‘Wij wonnen in twee dagen tijd twee keer van Ajax…’

Zondag, 23 december 2018 om 19:50Gijs Freriks • Laatste update: 19:41

LUBIN - Tweevoudig Pools kampioen Zaglebie Lubin staat sinds kort onder leiding van een Nederlander. Ben van Dael begon op 1 juli als head of coaches bij de oranjehemden en werd na het ontslag van Mariusz Lewandowski gepromoveerd tot hoofdtrainer. Hij verloor zijn eerste drie wedstrijden, maar daarna werd er gewonnen van Zaglebie Sosnowiec (1-2) en pakte men een punt tegen Piast Gliwice (2-2). Van Dael verwacht binnenkort wel weer terug te keren in zijn oude functie.

Door Gijs Freriks

Van Dael werd op 23 oktober benoemd tot assistent van Lewandowski en toen de de club de hoofdcoach een week later op straat zette, schoof men Van Dael door naar de hoogste post in de dug-out. “Als head of coaches zit ik in het technisch hart van de club. In die rol is mij een paar keer gevraagd hoe ik tegen een ontslag voor Lewandowski aankeek. Ik ben in principe tegen het ontslaan van trainers en heb die boot dan ook altijd afgehouden. Ik heb alleen wel gezegd dat ik bereid was om te helpen als assistent. Ik werd assistent en vervolgens hakte de club de knoop door en werd Lewandowski ontslagen.” De Limburger schoof dus een plek op en is nu de technisch eindverantwoordelijke bij de kampioen van 1990/91 en 2006/07.

“Ik heb aangegeven dat ik dit tot Kerst wil doen, maar dat ik daarna wil terugkeren in mijn oude functie. Het voordeel van mijn oude functie is ook dat ik elke drie weken naar huis kan. Dat zijn dingen die je van tevoren hebt afgesproken”, aldus Van Dael in gesprek met Voetbalzone. In eerste instantie was hij immers aangesteld als head of coaches, een functie waarin hij de trainers van de gehele jeugdopleiding coacht en aanstuurt: “Ik denk dat op het niveau van de Poolse trainers nog heel veel winst te behalen is. Het is zaak om die mensen verder op te leiden zodat ze beter worden. Vervolgens worden ook de spelers beter.”

Kun je vertellen hoe je bij Zaglebie terecht bent gekomen?
“Ik heb bij VVV-Venlo met Stan Valckx gewerkt. Hij werkte bij Wisla Kraków samen met Witek Lis en die heeft mij in februari uitgenodigd om in Lubin een keer wat te vertellen over Vitesse, de Nederlandse school en over hoe ik tegen bepaalde zaken in het voetbal aankijk. Op een meeting met de zes clubs in Polen met de grootste jeugdopleidingen heb ik toen een presentatie gegeven. Via Lis ben ik later uitgenodigd om te komen kijken bij een toernooi van de Onder-15 van Zaglebie. Zo zijn we aan de praat geraakt over een functie hier.”

Hoe zijn de faciliteiten?
“Die zijn uitstekend. We hebben hier onder andere twee kunst- en natuurgrasvelden voor het eerste elftal, drie grasvelden voor de jeugd, de verlichting is uitstekend en er komt ook een indoorhal aan. De kwaliteit van de jeugdopleiding is vergelijkbaar met die van de Nederlandse top. Onze Onder-17 heeft bijvoorbeeld in twee dagen tijd twee keer van Ajax gewonnen... We hebben een jeugdcomplex waar tachtig voetballertjes verblijven en ook intern naar school gaan. Wij hebben de beste jeugdopleiding van het land en Lech Poznán en Pogon Szczecin zijn in dat opzicht onze concurrenten. We zien wel dat jonge jongens steeds vaker voor ons kiezen. Er lopen inmiddels meer dan dertig jeugdinternationals bij Zaglebie rond.”

In de omgeving van het West-Poolse Lubin wordt sinds de jaren vijftig koper en zilver uit de grond gehaald door KGHM. Dit bedrijf besloot ook maar meteen om de hoofdsponsor te worden van de lokale voetbalclub en ook nu men tot een van de grootste koper- en zilverproducenten ter wereld behoort, steekt KGHM Zaglebie de helpende hand toe. Dankzij KGHM kon Zaglebie de jeugdopleiding de afgelopen jaren flink optuigen en die investeringen moeten op termijn successen opleveren op het veld, legt Van Dael uit.

“Het is de ambitie van de club om een aantal jongens uit de eigen opleiding in het eerste elftal te hebben spelen. De academie bevindt zich op een hoog niveau, maar de Ekstraklasa is geen topcompetitie. Als de academie zich verder ontwikkelt, dan moet het daarom mogelijk zijn om geregeld jongens door te laten stromen naar het eerste elftal.” Van Dael heeft er vertrouwen in dat dat gaat lukken: “Er is veel werk te doen op het gebied van planning, structuur en organisatie, maar verder is de jeugdopleiding dik in orde. Het tweede elftal staat op de tweede plaats, de Onder-18 staat tweede en de Onder-15-, 16- en -17-elftallen zijn eerste geworden in hun poule van de eerste seizoenshelft. Tot de Onder-18 spelen die ploegen overigens niet landelijk, maar regionaal."

Poolse ploegen voetballen over het algemeen vanuit een gesloten organisatie en schuwen het fysieke geweld niet, aldus Van Dael. Hij probeert Zaglebie Lubin echter op een meer creatieve en aanvallende manier te laten spelen: “Veel teams in dit land spelen hetzelfde soort voetbal, maar Nederlanders zijn toch meer spelmakend. En dat moeten we vooral zo houden. Ik besef dat ik de cultuur hier niet binnen een paar weken kan veranderen en dat ik niet alles in één keer moet doorvoeren. We doen het met regelmaat, we doen het in stapjes.”

“Om te beginnen heb ik de selectie teruggebracht van 33 tot ongeveer 24 man. Met die eis ging de club mee. Want met één assistent-trainer ga ik op het veld niet met 33 voetballers werken. De club moet verder geprofessionaliseerd worden, maar verder bevalt het prima. De spelers zijn ervaren en werken hard. Het is een redelijk oude selectie, maar als ik ze fit krijg, dan kan ik vervolgens proberen om het elftal te laten spelen naar zijn mogelijkheden. Dat gaat niet van vandaag op morgen, maar alle spelers zijn goed coachbaar en dat werkt prettig. In onze selectie zitten meerdere ex-internationals van Polen, Slovenië, Slowakije en Montenegro en we passen steeds vaker jongeren in de basis in.”

Zaglebie staat na negentien speelronden op de tiende plaats in de Ekstraklasa en het doel is om bij de eerste acht te eindigen: “Het liefst nog iets hoger.” Met Zaglebie Lubin is Van Dael zijn eerste buitenlandse avontuur aangegaan, want van 1999 tot 2015 was hij als jeugd- en assistent-trainer werkzaam bij VVV-Venlo en hierna stond hij voor de groep bij Fortuna Sittard en Vitesse Onder-19. Met Vitesse plaatste Van Dael zich voor de kampioenspoule met de beste teams van Nederland, maar toch koos hij ervoor om uit Arnhem te vertrekken.

“Ik wilde terug naar het seniorenvoetbal of anders een leidinggevende functie vervullen. Zaglebie heeft mij kunnen overtuigen om daar een stukje Nederlandse voetbalschool te implementeren. Wat mij over de streep heeft getrokken, waren de ambities, mogelijkheden en faciliteiten van Zaglebie.” In principe blijft Van Dael tot medio 2020 bij Zaglebie: “Maar in de voetballerij is niets te plannen. Ik ga uit van twee jaar en wat er daarna of in de tussentijd gebeurt, daar heb ik toch geen invloed op. Voorlopig heb ik hier nog genoeg werk te doen.”

Wat zou je als trainer nog willen bereiken. Heb je bepaalde dromen?
“Nee, dat niet. Ik ben een periode hoofdtrainer geweest bij Fortuna Sittard. Ik tekende voor drie jaar bij, maar toen kwam er een nieuwe Turkse investeerder. Ondanks alle plannen die ik met de club had, schopten ze me eruit. Zo is het gegaan. Wat ik nu wil, is: met de jeugd omgaan en leiding geven aan trainers. En ik wil vooral met plezier naar mijn werk gaan. Het spreekt me wel aan om nog een keer assistent-trainer te worden in de Eredivisie."

Update 23 december 01.00 uur - Van Dael blijft langer trainer van Zaglebie
Ben van Dael maakt het seizoen af als trainer van Zaglebie Lubin. Dat heeft de club daags voor de 1-2 thuisnederlaag tegen Cracovia Kraków bekendgemaakt. In het interview met Voetbalzone gaf Van Dael nog aan dat hij na Kerst wilde terugkeren in de functie van head of coaches, maar hij blijft dus langer voor de groep staan van het eerste elftal.Gerelateerd

Meer sportnieuws

3 reacties

Tsja Ben. Je werd eruit gegooid omdat je team steeds slechter begon te voetballen. En het ook duidelijk was dat ze niet meer voor je wouden vechten.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Zaglebie Lubin

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
15.Nieciecza12-6
Voor de complete stand: 1. Liga
SpelersPositieW
F. StarzyńskiMiddenvelder152
P. SzyszMiddenvelder143
I. ZhigulevMiddenvelder100
D. HładunKeeper150
S. ŽivecMiddenvelder91
K. Podliński Aanvaller90
T. ZajicAanvaller82
Voor de complete selectie: Clubpagina Zaglebie Lubin.

Nederland
0 fans
Coach, 56 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 2 december
Ronald Koeman had in januari zijn selectie bij Barcelona willen versterken met Fernando Reges. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren