Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Oranje stijgt twee plekken op FIFA-ranglijst; België vergroot marge

Laatste update:

Het Nederlands elftal neemt de veertiende plek in op de vrijdag gepubliceerde nieuwe wereldranglijst van de FIFA. Oranje haalde vorige week de finale van de Nations League en stijgt daardoor over Chili en Zweden heen. Italië, dat won van Griekenland en Bosnië en Herzegovina, haalde echter nog meer punten in huis, waardoor de Zuid-Europeanen drie plekken stijgen en op gelijke hoogte komen met Nederland op een gedeelde veertiende plek.

Nations League-winnaar Portugal stijgt eveneens twee plaatsen naar de vijfde plaats op de ranglijst. In de top vier vinden verder geen veranderingen plaats: koploper België heeft zijn voorsprong op nummer twee Frankrijk wel uitgebreid, terwijl Brazilië op de derde plaats blijft staan voor Engeland, de tegenstander van Oranje in de halve finale van de Nations League.

Spanje en Duitsland doen eveneens goede zaken door allebei twee posities te stijgen naar respectievelijk de zevende en de elfde plek. De top tien wordt verder volgemaakt door nummer zes Kroatië, nummer acht Uruguay, nummer negen Zwitserland en nummer tien Denemarken. Ook Argentinië en Colombia staan nog boven het Nederlands elftal.

Grootste stijgers in juni zijn nummer 97 Armenië, nummer 42 Hongarije en nummer 159 Maleisië, die elk negen plaatsen omhooggaan. Griekenland is de grootste daler van deze editie. De Europees kampioen van 2004 vindt zichzelf nu terug op de 52e plek van de ranglijst.

Vind jij dat Oranje eigenlijk hoger moet staan dan de veertiende plek?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Je eindigt in de groepsfase boven de wereldkampioen Frankrijk en Duitsland, om tot de finale te komen van "het" Nations League toernooi. Om vervolgens geschat te worden als ploeg #14 in de wereld.
Ik snap dat we afgelopen 2 eindtoernooien er niet bij zijn geweest maar deze ranking doet niet eer aan de huidige nationale teams.

14 juni 2019 om 10:50

Nations League zijn gewoon veredelde oefenpotjes, niet zo vreemd dus dat je niet op basis daarvan ineens de top-3 binnenstormt.

Wat dat betreft vind ik het opvallender dat je met een kwartfinale EK, halve finale WK en uitschakeling in de Nations League zo ruim koploper bent

14 juni 2019 om 10:56

Het is een optelling van punten waarbij niet alleen de laatste wedstrijden tellen maar een hele reeks.

14 juni 2019 om 11:04

In de EK kwalificatie (waaraan meer punten worden toegekend) gewoon verloren van Duitsland.

14 juni 2019 om 11:06

Om vervolgens daarna nota bene thuis weer te verliezen van datzelfde Duitsland.
Volgens mij is de huidige positie van Oranje wel de positie waar ze zo'n beetje thuishoren.

14 juni 2019 om 11:11

@alexdevidal

wat ik nog steeds niet snap is dat er oefenwedstrijden worden meegenomen in zo een Fifa ranking. die wedstrijden horen er te zijn om te experimenteren met nieuwe systemen en spelers

imo moet zo een ranking alleen gebaseerd worden op eindtoernooien en kwalificatiewedstrijden. de wedstrijden dus die ergens om gaan en waarin er iets op het spel staat

14 juni 2019 om 11:17

Het heeft niks met schatten of het beste team zijn te maken. Het is gewoon een optelsom/rekenformule verspreid over een aantal jaren.

14 juni 2019 om 11:51

Ik vind 14e wel realistisch. 1x beter zijn dan Frankrijk en Duitsland betekent niet opeens dat je in de top 5 moet staan

14 juni 2019 om 12:23

Die overwinningen op Duitsland en Frankrijk waren allang verwerkt; daarom stond Nederland geen 32e meer, zoals in 2017.

Dat gezegd hebbende had deze ranglijst net zo goed door een jongetje van 10 op zijn zolderkamertje bedacht kunnen zijn geweest, want elke wiskundige zal je uitleggen dat de punten die je verdient met een wedstrijd gewogen zullen moeten zijn om een ranglijst te kunnen krijgen die de werkelijke onderlinge verschillen weergeeft. Hoe het nu gaat, is dat je net zoveel punten krijgt voor een overwinning op het meisjeselftal van Poldervogels als voor een overwinning op les Bleus. En dat slaat uiteraard helemaal nergens op. Je kan in theorie oefenwedstrijden inlassen tegen landen als Liechtenstein om je positie te verbeteren.

Er bestaat overigens een wetenschappelijke ranglijst gebaseerd op het ELO systeem. Deze is uiteraard onofficieel want de Fifa gebruikt deze niet, maar het geeft een werkelijkere krachtsverhouding weer dan de gebruikte methode. Hoewel je wel zit met het feit dat een elftal veranderlijk is, terwijl bv een schaker -het elo systeem wordt bij individuele sporten als schaken gebruikt, altijd dezelfde persoon is.

14 juni 2019 om 12:44

Er wordt al een jaar een nieuwe methode gebruikt die gebaseerd is op het ELO systeem. Je kan de exacte berekening opzoeken op Wikipedia en dan zal je zien dat het nieuwe systeem een pak eerlijker is.

14 juni 2019 om 16:45

Die nieuwe methode is een stap in de juiste richting, maar nog steeds erg matig. Het maakt in inmiddels onderscheid tussen sterke en minder sterke tegenstanders en belangrijke en minder belangrijke wedstrijden, maar het is nog erg basic. Misschien niet meer door een jongethe van 10 maar van 15 op zijn zolderkamertje bedacht

De onoffciele ELO ranglijst is zoals ik al zei te vinden. Vergelijk het eens.

14 juni 2019 om 17:19

Het probleem van ELO is dat een oefenpotje evenzwaar meetelt als een WK-finale. Zoals je zelf ook al aangaf zullen er andere spelers spelen per wedstrijd en zal bijvoorbeeld een pak hem beet Hongarije in een oefenpotje wel zijn beste spelers opstellen tegen Duitsland (omdat het een eer is om te winnen), maar Duitsland andersom niet.
Verder is het een moeilijk systeem om te gebruiken, omdat de teams uit de verschillende bonden zeer onregelmatig tegen elkaar spelen, wat een bias in sommige bonden kan opleveren (een goed team in een "zwakke" bond zoals Afrika zal daardoor een te hoge rating krijgen). Een voorbeeld hoe dit werkt kan je vinden als je op Claude Bloodgood Googlet

14 juni 2019 om 15:02

Nations league, who cares????
Zijn gewoon oefenwedstrijden verpakt met enkele commerciële partners....de tv rechten zijn spot goedkoop en nog was er geen interesse buiten de tv stations van de deelnemende landen.... Een soort league cup , een tornooi waar de spelers echt niet wakker van liggen.
Het is niet omdat men in Nederland bijna deed of Oranje de finale van het WK speelde dat plots de echte sportieve waarde ook ging stijgen..... Who cares ????

Sowieso apart dat België nu kennelijk eerste staat. Nog nooit een groot toernooi gewonnen en in de Nations League achter Zwitserland geëindigd. Het is natuurlijk een team met goede spelers, maar #1 van de wereld?

14 juni 2019 om 11:11

De ranking is gebaseerd op de laatste 4 seizoenen dus dat is vanaf kwalificatie voor het WK en aangezien België sindsdien 55 matchen gespeeld waarvan er zeven verloren werden en zeven gelijkgespeeld. En van die verliesmatchen waren en twee vriendschappelijk en voor de gelijke spelen waren er zes vriendschappelijk. Aangezien deze niet zo zwaar doortellen kan je wel zeggen dat de nationale ploeg het zeer goed gedaan heeft. En van de laatste jaren zijn ze na Frankrijk de meest constante ploeg (ook op de grote toernooien).

14 juni 2019 om 12:27

Haha 'matchen'.
Maar natuurlijk wel raar. In 2016 lag Belgie er in de kwartfinale uit tegen Wales en in 2018 halve finale. In deze toernooien was Frankrijk finalist en winnaar. Dat een aantal oefen- of kwalificatiewedstrijden dan zo bepalend zijn...

14 juni 2019 om 12:33

Ja dat is inderdaad wel aan de vreemde kant, al is het wel duidelijk dat een nederlaag (zoals die tegen Turkije) voor een ferme puntenaftrek zorgt. Ik denk trouwens dat de wedstrijd voor de derde plaats op het WK voor evenveel meetelt als de WK-finale zelf. En zoals eerder gezegd die nederlaag tegen Portugal zal Frankrijk juist punten gekost hebben. Het is een nogal scheef systeem inderdaad, een systeem met bonuspunten voor een eindtoernooi winst zou geen slecht idee zijn an sich.

14 juni 2019 om 13:17

Matchen is gewoon een normaal woord hoor ....

14 juni 2019 om 14:21

Frankrijk speelde in aanloop van het EK in eigen land geen kwalificaties, dus "verloor" het veel punten door enkel oefenwedstrijden te spelen itt tot de "concurrentie". Meteen een goed voorbeeld waarom de drogredenering "oefenwedstrijden leveren je een hogere plek op" niet meer dan een kwakkel is. Eerder het tegendeel.

14 juni 2019 om 12:58

Die hele Fifa Ranking heb ik sowieso nooit serieus genomen. Niet toen Oranje in de top 3 stond en ook niet nu ze op plaats 14 staan. Het is een onjuiste afspiegeling van de prestaties en het niveau in het algemeen.

Speel je bijvoorbeeld in de Nations League in Divisie B of C en je wint een aantal nietszeggende oefenpotjes als bijvoorbeeld Denemarken zijnde en je staat opeens in de top 10. Het is een leuke lijst voor de buhne, maar het zegt in principe vrij weinig.

14 juni 2019 om 17:10

De ranking sloeg ook nergens op. Mijn eerdere reactie was een nu verwijderde reactie dus die is ook weg.

Bij het oude systeem maakte een aantal landen slim gebruik van het feit dat je met oefenwedstrijden punten kan verliezen en door ze nooit te spelen daardoor heel hard kan stijgen.

Wales speelde in juni 2014 een oefenwedstrijd tegen Nederland. De volgende oefenwedstrijd was pas 17 maanden later (ze waren niet geplaatst voor het Wk). Door niets te spelen ontweken ze alle mogelijke punten in mindering die je kan krijgen door oefenwedstrijden en stonden ze opeens in de top 10. Roemeniã« deed hetzelfde, maar dan iets korter (12 maanden). Hierdoor zaten ze voor de kwalificatie van het WK 2018 in pot 1, waardoor Frankrijk en Italie in pot 2 kwamen. Belachelijk natuurlijk. Wat betreft Zwitserland, die zaten tijdens het WK 2014 in pot 1, omdat ze gewoon geen oefenwedstrijd speelde. Engeland deed dat wel en verloor hun plek in pot 1 aan Zwitserland. Als Engeland 1 van hun oefenwedstrijden had afgelast (winst of verlies maakt niet uit) hadden zij in pot 1 gezeten.

Daarom hebben ze het systeem op de schop gegooid vorig jaar, want het lijkt misschien wel alsof iedereen alleen zeurt als hun eigen landje te laag staat, maar het oude systeem klopte van geen kant.

De FIFA-ranking is nooit heel representatief geweeest. Een veel betere afspiegeling zijn de ELO-ratings, een systeem dat ook in andere sporten wordt toegepast.

-edit- Google naar World Football Elo Ratings, ik kan geen links maken

14 juni 2019 om 10:43

Daar staan wij dus zesde. Dat lijkt me veel beter te kloppen.

14 juni 2019 om 11:10

Omdat er een paar oefenpotjes zijn gewonnen? Vooralsnog heeft Koeman ook maar 6 van zijn 14 interlands gewonnen.

14 juni 2019 om 13:05

@marocberkane

Verliezen van Engeland, gelijkspelen tegen Italie en Slowakije, verliezen van Frankrijk, gelijkspelen tegen Belgie, gelijkspelen tegen Duitsland en verliezen van Portugal. Buiten Slowakije dus enkel verliespunten tegen de toplanden. Niets mis mee met een ploeg in opbouw.

Daartegenover staat:

Winnen van Portugal, winnen van Peru, winnen van Duitsland, winnen van Frankrijk en winnen van Engeland. Buiten Peru om wederom allemaal toplanden.

Het is dus heel makkelijk om te stellen dat hij slechts 6 van zijn 14 interlands heeft gewonnen zonder nuance, maar ik denk dat veel bondscoaches tekenen voor deze resultaten tegen deze tegenstanders en zeker als je ziet waar 'we' vandaan komen.

14 juni 2019 om 11:13

Vanaf 10 juli is er een nieuwe berekeningsmethode door de Fifa ingevoerd (de SUM-formula) en deze is gebaseerd op de ELO-berekeningsmethode.

14 juni 2019 om 12:35

Geeft aan hoeveel je er over weet. De Fifa ranking is na het WK een versie van de Elo-formule. Dat was toen ook de reden waarom Duitsland een flinke duik nam.

Hoe worden eigenlijk de punten gegeven? Aan de hand van aantal winsten x bepaald aantal punten. Of een ronde verder extra punten? Bij verlies puntenaftrek?

14 juni 2019 om 10:51

Daar zijn formules voor. Staan op wikipedia als FIFA world rankings zoekt. Het hangt gedeeltelijk af van de ranking van je tegenstander en van wat voor soort wedstrijd het is. Voor een WK finale krijg je bijv. meer punten dan bijv. een oefenduel. De nations league eindronde ligt daar ergens tussen in.

Prima toch.... verwacht niemand iets van ons. Lijkt me toch dat we ondertussen een stuk hoger moeten staan. België staat daar prima... alleen neemt niemand echt serieus. Die winnen toch niks aan ere metaal.

14 juni 2019 om 13:12

Dat zou ik niet te snel stellen. Ze hebben natuurlijk niet heel veel kansen meer met deze generatie, maar het is nog steeds indrukwekkend welke spelers ze op kunnen roepen. Ze hebben alleen 1 heel groot nadeel (iets dat kan gebeuren als klein land) en dat is dat er na deze generatie aanzienlijk minder kwaliteit beschikbaar is.

Echter; zolang deze generatie nog fit is zullen ze gewoon bij de favorieten horen op zowel het EK als het WK. Verder waren de Belgen voor mij de enigste reden om het afgelopen EK en WK nog te volgen. Daar heb ik toch veel meer mee dan de andere deelnemende landen. Maar goed, dat is mijn persoonlijke mening.

14 juni 2019 om 19:19

Ik wil dat ook altijd graag hebben met de Belgen, maar ik word er net zo min warm of koud van als van ieder ander land.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren