‘Wij waren de prooi en Ajax liet ons niet meer los, dat moeten wij ook doen’

Donderdag, 1 november 2018 om 11:43Yanick Vos

Go Ahead Eagles werd woensdagavond door Ajax uitgeschakeld in de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker. De ploeg van trainer John Stegeman ging kansloos met 3-0 ten onder in de Johan Cruijff ArenA. De koploper van de Keuken Kampioen Divisie kwam er geen moment aan te pas tegen de Amsterdammers en kon niets anders doen dan de schade beperken, zo beaamden Thomas Verheydt en Sjoerd Overgoor na afloop.

De ploeg uit Deventer stond vanaf de eerste minuut onder druk en het was wachten op het eerste Ajax-doelpunt. Deze viel na 35 minuten spelen en kwam op naam van David Neres. Door goals van Zakaria Labyad en Klaas-Jan Huntelaar liep Ajax uiteindelijk uit naar een 3-0 zege. “Zij gaan makkelijker voetballen na de goal", aldus Verheydt in gesprek met Voetbal Inside. “Op een gegeven moment komen we zelfs niet eens meer in de duels. Dan sta je eigenlijk in een grote rondo. Dat is heel frustrerend, want wij willen ook graag spelen zoals zij dat doen.”

Verheydt geeft aan dat hij en zijn ploeggenoten in de openingsfase nog goed van zich konden afbijten. “Na de goals is het gewoon klaar”, aldus de spits. “Je hoopt op hetzelfde scenario als bij PSV dinsdag, maar zij kwamen gewoon met een goed team. Daar hebben wij iets te weinig tegenover gezet. In ieder geval hebben we wel de schade beperkt gehouden.”

Overgoor vertelt dat Go Ahead Eagles meer had willen laten zien, maar dat Ajax simpelweg te goed was. “Voetballend kwamen we er niet aan te pas, dit tempo zijn wij niet gewend”, vertelt hij aan de Stentor. “Daar moeten we onze lessen uit trekken. De trainer zei het naderhand ook in de kleedkamer. Wij waren de prooi en Ajax liet ons niet meer los. Dat moeten wij in de Eerste Divisie ook gaan doen met onze tegenstanders.”

“We waren vooral aan het tegenhouden deze wedstrijd”, aldus Overgoor, die er met zijn ploeggenoten geen schoppartij van maakte. Scheidsrechter Kevin Blom deelde geen enkele kaart uit aan spelers van de ploeg van Stegeman. “Het is niet dat we te lief waren voor Ajax. We wilden echt wel, maar konden niet in de duels komen. Ze zijn dan allemaal wel heel erg vlug bij Ajax.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door harmr)

En dit was dan ook nog een veredeld B elftal van Ajax
Was dus nog erger geworden als ze het tegen het A elftal moesten opnemen.

1 november 2018 om 11:53

Het viel nog mee in hoeverre gister er een B-ploeg stond. Blind, Schone, VD Beek, Neres en Huntelaar speelden gewoon, wat naar mijn mening gewoon onderdeel is van de A-ploeg. En daarbij vielen De Ligt en Dolberg ook nog eens in. Maar Ajax heeft dit seizoen ook een ongekende luxe aan goeie spelers in de selectie.

1 november 2018 om 12:00

De Ligt en Dolberg kwamen erin toen het 3-0 stond, Huntelaar, Neres en Van de Beek zijn ook niet zeker van een basisplaats. Meeste gewoon B dus.

1 november 2018 om 12:20

Ja en daar snap ik dan weer geen reet van. Je wilt spelers sparen/rust geven en zo voorkomen dat ze geblesseerd raken en dan met 3-0 voor ga je alsnog je belangrijkste spelers inbrengen. Je begint met ze en haalt ze er uit wanneer je dik voorstaat of je brengt ze in als het totaal niet loopt, maar je gaat ze toch niet met 3-0 alsnog inbrengen met alle risico's van dien.

1 november 2018 om 12:20

Dat is het voordeel van een selectie dat in de breedte ook goed is. Daarom is het belangrijk dat deze groep eventueel aangevuld met wat basisspelers zolang mogelijk in de beker blijf om ze scherp te houden.

1 november 2018 om 12:27

Ja dat wisselbeleid van eth heb ik maar grootste moeite mee om t te snappen. Ook zn basisopstelling btw. Wat moet neres nog meer laten zien dat ie in de basis hoort en op 7. Zeikt eth dat zn rendement te laag is, op basis van wedstrijden waarin eth zelf neres op 10 en 11 heeft geplaatst.

1 november 2018 om 12:31

Met Onana, De Ligt, Nico, Frenkie, Tadic en Ziyech mistte je misschien wel je 6 beste spelers. Met Dolberg en Mazraoui die rust kregen.

1 november 2018 om 14:23

Nouja minste speler van het b-elftal was denk ik Cerny? Van GAE vind ik dan toch wel Bakx, Veldmate, Navratil en Lelieveld hun rol beter invullen.

Als Ajax met een combi van de A- en B-ploeg blijft aantreden in de beker, zie ik weinig problemen voor ze op de weg naar de finale. Al zou ik me kunnen voorstellen dat wanneer Ajax overleeft in de CL, ze de beker toch iets minder serieus nemen. En in de beker kunnen sommige lager geklasseerde clubs boven zichzelf uitstijgen, zo raar is het bekertoernooi wel.

1 november 2018 om 12:08

Juist als ze overleven in de championsleague zullen ze de beker serieuzer nemen toch? Overwinteren in de CL betekent waarschijnlijk 2 potjes tegen een topclub om dan uitgeschakeld te zijn. In de Europa League is de kans dat ze meerdere rondes lang mee blijven doen veel groter. Wat dat betreft is het ook heel positief om in de CL te overwinteren.

1 november 2018 om 13:48

Als we overwinteren, gaat Ajax minimaal 2x heel erg diep. Afhankelijk van de loting en volgorde van waar er gespeeld wordt, zie ik dit Ajax nog wel verrassen.

1 november 2018 om 13:46

Als we overwinteren in de Champions League en beker, zouden we na de winterstop spelers als Bande, Sinkgraven en Veltman ook weer in kunnen zetten in de beker. Vul dat aan met spelers als Kristensen, Wober, Van de Beek/Neres, Labyad en Huntelaar en er staat al een mooi team van 8 spelers. Lamprou op goal en je hebt nog maar 2 plekjes over, terwijl een toch een mooie ploeg staat. Vul die plekjes in met talenten als Schuurs, Eiting, Bakker, Gravenbeeck, Cerny, De Wit, Sierhuis, Danilo afhankelijk van hoe je wil spelen en je kan het veel tegenstanders lastig maken. Met zo'n brede selectie als Ajax heeft zie ik doorgaan in de beker eerder als voordeel, omdat reserves zo kunnen blijven spelen. Onze reserveploeg kost trouwens bij elkaar ook wel wat knaken.

De eenvoud van de overwinning op de koploper van de Jupiler League toont aan hoe breed de selectie van Ajax is als je dit vergelijkt met concurrent Psv.
Dat neemt overigens niet weg dat Ajax hierdoor meer kans op de titel zou maken, want Ajax strijdt nog op drie fronten, daar waar PSV dat op twee fronten doet met een reële kans op een front na de poulefase CL.
Bovendien maakt een brede selectie of een betere selectie je geen landskampioen. De meeste punten na 34 wedstrijden doen dat wel.

1 november 2018 om 12:48

Ik schreef het gisteren ook al. Ajax heeft een bredere selectie maar zoals je zegt hoeft dat niet per se de doorslag te geven. Als PSV in de eredivisie zo doorgaat als nu dan vind ik niet dat we per definitie gefaald hebben. We zullen in de komende maanden zien wat er gaat gebeuren, maar gisteren was ik zeer zeker verrast hoe makkelijk we hebben gewonnen.

1 november 2018 om 13:40

Die bredere selectie gaat PSV helemaal niet nodig hebben als ze na de winterstop niet Europees of in de beker spelen ben ik bang. Het enige waar PSV echt bang voor moet zijn is een langdurige blessure van één van de backs of van Bergwijn of Lozano. De Backs zijn niet echt te vervangen en als PSV met alleen Bergwijn of Lozano speelt zijn ze toch wat ééndimensionaler. Als die allebei spelen zijn ze lastig af te stoppen.

1 november 2018 om 12:52

Doorgaans is een brede selectie wel degelijk belangrijk om een titel binnen te slepen. PSV en Ajax zijn dit jaar alleen wel heel dominant tegenover de rest. Toch zie je dat PSV tegen RKC door het ijs valt, omdat hun selectie echt minder breed is dan die van Ajax. En Ajax speelde dan wel met 3 basisspelers, maar de B-keus van Ajax is wel opmerkelijk beter (breder dus) dan die van Psv.
Maar goed, tot dusver heeft dit alleen invloed gehad op de beker. Wat voor beide het minst belangrijke front is.

1 november 2018 om 13:06

De selectie van Ajax is inderdaad over de breedte beter, maar PSV zie ik het idd in de Eredivisie niet meer weggeven. Ajax zie ik thuis nog wel winnen tegen Psv, maar er is geen ander enkel team op dit moment die het PSV op volle oorlogssterkte moeilijk kan maken.

Feyenoord speelt matig en ontbeert kwaliteit. AZ is niet het AZ van vorig seizoen. Vitesse heeft een aardig team, maar mist ook de kwaliteit hiervoor.

Wat nog wel roet in het eten zou kunnen gooien is een blessuregolf onder de topspelers. Als bijvoorbeeld én Lozano én Bergwijn én 1 vd backs geblesseerd raakt heeft PSV niet de spelers om dat gemis zelf op te vangen.

1 november 2018 om 13:36

Je hebt de wedstrijden van PSV in Zwolle, Groningen en Sittard gezien?

1 november 2018 om 20:19

@DeSteek77 ...basseer je dit nu op deze bekerronde??? Dan ben ik het niet met je eens. PSV had 11 wissels Ajax uit mijn hoofd 5 of 6? Met Zoet, Dumfries, Peirrero, Hendrikx en de Jong hadden ze waarschijnlijk ook makkelijk gewonnen. Bedoel je dit niet, dan vind ik Van de Beek, Veldman, Huntelaar, Neres en Labyad idd. iets beter dan Isimat, Ramselaar, Malen, Guti en Thomas (of die oud verdediger van PEC Salisbury??)

2 november 2018 om 09:36

@ronaldflint
Bij Ajax stond bij mijn weten alleen Blind op die je als onbetwiste basisspeler mag beschouwen. Vd Beek, Schöne en Neres staan dan wel dan dan niet in de basis en de Ligt en Dolberg vielen laat in de wedstrijd in. Huntelaar speelt nu Dolberg terug is niet meer de basis. Als je dus naar de beide selecties kijkt, dan vind ik dat je moet concluderen dat de selectie van Ajax duidelijk breder is. Al vind ik Lamprou niet een tweede doelman die mij gerust stelt (met name vanwege zijn lengte).
Dus dat Ajax slechts 5 of 6 wissels had, dat klopt niet.
Lamrpou, Kristensen, Bakker, Schuurs, Schöne, vd Beek (mag je een van beide als basisspeler tellen, want samen spelen ze meestal niet), Labyad, Cerny, Huntelaar en Neres. Dat zijn dus 9 wisselspelers. PSV deed nog meer wissels dan dat, maar veel verschil was het niet. En dan speelt PSV tegen de de #15 van de JL en Ajax tegen de #1. Ajax B was heer en meester en PSV B duidelijk niet.
Dan zeg ik dat de selectie van Ajax breder is en volgens mij is daar niets aan gelogen.

Zoals verwacht was Ajax veel beter en hebben ze betrekkelijk eenvoudig van ons gewonnen. Voor de Eagles een leuke ervaring omdat ze niet afgedroogd zijn. Focus nu op Telstar uit a.s. zondag..

1 november 2018 om 12:34

Precies, niet iets om je voor te schamen en natuurlijk een leuke ervaring voor de spelers. Dan kun je beter de Arena met 3-0 verlies verlaten dan een ploeg uit het rechter rijtje van de ED. En aangezien ze volop meestrijden in de JL is het misschien helemaal niet zo erg om uit de beker te liggen.

Ik merk iets heel opmerkelijks op. GAE verliest nu met 3-0 van Ajax. En hier doet iedereen heel luchtig over, maar wanneer een Ajax of PSV met zulke cijfers verliest van barca of een Real in de CL is de wereld te klein en moet alles anders. Terwijl dat Ajax en PSV eigenlijk het Go Ahead is voor Barca en een Real.

1 november 2018 om 17:05

Ik doe niet luchtig over de 3-0 van GAE.
Schande hoe ze liepen te voetballen.
Het was voor GAE even wennen als ze de bal niet hebben. Dit is een typisch nls probleem. Bijna alle teams zijn zonder bal matig.
Als worstleverancier Stegeman eens een fatsoenlijke tactiek had neergezet en daar op had getraind.

2 november 2018 om 12:23

Ik doe er in zoverre luchtig over dat ik geen enkele verwachting had dat wij kans zouden maken tegen dit Ajax, zelfs niet nu ze met een "b-garnituur" speelden (voor zover je daarover kan spreken met deze spelers). De competitie is nu het enige wat telt voor de Eagles. Natuurlijk is het leuk als je ver komt in de beker maar winnen doe je hem niet dus je hebt er geen direct voordeel uit om ver te komen, anders dan dat je een paar wedstrijden extra speelt in het seizoen..

Die zogenaamde worstleverancier heeft anders wel in een paar maanden tijd een team gesmeed wat onverwacht bovenaan staat. Realiseer je wel dat van de jongens die nu spelen er vorig jaar Niemand in de basis stond en de meesten zelfs niet eens op de loonlijst stonden in Deventer. Hij heeft het van nul opgebouwd naar de eenheid die er nu staat. Dat je dan met 3-0 bij Ajax verliest had een ieder wel verwacht..

Even los van bovenstaand verhaal is je reactie weer typerend voor de manier waarop je de laatste tijd overal tegenaan aan het schoppen bent. Ik heb in ieder geval weer kostelijk gelachen om je reactie, waarvoor dank..

2 november 2018 om 13:19

@harm
Hoi Harm. Ik heb het niet over de competitie. Stegeman zal vast en zeker goed werk leveren.
Woensdag leverde hij geen goed werk af. Dat is waar mijn bericht over gaat.
Als je tegen Ajax speelt, weet je dat je veel minder balbezit zal hebben dan Ajax. Ajax schaamt zich er niet voor om de bal in de ploeg te houden ook al moeten ze de keeper 10 keer achter elkaar inspelen. Om die bal dan af te pakken, dwingen je ze je om te jagen op de keeper hopende dat er ruimtes ontstaan.
Stegeman had zijn werk moeten doen en moeten accepteren dat Ajax veel beter is aan de bal.
Het enige wat hij hoefde te doen is trainen zonder bal. De snelheid waarmee je compact staat.
Stegeman zegt dat ze niet in de duels kwamen. Vind je het gek. Het team stond veel te ver uit elkaar
Dat is het enige wat ik zei.
Nederlandse trainers zijn gebakken lucht verkopers die enkel de media te woord staan om hun eigen ego te verkopen.
'We hebben getracht met verzorgd voetbal de tegenstander pijn te doen'.
'We hebben in de rust een extra invaller erbij gebracht en dat heeft zijn vruchten afgeworpen, maar dit is wel een teamprestatie'.
Al die egotjes in het voetbal met hun zucht naar erkenning en prestaties tussen de regels proberen op te eisen. Ik kan er niet meer tegen. Allemaal voorgeprogrammeerde geindoctrineerde kuddegedrag praatjes. Maar een fatsoenlijke tactiek op de mat leggen is teveel gevraagd.
Het ergste is dat deze gebakken lucht verkopers bestuurders inpakken en altijd ergens een functie krijgen.
Ik zou in Nederland echt schoon schip maken met de hedendaagse voetbalopvatting in NL.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Go Ahead Eagles

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.NEC11-5
13.AZ92
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
G. BotosMiddenvelder92
L. BrouwersMiddenvelder93
O. HeilMiddenvelder90
W. HahnKeeper90
P. RommensMiddenvelder90
CardonaAanvaller90
I. LidbergAanvaller90
Voor de complete selectie: Clubpagina Go Ahead Eagles.

6 fans
Middenvelder, 33 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 16 oktober
Fiorentina wil in januari een poging wagen om Andrea Belotti in huis te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren