‘Ik denk niet dat Isabella snapt dat Fernando doodgaat’

Vrijdag, 1 maart 2019 om

Toen bij Fernando Ricksen in oktober 2013 de diagnose van ALS werd gesteld, had de voormalig profvoetballer volgens zijn artsen nog achttien maanden te leven. Hij overtrof de verwachtingen, maar moet de rest van zijn leven wel doorbrengen in een hospice in Schotland. Zijn gezondheid eist zijn tol op het hele gezin, vertelt zijn vrouw Veronika aan the Guardian.

Ricksen werd in oktober 2018 met spoed opgenomen met een longinfectie in een ziekenhuis in Schotland. Hij was voor een meet & greet bij zijn oude club Rangers FC en zakte in elkaar, een dag voordat hij zou terugkeren naar zijn huis in Valencia. Daar woonde Ricksen met zijn vrouw en dochter, maar zijn gezondheid laat het niet toe om nog terug te keren. In Valencia zorgde Veronika volledig voor Ricksen: ze waste hem, kleedde hem aan en gaf hem te eten.

De medische zorg die de oud-international van Oranje nodig heeft, kan echter het best worden geboden in de hospice in Schotland. En dus moesten Veronika en hun zesjarige dochter Isabella zonder Ricksen terugkeren naar Spanje, na hun eerste bezoek aan Ricksen in de hospice. "We hadden een vroege vlucht, al om 07.00 uur. Isabella dacht dat Fernando met ons mee naar huis zou gaan. 'Waarom gaan we zonder papa weg?', vroeg ze toen iemand ons kwam ophalen."

"We moesten alle drie huilen. Nu vraagt ze nog steeds iedere dag wanneer hij thuiskomt. Dat is het moeilijkste voor mij", vertelt de vrouw van Ricksen. Isabella is te jong om de ernst van de situatie te begrijpen. "Ze denkt dat haar vader gewoon oud is. En dat vind ik fijn. Ik wil het niet nog moeilijker voor haar maken, want ze mist hem al zo erg. Ik wil niet te diep ingaan op wat er met hem aan de hand is. Ze snapt dat hij niet kan praten en lopen. Maar ik denk niet dat ze snapt dat hij doodgaat."

Ricksen communiceert sinds vorig jaar met een spraakcomputer en kan dus interviews geven. Hij reageert nuchter op het feit dat hij de verwachtingen van zijn artsen overtrof. "Ik doe niets bijzonders, ik ga gewoon door. De mensen die voor me zorgen, doen al het werk. Ik hoef alleen maar te zitten en ze te vertellen wat ze moeten doen", geeft hij aan. Ricksen zegt vooral geen medelijden met zichzelf te willen hebben, maar is wel 'boos' om zijn ziekte. "Ik ben boos dat ik afhankelijk ben van anderen."

"Ik kan niets meer alleen doen. Het is frustrerend. Ik ben niet bang om te sterven, maar als ik vanwege mijn ziekte niet kan ademhalen, dan ben ik wel bang. Als ik stik, dan ben ik bang, ja", geeft hij toe. "Ik respecteer iedereens ideeën, maar ik heb persoonlijk niet veel met het geloof. Zeker niet na mijn diagnose. Geen enkele god zou iemand zoiets aandoen." Als hij wordt gevraagd naar de mogelijkheid tot euthanasie, zegt Ricksen dat hij die wens niet koestert. "Ik begrijp waarom mensen ervoor kiezen, maar ik heb die wens niet. Ik vind het leven nog te leuk. Ik ben niet klaar om te gaan."Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door rinusmichelss)

Hmm... zelfs mijn zoontje van 4 snapt dat. Hij vindt het juist n heel interessant onderwerp sinds opa is overleden. Ik denk meer dat mama veronika het moeilijk vindt om er met haar dochter over te praten, maar das logisch

1 maart 2019 om 23:18

Er staat niet hoe oud Isabelle is? En niet elk kind is 't zelfde?

1 maart 2019 om 23:26

Staat wel degelijk in de tekst dat ze zes is.

1 maart 2019 om 23:52

Hebt gelijk. Ben steeds van mening niet iedere ouder/ouders kinderen zelfde opvoeden over de dood en das hun goed recht

2 maart 2019 om 10:09

Zekers, maar ben het wel eens met RinusMichelss. Je maakt het voor een kind denk ik alleen maar lastiger door er om heen te draaien. Ik snap dat zo'n gesprek er over niet makkelijk zal zijn, maar haar beschermen voor de werkelijkheid in deze kwestie is denk ik veel schadelijker. Maar zoals je zegt, moet Veronika doen wat zij denkt dat beter is want wie zegt dat wat ik denk klopt🤷‍♂️

4 maart 2019 om 09:09

@fc scheidsrech dat is zeker hun goed recht, maar als papa dood gaat dan is het geen ver van je bed show meer en moet je toch uitleggen waarom hij er niet meer is

1 maart 2019 om 23:58

Je moet misschien gewoon voor jezelf blijven denken. Je lijkt me niet de aangewezen persoon om dit voor haar in te vullen.

2 maart 2019 om 00:39

Het is een forum; daar mag je je gedachtes verspreiden zolang ze binnen de perken blijven. Niet ieder kind snapt dit, maar zijn gedachte is niet zo gek. Sommige kinderen begrijpen op jongere leeftijd meer dan anderen en het is aan de ouders om te bepalen hoe ze hier mee omgaan. Toen ik 5 was, wist ik ook dat mijn opa dood zou gaan. M’n ouders traden niet in detail, maar ik wist dat hij niet meer terug zou komen. Het is haar goedrecht om het aan te pakken zoals zij denkt dat het het beste is, maar ze zal het haar toch een keer moeten uitleggen.

2 maart 2019 om 10:11

Ik denk dat het aan de manier ligt waarop het gebracht wordt. Als je aan een kind vertelt dat opa er niet meer is omdat opa oud was en oude mensen doodgaan dan snappen ze dat wel denk ik. Alleen is papa Ricksen niet oud dus zal een kind dat heel lastig begrijpen, daarbij zal vrijwel iedeeen het “makkelijker” vinden om over de dood te praten van iemand die “daar de leeftijd voor heeft” dan iemand die er nog veel en veel te jong voor is. Jouw reactie doet net lijken of jouw kind van 4 heel slim is en de dochter van Ricksen dat niet is omdat ze het niet begrijpt. Beetje respectloos om zo’n reactie te plaatsen onder dit artikel.

4 maart 2019 om 09:12

stel je niet gelijk aan met je respectloos. Al dat domme gezeur over respect tegenwoordig.
Ik zeg nergens dat dat kind dom is, kinderen weten wat je ze vertelt.
Als dat kind niet snapt dat papa dood gaat, dan komt dat omdat dat haar niet is uitgelegd. En dat is een keuze van de ouders en dat moeten ze helemaal zelf weten.
En opa was ook niet oud, opa was 55 en hij was ziek, net als Ricksen.

Wat een karakter heeft Ricksen zeg... Ik vind ALS maar een akelige ziekte. Begin me al spontaan slap te voelen als ik dit verhaal weer lees. Ik hoop dat Ricksen nog een redelijke periode in stabiele toestand mag leven. Ik heb veel respect voor de manier hoe hij omgaat met zijn ziemte.

Fernando...je bent en blijft een speciale vent! Straight up fighter!

Het is een tragedie voor Fernando en z'n familie. Ik was een aantal jaartjes geleden een buddy voor een man met ALS. Ik had me nooit kunnen voorstellen wat voor vreselijke ziekte het is. Ook daar was de vader ziek en het was een harde strijd voor hem zelf, z'n vrouw en twee kinderen. Een familie werd uit elkaar gerukt door een terminale ziekte. De situatie van Ricksen komt me dan ook helaas bekend voor. Je alleen nog maar kunnen bewegen via je ogen. Ik ken Fernando persoonlijk niet, maar ik snap z'n vechtlust voor het leven. Toch neemt hij onbewust z'n omgeving mee en ik kan alleen maar meeleven met z'n vrouw en dochter. Dit is echt heel zwaar en slopend voor iedereen.

2 maart 2019 om 00:51

Mooi omschreven, dank je.

2 maart 2019 om 08:07

Graag gedaan en ook jij bedankt voor je reactie.

Als je het zo lang volhoudt terwijl ze in 2013 aangaven dat je nog maar 18 maanden hebt dan ben je wel een hele taaie. Het gaat steeds minder maar de dag dat hij gaat zal hij bekend staan als een strijder die zich niet snel gewonnen geeft. Dat siert hem. Ook heel vervelend voor zijn omgeving. Ik plaats wel ernstige vraagtekens bij het feit dat zijn vrouw niet non stop bij hem is. Ik kom mischien uit een andere cultuur maar het lijkt mij de normaalste zaak van de wereld dat je tot het eind van de rit aan de zij van je man/vrouw zit. Om dan in een andere land te verblijven terwijl het elk moment over kan zijn....

2 maart 2019 om 08:06

Ik snap je reactie. In principe ben ik ook zo. Als je met iemand een relatie hebt dan kan dit gebeuren, alleen is deze situatie heel extreem. De artsen gaven de ex speler nog maar 18 maanden te leven. Ricksen leeft dus nog. Dat zegt genoeg over de enorme levenslust die Fernando heeft. Dat is te bewonderen, maar z'n vrouw ziet haar man echt aftakelen. Dat is vreselijk. Ieder persoon reageert anders op ellende. Juist omdat ik van dichtbij heb gezien hoe vernietigend deze ziekte kan zijn doe ik m'n best om niet te oordelen. Ik waardeer je reactie omdat je ondanks alles z'n vrouw niet wil veroordelen, maar dat jij het misschien anders ziet. Dat mag en dat uit je wel met respect.

2 maart 2019 om 10:16

Wat vijandig Rossie46, Storing deelt gewoon zijn mening en dan gelijk zo in verweer gaan vind ik een beetje apart. Misschien heeft Storing niet aan de dingen gedacht die jij noemt.

2 maart 2019 om 10:15

Wellicht is het de wens van Ricksen zelf? Mocht ikzelf ooit heel ziek worden dan zou ik heel graag willen dat mijn vrouw en kind “gewoon” doorgaan met leven, dat zullen ze ook moeten als ik er niet meer zou zijn. Gelukkig bevind ik me niet in zo’n situatie, maar een ieder maakt daar waarschijnlijk zelf zijn of haar afspraken over, daar kan je nooit iemand over veroordelen!!

2 maart 2019 om 12:55

Ik begrijp je punt, maar ik denk dat je niet alle feiten meeneemt. Hij woonde samen met zijn vrouw en kind in Valencia, maar waren een paar dagen in Glascow (ze was dus bij hem met wonen en zelfs toen hij even een paar dagen wegging). Echter precies toen ze daar waren is hij zo achteruit gegaan dat hij niet meer kan reizen en dus vanaf nu tot zijn dood in Glascow moet blijven. Hun dochter zit nu precies op de leeftijd dat ze begint met school en dat is een heel belangrijke tijd om consistentie te hebben. De dochter 'moet' dus naar Valencia terug. Het lijkt mij in die situatie logisch dat de moeder ook voor haar kind moet zorgen en dus ook naar Valencia teruggaat.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Schotland

FIFA ranking: 53
12 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
C. McGregorMiddenvelder100
S. ArmstrongMiddenvelder81
J. ForrestMiddenvelder80
J. McGinnMiddenvelder87
K. McLeanMiddenvelder51
L. PalmerMiddenvelder50
M. DevlinVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Schotland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Schotland.

Nederland
14 fans
Verdediger, 43 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 12 december
Real Madrid wil ver gaan voor Kalidou Koulibaly, door Napoli op 120 miljoen euro geschat. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren