‘We hadden twee opties: of we gaan verhuizen of we gaan failliet’

Zaterdag, 14 juli 2018 om 23:30Gijs Freriks • Laatste update: 23:32

SOCHI - In Stadion Fisht werden tijdens het WK zes wedstrijden gespeeld, waaronder de duels tussen Portugal en Spanje en Rusland. Dit ‘olympisch stadion’ heeft 440 miljoen euro gekost en er passen 40.000 supporters in, maar had tot voor kort niet eens een vaste bespeler. Sterker: de stad Sochi beschikte niet eens over een profclub. Daar hebben de autoriteiten nu wat op gevonden.

Door Gijs Freriks

Boris Rotenberg
De tweede club van Sint-Petersburg, Dinamo, is omgedoopt tot PFC Sochi en verhuist van het voormalige Leningrad naar de badplaats aan de Zwarte Zee. Ruim 2.300 kilometer verderop. Vrijwel alle voetballers van Dinamo Sint-Petersburg gaan mee, evenals de technische staf onder leiding van oud-verdediger Aleksandr Tochilin. “We hadden twee opties: of Dinamo gaat failliet, of we gaan naar Sochi. Dan begrijp je onze keuze wel”, aldus Tochilin afgelopen woensdag in een interview met de website Sports.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Dinamo Sint-Petersburg werd drie jaar vóór Zenit Sint-Petersburg opgericht en is daarmee de oudste club van de stad. De ploeg werd gesponsord door de Baltic Marine Group van algemeen directeur Dmitry Rubashko, maar vooral door Boris Rotenberg, een voormalige judovriend van president Vladimir Poetin. Deze zestigjarige miljardair is samen met zijn vijf jaar oudere broer Arkady de eigenaar van StroyGazMontazh, het grootste bouwbedrijf voor gasleidingen en elektrische voorzieningen in Rusland.

Hij was eerder twee jaar lang de voorzitter van Dynamo Moskou, maar dat project mislukte en daarom besloot Rotenberg in juli 2015 om Dinamo Sint-Petersburg te kopen. Het Kremlin zou Rotenberg nu nadrukkelijk hebben gevraagd om in Sochi verder te gaan met zijn voetbalproject. Want een stadion waar bijna een half miljard euro voor is betaald, dat kan na het WK niet zonder bespeler blijven zitten. En dus werd de clubnaam op 6 juli jongstleden veranderd in ‘PFC Sochi’ en begint men dinsdag aan het nieuwe seizoen in de Football National League (FNL), het tweede niveau van de Russische voetbalpiramide.

Vakantiegangers
“Dit is heel jammer voor de Dinamo-fans. Voor hen is het een tragedie”, zegt Andrei Malosolov, die in 2010/11 de perschef was van de vroegere profclub in Sochi, Zhemchuzhina Sochi. Dinamo speelde zijn wedstrijden in het reservestadionnetje van Zenit, achter de Krestovsky Arena, en trok vorig seizoen gemiddeld 609 toeschouwers. Malosolov verwacht dat Sochi meer bekijks zal trekken: “In de Football National League zullen er nog niet héél veel mensen komen, maar als ze promoveren naar de Premjer Liga, dan zal het uitverkocht zijn. De helft van die fans zullen dan waarschijnlijk vakantiegangers zijn.”

Dat laatste beaamt coach Tochilin: “Sochi is een mooie voetbalstad en het WK heeft die koorts alleen maar verder aangezwengeld. We rekenen op de steun van de lokale bevolking én de vakantiegangers. Daar zitten ook veel fans tussen.” Het lijkt onwaarschijnlijk dat de achterban van Dinamo Sint-Petersburg ook de nieuwe club gaat supporteren. De harde kern van de blauwhemden, de zogeheten ultra’s, ondernamen namelijk diverse acties om een verhuizing tegen te gaan. Zo organiseerde men op change.org een petitie om Dinamo voor de stad te behouden en schreef men een open brief aan gouverneur Georgi Poltavchenko.

Protest
“De club heeft besloten om naar Sochi te verhuizen omdat men daar een eigen infrastructuur treft: een stadion en een trainingscomplex. Maar er is sprake van een paradoxale situatie, want Zenit heeft een nieuw stadion gekregen en in Petrovsky (het oude stadion van Zenit, GF.) speelt nu niemand. Dinamo is een van de oudste clubs van het land met een rijke geschiedenis en loyale fans. De voetbalfans in Piter zouden het recht moeten hebben om te kiezen voor wie ze juichen en zouden niet beperkt moeten worden tot één mogelijkheid. We zijn voor gezonde rivaliteit, dus we vragen u om onze club niet kapot te laten gaan.”

Roman Grigoryev van de officiële supportersvereniging voegde eraan toe dat als Sochi een professionele voetbalclub in de stad wil, men beter voor Kuban Krasnodar had kunnen kiezen. Die club ging in mei failliet en komt uit de kraj waartoe ook de stad Sochi behoort. “Dat zou veel logischer zijn geweest. We hopen dat het gezonde verstand zal zegevieren en dat Dinamo en het beloftenelftal in Sint-Petersburg blijven. We rekenen erop dat onze legendarische club nieuwe glorieuze pagina’s zal bijschrijven aan de clubgeschiedenis.” Grigoryev en consorten werden evenwel teleurgesteld, want Dinamo is niet meer.

Doelstellingen
De nieuwe club PFC Sochi zal met een budget werken dat naar verluidt twee keer zo hoog is als dat van Dinamo en wil binnen twee jaar promoveren naar de Premjer Liga. “De condities om te presteren, zijn geweldig”, beaamt Aleksei Strepetov, die algemeen directeur Rubashko adviseert op het gebied van de jeugdopleiding. Rubashko durfde in juni nog niet uit te spreken dat het de doelstelling van Sochi is om de FNL binnen twee seizoenen te verlaten: “De doelen liggen nog niet vast. We moeten ons goed voorbereiden op het seizoen en de sterkte van de selectie zal later duidelijk worden. We doen het stap voor stap.”

Sochi had tot vorig jaar overigens nog wel een profclub, zij het een kleine. Het in 2013 opgerichte FC Sochi was de opvolger van Zhemchuzhina Sochi en eindigde in haar laatste seizoen op de zevende plaats in de Tweede Divisie Zuid op het derde niveau. In juni 2017 maakte de clubleiding bekend dat FC Sochi niet zou deelnemen aan het seizoen 2017/18 omdat men ‘een jaar pauze zou nemen om de strategie te veranderen en om het stadion (het Slava Metreveli Centraalstadion, GF.) op te knappen’. FC Sochi was een club die gesponsord werd door de staat en uiteindelijk besloten die regionale autoriteiten om FC Sochi niet langer te steunen. Die club maakt immers plaats voor PFC Sochi.

Burgemeester Anatoli Pakhomov vertelde in mei vorig jaar twee dromen te hebben: “Het stadion van Sochi móet een profclub in de stad hebben. We proberen dat te regelen. Die club moet ook in de Premjer Liga gaan spelen.” Met de verhuizing van Dinamo Sint-Petersburg naar Sochi heeft Pakhomov zijn zin gekregen. Het PFC Sochi van Tochilin begint dinsdag aan het nieuwe voetbalseizoen. De eerste wedstrijd, tegen het tweede elftal van Spartak Moskou, wordt gespeeld in het Slava Metreveli Centraalstadion, maar daarna zal PFC Sochi definitief uitwijken naar Fisht. In dat stadion moet Sochi de tweede wens van de burgemeester zien te verwezenlijken: promoveren naar de eredivisie van het Russische voetbal.17 reacties (laatste reactie door bikobike)

Vind t absurd in ieder geval voor de supporters.
Een nieuwe club ok maar geen.bestaande club helemaal veranderen.

Dinamo SPB maakt een doorstart in een andere stad, anders was de club failliet. De selectie verhuisd gewoon volledig en nog wat stafleden. Verder geen gelijkenissen meer. In de USA met AF en basketbal gebeurt dit regelmatig.

14 juli 2018 om 08:31

Ja maar in de USA hebben ze franchises waar er een eigenaar inzit die veel meer macht heeft. In het Europese voetbal is de hele structuur anders en is het niet normaal om een club 2000 kilometer te verplaatsen. In Engeland is met de MK Dons weleens zoiets geprobeerd maar die club wordt tot in de lengte der dagen gehaat door alles wat ademt, bovendien heeft de rechter later erkent dat zij niet de rechtmatige opvolger van Wimbledon waren dus eigenlijk is deze verhuizing niet eens echt gelukt. Dat dit nu in Rusland wel gebeurd betekent vooral dat de politiek bizar veel invloed heeft op de Russische competitie. Die eigenaar we gewoon geen ruzie met Putin en zou zijn schoonmoeder nog 2000 km laten verhuizen wanneer de regering dit opperde.

14 juli 2018 om 09:30

Onzin. In EU is de macht van de voetbal club eigenaren net zo groot. Het gaat hier om een club waar wekelijks 500 man op de tribune zitten, niet echt denderend dus. Politiek biedt de spelers en de staf een fantastische uitkomst voor de diepe crisis waarin ze zitten, daar zouden een aantal Europese landen een voorbeeld aan kunnen nemen.

Waarom wordt er überhaupt een stadion gemaakt in Sotsji zonder dat er een professionele club zit? Ik snap dat Putin blijkbaar iets heeft met Sotsji en daarom de winterspelen, een formule 1 baan en blijkbaar ook een voetbalstadion daar wil bouwen. Maar dat voetbalstadion zou toch veel beter tot z'n recht komen bij een stad waar al een relatief bekende club zit? Nu heb je een nietszeggend team zonder fans in een veel te groot stadion.

14 juli 2018 om 09:20

Dit stadion is volgens mij ook gebruikt tijdens de Winterspelen, dus het is niet gemaakt voor het WK. Stond er dus al.

14 juli 2018 om 09:32

Het stadion is multifunctioneel en niet gebouwd voor het voetbal, maar voor de OS. Nu kan die ook gebruikt worden als voetbalstadion. Het stuk lezen misschien voordat je commentaar geeft?

14 juli 2018 om 11:20

400 miljoen is wel veel voor een stadion dat gebruikt wordt voor een paar seremonies bij de Winterspelen en een paar wedstrijden op het WK. Leuk dat het stadion multi functioneel is maar hoe vaak heb je jou een multi functioneel stadion nodig in Sotsji? Mijn vraag was dus niet echt waarom dat stadion gebouwd moest worden maar waarom moet dat hele circus in Sotsji en niet ergens in de buurt van Moskou of van de bewoonde wereld?

14 juli 2018 om 11:23

Omdat ze in Sint-Petersburg qua fanschare al niet konden concurreren met Zenit, dus waarom zouden ze dat wel kunnen met Spartak, CSKA, Lokomotiv en Dinamo Moskou?

14 juli 2018 om 09:40

Sochi is ook gewoon dè toeristenstad aan de zwarte zee. Het is dus niet zo dat alleen Putin iets met die stad heeft. Sochi hoort met zijn reputatie deze ontwikkelingen wel door te maken.

Vervelend voor het klein groepje supporters, maar in Sint-Petersburg zal geen enkele club meer kunnen concurreren met Zenit, dus dan is Sochi een uitstekende locatie om verder te bouwen aan dit project. Hopelijk houdt deze club het een stuk langer vol dan het voormalige Zhemchuzhina.

14 juli 2018 om 16:37

Ik heb zelf weinig kennis van het Russische voetbal, en kan er inhoudelijk dus weinig over zeggen.
Maar als de voormalige voetbalclubs uit Sochi het niet hebben gered, -van wat ik kon vinden omdat er te weinig geld was- waarom zou het met deze club wel lukken?
Ik snap dat er nu een rijke investeerder achter zit, maar die gaat toch ook niet eindeloos geld steken in een misschien bodemloze put, lijkt me.

Is trouwens niet bedoeld als kritiek op jou comment, maar gewoon interesse 😉

14 juli 2018 om 17:01

Omdat de hele selectie plus staf van Dinamo Sint-Petersburg gaat verhuizen en die hebben het al aardig gedaan met een zesde plek op het tweede niveau. Ook waren ze een maatje te groot voor nota bene Zenit door in de beker met 3-2 te winnen. Dat zegt natuurlijk niks over hoe ze het aankomend seizoen gaan doen, maar als ze dit kunnen vasthouden, verwacht ik dat het stadion een stuk beter gevuld wordt dan in Sint-Petersburg.

Tosno is ook al failliet en die speelden ook in St. Petersburg. Voor de regio hadden ze inderdaad beter Koeban kunnen nemen. Dinamo gaat waarschijnlijk een doorstart krijgen vanuit het tweede team, maar dan eerst op amateurniveau.

15 juli 2018 om 01:02

Kuban was zelf voorbij gestreefd door FK Krasnodar al vlak voordat ze degradeerden. Ik denk toch dat ze uit Sochi meer kunnen halen, omdat daar dus geen concurrentie is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren