Hoofdrol VAR in tegenvallende derby tussen SC Heerenveen en FC Groningen

Zondag, 27 oktober 2019 om 14:17Rian Rosendaal • Laatste update: 14:29

De eerste Derby van het Noorden van dit seizoen tussen SC Heerenveen en FC Groningen heeft zondagmiddag geen winnaar opgeleverd (1-1). Deyovaiso Zeefuik leek uit te groeien tot de schlemiel aan de kant van de Groningers, want de verdediger veroorzaakte met een ongelukkige handsbal een strafschop in de slotfase van de eerste helft. Scheidsrechter Allard Lindhout legde de bal op de stip na ingrijpen van de VAR. Diezelfde VAR vond het na rust niet nodig om Groningen een strafschop te geven na een overtreding op Mike te Wierik. Charlison Benschop redde even later vanaf elf meter alsnog een punt voor de bezoekers.

De eerste helft van de immer beladen wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion leverde niet al te veel spektakel op. De meegereisde fans uit Groningen zorgden wel voor reuring, want vanuit het uitvak werden gekleurde golfballen op het veld gegooid. Het duel in Friesland lag hierdoor even stil. Ajdin Hrustic zag een knap afstandsschot gepareerd worden door doelman Warner Hahn, terwijl de thuisspelende ploeg via inzetten van Jens Odgaard en Sven Botman dicht bij de openingstreffer was. Faik, die later wel zou scoren, knalde de bal maar net naast de rechterbovenhoek.

Heerenveen nam kort voor het rustsignaal alsnog de leiding, al was daar wel de hulp van de VAR bij nodig. Een handsbal van Zeefuik, die enigszins uit balans werd gebracht, ging aan Lindhout voorbij. De arbiter kreeg echter het advies om de situatie nog eens te bekijken op het videoscherm naast het veld, waarna alsnog een strafschop werd toegekend. Faik verzilverde het buitenkansje vervolgens met een onberispelijk genomen penalty. Joey Veerman had de voorsprong van Heerenveen ver in blessuretijd nog kunnen verdubbelen, maar de vrije trap van de jonge middenvelder vloog net naast het doel van Groningen-sluitpost Sergio Padt.

Ook in de tweede helft werden de toeschouwers in Heerenveen niet bepaald verwend met hoogstaand voetbal. Het ontbrak bij beide ploegen vooral aan stootkracht in aanvallend opzicht. Groningen kreeg ook na rust te maken met de VAR en wederom was de beslissing niet in het voordeel van de Trots van het Noorden. De mee opgekomen Te Wierik werd twintig minuten voor tijd in het strafschopgebied van Heerenveen aan zijn shirt getrokken door Ricardo van Rhijn, maar Lindhout weigerde na overleg met de VAR om een strafschop te geven aan de bezoekers.

Enkele minuten later kwam Groningen alsnog op gelijke hoogte in Heerenveen. Lindhout, die eerder in de wedstrijd de handsbal van Zeefuik niet constateerde, zag duidelijk dat Sherel Floranus hands maakte in zijn eigen strafschopgebied. Benschop was er als de kippen bij om de strafschop te benutten, tot vreugde van de meegereisde aanhang uit Groningen. Beide elftallen gingen in de slotfase vol voor de winst en de gasten waren daar in de persoon van Joel Asoro nog dicht bij. Zijn verdekte schot van afstand ging maar het naast. Aan de andere kant werd een kopbal van Botman in de slotminuten vakkundig gekeerd door Padt. Heerenveen en Groningen blijven door het gelijkspel in de middenmoot van de Eredivisie staan.


Poll

Terechte uitslag?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

55 reacties (laatste reactie door odv)

Terechte uitslag. Genoten van de VAR!

27 oktober 2019 om 14:20

Drama, Var moet ingrijpen bij duidelijk fout. Voor mij is dit trouwens nooit een pingel want het is totaal geen scoringskans, plus hij doet dit niet expres. Echt drama, ook slecht van de scheids moet zich nooit laten overrulen bij zoiets

27 oktober 2019 om 14:52

Maakt niet uit of het een scoringskans is. Overtreding is overtreding. Hen m niet gezien nog, maar door argument slaat nergens op.

27 oktober 2019 om 15:27

Dus iemand schiet de bal vanaf de penaltystip richting de middenlijn maar komt op de rand 16 tegen de arm van een verdediger die zijn armen bij het opspringen iets uitsteekt omdat hij springt dan vind jij dit altijd een penalty?Plus waarom geven ze rood bij een doorgebroken speler die een scoringskans heeft?

Met vlagen prima voetbal gespeeld, 1-1 een verdiende uitslag.de VAR maakt zich weer compleet belachelijk. Wanneer je de 1e geeft van Heerenveen moet je niet met 2 maten meten en moet je de 2e ook geven. Allebei hele lichte overtredingen. Wat een ongelooflijke vent die Kooij, Hopelijk hoeven we hem bij Groningen niet meer te zien.jammer dat Heerenveen na de 1-1 de controle overnam. Toch prima gestreden en een prima punt binnen gehaald!

27 oktober 2019 om 14:24

Het zat ook niet mee dat Benschop geblesseerd raakte net toen Sierhuis gewisseld was. We konden toen ook geen vuist meer maken om voor de 2-1 te gaan.

27 oktober 2019 om 14:34

En dan te bedenken dat dezelfde Var, Joey van Kooij, Var was bij Grunn Twente, je weet wel, met die belachelijke rode kaarten voor Grunn, Kooij niet meer accepteren als Var bij Grunn, die is duidelijk tegen ons, anders kan je Twente thuis en Heerenveen uit met deze VAR niet meer begrijpen

Beide ploegen een puntje is gezien het spelbeeld wel terecht. De manier waarop is natuurlijk uiterst dubieus. Die penalty van heerenveen is lachwekkend en daarnaast had groningen nog een penalty kunnen krijgen in de tweede helft. Qua spelbeeld was het aardig gelijkwaardig en weinig kansen

Groningen bij vlagen be ter, Heerenveen rot ploeg die de var op hun knietjes mogen bedanken. Het was nooit een penal en shirtje trekken wou hij niet eens naar kijken.

27 oktober 2019 om 14:25

Beiden gewoon erg matig.
Van Heerenveen weet ik dat ze beter kunnen, voor Groningen is dit denk ik wel hun max

27 oktober 2019 om 15:24

Van Heerenveen weet ik dat ze beter kunnen,voor Groningen is dit denk ik wel hun max. Goed onderbouwd zeg. Je kunt beter zeggen ik volg Heerenveen en volg Groningen niet.groningen kan ook veel beter alleen wij hebben een angstige trainer.

27 oktober 2019 om 15:38

Welke wedstrijd van Groningen is dit jaar goed geweest in jouw ogen?

27 oktober 2019 om 19:21

Twente thuis voor de rode kaarten, AZ uit en PEC thuis...

29 oktober 2019 om 11:22

Achja, het begrip "goed" is ook relatief, is wat ik opmaak uit deze reactie.

27 oktober 2019 om 14:36

Waarom maakt dat Heerenveen een rotploeg?

27 oktober 2019 om 16:16

Groningen rotploeg met zulke supporters balletjes op het veld te gooien. Lekker slim, nu al een straf, zal volgende alleen maar erger zijn. Maar nu even over de wedstrijd. Beide ploegen matig. Beide ploegen konden aanvallend weinig. Voor mijn gevoel had Heerenveen nog een paar goede kansen. Groningen op dat afstandsschot en wellicht corners nauwelijks. Matige pot. Had op beter gehoopt. Snap niet dat Heerenveen niet gewoon door ging voetballen met 1-0 stand.

27 oktober 2019 om 17:25

Je weet ook wat er vorig jaar gebeurd is??
En ze maken gewoon een statement op volgens mij een ludieke manier waar niemand fysiek last van heeft gehad.
Alsof Heerenveen het vorig jaar zo lekker voor elkaar had. Om te schamen net zoals wij voor die enkeling met vuurwerk wat ik niet goed kan of wil praten.

FC Groningen had 2 strafschoppen moeten hebben ....geen discussie over mogelijk.


DE VAR DIRECT AFSCHAFFEN .
Voegt helemaal niets toe .

27 oktober 2019 om 15:07

Nee, je moet zorgen dat de juiste mensen achter de schermen zitten. Het probleem zit niet in het systeem, maar in de mensen die nu de beoordeling maken.

Dramatisch slechte wedstrijd, snap nu waarom de mensen in Heerenveen thuisblijven

27 oktober 2019 om 16:18

Dit was de eerste slechte saaie wedstrijd dit seizoen thuis. De rest was leuk hoor. Beetje jammer dat het net tegen Groningen was. Ze leken wel bang om te voetballen.

Als je spelers als Floranus in je ploeg hebt, heb je geen tegenstander(s) meer nodig.

27 oktober 2019 om 14:58

Speelde een goede pot, alleen ongelukkig hands.

Ongelukkige bal op de hand = Penalty. Shirtje trekken in de 16 = Geen Penalty. Welkom in de wondere wereld van de Var.

27 oktober 2019 om 14:26

Slaan met je hand naar de bal binnen de 16 = strafschop. Evenals shirtje trekken.

27 oktober 2019 om 14:29

Dat zou inderdaad zo moeten zijn, maar vandaag blijkt maar weer het tegendeel .

27 oktober 2019 om 14:38

Mee eens, beiden een penalty.

Dit spel is toch ongelofelijk. Heb meerdere wedstrijden uit de championship gekeken vorige week en dat niveau is zonder grap 10x beter. Geen 3 passes achter elkaar die aankwamen bij deze wedstrijd.

Wat een slechte wedstrijd. De Var of eigenlijk het hele korps van ons is echt al jaren lang niet alleen slecht maar vooral zo inconsequent als de pest! En daar stoot ik me nog het meest aan.De wedstrijd was zo slordig en slecht dat het geen winnaar verdiend heeft. Jammer voor meneer Kooij, verdachte naam voor deze derby..

En niet zo zeuren over die Var, hand van Zeefuik gaat duidelijk naar de bal, beetje onhandig, en die Ten Wierik gaat zo makkelijk naar de grond, daar geef je geen pingel voor.

27 oktober 2019 om 14:30

Makkelijk naar de grond of niet, duidelijker een shirt vastpakken ga je niet zien. Gewoon een penalty.

27 oktober 2019 om 14:46

Makkelijk naar de grond of moeilijk naar de grond, shirtje trekken in het strafschopgebied is gewoon penalty. Daarentegen na een struikeling proberen de balans te bewaren en daardoor zonder opzet de bal raken die al bijna over de achterlijn was is natuurlijk nooit een penalty.

27 oktober 2019 om 14:50

Dus je mag nu gewoon shirtje trekken in de 16? Nee toch? Gebeurd wel, dus overtreding dus penalty.

27 oktober 2019 om 16:30

Vrijdag werd Schenk ook overduidelijk aan zijn shirt getrokken.. ook geen penal. De heren scheidsrechters lijken eigen regels te maken. Ergerlijk en zeer kwalijk.

Ongelooflijk dat veel kijkers de penalty van Heerenveen onrechtmatig vonden. Ik vond het verwonderlijk dat je zo’n overduidelijk geval van een strafschop, -tig keer moet bekijken. Speler kan ondanks struikelpartij de bal op alle manieren met de hand ontwijken, maar slaat overduidelijk naar de bal. Net als het shirtje trekken. Ook gewoon een pingel. Daar zat de VAR dus fout.

27 oktober 2019 om 14:58

Mijn gevoel is het probleem een beetje het Boa gehalte. Feitelijk is hands hands idd maar als hij uit balans wordt gebracht bij een bal waar Heerenveen 0,0 kans op iets had in die aanval dan is er geen haar in mijn hoofd die dit een penalty zal vinden. Maar goed als je dan zo consequent en zwart wit wil denken en doen. Dan kan je toch nooit maar dan ook nooit het vasthouden bij Mike negeren!?
En dat is in mijn ogen het grote probleem!

Net zoals spitsen die de bal in een 1 op 1 veel te ver voor zich uitspelen en dus hun kans verneuken die vallen dan express over de keeper heen en worden daarvoor beloond.
Ik vind dat je veel meer moet kijken waar gaat een bal heen en wat hadden ze anders qua kan nog kunnen hebben. In dit geval van Hands was er nooit maar dan ook nooit meer haalbaar dan een corner.

27 oktober 2019 om 16:45

Nee, slaan met je hand naar de bal binnen de 16 is pingel. Ongeacht waar de bal naartoe gaat.

27 oktober 2019 om 17:26

Ja zeg ik toch ook feitelijk klopt het!
Geef mij maar een scheids met kwaliteit en gevoel voor het spelletje. Met een beetje gezond verstand en logica.

Hey KNVB! et de VAR maar even in de ijskast tot jullie capabele lui hebben gevonden. Volstrekt idioot weer dit. Wat een aanfluiting. Er zitten daar overduidelijk lui die zelf nooit gevoetbald hebben. Zowel bij de penalty voor H'veen als dat shirtje trekken een foute beslissing nemen. Zo moeilijk is het toch niet?

Wat een verschrikkelijke wedstrijd pff... Leek echt helemaal nergens op, gelijkspel dan ook terecht helaas... Daarnaast stel ik ook maar voor om de komende jaren geen uitsupporters meer toe te laten, want alweer kunnen ze zich niet gedragen...

27 oktober 2019 om 14:55

Vond het ook lachwekkend van dat spandoek. Pro eigen vervoer. En je ondertussen misdragen door allemaal troep op het veld te lopen gooien.😂

27 oktober 2019 om 17:29

Och och Tialf publiek een beetje troep nog wel...geen gewonden? Stel je even aan zeg! Eigen vervoer is jaren lang gewoon heel goed gegaan! Incident in de stad had niks met de pot te maken en was Heerenveen zelf schuldig aan! Vorig jaar bewust 2 poorten open zetten en iedereen te laat binnen laten. Daarna is er verkeerde reactie geweest maar dat is een enkeling.

Dus voor jezelf ook komen met een keurig spandoek zonder scheldwoorden is belachelijk. Vervolgens spel even stil laten leggen en de aandacht op eisen. Slim en goed gehandeld!

27 oktober 2019 om 15:07

Zullen we het dan ook doen dat er Nooit meer supporters van Heerenveen gaan toelaten in Groningen. Alsof jullie je altijd gedragen. Tegenstander bekogelen met plastic bekers met bier en niet alleen de keeper Padt, maar ook Sierhuis als hij gewisseld wordt. Dat noem je dus jezelf gedragen, nou in mijn ogen is dat ook misdragen vanuit je eigen aanhang en dat hoort ook niet! Daar hoor ik je niet over Pcmrulez!

27 oktober 2019 om 16:07

Ik vond de balletjes aktie icm het spandoek vrij onschuldig en ludiek. Het bier gooien naar spelers van FC Groningen is misselijkmakend. Wel bijzonder dat hierover door de Heerenveen supporters met geen woord gerept wordt

27 oktober 2019 om 16:17

Volgens mij noem ik nergens iets specifieks, van beide kanten niet.... Maar goed dat zal je wel niet uitkomen in je verhaal. Daarnaast staat dat totaal niet in verhouding tot een actie waarbij er gestaakt moet worden... Dan zijn er nog in het stadion vechtpartijen geweest. Je had na het misdragen van vorig jaar (o.a. vuurwerk gooien naar een familievak, looproute naar het stadion vernielen) gewoon even 1x op de blaren moeten zitten en dan was het klaar geweest, maar in plaats daarvan ga je als Grunn gewoon door met ellende veroorzaken....

27 oktober 2019 om 16:21

Padt vraagt er gewoon om met zo'n postuur

27 oktober 2019 om 22:15

Gooi je dan ook naar elk wat forser persoon in kroeg een biertje? Nee natuurlijk niet, dus wat is dit voor onzinreactie.

Eerst Twente thuis met deze Var, toen Kuipers bij Ajax en nu weer. Zit niet mee dit seizoen wat arbitrage betreft.

Probleem bij de VAR 1e strafschop ontertecht. Geen strafschop voor Shirtje vast houden verkeerd beoordeeld door Var, dat mag allemaal wel. Spel van beide kanten super slecht. Enige speler die goed voetbalde vond ik warmerdam bij Groningen. Veerman was bij Heerenveen de betere. Scheidsrechter was door en dankzij de VAR absoluut niet best vandaag. Op naar volgende wedstrijd en nu hopen op beter voetbal en 3 punten voor Groningen.

De VAR ging weer eens af als een gieter. Ik roep het al heel lang, het systeem faalt omdat het door mensen beoordeeld wordt. En mensen zijn niet feilloos, zoals machines.

HET ligt niet aan de VAR het ligt nog altijd aan de scheids.want die beslist. En als je, als scheids, gaat kijken naar die handbal van Zeefuik dan zeg je toch tegen je VAR collega dat hij je de volgende keer niet meer hoeft te roepen voor dit soort onbenulligheden.

27 oktober 2019 om 18:15

Niet helemaal waar. Uit reactie van de scheids kun je concluderen dat hij wel geroepen wordt door de Var om die handsbal te bekijken.
Maar hij wordt niet geroepen om naar het shirtje trekken te kijken. Dus meneer Kopij heeft of de pest aan Groningen of aan Ter wierik want jaja ook tegen Twente zat se beste man achter de Var om Mike een rode kaart te bezorgen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

sc Heerenveen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1626
3.PSV127
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
E. MulderKeeper50
I. DresevicVerdediger50
S. van BeekVerdediger50
M. van EwijkVerdediger50
S. de JongMiddenvelder50
T. HalilovićMiddenvelder53
J. VeermanMiddenvelder50
Voor de complete selectie: Clubpagina sc Heerenveen.

Nederland
6 fans
Middenvelder, 29 jaar

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Olympique Marseille heeft belangstelling voor David Neres. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren