Engelsen bereiden zich voor op racisme: ‘We kennen het te volgen protocol’

Dinsdag, 8 oktober 2019 om

Het Engelse nationale elftal zal de komende EK-kwalificatieduels collectief van het veld stappen als een van de spelers racistisch bejegend wordt vanaf de tribune. Dat hebben the Three Lions afgesproken in een door bondscoach Gareth Southgate belegde meeting met alle spelers. Engeland gaat vrijdag en maandag op bezoek bij respectievelijk Tsjechië en Bulgarije.

Southgate heeft zijn spelers uitgelegd wat het te volgen UEFA-protocol inhoudt. Als een speler iets racistisch vanaf de tribune hoort, dient hij zijn aanvoerder in te lichten, die vervolgens gaat spreken met de scheidsrechter. De wedstrijd wordt stilgelegd en de stadionspeaker geeft het publiek een eerste waarschuwing. Bij een tweede incident, gehoord door de arbiter of aan hem gemeld, gaan beide ploegen van het veld.

De stadionspeaker meldt de fans dan dat de wedstrijd zal worden gestaakt indien het niet stopt. In de catacombe van het stadion overlegt de scheidsrechter vervolgens met zijn team en met beide elftallen of het duel nog wordt hervat, of definitief moet worden gestaakt. Volgt na de eventuele beslissing tot doorspelen een derde incident, dan wordt de wedstrijd hoe dan ook definitief stilgelegd.

Chelsea-verdediger Fikayo Tomori, die deze week zijn debuut voor Engeland kan maken, bevestigt de vergadering van bondscoach Southgate. "Gewoon zodat we weten wat we moeten doen, mocht er onverhoopt iets gebeuren", zegt de mandekker. "Daar moeten we op voorbereid zijn, omdat we weten dat je soms naar landen moet waar dat soort dingen helaas kunnen gebeuren. We zijn er gewoon om een wedstrijd te spelen en wat er ook op de tribune gebeurt, we laten de autoriteiten dat afhandelen."

De belangrijkste aanleiding voor het overleg van Engeland was de EK-kwalificatiewedstrijd die de Britten in maart speelden in Montenegro (1-5 winst), waarbij donkere spelers te maken kregen met racisme. Montenegro werd daarvoor bestraft met een boete van 20.000 euro en een wedstrijd zonder publiek. Bulgarije ontvangt Engeland maandag in een stadion met 5.000 lege stoelen, vanwege racistisch gedrag van supporters in de duels tegen Kosovo en Tsjechië in juni.Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door scouserper)

Goed dat er duidelijke voorbereidingen zijn, maar ook te triest voor woorden dat dit ook echt nodig is. En dan is het bijna 2020..

8 oktober 2019 om 23:48

De straffen van de UEFA zijn ook triest, veel te soft! Wordt tijd dat dit soort gasten dmv camerabeelden worden opgespoord en (levens)lange stadionverboden krijgen. Misschien dat ze het dan afleren

8 oktober 2019 om 23:50

Helaas is het nog niet in elk land 2019. Ik ben benieuwd of dit daadwerkelijk effect heeft op het gedrag van mensen die zich hieraan schuldig maken. Ik vrees van niet. Hoe dan ook, natuurlijk wel goed dat ze stelling innemen

8 oktober 2019 om 23:51

Eigenlijk moet de Uefa met zo'n stelling komen en niet Engeland. Nu lijkt het alsof ze het verwachten van Tsjechië en dat is best knullig voor dat land. Ik ben sws van mening dat de FIFA en de Uefa zich harder moeten uitspreken (en straffen) tegen racisme.

8 oktober 2019 om 23:56

Niet alleen tegen racisme hoor. Racisme is schijnbaar het ergste wat een mens kan overkomen? Maar wat er soms op tribunes wordt geroepen of gedaan tegen spelers, trainers, scheidrechter, enz is gewoon niet normaal. Alsof racisme dan blijkbaar een gradatie erger is? Is allemaal gewoon van de zotte, dus snap niet echt waarom racisme dan een speciaal geval moet zijn? Iemand negatief uitmaken op basis van zijn huidskleur, iemand met de dood bedreigen, zijn moeder uitschelden voor een hoer, een aansteker naar iemands hoofd gooien, enz.. Wat is het ergste van de vier?

9 oktober 2019 om 00:29

Racisme. Iemand bedreigen, een moeder uitschelden of aanstekers gooien gaat ook nergens over, maar dat zijn dingen die onder geweld vallen. Racisme is iemand afkeuren of minderwaardig vinden, puur omdat diegene een andere huidskleur of afkomst heeft. Racisme is voor mij een stap verder, maar dan spreek ik voor mezelf.

8 oktober 2019 om 23:56

Het is diep triest dat die Oostblok landen er niets aandoen aangezien het toch wel algemeen bekend is in Europa natuurlijk is niet iedereen daar racistisch maar het is daar wel normaler om het te doen. Daar zou de regering in dat soort landen iets aan moeten doen

9 oktober 2019 om 00:11

Niet alleen in het oosten hoor. Kijk eens naar Italië..

9 oktober 2019 om 08:46

Ach, hou toch op met dat roomser dan de Paus zijn. Racisme komt wereldwijd voor, in alle landen. Van China tot Saoedi-Arabie, van Suriname tot Australie.hier in Nederland roepen we het misschien niet van de tribunes maar doen we dat achter de voordeur. Is dat minder erg? Nee, absoluut niet.racisme en discriminatie is geen probleem van sommige landen, sommige volkeren of sommige mensen, maar een probleem van ons allemaal.

9 oktober 2019 om 14:18

Ik weet uit ervaring dat de Tsjechen een veel meer beschaafd volkje is dan Engelsen...of Nederlanders: In Tsjechie zullen er echt geen racistische geluiden worden gemaakt...tsjechie is iets anders dan Bulgarije, Polen, Rusland,etc,etc.

9 oktober 2019 om 01:12

Rutger, ook in het jaar 5000 zal er nog racisme zijn. Het zit gewoon in ons de mens. Huidskleur, geloof, seksuele voorkeur, noem maar op. Elk land op deze aardbol heeft er last van.

9 oktober 2019 om 04:14

ik wou precies hetzelfde zeggen. de mens is altijd opzoek naar een zondebok waardoor racisme nooit zou verdwijnen.

Ik ben van mening dat het beste is om fans te straffen door middel van potjes zonder publiek te laten houden. Van mij part mag de UEFA een straf uitdelen waarin misschien alleen kinderen met moeders of zo aanwezig zijn. Ik snap dat een leeg stadion ook niet fijn is voor de spelers maar wanneer je het veld afstapt en weer terugkomt zal je de mensen op de tribune niet straffen. Sterker nog, het zou een middel zijn om de thuisclub misschien een duw in de rug te geven. Dus gewoon de wedstrijd uitspelen en daarna de straf uitdelen.

9 oktober 2019 om 04:28

precies. is je land ip dat moment net niet in vorm gewoon even schreeuwen en je speelt hem ip een andere dag waar je misschien meer kans maakt. (ja ik denk dat er werkelijk gekken rondlopen die dat zouden doen). dus straffen na de wedstrijd of die wedstrijd op nog de zelfde dag zonder publiek spelen lijkt mij ook veel verstandiger.

Treurig dat dit nog nodig is.tegenwoordig hebben dat soort landen toch ook spelers met een migrantenachtergrond in hun teams spelen zoals Gebreselassie...dus dat snap ik dan al helemaal niet.zwaar straffen als het gebeurt.

9 oktober 2019 om 14:20

@scouserper Die Engelsen zijn wel heel erg voorbarig hoor, In Tsjechie zullen er absoluut Geen racisctische geluiden te horen zijn, ik kom wekelijks in Tsjecische voetbal stadions en zelden iets gehoord waar racistisch is.tsjechen zijn als volk een stuk beschaafder trouwens dan Engelsen..of Nederlanders.

9 oktober 2019 om 17:47

Tsjechie hoor je idd weinig tot niets over racisme,buurland Polen is dan weer een ander verhaal. Engelsen vind ik zelf een beschaafd volk,ik kom daar dan geregeld,die schat ik veel hoger in dan Nederlanders. Engelsen worden helaas veel beoordeeld op hun (vakantie) gedrag wanneer ze in het buitenland zijn,maar ik vind dat geen reeel beeld van hoe ze voorde rest van het jaar zich gedragen.

@kleinegeneraa7we hebben het hier specifiek over racisme. Het is mijn ervaring dat mensen die de discussie graag breder willen trekken, of zelfs de discussie willen gijzelen wanneer het over racisme gaat vaak "verborgen" racistische neigingen hebben. Op die manier tracht men te voorkomen dat dit onderwerp een exclusief podium krijgt waardoor het helder en in al zijn vormen onder de aandacht wordt gebracht. Voorbeeld; een tijd terug was het gebruik van het woord k*** in de stadions een hot issue. Je ziet dit soort mensen dan niet roepen, laten we racisme ook bij de discussie betrekken. Maar zodra het sec over racisme gaat hoor je ze roepen, ja maar dit en dat is ook een probleem. Ik hoop niet dat het bij jou ook het geval is.

9 oktober 2019 om 15:52

@ dijkie70 Toch bijzonder knap dat jij op basis van een reactie waarin mensen iets willen ontkrachten, anders willen beredeneren, of simpelweg hun eigen mening geven JIJ blijkbaar daarin een 'racistische neiging constateerd.ik zie juist dat veel mensen kosten wat kost ergens het label 'racisme'of discriminatie'op willen plakken en op die manier een inhoudelijke discussie willen gijzelen...zeg maar wat jij deed met jouw reactie...

Mooi om te zien hoe dit binnen Engeland en de nationale ploeg is veranderd. Ik ben namelijk oud genoeg om nog te kunnen herinneren dat dit in de jaren 80 en begin 90 absoluut niet het geval was. Metname Chelsea supporters spande de kroon. Zou ook wel goed zijn als de wedstrijd niet door zou gaan omdat de Engelse supporters zich misdragen

9 oktober 2019 om 09:43

Bwa het is nog maar 2 jaar geleden dat Chelsea supporters in de metro van Parijs een donkere medemens van de metro gejaagd hebben met bedreigingen en zwaar racistische gezangen. Je hebt nu eenmaal bij elke club idioten en simpelen van geest. Dat zal jammer genoeg nooit veranderen.

9 oktober 2019 om 10:00

Ook in 2019 zijn er genoeg ‘incidenten’ in Engeland geweest. Met onder andere banaan op het veld als ook met Salah. Dus nee, ook Engeland heeft nog steeds problemen hiermee

Het zou mooi zijn moest de Engelsen dit effectief doen... maar hoe moet het dan verder? Krijgt de tegenstander dan een forfait nederlaag? Spelen ze de wedstrijd later, in een al overladen volle kalender? Niet evident, al zou het een krachtig signaal zijn naar de hersenlozen die spelers ( of mensen in het algemeen) racistisch bejegenen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Engeland

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. BrightVerdediger
L. BronzeVerdediger
G. FiskVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Engeland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Engeland.

0 fans
Verdediger, 22 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 20 oktober
Hendrik Van Crombrugge en Anderlecht gaan met elkaar om de tafel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren