Update: Mokotjo mag na brief voor Zuid-Afrika blijven uitkomen

Vrijdag, 24 maart 2017 om 18:25

De Zuid-Afrikaanse voetbalbond onderzoekt of Kamohelo Mokotjo nog steeds voor de nationale ploeg kan uitkomen nu de middenvelder van FC Twente een Nederlands paspoort heeft gekregen, zo meldt het Algemeen Dagblad. Mokotjo, 26 jaar, verkreeg eind vorig jaar een Nederlands paspoort.

Mokotjo speelt al sinds 2009 in Nederland en stond welwillend tegenover een dubbel paspoort, omdat hij daarmee binnen Europa makkelijker een transfer kan maken. Het is echter onduidelijk of zijn interlandloopbaan bij Bafana Bafana nu gevaar loopt. "Het is aan de Zuid-Afrikaanse bond en de overheid of hij nog voor 'Bafana Bafana' kan uitkomen", zo erkent bondscoach Owen da Gama.

Mokotjo maakte in september 2012 zijn debuut in het nationale elftal van Zuid-Afrika. Daar kwamen sindsdien nog maar vijf interlands bij, mede omdat hij een moeizame relatie met Ephraim Mashaba, de ontslagen voorganger van Da Gama, had.

Update 24 maart 18.25 uur - Mokotjo mag na brief voor Zuid-Afrika blijven uitkomen
Kamohelo Mokotjo mag toch voor Zuid-Afrika blijven voetballen. De middenvelder van FC Twente, die inmiddels een Nederlands paspoort op zak heeft, stuurde deze week een brief aan het ministerie van Binnenlandse Zaken in Zuid-Afrika, waarin hij verzocht zijn nationaliteit terug te krijgen. Dat verzoek is gehonoreerd, zo meldt de voetbalbond van Zuid-Afrika vrijdag. Dat betekent dat Mokotjo voor zijn vaderland mag blijven uitkomen.Gerelateerd

14 reacties (laatste reactie door jeronsaik)

Dit is toch wel een heel raar verhaal. Fifa heeft hier hele duidelijke regels over en die regels zeggen dat je met een dubbel paspoort voor beide landen mag uitkomen (niet meer switchen na de eerste interland). Wanneer Mokotjo niet langer voor Zuid-Afrika mag spelen dan is dat puur en alleen vanuit een nationalistisch oogpunt.

Aanvulling n.a.v. comment Hakkie2:
In Zuid-Afrika is het gewoon toegestaan om een dubbel paspoort te hebben. Als je de tweede hebt verkregen door naturalisatie (mokotjo) dan is dat in principe geen probleem. Het is wel belangrijk dat je, voor de aanvraag van het tweede paspoort, bij de Zuid-Afrikaanse overheid een verzoek indient om je paspoort te behouden. Doe je dat niet dan verlies je de Zuid-Afrikaanse nationaliteit. Dan wordt spelen voor Zuid-Afrika inderdaad moeilijk.

21 maart 2017 om 09:39

Er zijn veel landen waar het hebben van een dubbel paspoort sterk wordt tegen gegaan. Als het verkrijgen van een Nederlands paspoort er volgens de Zuid-Afrikaanse wet voor zorgt dat je het Zuid-Afrikaanse paspoort kwijt raakt, moet dit natuurlijk ook voor een voetballer tellen. En dan is de vraag: kan iemand zonder Zuid-Afrikaans paspoort voor het nationale team spelen?

In Nederland zijn er trouwens ook regels die het hebben van dubbele paspoorten zouden moeten tegen gaan. Kijk maar op Rijksoverheid.nl. Ik denk dat hij als het andersom was ook zijn Nederlandse paspoort zou verliezen in 2019, omdat hij dan 10 jaar buiten NL woont en een andere nationaliteit heeft aangenomen.

Edit: sterker nog: hij zou zijn Nederlandse nationaliteit gelijk verliezen als hij vrijwillig een andere nationaliteit aan neemt. Dus dat zijn geen gekke of enge regels. Dubbele nationaliteiten leveren veel gedoe op en worden dus zo veel mogelijk voorkomen. De vraag rest dus alleen of iemand zonder de nationaliteit van dat land wel voor dat land uit kan komen.

21 maart 2017 om 09:49

@hakkie2 je hebt inderdaad gelijk. Heb de regels nagelezen en die bevestigen inderdaad wat jij hier beschrijft.

21 maart 2017 om 10:45

Er zijn afspraken met x aantal landen waarbij je de oorspronkelijke nationaliteit niet verliest, voorbeeld koningin Maxima.

21 maart 2017 om 13:38

Lars Veldwijk is niet eens een Zuid-Afrikaan, maar presteert het ook om te mogen spelen voor Zuid-Afrika. Volgens mij zitten er hele andere dingen achter dan alleen een internationaal identiteitsconflict.

21 maart 2017 om 17:07

Dat komt omdat zijn Vader Zuid-Afrikaans geboren is en zijn Zuid-Afrikaanse nationaliteit heeft behouden. Om deze reden is het mogelijk voor Lars Veldwijk om een Zuid-Afrikaans paspoort te mogen bezitten.

In Nederland is het zo dat wanneer éã©n van je ouders een andere nationaliteit heeft en geen dubbele, dan mag je officieel twee nationaliteiten hebben. Het schijnt in Zuid-Afrika echter heel erg lastig te zijn om goedkeuring te krijgen voor behoud van Zuid-Afrikaanse nationaliteit wanneer je "vrijwillig" een andere burgerschap aangaat.

21 maart 2017 om 10:07

Lars Veldwijk is tegenwoordig ook international van Zuid-Afrika met een Nederlands en Zuid-Afrikaans paspoort. Al bewandelde hij wel precies de omgekeerde weg.

21 maart 2017 om 10:21

Lars Veldwijk heeft dus als het goed is geen Nederlands paspoort meer.

21 maart 2017 om 10:41

@ Hakkie2

Niet helemaal waar

De letterlijke tekst:

Nederlandse nationaliteit behouden
U behoudt de Nederlandse nationaliteit als u:

*van de 10 jaar minimaal 1 jaar in het Koninkrijk der Nederlanden of binnen de EU woont.

*steeds op tijd het Nederlandse paspoort verlengt of een verklaring van Nederlanderschap aanvraagt. Op tijd wil zeggen: voordat de periode van 10 jaar verstreken is. Vanaf de dag dat u het paspoort (of verklaring) ontvangt, gaat een nieuwe periode van 10 jaar in.

Als Lars Veldwijk binnen de 10 jaar gewoon zijn paspoort verlengt of verklaring aanvraagt behoudt hij gewoon zijn Nederlandse nationaliteit ondanks dat hij in Zuid Afrika woont. Ik heb overigens ook gewoon familie in Zuid Afrika en die wonen en al 25 jaar en zijn nog steeds Nederlanders en Zuid Afrikaan.

Zal die niet rouwig om zijn denk ik.

21 maart 2017 om 09:41

Hoe kom je daarbij?

Zullen de potentiële nieuwe clubs van Mokotjo totaal niet rouwig om zijn! Het risico dat hij dan weg is voor de afrika cup is dan aanzienlijk kleiner.

22 maart 2017 om 10:25

Zo vaak plaatst Zuid-Afrika zich niet.

24 maart 2017 om 18:46

Van de afgelopen 12 edities heeft ZA zich 9 keer geplaatst. Vrij hoog percentage lijkt mij. Ik denk dat de Afrika Cup inderdaad wel serieus wordt meegenomen in de afweging om een speler vast te leggen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Twente

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
14.NAC Breda34-16
15.VVV-Venlo34-19
18.FC Twente24-26
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Dejan TrajkovskiVerdediger10
Stefan TheskerVerdediger10
Joachim AndersenVerdediger10
Hidde ter AvestVerdediger10
Nikola GjorgjevMiddenvelder10
Jelle van der HeydenMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Twente.

27 fans
Middenvelder, 27 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 22 augustus
Julen Lopetegui dringt bij Real Madrid aan op de komst van Rodrigo Moreno. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren