Kuipers krijgt voor derde keer in twee seizoenen leiding over Klassieker

Dinsdag, 16 januari 2018 om 12:11

Ajax en Feyenoord hervatten zondag het seizoen met De Klassieker en de KNVB heeft Björn Kuipers aangewezen om het treffen tussen de twee aartsrivalen in goede banen te leiden. Voor de leidsman is de kraker tussen de Amsterdammers en Rotterdammers geen onbekend terrein: vorig seizoen floot hij allebei de Klassiekers in de Eredivisie.

Danny Makkelie floot de eerdere ontmoeting die Feyenoord en Ajax deze voetbaljaargang in De Kuip hadden. Kuipers had dit seizoen al twee keer de leiding bij wedstrijden van zowel Ajax als Feyenoord. VVV-Venlo - Ajax, Ajax - FC Utrecht, Excelsior - Feyenoord en PSV - Feyenoord stonden allemaal onder leiding van de arbiter uit Oldenzaal.

Koploper PSV neemt het dit weekend op tegen Heracles Almelo en zal in Twente te maken krijgen met Ed Janssen, terwijl FC Utrecht - AZ Alkmaar onder leiding staat van Serdar Gözübüyük. Reinold Wiedemeijer fluit Roda JC Kerkrade - FC Twente, Jochem Kamphuis PEC Zwolle - NAC Breda en Dennis Higer ADO Den Haag - VVV-Venlo. Vitesse - sc Heerenveen zal geleid worden door Allard Lindhout, terwijl Pol van Boekel de Rotterdamse derby tussen Sparta Rotterdam en Excelsior voor zijn rekening neemt. Danny Makkelie reist naar Tilburg voor Willem II - FC Groningen.


Poll

Wie denk jij dat De Klassieker gaat winnen?


Gerelateerd

56 reacties (laatste reactie door jaapvan haafte)

Kuipers is ook zwaar op z'n retour. Het lukt hem op 1 of andere reden niet om het niveau wat hij in Europa wel haalt in de eredivisie ook te halen. In Nederland is hij niet beter dan de rest. Ik begrijp ook niet zo goed waarom Kuipers het merendeel van de topwedstrijden krijgt toegewezen? Alle scheidsrechters in Nederland is lood om oud ijzer laat het eens over aan een andere arbiter...

16 januari 2018 om 12:32

Misschien omdat hij de enigste is die amper cruciale fouten maakt? Bedoel nijhuis die heeft zijn eigen regels op basis van zijn humeur lijkt het. Een makkelie is vaak slordig. De rest is te licht of te slecht.

16 januari 2018 om 12:40

Welnee, Kuipers is heel inconsequent. De ene keer wuift hij een hele wedstrijd alle handsballen in de zestien meter weg en de week erop legt hij een aangeschoten handsbal doodleuk op de stip. Het ene moment laat hij lekker veel doorgaan en de tweede helft is hij ineens een Pietje precies en fluit hij weer strikt volgens het boekje de hele wedstrijd dood. Het is lastig dat weet ik maar Kuipers is in de eredivisie niet beter of consequenter dan welk andere scheidsrechter.

16 januari 2018 om 12:41

Tijdens de afgelopen editie van PSV - Feyenoord vergat Kuipers direct rood te geven aan Berghuis. Welke hij weer overcompenseerde met een makkelijke 2e gele kaart. Hij vergat twee keer geel te tonen aan Arias en Hendrix en vergat Feyenoord een pingel te geven. Volgens mij zijn dat behoorlijke cruciale fouten in een wedstrijd.

16 januari 2018 om 13:17

Een keer niet geel geven is niet cruciaal (tenzij de desbetreffende speler al geel had). Dan maakt een scheids elke week wel 2 cruciale fouten want er wordt altijd wel 1 keer te makkelijk geel gegeven en 1 keer niet terwijl het er 100 procent 1 was. Die 2de gele van berghuis was overigens gewoon terecht, want hij houdt bewust het shirtje vast om een aanval te onderbreken nadat hij al tegen rood aan zat. Penalty situatie kan ik me niet herinerren.

16 januari 2018 om 13:23

PSV - Feyenoord was denk ik wel de slechte wedstrijd van Kuipers van dit seizoen. Hij maakte in die wedstrijd echt heel veel fouten.

Overall gezien vind ik hem wel de scheids die de minste fouten maakt en zich het minst laat beïnvloeden door zijn omgeving.

16 januari 2018 om 12:39

Misschien is het een idee om voor de echte krakers onpartijdige scheidsrechters uit belgie in te vliegen. Dan zijn we van dat gezeur af. Kuipers is een volgens het boekje scheidsrechter, prima voor deze pot. Blom en Nijhuis zijn statistisch bewezen slecht voor Feyenoord en Ajax. Dus dan kun je die twee niet op deze pot zetten.

Met Nijhuis krijg je de leukste wedstrijden kwa spel. Maar ik kan mij voorstellen dat die inconsequentie je uiteindelijk de neus uit gaat hangen.

16 januari 2018 om 14:27

Nijhuis gaf zelf op zich een goede verklaring voor deze statistiek: De betere scheidsrechters krijgen vaak de toppers of semi toppers toegewezen, dus de wedstrijden als Ajax - Feyenoord, Ajax - Utrecht, PSV - AZ en dergelijke. Dan is het natuurlijk logisch dat Ajax het onder een Blom veel slechter doet dan onder een scheidsrechter die voornamelijk Ajax - Excelsior en soortgelijke wedstrijden fluit. Er is niet echt veel af te leiden uit die statistieken.

Neemt overigens niet weg dat ik vooral Nijhuis niet een hele goede scheidsrechter vind, maar dat is meer op basis van mijn mening. Er zijn niet genoeg data voor zo een onderzoek. Ik denk dat je pas echt uitspraken kan doen als elke scheidsrechter elke wedstrijd een stuk of 10 keer heeft gefloten; Je wilt immers dat de wedstrijdselectie niet uitmaakt en dan moet het ook nog zo zijn dat er een aantal meetresultaten per wedstrijd is voordat je echt iets zinnigs kan zeggen (anders kan het nog steeds puur toeval zijn). Voor zo'n uitspraak, zelfs voor alleen de topclubs (ajax, Psv, Feyenoord) zou elke scheidsrechter die je vergelijkt per club 170 wedstrijden moeten hebben gefloten, dus 510 wedstrijden in totaal. Dan kom je uit op zo'n 14 seizoenen fluiten, en dan elke week alleen werdstrijden van Ajax, Psv, Feyenoord. Is natuurlijk niet te doen.

De conclusie is dat zulke statistieken werkelijk nul waarde hebben. De statistische basis om er conclusies uit te trekken is er niet, en als de media die onderzoeken beter zouden natrekken zouden ze dat ook wel in de conclusie lezen. Maarja, dat levert natuurlijk geen clicks op.

16 januari 2018 om 12:44

Hoe kun je nou stellen dat Kuipers slecht voor Feyenoord fluit, terwijl onderzoek (waarvan de uitslag onlangs nog in de media werd gememoreerd) uitwijst dat Blom dit is voor Feyenoord en Nijhuis voor Ajax? Wie dat voor PSV is, werd overigens niet genoemd.
Waarom noem je dan Kuipers? Omdat hij aangesteld is voor deze Klassieker?

16 januari 2018 om 13:32

Hoe ik dat kan stellen? Dat is niet zo heel moeilijk hoor, ik zie alle wedstrijden van Feyenoord en Kuipers is gewoon niet zo goed als de Knvb denk dat hij is. Kuipers maakt net als Blom en Nijhuis cruciale fouten. Kuipers maakt die fouten niet omdat hij anti Feyenoord zou zijn. Het is geen onwil eerder onkunde.
Net als het niveau van de voetballers laat het niveau van de arbitrage ook met grote regelmaat te wensen over in de eredivisie.

16 januari 2018 om 13:36

Omdat dat onderzoek op niets gebasseerd is. Daar staat dat ajax alles wint onder leiding van Ed Janssen. Dit zou dus betekenen dat Janssen in het voordeel van ajax is volgens dat onderzoek. Maar wat nou als Janssen alleen maar wedstrijden van ajax fluit tegen clubs als Vvv, Roda en Sparta. En ook allemaal in de arena? Is dat dan omdat Janssen in het voordeel van ajax fluit of omdat ajax gewoon wint van deze ploegen?

Kuipers maakt in topwedstrijden cruciale fouten, waaronder inderdaad PSV - Feyenoord, maar vergeet niet de vorgie editite, waarin hij een onterechte vrije trap geeft aan ajax binnen een minuut die erin vliegt..

En vergeet ook niet de editie Feyenoord - ajax waarin hij een onterechte penal geeft aan Guidetti.

Deze man fluit vaak in het nadeel van Feyenoord in topwedstrijden. Dat zeg ik met een objectieve blik op voetbal. Net als dat Nijhuis vaak in het voordeel van Feyenoord fluit en Blom weer in het voordeel van Ajax.

Helaas werkt het zo.

16 januari 2018 om 14:15

Maar dan zou je dus voor iedere scheidsrechter wel iets kunnen zeggen. Kunnen we dan niet het beste gewoon stil zijn en zien wat de wedstrijd ons brengt i.p.v. van tevoren al om moord en brand te schreeuwen over de scheidsrechter? Jij weet net als ik ook dat ze allemaal fouten maken en dan vind ik het correct van de Knvb na de media-uitingen over Blom resp. Nijhuis om hen in ieder geval niet aan te stellen. Een Klassieker verdient een topscheidsrechter (en niet een Wiedemeijer of zo) en dan kom je na het niet selecteren van bovengenoemde namen al gauw bij Kuipers uit. Wie had jij dan in gedachte c.q. een betere optie gevonden (neutraal gezien)?
Als Ajacied hoop ik op een mooie Klassieker (met Ajax als winnaar uiteraard ),
maar hoop ik eveneens dat van Persie mag invallen. Zo'n fenomeen terug op de Nederlandse velden is in mijn optiek een verrijking voor onze toch al niet hoog aangeschreven competitie. Ook al zal hij bij lange na niet meer kunnen brengen t.o.v. zijn topjaren, maar ik denk wel degelijk nog genoeg om in de Eredivisie van waarde te zijn voor Feyenoord.

Tja.... niet meer dan terecht zou ik zeggen?

16 januari 2018 om 13:21

Dat vind ik ook! Iedereen die voetbal liefheeft heeft wel een bepaalde voor- of afkeur van een scheidsrechter. Sommigen vergeten weleens dat dit ook maar gewoon mensen zijn en ook fouten maken. Als we is kritisch op de elftallen in het veld gaan kijken, dan is de scheidsrechter vaak nog de beste man op het veld. In Zeist zijn ze toch ook niet zo achterlijk om Kuipers op deze wedstrijd te zetten? Hij heeft een geweldige staat van dienst en laten we gewoon genieten in plaats van op alle slakken zout leggen.

De aanstelling van Kuipers komt voor mij niet als een verassing. Hij is natuurlijk al jarenlang de vertegenwoordiger op internationale toernooien en krijgt keer op keer grote wedstrijden voor zijn rekening. Misschien dat hij in Nederland af en toe wat minder fluit, maar wie doet dat niet eens? Als een scheidsrechter perfect was, had hij waarschijnlijk niet deze baan gekozen

16 januari 2018 om 14:10

Kuipers is een thuisfluiter. Als Feyenoord thuis had gespeeld, zou ik superblij zijn met Kuijpers. Nu baal ik als een stekker.

Heeft al genoeg wedstrijden tussen Feyenoord and PSV verpest, vind Kuipers maar niks

16 januari 2018 om 14:15

Makkelijk lullen natuurlijk, maar kom dan ook met een alternatief. Volgens mij zijn er nauwelijks fatsoenlijke alternatieven dus is de keuze voor Kuipers gewoon een logische.

16 januari 2018 om 14:22

Nijhuis, maar ze zijn in Amsterdam niet gewend aan het (faire) harde spelletje. Daardoor verliezen ze vaak punten met Nijhuis. Nijhuis laat het spel lekker doorvoetballen en fluit dan wel eens inconsequent, maar dat zijn ook de risico's van veel doorvoetballen.

16 januari 2018 om 14:26

Dus ja, het is persoonlijke voorkeur. Ik zit niet te wachten op een Kuipers die de wedstrijd doodfluit en strict volgens het boekje wilt leven (wat hem overigens zelden lukt hoor).

16 januari 2018 om 14:43

@ Therazor :
Volgens mij heb je Ajax-PSV niet gezien de laatste keer. Daarin was Ajax toch echt degene die het hardste spelletje speelde en vond ik ze er in een aantal gevallen ook over de grens heen gaan. Met name Veltman liet zich daar gelden op een manier die jij als Feyenoorder waarschijnlijk wel kan bekoren als ik je reactie zo lees.

En terecht by far beste scheidsrechter in de eredevisie.
We kunnen wel mierneukerig doen maar hij maakt nauwelijks grote of kleine fouten

Ik vind het echt drie keer niets die Kuipers, heb ook het idee dat hij al zeker drie jaar slecht fluit, maar nog steeds als de grote man wordt gezien. Nou goed, in ieder geval hoeven we nu niet de hele week het geweeklaag over Nijhuis te horen. Hopelijk zit er een videoscheidsrechter bij die Kuipers grootste blunders kan ongedaan maken.

16 januari 2018 om 12:40

in ieder geval hoeven we nu niet de hele week het geweeklaag over Nijhuis te horen.

Of over Blom

16 januari 2018 om 13:00

Doen we dat gezanik op Kuipers toch volgende week? Spelen die woensdag alweer tegen Utrecht, dus dan zal het grotendeels wel verstommen . Ach, elke club heeft zijn voorkeuren, ik heb bij Kuipers alleen de laatste jaren niet meer het gevoel dat hij nog zo goed is als de Knvb denkt. Of hij pro Feyenoord of Ajax is weet ik eigenlijk niet eens, ik vind het alleen vaak vervelende wedstrijden als hij fluit.

16 januari 2018 om 14:17

Ik snap je strekking, maar voor alle scheidsrechters valt vast wel iets te zeggen. Laten we achteraf klagen en niet vooraf . Maar laten we vooral hopen op minuten voor Rvp. Is toch fantastisch dat hij weer op "onze" velden te bewonderen is?

Goede scheidrechter. Beter dan die inconsequente playboy van een nijhuis met zijn stoere praatjes.

16 januari 2018 om 12:41

Die kan je toch niet serieus nemen als die bij VI er gezellig bij komt praten.

16 januari 2018 om 13:21

Kan je ook niet. En dan van die praatjes over zlatan en ronaldo.
Je bent de scheidrechter niet de ster.
Je kan zoiezo heel dat vi niet serieus nemen.
Derksen die hypocriet zat nijhuis vaak af te zeiken maar meneer maakt een boekje en hij de beste ooit.

16 januari 2018 om 13:21

Kan je ook niet. En dan van die praatjes over zlatan en ronaldo. Je bent de scheidrechter niet de ster.

16 januari 2018 om 13:43

Kuipers is echt niets consequenter, Kuipers is misschien wat minder aandachtsgeil maar niet beter of minder dan de rest van het scheidsrechterskorps.
Alle scheidsrechters maken fouten dat is inherent aan het vak van scheidsrechter maar het steeds weer anders fluiten maakt het ingewikkeld voor spelers.
Kuipers fluit vaak een wedstrijd strak en vaak fluit hij voor elke futiliteit, Kuipers heeft menig wedstrijd volledig doodgefloten. Nijhuis doet het omgekeerde van Kuipers laat veel meer doorgaan wat een wedstrijd vaak ten goede komt, bij twijfel door laten spelen en niet voor elke scheet (zoals 90% van de Nederlandse arbiters) hard op de fluit blazen. Het is maar waar je voorkeur ligt? Wat heb je liever een scheidsrechter die bij twijfel laat doorspelen met het risico dat hij eens een overtreding laat doorgaan of een scheidsrechter die bij enige twijfel aan ene overtreding gelijk affluit?
Ik hou wel van wat tempo in een wedstrijd, tempo wat toch al ver te zoeken is in de negen van de tien eredivisie wedstrijden. Geef mij Nijhuis maar maar dat is niet omdat hij consequenter is of beter zijn idee van hoe voetbal hoort gespeeld te worden staat mij gewoon meer aan. Niet bij elke struikelpartij affluiten.

16 januari 2018 om 14:10

Nijhuis ? Ben jij toevallig een Feyenoordfan ? Als ploeg die er meer de beuk in gooit is Nijhuis uiteraard prima aangezien hij alleen fluit bij de aftrap en wanneer de wedstrijd is afgelopen . Moet je t meer van t voetbal en balbezit hebben dan zit je niet op Nijhuis te wachten.

16 januari 2018 om 14:29

Het is veldvoetbal he geen zaalvoetbal. Ik zie bij voorkeur wedstrijden met wat tempo in plaats van wedstrijden die consequent worden doodgefloten. Voetbal is van oudsher een contactsport, nou is dat de laatste 30 jaar al veel liever en softer geworden wat mede komt dat spelers zich bij elke scheet op de grond laten vallen en gaan liggen huilen maar als je dan ook nog een scheidsrechter heb die daar vol in meegaat zoals onder andere Kuipers krijg je vaak trage wedstrijden die veelal door de arbiter in kwestie worden doodgefloten.
Ik heb toch liever wat tempo ik heb liever dat een scheidsrechter een keer te weinig fluit dan een keer te veel. Ieder z'n voorkeur uiteraard.

Wachten maar op de Videoref.dan zijn we niet meer afhankelijk van menselijke dwalingen.de scheidsrechters maken de fouten natuurlijk niet bewust.

16 januari 2018 om 12:51

Was het maar zo makkelijk, want ook de videoref zal moeite hebben met het toekennen van een vrije trap voor vasthouden, want waar ligt die grens van het toelaatbare? Veldvoetbal is natuurlijk geen zaalvoetbal, dus voor bijna elke aanraking fluiten is niet de bedoeling.
Eenvoudige fouten die ook cruciaal kunnen zijn (zoals de niet gegeven corner aan Oranje in de WK-finale na de vrije trap van Sneijder, waar uit de tegenstoot de enige treffer kwam) kun je daarmee natuurlijk wel uitbannen.

16 januari 2018 om 15:21

De Videoref is standaard voor 4 a 5 vaste gebeurtenissen.doelpunt,strafschop,rode kaart enz.in de wk-finale was het een doelpunt en dan had er een Videoref naar kunnen kijken.niet voor elke overtreding of vrije trap.

Leuk als je berichten elke keer worden verwijderd. Maar on topic Goede scheids voor deze pot. Enige juiste ook. Verwacht een goede pot met een duidelijk beter Ajax. Hebben simpelweg veel meer kwaliteit.

16 januari 2018 om 14:37

Nijhuis laat de klassieker teminste een klassieker zijn. Kuipers fluit na mijn mening veels te snel. Ben benieuwd waneer dat "veel meer kwaliteit" bij ajax er een keer uitkomt. Het zou mooi zijn als we uit beide kampen na de wedstrijd geen kritiek op kuipers kunnen geven.

Wachten maar op de Videoref.dan zijn we niet meer afhankelijk van menselijke dwalingen.de scheidsrechters maken de fouten natuurlijk niet bewust.

16 januari 2018 om 13:55

nou is de videoref ook een mens (of vaak meerdere)...alleen met meer beelden en tijd tot zijn beschikking. Maar ook dan zijn er situaties die discutabel zijn omdat sommige 'overtredingen' afhangen van interpretatie, vooral wel/niet opzettelijk hands binnen de 16.

16 januari 2018 om 15:15

Er zijn vlgs mij maar 4 of 5 situatie's waarin de Videoref ter sprake komt. Doelpunt,strafschop,rode kaart en nog een paar.dat moet toch te overzien zijn.

Kuipers fluit internationaal top. In de Eredivisie buitengewoon arrogant. Zo van ik zie alles op grote afstand en als je commentaar hebt, omdat hij er helemaal naast zit, dan lach ik je vierkant in je gezicht uit.

De meest overschatte scheidsrechter die we ooit in Nederland hebben gezien. Prima in Europese wedstrijden, maar in de eredivisie lang niet zo goed. Hoe vaak deze man Feyenoord genaaid, is ook niet meer op één hand te tellen. Ben benieuwd....

Kwam de KNVB laatst niet met een bericht dat de toppers niet automatisch naar Kuipers zouden gaan? Typisch natuurlijk. Ik vind Kuipers een thuisfluiter. Of hij nou in de arena of in de Kuip of in de koel fluit, hij fluit altijd voor de thuis spelende team. Ik had liever makkelie of liesveld gezien. Nijhuis ook een goede scheids, maar dan klagen de Ajacieden natuurlijk weer dat Nijhuis tegen hun is.

Jammer had liever Nijhuis zien fluiten. Die laat altijd lekker veel doorgaan en dat is met een klassieker wel mooi meegenomen.

bjã¶rn kuipers heeft zich aangemeld voor de actie tiny house van ziggo (link). althans dit melden doorgaans betrouwbare bronnen. de 44-jarige scheidsrechter en ondernemer werd vanochtend gespot in de jumbo om "alvast wat croissantjes en plakjes kaas te scoren"
het wordt kuipers' tweede topper dit seizoen en wat is dan mooier om alvast de vooravond door te brengen in een ajax-pyjama.
de prijs is voor ã©ã©n persoon, die ã©ã©n vriend, vriendin of familielid mee mag nemen. kuipers zelf gaf aan bernie raymond 'kevin' blom mee te willen nemen. "kevin wil hier graag bij zijn".

Ik vind kuipers europees een hele goed scheidsrechter maar wanneer die in de eredivisie fluit word het weer de nederlandse zaalvoetbal scheidsrechter! Zit in mijn ogen echt een wereld van verschil in tussen in europa en nl

Als Kuipers nu eens de Kuipers van de europese duels is en zo fluit dan is het een prima scheidsrechter voor deze pot. Maar op een of andere manier fluit hij in de eredivisie heel anders, het lijkt bijna op onderschatting, zo van oh dat doe ik wel even. Maar alsnog is hij dan een van de beste zo niet de beste in de eredivisie.

Veel keus was er ook niet na het verhaal rond Blom en Nijhuis.
En eigenlijk ben ik al lang blij dat Nijhuis niet fluit, die is zo inconsequent als het weer.
En met zijn 'lekker manlijk spel' mist ie ook de helft overtredingen en evt bijhorende kaarten.en na afloop zeg je dan gewoon, ja maar niemand klaagde.......(nee want dan is meneer op zijn teentjes getrapt en weet ie niet hoe snel ie geel moet pakken). Het is dat VI hem omhoog praat anders was ie gewoon samen met Higler de slechtste van NL.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Donderdag 16 augustus
Paul Pogba wil hoe dan ook vertrekken bij Manchester United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren