn. Deze man is alleen goed voor de TV.

23 februari 2020 om 11:50

Mag ik Makkelie Blom en Kuipers nomineren om te stoppen?

23 februari 2020 om 13:32

Ja zo kan je wel doorgaan, ik vind Kooij ook wel een drama, maar met dat tempo hou je geen scheidsrechter over.

23 februari 2020 om 12:24

Ik zou deze redenering willen doortrekken naar de hele Eredivisie; daar moeten we dan ook mee stoppen, want er spelen weinig spellers in Nederland die daadwerkelijk kunnen voetballen. Begrijp me niet verkeerd, die eerste strafschop was verbijsterend, maar waarom gaan mensen vrijwillig naar Feyenoord-Fortuna kijken en heeft men geen genadeloos commentaar om de onthutsende beslissingen van de spelers(ik noem niet eens het! voorbeeld, want dat is te makkelijk, maar ik heb toen de TV uitgezet want ik kijk voetbal voor de lol en niet voor leedvermaak) maar voelt men zich geroepen om elke fout van een VAR of scheidsrechter onder een vergrootglas te leggen. Dat zijn ook maar mensen van vlees en bloed. Ik heb geen idee waarom men denkt dat een scheidrechter een feilloze robot moet zijn.

23 februari 2020 om 12:35

@Don, het gaat er niet om om elke fout onder een vergrootglas te leggen. In dit geval worden twee beslissende fouten gemaakt door twee scheidsrechters. Dat is opvallend en mag ook worden benoemd.

23 februari 2020 om 17:42

Twee fouten die uiteindelijk niet beslissend zijn. Geen beslissende fouten derhalve 😉

Dat Bozenik vrijwillig naar de grond ging; flauwe keul. Je ziet dat hij volle bak i n zijn kuit w9rdt geraakt. Daarmee zeg ik niet dat ik het een penalty vind

23 februari 2020 om 11:08

Je kan ze gewoon allebei geven, dus deze ophef is weer zwaar onterecht.

23 februari 2020 om 11:12

Deze ophef is terecht omdat ze juist allebei wel worden gegeven. Dan zit Nijhuis, populair mannetje, daarna te zeggen dat hij hem geeft 'omdat de VAR hem naar de kant roept' en dat er 'discussie in Zeist nodig is'. Flikker toch op, als scheidsrechter ben je eindverantwoordelijk en besluit bij beide situaties een penalty te geven waarin het in beide situaties niet nodig is. Een duel als bij Bozenik gebeurt zo vaak en die jongen is op tempo en kan Bozenik nooit meer ontwijken. Dat hij hem daarbij in zijn rug loopt is onfortuinlijk, maar gebeurt wel eens. Bozenik deed niet eens mee aan de situatie. Daarna komt Bijlow goed zijn doel uit en probeert die bal te boksen en lijkt daar zijn tegenstander te schampen of in ieder geval te raken. Dat is ook vervelend, maar dat is nou eenmaal wat keepers doen. Die gaan vol voor de bal. Ook dan staat hij weer als een mannetje langs de lijn te kijken en te roepen: 'Dat vorige beeld Sander, die was beter. Keeper komt uit, raakt de tegenstander, niet de bal. Ik vind het een strafschop'. Ja, best allemaal. Maar na de wedstrijd vind je dat dus niet. Daar komt dus discussie van.

23 februari 2020 om 11:14

Die van Fortuna moet ik nog ergens zien, want die heb ik niet gezien. Maar hier kan je toch geen penalty voor geven man. Die 44 van Fortuna die loopt met het spel mee en kijkt naar de bal. In de tussentijd stapt Bozenik een paar stapjes naar links en die 44 klapt erop (probeert hem nog op te vangen door zijn handen uit te steken). Dat Bozenik geraakt wordt en misschien ook wel even pijn heeft door een tik op de kuit kan ik me nog wel in vinden. Maar hier een penalty voor geven is echt schandalig.

23 februari 2020 om 12:53

Dus als je naar de bal kijkt mag je iemand blind in de rug lopen en uit zijn spel halen? Klinkt niet echt logisch allemaal. Had gewoon niet zoveel met voetbal te maken wat die speler deed, dus ja je kan em geven. Dat daar nu zo n ophef om is slaat nergens op. Zelfde geldt als bij die van Fortuna. Mensen willen pp de Var zeiken. Maar de Var heeft gezorgd dat het voor het grootste gedeelte veel eerlijker is geworden.

23 februari 2020 om 11:27

Precies. Ik vind het zeker ook geen penalty, maar Bozenik werd gewoon in z’n rug gelopen en krijgt een tik op z’n kuiten. Logisch dat hij valt. Alleen hij kwam nooit in scoringspositie of zelfs maar in de buurt van de bal, waardoor je je kan afvragen waarom er toch een strafschop kwam.

23 februari 2020 om 11:45

Echt sorry maar mensen die dit een penalty vinden die hebben gewoon geen verstand van voetbal en mogen naar hockey gaan ofzo. Zonder even een fey bril of anti fey bril op te doen zie je toch duidelijk dat dit geen penal is? Bovenik kijkt naar de bal en zet zelfs stapje op zij op ruimte te maken. Fortuna speler rent naar toe kijkt ook naar de bal en omdat bozenik stap opzij doet knalt hij tegen hem op. Ongelukkig en pijnlijk voor beide maar geen penal toch!? Als het niet was gebeurd was de situatie ook niet anders afgelopen. Maakte ook helemaal geen deel uit van de aanval

23 februari 2020 om 11:54

Beide situaties worden vrijwel nooit bestraft met een penaltie. Snap alleen niet dat er voornamelijk gesproken wordt over de penaltie van Feyenoord en slecht een sidenote over de penaltie van Fortuna. Beiden een te makkelijke penaltie, Feyenoord 1 doelpunt meer gemaakt dus gewonnen. Door naar de volgende wedstrijd.

23 februari 2020 om 13:56

Ik vind het ook nog steeds een penalty. Wel een raar moment, maar volgens de regels gewoon een penalty. Een speler van Feyenoord wordt in de zestien ten val gebracht. Op iedere andere plek in het velde is het ook een overtreding als je gewoon stilstaat en ineens rent er een vol in je rug. Dat is alles dat er toe doet. Intentie en naar de bal kijken zijn niet relevant voor de regels. Ik snap wel dat het onrechtvaardig voelt (en misschien ook is), maar dan moet je de regels aanpassen.

Ik vraag me 1 ding af... is die laatste overtreding van Bijlow geen gevaarlijk spel? In dat geval is het namelijk een indirecte vrije trap en had de VAR niet eens mogen ingrijpen... 🤨

23 februari 2020 om 11:41

Bij gevaarlijk spel is er geen (fysiek) contact tussen spelers. Dus bijvoorbeeld bij een hoog been dat het hoofd van de tegenstander niet raakt (maar wel bijna) is er sprake van gevaarlijk spel, maar als het been wel het hoofd raak dan is er sprake van een overtreding (fysiek contact).bijlow raakt het hoofd van de tegenstander en niet de bal dus een overtreding (naar mijn mening).

Ik zie toch echt een speler die probeert door Bozenik heen te lopen in het 16 meter gebied, maar het zal wel aan mij liggen.Je kan het er niet mee eens zijn, maar ik zie wekelijks lichtere overtredingen. Een half voetje waardoor iemand gaat liggen is ook een penalty. Maar blijkbaar mag je wel door iemand heen proberen te lopen, of wat die speler ook probeerde, het had weinig met voetbal of duel te maken.

23 februari 2020 om 11:07

Sommigen vinden het wel een penalty, anderen niet. Als nijhuis ze allebei gelijk had gegeven was er niet zo heel veel gedoe geweest. Het heeft ook gwn te maken met dat mensen (terecht) VAR-moe zijn en elke kans grijpen om de VAR te bekritiseren.

Hele VAR systeem moet op de schop. Geef trainers 3 momenten die ze kunnen gebruiken voor de VAR. Wordt het vonnis veranderd door de VAR houdt de trainer zijn VAR punt. Daarnaast moet de VAR elke beslissing gewoon met live communicatie uitleggen zoals ze dat bij rugby doen. Door het gebrek asn transaparantie heeft iedereen het idee dat naast de VAR techniek er ook een minibar vol met Vodka in dat busje zit.

23 februari 2020 om 11:17

Ze zitten sowieso al niet meer in een busje, ze zitten gewoon in Zeist. Daarbij is het, naar mijn mening, van de zotte dat de scheidsrechters zich live moeten ‘verantwoorden’. Scheidsrechter bepaald en daar heb je maar mee te dealen, hoe vervelend het ook kan zijn soms.

23 februari 2020 om 11:26

Ik loop alweer achter zie ik haha. Ik zie vaak dat er veel reacties zijn op de beslissing van de scheids, maar dat men na het horen naar de uitleg men veel milder is. Dit is voor de fans en de scheids fijner. Werkt ook prima bij rugby.

23 februari 2020 om 20:38

Het voordeel bij rugby is, is dat het daar gewoon geaccepteerd wordt. Ik ben er bang voor dat dit bij voetbal al niet meer terug te draaien is. Daarbij zijn die scheidsrechters, in ieder geval in Nederland, zo onzeker als de pest en kunnen zij zichzelf bijna niet redden wanneer er kritische vragen gesteld worden. Het lijkt mij daarom niet verstandig dat zij zich moeten verantwoorden t.o.v. een heel stadion.

23 februari 2020 om 11:32

Hoe vaak moeten we dat onzin idee nog aanhoren als zogenaamde oplossing? Het lost helemaal niks op aan discussies over beslissingen van de VAR of arbitrage. Het blijven immers dezelfde blinde personen die naar de beelden kijken. Ook zit je altijd met een grijsgebied. Alle handsballen bijvoorbeeld. Niemand weet meer waar ie aan toe is. Alsof dat veranderd en transparanter wordt als je trainers 3 momenten geeft om na te kijken. Natuurlijk veranderd dat niet. Ik zie gisteren bij Heerenveen - ADO weer een handsbal bij de 0-1. Die wordt teruggekeken en goedgekeurd. Hoezo zou dat anders zijn als Heerenveen 1 van hun momenten had ingezet?

Gewoon afschaffen dat Var. Niemand zit op die onderbrekingen te wachten en die penalties gisteren gingen helemaal nergens over.

23 februari 2020 om 11:27

Nee we zitten zeker te wachten op overduidelijke buitenspeldoelpunten die worden goedgekeurd? Of onterechte penalties? De VAR maakt het nog altijd eerlijker, dat het er hier en daar nog wat mis gaat ben ik met je eens. Maar als ie de VAR afschaft ga je weer drie stappen achteruit. Bijzonder kortzichtige reactie.

Je kan hem prima geven, alleen is het geen overduidelijke fout van aasde scheidsrechter en mag de VAR hem dus niet roepen. Wat een ophef zeg, vorige week duikt Van de Beek als een getalenteerde schoonspringer over een been heen en krijgt een penalty om niks, maar dan hoor je er niemand over. Vrijdag wordt een zuivere handsbal van ons gemist, geen enkele reactie.

23 februari 2020 om 11:38

Ik heb er genoeg mensen over gehoord bijvoorbeeld bij VI. Maar dat heb je natuurlijk heel bewust gemist, want anders kun je het huilverhaal over Ajax niet houden. Het is pure willekeur tegenwoordig met penalty's. Ik heb Nijhuis duidelijkere penalty's niet zien geven dit seizoen, zelfs met beelden zelfs als VAR dat ie niet ingreep en bleef doorzoeken naar beelden op basis waarvan je gen strafschop hoefde te geven. Nu was ie plotseling niet zo kritisch, behalve na afloop dat men in Zeist moet gaan praten. Hij had beiden strafschoppen ook niet kunnen geven na het zien van de beelden. Die handsbal van vrijdag bij RKC was inderdaad lachwekkend dat de VAR die mist. Niemand weet met hands wat nog wel en niet mag want elke keer beslissen ze weer anders, met een andere reden. Iedere week gaan ze daarmee door en vergeten ze 1 lijn te trekken over wat wel en niet mag.

Die van Bozenik blijft vreemd. Aan de ene kant is het wel zo dat als dit elders op het veld gebeurt en de scheids ziet het dat het een overtreding is. Echter is het wel belachelijk zwaar om voor een lichte overtreding die helemaal niets met het spel te maken heeft een penalty te geven. Ook die van Bijlow was zwaar. Je ziet elke wedstrijd keepers ballen wegboksen en daarna spelers meenemen. Moeten daar ook penals voor gegeven worden? Voor dit soort gevallen moet je geen VAR in willen zetten. Net als die afgekeurde goal van Ajax tegen Real. Niemand had het raar gevonden als de VAR in deze situaties niet ingrijpt, maar nu er wel wordt ingegrepen is er ophef. Lijkt me onnodig en niet de bedoeling van de VAR. Ik zie ook liever een systeem met challenges.

23 februari 2020 om 11:45

De keeper speelt de bal alleen niet. Speler kopt de bal en de keeper raakt zijn hoofd.

23 februari 2020 om 14:30

Volgens mij had Feyenoord ook zo'n penaltie tegen gehad in (ik meen) het kampioensjaar. Brad Jones geeft een doorlopende speler een duw, terwijl de bal al lang en breed weg is. Daarvoor werd een penaltie gegeven en vrijwel iedereen had het over een domme actie van Jones. Overtreding is gewoon een overtreding, dom van die speler van Fortuna om daar een overtreding te maken.

Het was beide een dubieuze penalty, van Feyenoord wat meer dan van Fortuna. Maar wordt, zoals wel vaker, extreem uitgemolken. Ik heb de VAR wel grotere fouten zien maken dan dit.

Kritiek prima, maar Bozenik ging gewoon op de grond liggen? Iemand beukte hem van achteren omver. Overal op het veld is dat een overtreding. Ik vond het zelf ook erg zuur voor Fortuna, maar zo belachelijk is het nou ook weer niet.

Die van Fortuna was juist een lachertje, daar was nauwelijks iets aan de hand. Als je iemand vol in de rug loopt, dan is het gewoon een penalty. Het maakt geen reet uit of het per ongeluk is, alle handsballen en slidings in de zestien zijn ook per ongeluk en toch zondag penalties.

Ik heb de wedstrijd niet gezien maar als ik deze herhaling zo zie kan ik Ultee alleen maar gelijk geven. Ongelukkige botsing. Geen opzet in het spel en niet relevant voor de aanval op zich. Maar goed, als Ultee eerlijk zegt dat ook de strafschop voor Fortuna er eigenlijk geen lijkt te zijn dan kun je die weer tegen elkaar wegstrepen.

Dt was wel een van de meest laxhwekkende penalties die ik ooi heb gezienm "Gelukkig' kreeg Fortuna we ooi een cadeaum Hoe moeilijk is het toch nondeju; de VAR alleen inzetten als je echt zoiets hebt van ' dit kun je echt niet maken om his geen penalty voor te geven'. Zo moeilijk is het toch allemaal niet. Iets goeds aosnde VAR wordt verneukt door mierenneukers die zich e pas en te onpas met de wedstrijd bemoeien. Niihuis wordt trouwens ook me de week slecher. Vond hem altijd wel goes maar het lijkl in zijn bol gestegen te zijn,

Wanneer leren scheidsrechters ook nou eens te begrijpen hoe het lichaam handeld bij bepaalde aanrakingen, duwtje, overtreding. Hij word in zn rug geduwd en krijgt een tikje op zn voet maar valt met zn rug naar achter en benen naar voren. Puur en alleen door zijn val en hoe hij valt kan je toch concluderen dat hij zichzelf naar de grond gooit!? De VAR is echt onzin want niet elke contact is ook een overtreding!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5645
2.AZ5637
3.Feyenoord5015
4.PSV4926
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
C. ToureAanvaller
S. BerghuisAanvaller2415
L. FerMiddenvelder232
O. KökçüMiddenvelder222
J. ToornstraMiddenvelder215
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Maandag 6 april
Na Manchester City en Liverpool is ook Arsenal concreet in de markt voor Houssem Aouar. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren