De Ligt: ‘Voor mijn gevoel was die eerste meer een penalty dan de tweede’

Ajax was zaterdagavond met 6-2 te sterk voor Excelsior en breidde zo zijn voordelige doelsaldo ten opzichte van achtervolger PSV verder uit. Eén van de goals van de Amsterdammers kwam via een rake strafschop van Dusan Tadic, die mocht aanleggen na een duel tussen Matthijs de Ligt en Ryan Koolwijk. Als het aan de aanvoerder van Ajax had gelegen, had hij eerder in de wedstrijd echter ook al een penalty gekregen.

De verdediger ging in de eerste helft naar de grond na een duel in het strafschopgebied, maar arbiter Pol van Boekel zag hier geen strafschop in: “Ik blok mijn man, waardoor Klaas (Klaas-Jan Huntelaar, red.) vrij kwam. Iemand anders dekte mij en hij trok me naar achteren voor mijn gevoel. Ik kon niks meer doen, dus ging ik naar de grond. Voor mijn gevoel was het een honderd procent penalty, maar de scheidsrechter vond het te licht. Dat is zijn keuze, dus dat moeten we respecteren”, reageerde hij na afloop van de wedstrijd bij FOX Sports.

In de tweede helft had De Ligt meer ‘geluk’ toen Koolwijk in het vijandelijke strafschopgebied tegen de voet van de verdediger trapte. Van Boekel leek ook dit incident eerst ongemoeid te laten, maar wees na raadpleging van de VAR uiteindelijk toch naar de stip: “Ik vond de eerste meer een strafschop dan de tweede, maar ik tik de bal omhoog en hij schiet tegen mijn voet aan. Ik heb pijn, dus ik ga naar de grond. Niet eens om een penalty te forceren, maar ik voelde wel gewoon iets.”

De Ligt was na afloop van de ruime zege tevreden met het resultaat en vond dat zijn ploeg een ‘prima’ wedstrijd heeft gespeeld. Hij was echter wel kritisch op de twee tegendoelpunten die Ajax moest incasseren tegen de Kralingers: “Dat is zonde en onnodig. Het zijn toch twee goals die je minder hebt op je doelsaldo. Het is onnodig, maar met 6-2 kun je op zich wel tevreden zijn.”

Vind jij dat Matthijs de Ligt bij het eerste incident ook een strafschop mee had moeten krijgen?

1
2

Die tweede is precies het voorbeeld van een penalty die voor het VARtijdperk nóóit gegeven zou zijn en nu wel

13 april 2019 om 21:17

Ik heb het niet gezien, maar is dat positief of negatief?

Edit: Dat kan je trouwens zeggen van elke penalty die niet in eerste instantie gegeven wordt.

13 april 2019 om 21:21

Tjaa mist de bal omdat de ligt deze omhoog tikt, en trapt dus tegen de voet van de Ligt. Volgens de spelregels dus een overtreding.

13 april 2019 om 21:22

FCG, in mijn ogen hoefde dit geen penalty te zijn, zou op geen enkel veld zonder VAR ooit gegeven zijn. Maar nu is het tot in den treure bekeken en zie je dat Koolwijk welgeteld een tiende van een seconde later bij de bal is en De Ligt raakt. Tuurlijk, volgens de regels mag ie hem geven, maar dit was echt zoeken met een vergrootglas in mijn ogen.

13 april 2019 om 21:24

Die pingel onterecht gekregen! Een microtel te laat, die eerste was veel discutabeler. Vond de scheids hele wedstrijd al matig fluiten

13 april 2019 om 21:26

Wat mij betreft een foutje van de VAR inderdaad. Die geeft bij de scheids aan dat hij het wel een penalty vindt. Vervolgens moet van Boekel kijken of er contact is, dat is er. Daar kijkt iedereen, thuis lig, ook nog eens op zijn vingers mee. Snap wel dat je hem dan geeft.
Die eerste wordt gemist door van Boekel. Als je dat als VAR ziet en je geeft geen penalty, snap ik dat niet.

Nogal logisch Mathijs, want de tweede was geen penalty. Liet zich lekker vallen en wist niet waar hij eigenlijk aan zijn been moest pakken om het echt te laten lijken. Beide spelers zijn tegelijkertijd bij de bal, komen met de voeten tegen elkaar, de Ligt doet of hij weet ik hoe hard is geraakt en de VAR moest het 100x opnieuw zien om er iets van te vinden. Ik denk dat ze kans zagen om de niet gegeven pingel uit de eerste helft weg te poetsen.

13 april 2019 om 21:49

Kom nou toch. Heb je zelf ooit gevoetbald? Hij raakt met zijn wreef vol de onderkant van Koolwijk zijn schoen. Nooit een overtreding, maar dat doet pijn kan ik je vertellen.

13 april 2019 om 23:42

Kan inderdaad pijn doen inderdaad. Maar inderdaad geen penalty. Bij dit soort momenten vraag ik me af of zo’n scheidsrechter zelf ooit voetbal heeft gespeeld.

13 april 2019 om 23:16

Leuke complottheorie, maar een scheids en dus ook de VAR, mag niet een discutabele overtreding toe kennen, om het goed te maken, omdat ze wellicht een andere situatie verkeerd hebben ingeschat. Dan maak je niet één fout, maar twee fouten zoals Nijhuis heeft gezegd.

Tja de eerste helft vond ik van Boekel vooraf tegen Ajax fluiten. 1 zekere en 1 twijfel penalty niet gegeven en liet een aantal Excelsior spelers teveel vieze overtredingen maken.

En dan in de tweede helft deze twijfel penalty wel geven. Het is zoals de Ligt zegt, die in de eerste helft was veel meer een pingel.

En wat schoffelt die Crooswijk altijd in wedstrijden tegen Ajax en Psv, lijkt soms wel of hij erop uit is iemand te blesseren, zo vreselijk lomp.

VAR drie keer in actie in deze wedstrijd drie keer mis.
Koolwijk rood ipv geel.
1e helft vasthouden de Ligt, strafschop.
2e helft geen strafschop tov de Ligt.

Bij AZ-ADO ook giga in de fout. Gaat wer goed mis dit weekend.

13 april 2019 om 22:10

In het stadion heb ik 2 momenten gezien waar een 100% rode kaart had moeten worden gegeven. 1 voor een overtreding van achter en 1 voor een klassieke elleboog. Beide had de scheids volgens mij zelf goed kunnen constateren, maar de var zeker. Laat ik het er naar op houden dat dit niet hun beste dag was.

Besef even dat dit dezelfde man is die na het zien van de beelden Utrecht geen pingel gaf na de '' overtreding '' van Dumfries. Hoe hij dit dan wel een pingel vindt is mij een raadsel.

Eerste helft had De Ligt idd 100% een penalty moeten krijgen, snap echt niet wat de scheids en met name de VAR daar bezielt om te doen alsof er niks aan de hand is.

Dan krijg je een penalty voor iets dat technisch gezien idd er óók een is maar zoals al eerder hier gezegd was het wel een typische VAR strafschop. In the heat of the moment zou niemand hem geven maar feitelijk was het er ook één.

Vond Van Boekel überhaupt wat warrig fluiten. Heel inconsequent en dat viel vooral in het nadeel van Ajax uit. Twee gelijke situaties qua vasthouden/duwen in een minuut. De ene keer wordt Huntelaar flink vast gehouden en laat hij doorspelen, de volgende keer is het Huntelaar die vast houdt en fluit hij wel. Rare wedstrijd werd het daarvan want er was soms geen pijl op te trekken wat de arbitrage deed.

Was een dramatisch optreden weer van Pol van Boekel en meneer Mulder. Eerste helft gewoon een rode kaart aan Koolwijk moeten geven en een strafschop. Die in de tweede helft was niet veel, dus weer een fout. Overigens als je dan toch die penalty geeft, hoor je Koolwijk ook zijn 2e geel te geven. Dus ook dat is fout.

13 april 2019 om 23:19

Ben het met je eens, behalve het laatste. Voor een pingel hoef je niet altijd een kaart te geven. Ik denk dat de scheids het dus wel degelijk een overtreding vond, maar te licht voor een (tweede) gele kaart. Ondanks dat je niet anders moet beoordelen, omdat het iemands tweede kaart is, heeft het hier denk ik wel een rol gespeeld.