Blatter en consorten staken ruim zeventig miljoen euro in eigen zak

Vrijdag, 3 juni 2016 om

De wereldvoetbalbond FIFA heeft vrijdag tegenover persbureau AP een aantal bekendmakingen gedaan rond het interne onderzoek naar corruptie en omkoping. De advocaten van de FIFA zeggen dat Joseph Blatter, Jérôme Valcke en Markus Kattner de laatste vijf jaar in totaal circa zeventig miljoen euro aan zichzelf hebben betaald.

/

Volgens de FIFA zijn de betalingen in strijd met de Zwitserse wetgeving. Het bewijs zal aan Amerikaanse en Zwitserse onderzoekers overhandigd worden. Het bewijs is overgedragen nadat de Zwitserse politie het hoofdkantoor van de FIFA is binnengevallen.

Blatter is als voorzitter al van zijn troon gevallen, Valcke werd al ontslagen als secretaris-generaal van de voetbalvond en financieel directeur Kattner moest ook al zijn bureau opruimen. Tegen Blatter en Valcke loopt al een strafrechtelijk onderzoek.Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door west1988)

Is het alsjeblieft mogelijk dat de heren geplukt worden.
Van mij part wordt ze alles ontnomen wat ze hebben om al het geld terug te betalen.

En met het geld mag de Fifa van mij over de hele wereld voetbalveldjes neerleggen, iets voor de normale bevoliking. Of in de armere landen voetbalschoenen en ballen uitdelen.

3 juni 2016 om 15:22

Zekers een goed idee, wat een egoïst is die Blatter hij verdiende al genoeg

3 juni 2016 om 15:24

Helemaal mee eens, met de toevoeging dat ik spijlen en zwarte balkjes wil zien bij Sepp B.

3 juni 2016 om 16:20

Ik denk dat als ieder van ons de kans had om 70 miljoen in eigen zak te steken, dat we dat ook wel hadden gedaan.

3 juni 2016 om 16:25

Invincibles, meen je dat?
Ik zou het werkelijk waar niet over mijn hart krijgen als ik dan ga denken wat de Fifa had kunnen doen met al dat geld EN rustig slapen.

Tuurlijk zou ik graag 70 miljoen op de bankrekening hebben en dat kan op 2 manieren.
De loterij winnen of een succesvol ondernemer/sporter worden.

Denk dat Blatter ondanks zijn megalomane gedrag ook wel miljonair zou zijn geweest. Dus voor de laaste 65 miljoen had hij het echt niet hoeven doen.

3 juni 2016 om 17:35

Ja ieder van ons ja. Omdat je redeneert vanuit 'onze' situatie. Maar Dhr. Blatter had gewoon een dik salaris.

3 juni 2016 om 20:01

West 1988. En dit kan jij dan weer niet zeggen. Ja de persoon die jij nu bent zal dat nooit doen. Maar als jij je in de wereld van Blatter zou begeven en de macht verwerft die hij had etc etc, ik weet dan niet wat ik zou doen. En ik hoop dat ik t niet zou doen laat ik dat ff vooropstellen. Maar macht is a bitch

3 juni 2016 om 21:28

Het is inderdaad bewezen dat -veel- mensen egoïstische honden zijn, en goud(/geld)koorts krijgen zodra ze in aanraking komen met. Een groot deel wil altijd ''meer, meer en nog eens meer''. Dit geldt helaas voor het overgrote deel, mede daardoor hebben we ook zo'n enorm corrupt, geldbewuste en egoïstische wereld.

Toch zijn er écht mensen die voldoening krijgen met minder, vrijgevig zijn en andere geluk willen brengen met hun vermogen.

Je moet alleen in de normale zakenwereld, keihard zijn om het groot te maken. En als je keihard bent, ben je vaak een egoïstische geldbewuste arbeider. En dan lonkt corruptie om de hoek.

3 juni 2016 om 22:14

Had het niet beter kunnen verwoorden! Het is natuurlijk walgelijk maar helaas waar, die egocentrische trekjes en hebzucht is in veel gevallen wel de reden waarom financieel "succesvolle" mensen überhaupt zo ver zijn gekomen.

4 juni 2016 om 08:58

Denk je dat nu werkelijk. Ik heb ook toegang tot bepaalde middelen en, voor mij, veel geld op mijn werk. Het zit nu eenmaal in je karakter of niet om jezelf ongeoorloofd te verijken.

4 juni 2016 om 16:11

In alle eerlijkheid als jij tegen mij zou zeggen dat ik vanaf morgen iedere maand 2000 euro netto zou krijgen en daar gelukkig mee ben, vind ik het meer dan prima.
Vanuit het diepst van mijn hart kan ik zeggen dat geld me werkelijk waar niks boeit zolang ik gelukkig ben of anderen er gelukkig mee kan maken.
Probeer eens een dag in je leven aan het ouderenfonds te geven, of een ander goed doel. Dan zie je dat geld echt een stuk minder belangrijk is.

Het gedrag dat zodra je meer hebt, je nog meer wil zit inderdaad in veel succesvolle mensen, de wilskracht om door te bouwen.

Ik hoop van harte dat Blatter de rest van zijn leven in de cel komt te zitten. Ik weet niet wat de straffen voor corruptie in Zwitserland zijn, maar hier in Nederland kan je volgens mij tot 8 jaar opgelegd krijgen. Blatter en co hebben met hun corruptie niet alleen zichzelf verrijkt, maar hebben ook veel leed bij anderen veroorzaakt. Ik vind dat je doden in Qatar bij de bouw van de stadions deels op hun conto kan schrijven. Het WK had daar nooit mogen plaatsvinden, zowel door het klimaat als de mensenrechtensituatie.

3 juni 2016 om 16:03

In de cel en dan wat? Die krijgt gewoon een VIP-ruimte in de cel voor een paar jaar. Waarschijnlijk zal iemand zijn borgtocht ook gewoon betalen. Het beste straf voor deze man zou zijn om alles wat die bezit af te pakken.

3 juni 2016 om 16:20

Voor zover het mogelijk is zou ik hem ook alles terug laten betalen, maar dat kan nog wel eens heel lastig worden. Overigens heeft borgtocht hier niets mee te maken, want borg wordt betaald als een verdachte zijn voorarrest wilt afkopen. Oftewel, als iemand verdacht is maar nog niet berecht en wel al in de gevangenis zit. Als Blatter 8 jaar cel krijgt (fingers crossed), dan moet hij die gewoon uitzitten (vervroegde vrijlating buiten beschouwing latend). Verder interesseert het me weinig hoe luxe zijn cel is, het ontnemen van vrijheid is altijd de grootste straf.

3 juni 2016 om 16:22

Blatter heeft niet op Qatar, maar op Amerika gestemd

3 juni 2016 om 16:36

Dat heb ik ook niet gezegd. Maar onder leiding van Blatter is de Fifa uitgegroeid tot een organisatie waar corruptie en omkopingen schering en inslag zijn. En daar kan je hem best verantwoordelijk voor houden.

3 juni 2016 om 18:01

Blatter heeft op Amerika gestemd omdat hij al wist dat Qatar het zou worden en zo de schijn niet tegen te krijgen. Alles wat hij gedaan heeft was voor eigen gewin.

3 juni 2016 om 19:47

Ik hoorde dat Blatter door zijn leeftijd wss eventuele gevangenisstraf met een huisarrest kan uitzitten, maar dit weet ik niet zeker.

3 juni 2016 om 21:07

Volgens mij staat er in Nederland sinds kort degradatie naar de Jupiler League als straf op corruptie

Dat zal wel zijn schadevergoeding zijn voor dat afstapje waar hij vanaf lazerde.

Ongelooflijk. 70 mln, dat is zo'n 5 mln per persoon per jaar! Zwart. Buiten het normale salaris om. Hopen dat dit helemaal tot de bodem wordt onderzocht. Ook het illegaal doorverkopen van tv-rechten en wedstrijdtickets. En dan keihard aanpakken.

wow! dat is een flink bedrag en kan je een flink ijsje van kopen :-)

hopelijk gaat de beerput volledig open want ik kan me niet voorstellen dat dit de enigen zijn die aan zelf verijkking hebben gedaan.. die club is volledig verrot en er lijkt me meer nodig om dat schoon te krijgen - het gaat om zo veel geld en het zit diep in de wortels vd cultuur van die bobos..

Hoe kun je als bedrijf in hemelsnaam toestaan dat er in vijf jaar tijd 70mln uitgekeerd wordt aan drie Personen? Dan moet er toch een keer iemand aan de bel trekken en constateren dat er iets niet klopt? Helemaal wanneer het gaat om betalingen die in strijd zijn met de wetgeving, vraag ik mij af om wat voor betalingen het dan gaat en hoe de Fifa dat heeft kunnen laten gebeuren?

3 juni 2016 om 15:29

Ik denk omdat hun 3e niet de enige waren.. Andere rede kan ik niet bedenken. De Fifa is gewoon een rotte organisatie, waar gewoon heel veel mensen er voor zichzelf zitten en niet voor het voetbal/de Fifa.

3 juni 2016 om 15:44

Tja financieel directeur en de voorzitter zijn betrokken, het zijn niet twee boekhouders die zichzelf 70 miljoen hebben toegeëigend. Mensen met eindverantwoordelijkheid kunnen makkelijk geld laten verdwijnen. Gewoon paar 'vreemde kosten' afboeken waar niemand zich vragen bij stelt. Of van een kost van 42 miljoen 47 miljoen maken. Ik denk dat er in weinig bedrijven alles klopt als je de cijfers op zou tellen.

3 juni 2016 om 16:36

Niet helemaal want dan nog heb je bij een normaal bedrijf meerdere mensen nodig. Je kan niet zomaar even een regeltje toevoegen aan een betalingsopdracht zonder dat iemand dat merkt. Of tenminste niet wanneer je een normaal proces hebt. En als een financieel directeur zelf een fake leverancier aan gaat maken en factuurtjes gaat faken, moet dat ook op vallen. En al helemaal wanneer het om dergelijke grote bedragen gaat.

Maar ik begrijp nu dat het om bonussen en salarisverhogingen gaat waarbij de heren elkaars bedragen hebben goedgekeurd en wederzijds ondertekend hebben. Dat maakt het een iets ander verhaal. Natuurlijk nog steeds raar en vaag Maar dat zijn sowieso al grote bedragen op dat Niveau dus valt misschien nog wat te ronselen. Maar ik daar is de vraag; hoe doe je dat zo dat je de zwitserse wet overtreedt?

3 juni 2016 om 20:08

Denk je echt dat het zo makkelijk gaat? De jaarlijkse audits worden gedaan door een Big Four accountantskanoor (kpmg).

3 juni 2016 om 20:42

Wacht laat ik het zo stellen: het is niet super moeilijk om te doen, maar er mee wegkomen is iets anders.

Zoals ook uit dit voorbeeld duidelijk is geworden. Ze hebben het gedaan, het geld in hun zakken laten verdwijnen, maar ze gaan er niet mee wegkomen.

3 juni 2016 om 21:31

Klopt, en dan nu de ''wat als'' scenario...

Voor hetzelfde geldt was er nooit een inval geweest. Dan waren ze er dus wél mee weggekomen..

Hoop dat deze ratten het gehele bedrag terug moeten betalen.

3 juni 2016 om 15:48

Iedereen werd omgekocht. Een en al corrupt in de fifa. Anders kom je er niet eens tussen.

3 juni 2016 om 16:01

@dammie: niet dat ik het niet met je eens ben, maar dit gebeurt bij de meeste grote voetbalclubs (zij het legaal) momenteel ook gewoon

Als ik dat doe, krijg ik toch celstraf lijkt me. Opsluiten die boeven?

Hoe kan dit ook inderdaad gebeuren, dan moet toch vrijwel iedereen ervan op de hoogte zijn? als het nou om een ton hier en daar gaat, maar 70 miljoen?!

En dat is dan alleen nog maar de afgelopen vijf jaar. Ik weet niet precies hoe lang Blatter aan de macht is geweest, maar dat hij zich over zijn pensioen weinig zorgen zal maken, kan ik me voorstellen.

Overigens ben ik net zo bezorgd over de nieuwe voorzitter als dat ik blij ben om het vertrek van deze schurk. De ervaring leert helaas dat in een gierput de grootste drol altijd boven komt drijven.

Er zullen ook wel veel mensen hebben geweten van deze praktijken en ook wat geld hebben gekregen als ze hun mondje dicht hielden.

Leuk en aardig dat Blatter en Valcke zijn geschorst, maar ze moeten keihard worden aangepakt . Dit kan niet ongestraft blijven. Blatter mag wat mij betreft de laatste jaren van zijn leven in de cel doorbrengen, hij heeft genoeg kunnen genieten van al zijn illegaal verworven rijkdommen.

70 mill is wat ze gevonden hebben. Zal mij niet verbazen als de echte bedragen 10 keer hoger liggen.

Wat hebben de amerikanen hier mee te maken???!! Zijn zei de wereld-politie ofzo?

3 juni 2016 om 18:30

Amerikanen zijn de baas van de wereld wist je dat niet,deze gasten komen er nog vanaf ook let maar op ze kopen nog wat mannetjes om en niemand weet meer waar het over gaat,zo gaat het jammer genoeg in deze wereld

Nu begrijp ik beter waarom Blatter tot zijn dood voorzitter wilde blijven.

Tja, voetbal en corruptie. Het zijn allemaal heilige boontjes. Als ze toch eens een regel zouden maken dat er maar een max. bedrag in het voetbal rond zou mogen gaan, dan zou het eerlijker worden. Als je ziet dat deze heren al ruim 71 miljoen achterover drukken. Bah, van al het bizarre buitenaards proportionele geld dat er in het voetbal rond gaat, kun je van het derde werelddeel Afrika in één klap omtoveren tot welvaardscontinent! Denk daar met zijn allen maar eens héél goed over na, zakkenvullers

Ja hier is Munsterman en vrienden niets bij Licentie intrekken en opheffen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Vrijdag 27 november
Ajax krijgt in januari twee Zuid-Afrikaanse jeugdinternationals op proef. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren