Ricksen ontsnapt aan de dood na medische blunder in Schotland

Donderdag, 15 november 2018 om

Fernando Ricksen is twee weken geleden bijna overleden, zo meldt zijn biograaf Vincent de Vries. De aan ALS lijdende oud-profvoetballer werd vorige maand met spoed opgenomen in een ziekenhuis in Schotland en daar werd een medische blunder van een Schotse verpleegster hem bijna fataal, aldus De Vries in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Ricksen, die in Spanje woont, was in Schotland voor een meet & greet bij zijn oude club Rangers FC. Hij stortte daar in elkaar en er werd gevreesd voor het ergste, maar Ricksen herstelde snel. Toch ging het vanwege een persoonsverwisseling in het ziekenhuis bijna alsnog mis. Een verpleegster zag Ricksen aan voor een andere patiënt en legde hem plat op zijn rug, ondanks dat een briefje naast het bed van de oud-prof aangeeft dat dat niet de bedoeling is.

"Fernando kan niet meer praten en niets meer bewegen, alleen zijn ogen. Daarmee bestuurt hij een spraakcomputer. Naast zijn bed hangt een briefje waarop staat dat die computer niet mag worden afgepakt", aldus De Vries, die eraan toevoegt dat de verpleegster toch de computer afpakte. "Met de mededeling dat Peter nu wel lang genoeg op zijn computer had gezeten en lekker moest gaan slapen zodat hij de volgende morgen weer gezond wakker zou worden."

"Ze zag hem aan voor iemand anders. Fernando mag helemaal niet plat liggen, zijn longen worden drie keer per dag leeggepompt", legt de biograaf uit. Uiteindelijk werd Ricksen gevonden door een nachtzuster, die hem redde. "Hij vertelde via zijn spraakcomputer: 'Ik was bijna dood vannacht, twee uur lang een doodsstrijd geleverd. Als de nachtzuster niet toevallig even was gekomen, was ik er niet meer geweest.'"Gerelateerd

30 reacties (laatste reactie door sprokkie)

Voordat iedereen de zuster neerhaalt; verpleegsters in ziekenhuizen maken vaak werkweken van 60+ uur. Ja, het is een gigantisch domme blunder, maar als je consequent mensen zo'n zware werkweken laat maken, dan is het niet raar dat de concentratie niet altijd op en top is, dat kan namelijk niemand. Er zijn gewoon te weinig zusters daar. Gelukkig heeft Ricksen het overleeft.

15 november 2018 om 16:20

Geloof best dat dat de mogelijke oorzaak is, maar zonder het fijne af te weten van deze situatie kan je hier niet zo makkelijk over oordelen vind ik.

15 november 2018 om 16:35

Ondertussen zeggen andere mensen dat het o.a. 'onkundig' en 'dom' noemen, waar je dan niet meer op reageert. Wij zullen nooit weten wat er precies is gebeurd (wie weet was het briefje op de grond gevallen o.i.d.). Dan blijft speculeren de enige optie en op dat punt kies ik voor hetgeen waar ik meer van weet, omdat ik genoeg mensen ken die hun benen onder hun kont werken in de zorg.

15 november 2018 om 16:58

Nou sorry hoor maar Fernando voor Peter aanzien is of wie dan ook is wel heel erg serieus nalatig. Ik heb zelf ook wel eens in een ziekenhuis gelegen, ja verpleegsters hebben veel te doen maar vaak zitten ze ook gewoon aan de balie om driekwartier later te reageren op een belletje. Mocht Fernando eraan onderdoor zijn gegaan, zou het niet een verrassing zijn als zij ontslagen word, kan ook niet anders. Je baan is je baan

15 november 2018 om 17:07

Ah dat is de reden dat we een groot te kort hebben aan verpleegkundigen, omdat niemand zit te wachten om heel de dag niets te doen. Als je denkt dat elke verpleegkundige alle patiënten bij naam kent, moet ik je even uit je droom helpen. Ik vind het zo jammer dat mensen als jij zo denigrerend doen over dit beroep. Dagelijks red deze verpleegster misschien wel levens, nu maakt ze een foutje en is ze incompetent.

15 november 2018 om 16:25

Dan nog heeft een verpleegster een vergrote toerekenbaarheid bij dit soort situaties vanwege haar zorgplicht, wij mogen verwachten van verpleegsters dat zij hun werk doen en dat wij veilig zijn in ziekenhuizen. Bij Ricksen hing er een briefje naast zijn bed dat hij de computer nodig had, met het weghalen van een computer schendt je zodoende een 'bevel'/opdracht van mensen die precies weten op wat voor een manier Ricksen behandelt moet worden. Dan heb ik het nog niet eens over de persoonsverwisseling, ik vind het makkelijk om te zeggen dat de concentratie bij verpleegsters niet op en top hoeft te zijn bij lange werkweken, dat zou de omgekeerde wereld zijn, van verpleegsters moet extra alertheid vereist worden en niet minder.

15 november 2018 om 16:33

We verwachten van elk beroep verwachten we perfectie. Zusters zijn mensen. Net als vrachtwagenchauffeurs die af en toe ongelukken veroorzaken of journalisten die verkeerde informatie naar buiten brengen. Het is heel leuk dat je dat verwacht, maar de realiteit is dat je dat niet kan.
Ze heeft het briefje gemist, ik betwijfel of het bewust was. Lijkt me sowieso sterk dat een willekeurige zuster Fernando Ricksen dood wil hebben (zeker aangezien ze een eed afleggen om iedereen zo goed mogelijk te helpen). Als je tientallen mensen per dag verzorgt (waarvan het overgrote deel dagelijks verandert) is het niet gek dat je mensen door elkaar haalt. Als je nog meer van zusters gaat eisen wordt het te kort nog groter. Maar aangezien het blijkbaar zo makkelijk is, misschien is het je roeping. We komen mensen in de zorg te kort :-).

15 november 2018 om 16:41

Ik verwacht helemaal geen perfectie, maar een spraakcomputer van een ALS-patient laten staan en een ALS patiënt niet op zijn rug laten slapen noem ik geen perfectie. Ik zeg niet dat de zuster Ricksen dood wilt hebben, vind ik niet leuk dat je dat insinueert. Ik zeg wel dat het een omgekeerde wereld is dat wij verwachten van verplegers dat ze minder oplettend zijn en niet meer oplettend ondanks de grote tekorten, bovendien zeg ik ook niet dat het makkelijk is, verplegers hebben een vergrote zorgplicht, dat zeg ik. Ik kom graag, maar mijd dan wel liever verplegers zoals jij die zeggen dat het logisch is dat ze verslappen na een harde werkweek en dat we niet teveel moeten eisen van zusters.

15 november 2018 om 16:52

Helemaal mee eens.Als wij excuses gaan aanhalen betreft overuren,gebrek aan concentratie etc dan zou de wereld letterlijk in storten.Denk hierbij aan gebouwen ,elektra noem het maar op alles wat door mensen wordt gedaan en waarbij oplettendheid een vereiste is.Begrijp mij niet verkeerd!Het is niet mijn intentie om het als makkelijk te beschouwen.Afgaande op het artikel waarin staat dat er duidelijke instructies lagen,ben ik van mening dat het onoplettendheid is

15 november 2018 om 16:54

Ik verwacht dat een zuster doet waar ze capabel tot is. Is het een eerlijke verwachting om te verwachten dat de zuster van iedere patiënt die ze behandeld de aandoening weet? Ik zeg niet dat het logisch is dat zusters verslappen, ik zeg dat het logisch dat iedereen minder gefocust is na na absurde werkweken en -druk. Maar goed als jij die zusters mijdt, hoop ik voor je dat je goede mantelzorgers of een flinke pot geld voor privé-verzorgers hebt. Foutjes kan namelijk altijd en daar hoef je niet zo elitair over te doen? Of voer jij je werk perfect uit? Ik namelijk niet.

15 november 2018 om 16:36

Bullshit. Niemand van mijn collega's en ik zelf maken weken van 60+ uur. Alleen als we dat zelf zo ingepland hebben of geruild hebben met anderen. En ja we hebben te kort en de werkdruk is enorm. Maar 60+ werkweek is voor velen too much.

15 november 2018 om 16:44

Ik ga af op de ervaringen uit mijn omgeving, waar men zegt dat 50 het minimum is en 60 vrij normaal. Hetzelfde geldt voor nachtdiensten overigens. Voor een land als Schotland, waar het verplegers tekort hoger is dan ooit te voren, durf ik best te gissen dat dit identiek is.

15 november 2018 om 16:46

Toen mijn dochtertje werd geboren is er een verpleegster tot acht uur na haar dienst nog gebleven om te ondersteunen in alles. Op de couveuseafdeling waren bijna non stop dezelfde verplegers aanwezig. Dus volgens mij draaien ze geregeld waanzinnig lange diensten.

15 november 2018 om 17:03

Bijna geen enkele zuster maakt 60+ uur. Als je het nu over artsen had gehad ok, die maken soms nog meer dan 60 uur per week.

15 november 2018 om 17:10

We hebben een gigantisch te kort aan verpleegkundigen en dan roep jij dat ze nog net geen parttimers zijn... Het zal wel aan mij liggen, maar die logica klopt niet helemaal. Zoals ik al vaker aangeef: ik ga af op reacties van mensen uit mijn omgeving over het beroep.

15 november 2018 om 17:35

yamiown, Ik heb het idee dat jij de kritiek als generaliserend opvat.Het gaat hier om een specifieke situatie waarin een dienstdoende zuster een fout begaat.Er zijn weinig mensen die het beroep bagatelliseren en het daarom deels met je eens zijn.Neemt niet weg dat als je het artikel in acht neemt,het nalatig is en daarvoor een blunder.

15 november 2018 om 18:13

Wanneer de situatie in Schotland ongeveer gelijk is als in Nederland zou ik niet per se af gaan op de vele uren die deze verpleegster heeft gemaakt. Er is absoluut een tekort aan verplegend personeel, en ja, zij zou zeker een veelvoud aan overuren gemaakt kunnen hebben. Echter is het, tenminste in Nederland, een veel groter probleem dat verplegend personeel onvoldoende geschoold is. Ik kan de verpleging 5 keer per dag uitleggen dat iets niet de bedoeling is, maar toch blijft het probleem zich voordoen. Als je ergens niet genoeg verstand van hebt, zijn dingen nou eenmaal lastig te begrijpen.

15 november 2018 om 18:35

Dit is geen excuus, en daarnaast wie zegt dat dit voor de betreffende zuster ook zo van toepassing is? Je zet dit nu wel heel makkelijk weg. Onkunde en dom vind ik nog mild uitgedrukt. Als je fysiek of mentaal vermoeid bent moet je aan de bel gaan trekken, dit ter bescherming van jezelf en ook anderen. Zeker bij zo’n verantwoordelijke baan.

Verschrikkelijk om te lezen dit. Een echte strijder deze man die het leven niet op geeft door zijn ziekte maar voor zover voor hem mogelijk is nog probeert te genieten van het leven. Het mag niet mogelijk zijn dat 2 personen verwisseld worden door een briefje dat niet goed gelezen wordt, dit is wel erg onprofessioneel. Stel nou dat hij wel zou zijn overleden dankzij deze megablunder, dan zou de verpleegster alleen haar baan verliezen terwijl Fernando zijn leven verliest. Bizar.

15 november 2018 om 16:30

...waarbij de beste zuster haar gezin niet meer kan onderhouden, nergens aan de bak komt door dit voorval en vervolgens ook zwaar de klos is in haar verdere leven? Niet te snel oordelen over een medische 'blunder' als je niet "van de hoed en de rand weet" zou ik zeggen of reactie 1 bovenaan de comments even lezen...

15 november 2018 om 17:02

Er worden dagelijks fouten gemaakt in een ziekenhuis, zowel door verpleegsters als dokters. Zoals yamiown al aangeeft, maken deze mensen vaak veel uren door een tekort aan personeel vanwege bezuinigingen. Fouten maken is menselijk en heel soms kan dat helaas met fatale afloop zijn. Ik wil zo'n fout natuurlijk niet goedpraten, maar men moet het ook niet te veel opblazen. Als men dan toch wil klagen, moeten ze dat maar doen over het huidige zorgstelsel dat tegenwoordig in veel landen niet lekker loopt waardoor deze mensen erg veel uren draaien.

15 november 2018 om 17:05

Een heel groot deel van de verpleegkundigen werkt minder dan 30 uur per week. Artsen zitten wel meestal op zo'n 50 uur minstens.

Ik kan niet oordelen over het handelen van het ziekenhuispersoneel. Enige wat ik steeds denk wanneer Ricksen in het nieuws komt, is: hoe kan hij dit toch zo lang volhouden? Diep respect voor zijn levensinstelling, maar wat moet zo'n ziekte toch ellendig zijn.

Als dit anno 2018 gebeurd was, dan mag je je als organisatie toch gruwelijk schamen. De zuster in kwestie maakt een menselijke fout, maar zoiets moet je als organisatie voorkomen (en dat kan). Zoals Johan zou zeggen: "voordat ik die fout maak, maak ik die fout niet".

Tja ik ga niet oordelen over de zuster die deze fout of blunder begaan heeft. Al zijn fouten zoals hier boven gezegd is menselijk ik hoop dat dit niet meer voorkomt. Zag vanmiddag een foto van hem voorbij komen en dan doet het toch wel iets met mij. Deze man strijdt en vecht voor zijn leven heb heel veel respect voor deze man.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 2.

Schotland

FIFA ranking: 44
12 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
J. ForrestMiddenvelder20
S. BainDoelman20
C. McGregorMiddenvelder20
S. McTominayMiddenvelder20
D. BatesVerdediger20
M. McNultyAanvaller20
J. RussellAanvaller21
Voor de complete selectie: Clubpagina Schotland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Schotland.

In de wandelgangen

Zaterdag 25 mei
Edin Dzeko staat voor een toptransfer binnen de Serie. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren