Alles wat je moet weten over de WK-loting van de Oranje Leeuwinnen

Zaterdag, 8 december 2018 om

De Oranje Leeuwinnen hebben zich vorige maand geplaatst voor het WK van 2019 in Frankrijk. In de play-offs was de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman over twee wedstrijden te sterk voor Zwitserland (3-0 en 1-1). Het is voor de tweede keer in de geschiedenis dat het vrouwenteam van Nederland zich heeft geplaatst voor het mondiale eindtoernooi. Lees hier wie de mogelijke tegenstanders zijn, waar en wanneer het toernooi wordt gespeeld, wanneer de loting plaatsvindt, hoe hoog het prijzengeld is en of kwalificatie voor de Olympisiche Spelen mogelijk is.

De regerend Europees kampioen kende een haast vlekkeloze WK-kwalificatie, maar wist zich toch niet direct te plaatsen. In de kwalificatieserie werden alleen punten gemorst tegen Ierland en kwam uiteindelijk in september alles aan op een beslissend duel met Noorwegen. Oranje kwam een vroege 2-0 achterstand niet te boven, waardoor de Noorse dames zich plaatsten voor het WK. Omdat Nederland bij de vier beste nummers twee behoorde, kon het zich via de play-offs alsnog plaatsen.

Op basis van de UEFA-ranking was Nederland samen met Zwitserland geplaatst, waardoor beide teams elkaar pas in de finale konden tegenkomen. De dames van Wiegman rekenden begin oktober in een uitverkocht Rat Verlegh Stadion af met Denemarken: 2-0. Doordat ook de return werd gewonnen (1-2) plaatste Oranje zich voor de finale, waarin Zwitserland de tegenstander werd. In een volgepakt Stadion Galgenwaard werd een 3-0 overwinning geboekt, waarmee de basis werd gelegd voor WK-kwalificatie. In de return hielden de Oranje Leeuwinnen stand en was een 1-1 gelijkspel genoeg voor het winnen van de play-offs en daarmee WK-kwalificatie.


Wie zijn de deelnemers?


In totaal telt het deelnemersveld voor het WK in Frankrijk 24 landen.

Afrika: Kameroen, Nigeria, Zuid-Afrika
Azië: Australië, China, Japan, Zuid-Korea, Thailand
Europa: Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italë, Nederland, Noorwegen, Schotland, Spanje, Zweden
Noord en Midden Amerika: Canada, Jamaica, Verenigde Staten
Oceanië: Nieuw-Zeeland
Zuid-Amerika: Argentinië, Brazilië, Chili


Wanneer is de loting?


De loting voor de groepsfase van het WK vindt plaats op zaterdag 8 december om 18.00 uur. Op basis van de FIFA-ranglijst worden de deelnemende landen verdeeld in vier verschillende potten. Nederland, de huidige nummer tien van de wereld, zit in Pot 2. Als gastland is Frankrijk groepshoofd in groep A. De landen worden verdeeld in zes groepen van vier teams. De nummers één en twee, plus de vier beste nummers drie plaatsen zich voor de achtste finales. Vervolgens volgt een knock-outfase, met uiteindelijk een finale en een wedstrijd om de derde plaats.


POT 1 POT 2 POT 3 POT 4
Frankrijk Japan Zuid-Korea Argentinië
VS Brazilië China Nigeria
Duitsland Nederland Italië Chili
Engeland Zweden Schotland Jamaica
Canada Spanje Nieuw-Zeeland Kameroen
Australië Noorwegen Thailand Zuid-Afrika


Waar en wanneer wordt er gespeeld?


Het WK vindt plaats van 7 juni tot en met 7 juli 2019. Het toernooi wordt afgewerkt in negen verschillende speelsteden: Valenciennes, Reims, Le Havre, Rennes, Lyon, Grenoble, Nice, Montpellier en Parijs. De openingswedstrijd vindt plaats in Parijs in het Parc des Princes. De finale wordt gespeeld in het Parc Olympique Lyonnais. De wedstrijd om de derde plek is op 6 juli in Nice. Klik hier voor het complete speelschema.

In dit stadion wordt op 7 juli de WK-finale gespeeld.


Prijzengeld


De FIFA heeft 10,2 miljoen euro vrijgemaakt om alle gekwalificeerde landen te belonen met een startpremie van 425.000 euro. Nooit eerder deelde de wereldvoetbalbond een dergelijke premie uit in het vrouwenvoetbal. Clubs die speelsters afstaan voor WK-deelname ontvangen een vergoeding van de FIFA. De bond heeft hier 7,5 miljoen euro voor gereserveerd. Het prijzengeld op het WK is verdubbeld van 15 naar 30 miljoen dollar, omgerekend circa 26,7 miljoen euro. Landen die stranden in de groepsfase, nemen 667.000 euro mee naar huis. Mochten de Oranje Leeuwinnen de knock-outfase niet bereiken, dan heeft het in totaal dus ruim een miljoen euro verdiend.

Kwalificatie voor de achtste finales levert omgerekend ongeveer 890.000 euro op. Landen die zich plaatsen voor de kwartfinales mogen nog eens 1,29 miljoen euro bijschrijven, terwijl plaatsing voor de halve finales 1,42 miljoen euro oplevert. De nummer drie op het WK verdient 1,78 miljoen euro, de nummer twee 2,31 miljoen euro en de winnaar krijgt 3,36 miljoen euro.

Ronde Prijzengeld
Kwalificatie €425.000
Groepsfase €667.000
Achtste finale €890.000
Kwartfinale €1.290.000
Halve finale €1.420.000
Derde plaats €1.780.000
Tweede plaats €2.310.000
Eerste plaats €3.360.000

Hoewel het prijzengeld is verdubbeld, is het slechts een fractie van wat er bij de mannen wordt uitgedeeld. Spelersvakbond FIFPro is daar allesbehalve blij mee. “Het verschil met de mannen blijft groot en wordt zelfs groter”, meldde de FIFPro onlangs volgens het Algemeen Dagblad. “De doelstelling van gelijkwaardigheid van alle WK-spelers, ongeacht geslacht, blijft ver uit zicht. Als grootste sport ter wereld heeft het voetbal een fundamentele rol in de maatschappelijke discussie over gelijke beloning van mannen en vrouwen.”


Kwalificatie voor Olympische Spelen


In 2020 vinden in Tokyo de Olympische Spelen plaats en via het WK is deelname af te dwingen. Als Nederland in Frankrijk bij de drie best presterende Europese landen behoort, is kwalificatie voor de Spelen een feit. Als meerdere landen in dezelfde ronde uitgeschakeld worden, zal er middels een Olympisch Kwalificatietoernooi bepaald worden wie er naar Tokyo gaan.


Poll

Hoe ver komt Oranje op het WK?


Gerelateerd

12 reacties (laatste reactie door flop)

Hoe zit dat met de kwalificatie voor de Olympische spelen? Er staat hier dat de 3 best presterende landen sowieso geplaatst zijn maar hoe zit dat met de rest dan? Hoeveel landen gaan naar de Olympische Spelen en hoeveelste moet je worden om aan dat kwalificatie toernooi mee te doen?

14 november 2018 om 10:40

De 3 presterende Europese landen gaan naar de OS, andere continenten verdelen de tickets op een andere manier.

Als er 3 Europese landen de kwartfinale of halve finale halen is het simpel, die gaan alledrie naar het WK. Stel dat er slechts 2 Europese landen de halve finale halen, maar er zijn er 2 die in de kwartfinale uitgeschakeld worden, dan zullen die 2 verliezend kwartfinalisten na het WK een beslisisngswedstrijd tegen elkaar spelen. Zijn er 3 of meer landen die voor het laatste startbewijs (of de laatste startbewijzen) in aanmerking komen, dan spelen ze in principe een poultje in een gastland, zoals 4 jaar geleden toen 4 landen waaronder Nederland in een toernooi in Rotterdam speelden en Zweden zich plaatste.

Hierbij moet aangemerkt worden dat Engeland zich wel voor de OS kan plaatsen (waarbij het dan op de OS als GB mee zal doen) en Schotland niet.

Ik kijk regelmatig naar onze Leeuwinnen. Het damesvoetbal is best spanend en ik zie af en toe leuke dingen in de wedstrijden. Mijn verwachtingspatroon is niet zo hoog als bij de heren, maar echt waar het is genieten van voetbal dat damesvoetbal.
Alleen ik vind Miedema helemaal niks. Wat verprutst zij veel kansen, wacht alleen af of aangeleverde ballen, daarentegen is die donkere dame veel actiever en beter en doelgerichter.

Dat is best aardig wat prijzengeld. Leuk voor de Oranje leeuwinnnen.

Australie in Azie en Nieuw Zeeland in Oceanie? Hoe zit dat?

4 december 2018 om 21:48

Dat lijkt geografisch sowieso niet te kloppen nee. Ben ook benieuwd

4 december 2018 om 21:58

De Australische bond is aangesloten bij de Aziatische overkoepelende bond. Australische nationale elftallen kwalificeren zich dus via Azië. Ook Israel doet bv met Europa terwijl het geografisch in Azië ligt

4 december 2018 om 22:30

Dit. Ook Turkije is bijvoorbeeld een Aziatisch land, maar hoort bij het meubilair van de Uefa.

5 december 2018 om 07:53

Zelfde geldt voor Rusland als je zo begint. Die liggen allebei gewoon in Europa en Azië.

7 december 2018 om 08:56

Klopt. Is overigens al vele jaren op deze manier ingedeeld.

6 december 2018 om 15:35

Australie heeft zelf gekozen voor het aansluiten bij Azie. Het idee erachter, als ik me niet vergis, is de hogere weerstand in Azie. Oceanie kent enkel Nieuw Zeeland als min of meer kwalitatief sterk land. Overigens spelen de clubs uit Israel om politiek/religeuse redenen in de CL/EL van de Uefa.

Wat is dat toch voor een gezeur over het prijzengeld vanuit de Fifpro. Het is inderdaad lager dan bij de mannen, maar dit komt gewoon simpelweg door de marktwerking en de vele commerciële belangen die er bij het mannenteam is. Er is daar meer aandacht voor, en daardoor wordt er ook meer geld aan uitgegeven. Ben blij met de ontwikkelingen die er nu zijn, en dan zal het prijzengeld stijgen met de populariteit van het vrouwenvoetbal.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederlands vrouwenteam

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Donderdag 18 april
Joachim Andersen staat voor een zeer fraaie transfer. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren