‘Als hij iets geks wilde doen, had hij zijn pistool kunnen pakken’

Dinsdag, 13 maart 2018 om

THESSALONIKI - “Als het onmogelijk is om punten te stelen, dan stelen ze doelpunten”, schreef Fernando Varela maandag op Instagram. De verdediger scoorde zondag in de thuiswedstrijd tegen AEK Athene in de voorlaatste minuut, maar die treffer werd afgekeurd omdat Maurício hinderlijk buitenspel zou hebben gestaan. Vervolgens sloeg de vlam in de pan in het Toumba Stadion.

Door Gijs Freriks

PAOK-eigenaar Ivan Savvidis ging verhaal halen bij scheidsrechter Georgios Kominis en sommeerde zijn spelers om uit protest het speelveld te verlaten. Aanvoerder Vieirinha weigerde en bleef met zijn ploeggenoten staan, maar de rust keerde nooit meer terug in het stadion. Savvidis had in de holster aan zijn broekriem een revolver zitten en joeg daarmee iedereen de stuipen op het lijf. Nadat hij op Kominis was afgestormd, spurtte hij naar de dug-out van AEK. “Een buitenspeldoelpunt van PAOK werd afgekeurd en daarna waren ze vier, vijf minuten aan het protesteren. Toen kwam er opeens een man met zijn bodyguards het veld op”, zei AEK-trainer Manolo Jiménez zondag in een interview op de Spaanse radio.

“Iedereen zei dat hij de voorzitter van PAOK was. Hij ging naar de scheids, naar onze bank en bedreigde iedereen. We waren niet echt angstig, maar later zag ik foto’s waarop te zien is dat hij een pistool droeg. Dan denk je wel even: ‘als hij iets geks wilde doen, dan had-ie het wapen uit de holster kunnen pakken’. We wisten niet dat hij een pistool had, maar dat is ook niet het belangrijkste. Misschien is hij wel geautoriseerd om een wapen te dragen, maar het is niet normaal om het veld op te lopen en om een scheidsrechter te bedreigen.” Het is overigens onduidelijk wat Savvidis tegen Kominis gezegd heeft.

Ivan Savvidis, voorzitter van PAOK FC / ??? ????, ging zondagavond gewapend het veld op nadat de scheidsrechter een doelpunt afkeurde! ?? Bekijk hier hoe de vlam in de pan sloeg! ??

Geplaatst door voetbalzone op maandag 12 maart 2018

In het wedstrijdrapport van de arbiter, dat in handen is van Spor FM, vallen wel quotes te lezen die gebezigd zouden zijn door Lubos Michel. De sportief directeur van PAOK liep Kominis samen met Savvidis tegemoet: “Jij bent klaar, jij bent klaar!”, zou de voormalig topscheidsrechter uit Slowakije geroepen hebben. “Na dit alles besloot ik om de kleedkamers op te zoeken”, aldus Kominis. Hij schrijft in het rapport verder dat Savvidis AEK-directeur Vassilis Dimitriadis bedreigde, dat hij het pistool van Savvidis had gezien en dat de spelers van AEK ‘doodsbang’ waren en niet meer naar buiten wilden om het duel te hervatten.

Als PAOK gewonnen had, dan had men de koppositie in Griekenland overgenomen van AEK en was de eerste landstitel sinds 1984/85 een stapje dichterbij gekomen. Wat Savvidis en consorten echter niet wisten, was dat de arbitrage Varela’s treffer alsnog wilde goedkeuren. Kominis tekent in het rapport namelijk op dat hij, na andermaal met zijn assistenten te hebben overlegd, niet langer achter de beslissing stond om de goal af te keuren. Van hinderlijk buitenspel was uiteindelijk geen sprake, aldus Kominis. De 37-jarige Griek kreeg de kans echter niet om dat uit te leggen, want toen was Savvidis het veld al op komen stormen. Na ruim twee uur wachten beëindigde Kominis officieel de wedstrijd. Eindstand: 0-0.

Als gevolg van de ongeregeldheden besloot de voetbalbond om de competitie tot nader order stil te leggen, na overleg te hebben gevoerd met de UEFA, FIFA en premier Alexis Tsipras. De speelronde van komend weekeinde komt sowieso te vervallen en door de interlandstop die daarna volgt, zal er ten vroegste in april weer een bal rollen in de competitie. “Dergelijke extreme gebeurtenissen vragen om dappere beslissingen. We kunnen de Super League pas weer hervatten als er duidelijke afspraken en regels zijn over dit soort incidenten”, liet sportminister Georgios Vassiliadis zondagavond reeds weten. Savvidis is zich overigens van geen schuld bewust, zo vertelde hij maandag via een woordvoerder aan het Russische persbureau TASS.

Een voorpagina van een Griekse krant op maandag.

“Hij heeft niemand met een pistool bedreigd en het dragen van een pistool is ook helemaal niet verboden in Griekenland. PAOK vecht voor de titel, maar op het moment dat we de meeste punten hadden, zijn er campagnes tegen de club gestart (…) Dit alles veroorzaakt zenuwen en spanningen”, las het statement. PAOK voegde daar later in een communiqué aan toe dat Savvidis wat de club betreft geen blaam treft: “PAOK en Savvidis bereiden alle benodigde procedures voor om zowel het team als de directieleden en medewerkers te beschermen tegen de bedreigingen en aanvallen die ze hebben ontvangen. Binnenkort komen we met meer nieuws.” Wat PAOK precies van plan is, is onduidelijk, maar inmiddels is wel bekend dat Savvidis zich bij de autoriteiten zal moeten verantwoorden voor zijn gedrag.

Justitie heeft namelijk een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Savvidis en vier andere officials omdat zij het veld ‘illegaal’ hadden betreden en omdat Savvidis ‘in het bezit was van een voorwerp dat schade kan toebrengen binnen een sportlocatie’. De beslissing van de autoriteiten om de competitie op te schorten kan op begrip rekenen, maar er klinkt ook kritiek. Panathinaikos en Xanthi stelden dat het stilleggen van de Super League niets oplost en daar sluit Giorgos Floridis zich bij aan. Hij was minister van Sport in het kabinet van Kostas Simitis. “Ik begrijp niet waarom iedereen zou moeten boeten voor wat alleen PAOK heeft veroorzaakt. Het schorsen van de competitie gaat bovendien ten koste van AEK dat bovenaan staat.”

“Wat Savvidis deed, was het overbrengen van een duidelijke boodschap: ‘het is of wij of niemand anders’”, aldus Floridis tegenover Spor FM. “Dit is de ergste beslissing die mogelijk was en druist in tegen de opvatting van de regering dat we dit jaar een van de meest competitieve en fascinerende kampioenschappen hebben in veertig jaar. Want als dit werkelijk een van de mooiste competities is die we hebben gehad, dan moet je er alles aan doen om verder te gaan. Je moet alleen zorgen dat de regels gehandhaafd blijven. Er wordt over het algemeen goed gefloten, maar er is een gebrek aan het naleven van de regels. Als je regels oplegt, maar ze niet handhaaft, dan ben je zelf onderdeel van het probleem.”

“De regering is er om problemen op te lossen. Omdat ze daar niet toe in staat zijn, nemen ze maar deze maatregel. De regering maakt dus zelf onderdeel uit van het probleem.” Floridis lijkt hiermee aan te willen geven dat er harder moet worden opgetreden tegen officials die schijnbaar lak hebben aan de regels en dat dus niet clubs, maar individuen moeten worden gestraft. De scheidsrechter van dienst, Kominis, kon overigens onder politiebegeleiding het stadion relatief rustig verlaten, maar de avond in Thessaloniki zal er bij hem flink hebben ingehakt. “Hij was er erg slecht aan toe toen hij het wedstrijdrapport na afloop moest opstellen”, wist journalist Kostas Ketsetzoglou dinsdag te melden. Hij was bij PAOK-AEK aanwezig.

“Kominis was aan het huilen terwijl hij aan het schrijven was. Er stond een enorme druk op zijn schouders. Buiten de scheidsrechterskamer stonden spelers van AEK en PAOK die hem zagen en omhelsden. Kominis vertelde daarbij in alle emotie dat zijn vrouw zeven maanden zwanger is en dat er ook in het voetbal grenzen zijn…”, aldus Ketsetzoglou. De spelers van AEK misten door al het oponthoud hun vliegtuig en overnachtten daarom in een hotel in de stad. Het is nu voor zowel PAOK, AEK als het gehele Griekse voetbal afwachten wat de autoriteiten besluiten over de uitkomst en gevolgen van de wedstrijd in Toumba.Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door datissjakie)

Sterkte Griekse competitie

Paok gewoon 5 tot 10 punten mindering geven, 2 jaar uitsluiten van Europees voetbal, een dikke boete geven en die voorzitter 6 maanden een stadionverbod op leggen. Lijkt me de enige gepaste straf voor zo'n actie. De wedstrijd opnieuw spelen zou ik ook niet doen, gewoon een regelementaire 3-0 overwinning voor AEK lijkt me op zijn plaats. Is het hard? Ja. Maar er zijn clubs die door acties van supporters zijn uitgesloten voor Europees voetbal dan vind ik een voorzitter die met een pistool in zijn zak richting de scheidsrechter gaat nadat hij een nadelige beslissing maakt dat ook wel waard.

13 maart 2018 om 08:47

Ik vind dit echt nog mild hoor. 6 maanden stadion verbod voor een pistool trekken op een voetbal veld?! Ik zou hier levenslang voor geven. Ik vind acties van supporters nog minder erg inprincipe hoor. Voorzitters hebben een voorbeeldfunctie, als die zich misdragen moet dat zwaarder wegen dan een supporter.

13 maart 2018 om 09:00

Hij heeft geen pistool getrokken. liet het gewoon in de holster zitten. Dus levenslange schorsing lijkt me overdreven. Schorsing voor een paar maanden voor het verstoren van de wedstrijd. En die bedreiging lijkt me een zaak voor de rechter.

13 maart 2018 om 09:18

Volgens mij krijgt hij sowieso straf voor verboden wapenbezit.....en nog wel op een voetbalveld.
Daarnaast zou het de club of bond sieren als hij per direct uit zijn functie word gezet.
Dit is toch echt wel ongeveer het meest bizarre wat ik ooit heb gezien/gelezen.

13 maart 2018 om 09:22

Sorry daar had je gelijk in. Echter maakte die er wel een beweging voor, en liet hem expres zien door zijn jas uit te trekken. Dit vind ik voldoende, want zijn intentie was vast niet even een vriendelijke babbel met de scheids maken.

13 maart 2018 om 17:22

Hij is de eigenaar van de club. En als je het hele verhaal niet kent van decennia lang dan kan je beter niks zeggen. PAOK is een volksclub. Decennia lang willegale de Atheneense clubs monopolie op de kampioenschap en geld van de CL. Jaren lang worden clubs uit het noorden systematisch de kop ingedrukt. Nu is PAOK financieel gezond en zonder schulden terwijl de andere "topclubs" salaris niet eens kunnen betalen. Dus voordat je dingen gaat roepen verdiep je eerst in de oorzaak en niet papegaaien gedrag tonen. Of anders gewoon lekker je mening en commentaar voor je houden als je geen basis hebt om het te onderbouwen.

14 maart 2018 om 08:54

@Dimitris: En daarom mag hij gewapend het veld opkomen en de scheidsrechter bedreigen? Lees je eigen comment nog eens kritisch door man!

13 maart 2018 om 12:31

Vind dat jij zeer mild bent. Prof licensie intrekken en van onderaan je club weer opbouwen.
6 mnd stadionverbod? Eerder 6 mnd cel en daarna levenslang een internationaal stadionverbod met meldplicht.

Dit is zacht gezegd wel een "bijzondere situatie"

13 maart 2018 om 13:00

Ik vind niet dat de hele club kapot mag gaan aan 1 dwaas, maar de club mag het wel een (paar) jaar voelen. Over 6 maanden cel heb je trouwens wel gelijk, maar ik weet niet of je in Griekenland een wapen mag bezitten.

13 maart 2018 om 13:29

@zytto34

Daar heb jij misschien weer gelijk in. Maar als je het afstreept tegen de financiele wanorde die clubs als Leeds of Rangers parten speelde, vind ik dit toch veel erger.

Bij die andere clubs werd ook iedereen bestraft door 1 dwaas of 1 kliekje dwazen. Want een Algemeen Directeur danwel penningmeester moet daar voor waken.

Laat ze maar van onderaf weer beginnen wat mij betreft. De voorzitter is je uithangbord en hij tolereert klaarblijkelijk dit soort dingen, daar hij het zelf doet.

Voor zover ik weet is vanuit hun supporters geen afstand genomen (misschien heb ik het gemist). Ze hadden op het moment zelf al moeten reageren en minstens achteraf.
Daarnaast is de statement die Paok eruit gooit ook dermate wanstaltig dat dit (in mijn ogen) meer dan 1 dwaas betreft. Dat de club zich openlijk achter pistolen paultje schaart is wat mij betreft reden genoeg om ze (liefst) nog harder aan te pakken dan de Rangers. De clubs die ik opsomde hebben zich wat mij betreft aan minder ernstige feiten schuldig gemaakt dan een debiel die mensen bedreigd, onbevoegd het veld betreedt en ook nog eens een vuurwapen op zak heeft. Hoe komt dat uberhaupt een stadion in kan je je afvragen?

Zoals ik zei, zou er geen enkele moeite mee hebben als Paok per direct uit de comp genomen wordt en van onderaf alles weer op mag gaan bouwen. Tevens dienen de schuldigen bestraft te worden

13 maart 2018 om 17:24

Wij staan achter onze eigenaar. Wij weten wel wat we al die jaren hebben doorstaan met onrecht. Ik geef even een voorbeeld. Als PAOK in wedstrijden tegen clubs uit Athene de bovenhand had, werden er mysterieuze penalty en rode kaarten uitgedeeld.

13 maart 2018 om 17:41

@dimitri

Oh als je het zo uitlegt snap ik idd heel goed dat hij onbevoegd het veld op stormt met een vuurwapen en mensen gaat bedreigen en het spel saboteert....

Los van het hele voorzitter incident, wel een heel erg krom verhaal van de scheids. Spelers waren al 4 a 5 minuten aan het protesteren. En later zegt hij dat hij de goal niet alsnog heeft kunnen goedkeuren omdat de voorzitter het veld opkwam. Dat is natuurlijk de grootste klets ooit. Als er geen videoscheids is, dan worden doelpunten nooit na vijf minuten alsnog goedgekeurd. Wat betreft d actie van de voorzitter; ontzettend dom en het gaat PAOK waarschijnlijk duur komen te staan

13 maart 2018 om 08:12

Ben ik het mee eens. De scheidsrechter wist natuurlijk dat hij fout zat. En gaat het dan achteraf zoiets opschrijven. Het voetbal in bepaalde landen is zo corrupt als de pest volgens mij

Goede beveiliging daaro...
Al durven ze natuurlijk niet de baas aan te pakken ivm hun baan.
Maar deze man mag wel flink gestraft worden. Levenslang zou ik voorstellen alleen gaat dat niet gebeuren denk ik, maar een jaar of 10/20 mag dan ook wel!
Club nog een miljoenenboete geven, een punt of 10 in mindering en uitsluiting voor Europees voetbal voor een jaar of 5 ofzo.
Zou voor mij meer dan terecht zijn, maar dat zal denk ik niet gebeuren.... Die man zal wel zo zijn mannetje daar bij de Griekse bond of justitie hebben zitten waardoor hij en de club er makkelijk vanaf gaan komen

Griekenland is geen Texas. Je mag daar niet met een wapen rondlopen. Behalve met een vergunning, wat deze man wel had. Hij is een van de rijkste Grieken. Pompt veel geld in de lokale economie en zorgt voor veel werkgelegenheid. Hij is niet zomaar een gek. Hij en zijn gezin werden meerdere malen bedreigd, hij heeft een vergunning voor zijn wapen. Die grote gorilla's op de foto lopen niet voor niets om hem heen.
Maar hoe dan ook, je mag niet zomaar het veld op. Als hij zijn wapen in de sky box had achtergelaten, had je niemand gehoord.
Nog een belangrijke detail. De competitie is niet stilgelegd door de voetbalbond. Die zouden dit nooit doen. In Griekenland zijn een paar club eigenaren die de touwen in handen hebben. Zie de kampioenschappen van Olympiacos de afgelopen jaren. De regering heeft de competitie stil gelegd, zij zijn al drie jaar aan het strijden om alle knokploegen, de niet integere voorzitters en alle malloten die daar rondlopen uit te bannen. Daarom zal ook een onderzoek komen vanuit Fifa met de dreiging om het Griekse voetbal uit te sluiten van alle internationale competities; sport moet onafhankelijk zijn en zijn eigen organen hebben. De staat mag zich er niet mee bemoeien.
Er zijn rare dingen gebeurd de afgelopen paar maanden. Olympiacos die verliest thuis met 1-2 van AEK waarbij rellen uitbreken. -3 punten in mindering. Bezwaar wordt ergens binnenkort behandeld. Paok - Olympiacos: de trainer van Olympiacos krijgt een rol papier (kassa papier) op zijn hoofd geslingerd. Paok krijgt -3 punten in mindering en Olympiacos wint op papier met 0-3. In de nacht van zaterdag op zondag (paok - AEK voor de eerste plaats in de ranglijst), worden de -3 punten kwijtgescholden, maar de wedstrijd Paok - Olympiacos blijft wel op 0-3 staan. Straks kan het gebeuren dat Olympiacos weer de 3 punten in mindering terug krijgt.
Door al deze zaken veranderd wekelijks de ranglijst bovenin, buiten de sportieve resultaten om. De bond heeft er een potje van gemaakt. Dus grijpt de overheid in.
Je kunt hier een hele soap van maken.

13 maart 2018 om 12:56

Jij weet er veel vanaf. Jij volgt die competitie wel goed zo te zien? Mag ik vragen waarom?

13 maart 2018 om 14:29

Het is een prachtige soap zoals ik al zei, je weet nooit of de lijstaanvoerder op maandag nog steeds de lijstaanvoerder is op vrijdag. Zonder wedstrijden er tussen door
Ben daar opgegroeid, vandaar dat ik het nog steeds volg.

Geef die voorzitter een dikke celstraf. Het kan me niet schelen wat ze zeggen over dat ie niks gek gedaan heeft. Wat hij deed, was al gek genoeg. Geen compassie, geen ellenlange rechtszaken maar gewoon opsluiten die maniak.

13 maart 2018 om 20:33

Marinakis is de oorzaak (voorzitter Olympiacos, weet niet of ie dat nog steeds is). Deze man heeft vrienden bij de Griekse bond zitten en is 1 van de hoofdschuldigen in de Griekse matchfixing schandaal. Dit speelt dus al jaren. PAOK vecht altijd tegen de big guys uit Athene (Olympiacos,Pana en AEK waarbij Olympiacos een grote rol speelt in het schandaal) en nu word er alles aan gedaan om die titel weer aan Athene te geven. Ik keur het niet goed wat die PAOK baas deed maar hij had een wapenvergunning dus die mocht ie gewoon bij zich hebben en had sowieso geen handelingsgebaren gemaakt naar zijn holster toen ie het veld op liep. Maar dit zijn emoties die dus al jaren spelen en Marinakis is 1 van de hoofdschuldigen. Waarom denk je anders dat Olympiacos jarenlang achter elkaar kampioen is geworden. Zij hadden ook laatst een vrij grote achterstand op de nr1 maar je kan nu alweer raden wie wss de titel pakt. Maar het word dus groter gemaakt vanwege zijn wapenbezit terwijl Marinakis ook gewoon het veld oploopt wanneer Olympiacos bij Pana moet spelen om alles wat anti Olympiacos is bij Pana te gaan provoceren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PAOK Saloniki

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. BiseswarMiddenvelder10
O. El KaddouriMiddenvelder10
D. PelkasMiddenvelder10
S. SchwabMiddenvelder10
José CrespoVerdediger10
A. ŽivkovićMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina PAOK Saloniki.

0 fans
Verdediger, 32 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 18 september
Real Madrid is van plan om Luka Jovic in de laatste fase van de transferperiode op huurbasis elders te stallen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren