Update: Tunesië biedt excuses aan en ontloopt schorsing voor Afrika Cup

Maandag, 30 maart 2015 om 20:05Gijs Freriks • Laatste update: 20:05

De Afrikaanse voetbalbond CAF heeft Equatoriaal-Guinea een boete van bijna 90.000 euro opgelegd, naar aanleiding van de ongeregeldheden tijdens de halve finale van de Afrika Cup tegen Ghana (3-0). Het gastland kreeg ook een voorwaardelijke straf van één wedstrijd zonder publiek opgelegd.

/

Bij de rellen van donderdagavond in Malabo vielen minstens 36 gewonden. De fans van Equatoriaal-Guinea konden het niet verkroppen dat hun land geen partij kon bieden aan Ghana en zochten de confrontatie met de supporters van de tegenpartij. Ze gooiden flesjes en andere projectielen naar de fans van Ghana, de dug-out van the Black Stars en naar de politiehelikopter die later over het stadion vloog.

Het duel moest in de slotfase dan ook worden stilgelegd door de scheidsrechter. Ook Tunesië kreeg overigens een tik op de vingers van de CAF. In de kwartfinale tegen Equatoriaal-Guinea kreeg het thuisland een goedkope strafschop en na afloop spraken Tunesische bondsofficials van een doorgestoken kaart. Als zij zich daar nu niet van distantiëren, wordt Tunesië mogelijk geschorst voor de Afrika Cup van 2017 in eigen land.

Update 19 februari 14.50 uur - Tunesische bond gaat in tegenaanval en stapt naar sporttribunaal
De Tunesische voetbalbond stelt alles in het werk om een verbanning van de Afrika Cup in 2017 te voorkomen. Het land ging tijdens de afgelopen editie van het toernooi onderuit tegen gastland Equatoriaal-Guinea, dat in de slotfase van het onderlinge duel een uiterst dubieuze strafschop mee kreeg. De Tunesiërs uitten vervolgens felle kritiek op het optreden van de dienstdoende arbiter, maar werden op de vingers getikt door de Afrikaanse voetbalbond (CAF).

Die legde Tunesië ten laste dat het partijdigheid en een gebrek aan ethiek bij de CAF zou hebben geïnsinueerd. Voor 31 maart moet de Tunesische bond daarvoor zijn excuses hebben aangeboden. De Noord-Afrikanen laten het daar echter niet bij zitten: donderdag kondigden zij aan dat de zaak aanhangig zal worden gemaakt bij het internationaal sporttribunaal (CAS).

Update 30 maart 20.05 uur - Tunesië biedt excuses aan en ontloopt schorsing voor Afrika Cup
Tunesië is aan een schorsing voor de Afrika Cup van 2017 in eigen land ontsnapt. De voetbalbond moest voor het einde van de maand maart zijn excuses aanbieden voor de kritiek die men na de kwartfinalewedstrijd tegen Equatoriaal-Guinea leverde aan het adres van de scheidsrechter. Het gastland kreeg een goedkope strafschop en daarop spraken Tunesische bondsofficials van een doorgestoken kaart. Vicevoorzitter Maher Snoussi laat maandagavond weten dat men een akkoord heeft bereikt met de Afrikaanse voetbalfederatie (CAF) en dat er dus geen sancties zullen volgen.


Poll

Een passende straf voor Equatoriaal-Guinea?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door zinedin)

De CAF lijkt mij hier medeverantwoordelijk. Organiseren in zeer korte tijd een toernooi in een land waar dit toch minder goed geregeld is. Te gehaast en te weinig tijd om de veiligheid voldoende te toetsen. Sowieso opvallend dat hun schorsing ongedaan is gemaakt en is omgezet naar organisator...

6 februari 2015 om 19:29

Enige reden daarvoor is dat hun het enige land in Afrika waren die het risico wouden nemen met het oog op Ebola. Elk ander land dat gevraagd was om te organiseren heeft er vanaf gezien, dus Equatoriaal Guinee deed het maar in ruil voor een flinke som geld.

Want dat is wat voor het CAF belangrijk is, de inkomsten uit de sponsorgelden en alle bijkomende inkomen voor de Afrika Cup. Dat er mensen in het ziekenhuis terecht zijn gekomen, de Ghanese supporters met bussen naar de Ghanese ambassade gebracht moesten worden en cameramensen en journalisten hun plekken moesten verlaten vanwege de overdreven hoeveelheid aan traangas doet er verder niet toe voor die gasten.

Dat er langs het veld Ghanees bloed langs de boarding stroomde doet er verder niet toe, dat journalisten foto's op Twitter plaatsen met stukken glas, stukken gebroken spiegel en (honderden) stenen zo groot en rond als tennisballen doet er allemaal niet toe.

Dit is een grote afgang voor het gehele Afrikaanse voetbal en Issa Hayatou en zijn criminele organisatie zijn hier de boosdoeners. Niemand anders...

6 februari 2015 om 19:59

Ik vind dat de CAF hierbij een grove prioriteitsfout maakt. Als je het niet willen organiseren van een toernooi wegens Ebola zwaarder bestraft dan gasten die Ghanezen het stadion uitrellen dan ben je principieel verkeerd bezig, en bewijs je onkundig te zijn als voetbalbond.

Allicht zou het helpen als de Fifa de CAF schorst totdat dit oncompetente zooitje opgezouten is.

Wat een corrupte bond is het toch! Weg ermee!

6 februari 2015 om 20:07

De CAF geeft natuurlijk een kleine straf. Het toernooi is nog bezig anders zou je zware rellen krijgen. Niet meer serieus te nemen die gasten stelletje dieven bijelkaar.

Kijk, in Afrika weten ze wel raad met passende straffen.

Je bevolking in bescherming nemen tegen de besmettelijkste en dodelijkste ziekte in jaren: vier jaar schorsing en negen miljoen boete. Boos zijn om een omgekochte scheidsrechter: twee jaar schorsing. Een half continent aan voetballers naturaliseren, sjoemelen met paspoorten, een scheidsrechter omkopen én 500 supporters van de tegenstander tot bloedens proberen te slopen: een vijfcijferig bedragje. Joe!

Ik geloof niet zo in de conspiracy theory van sub-Sahara Afrika tegen Arabisch Afrika maar dit is toch wel bizar buiten proportie allemaal.

Marokko gaat verantwoord om met veiligheid van supporters en spelers ivm ebola: 4 jaar schorsing en boete van 9 miljoen.

E-G stelletje ongeregeld, schaadt het vertrouwen betreft de veiligheid van supporters als spelers komt er met zo'n "strafje" er van af?....

Ik ben blij en prijs me gelukkig dat ik niet in zo'n continent zit.

Alle sulletjes gaan weer van alles roepen, maar het feit blijft wel dat dit land het in een heel kort tijdsbestek moest bolwerken en dat is redelijk gelukt. Als Marokko weigert de cup te organiseren, omdat het noet eens fatsoenlijk onderzoek doet naar de ziekte komt je als bond in een lastig situatie. Het is gezien de middelen die voorhanden waren redelijk gegaan.

6 februari 2015 om 20:19

Daar is wat voor te zeggen, maar je moet je toch afvragen waarom zo'n toernooi in vredesnaam in zo'n land mag worden gehouden... Want de cup van 2012 was er ook georganiseerd en dat is gewoon uit vrije wil besloten.

Equatoriaal Guinea heeft van Afrika verreweg het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking én scoort in de hele wereld (samen met landen als Somalië (!) en Syrië (!!) ) als allerslechtste op het gebied van mensenrechten. Dan weet je dat er iets heel grondig mis zit in dat land. En ook bij een bond die dat allemaal helemaal prima vindt.

6 februari 2015 om 20:22

Het is ze redelijk gelukt om dit toernooi gedeeltelijk te kopen en mogen nog van geluk spreken dat ze mee mochten doen en al helemaal dat ze in de halve finale terecht kwamen aangezien gewoon Tunesië eigenlijk door had moeten gaan, maar dat is ook niet zo moeilijk je brengt met vliegende vaart zo'n paar miljoen naar de CAF en voilà!

Verder heeft Equatoriaal Guinea het echt niet zo goed gedaan rondom de veiligheid, het lag meer aan het feit dat het dit toernooi niet echt zo uit de hand liep ten opzichte van gisteren maar als er dan opeens een horde aan Ghana supporters langs de zijlijn staan vanwege het feit dat het niet meer veilig op de tribunes is dan vraag je gewoon om ellende. Waarom dacht je anders dat er 2 helikopters ingeschakeld werden terwijl het spel werd stilgelegd, om een aantal testrondjes te maken of om al die hooligans weg te jagen?

Verder mogen alle corrupte leden van de CAF vervangen worden voor de mensen die wel om het voetbal geven en het liefst zo snel mogelijk ook want de naam voetbal wordt ten schande gemaakt door dit soort lui...

6 februari 2015 om 20:52

Naast Marokko waren er meer landen die het risico niet wouden nemen. Dus Marokko stond er zeker niet alleen in, maar wordt wel gigantisch hard afgestraft Slaat gewoon nergens op...

Zullen wij Libië ook maar straffen, omdat het toernooi van vorig jaar eigenlijk daar gehouden zou worden. Zelfde omstandigheden als de Ghanezen gisteren hebben moeten doorstaan. Kan gewoon volgens het Caf, toch?

19 februari 2015 om 18:31

Wat kan de Marokkaanse voetbalbond doen aan het besluit van de regering dat het evenement niet mag plaatsvinden?
Afrika is helaas zo corrupt als de pest. Over de hele wereld gaan arme landen er economisch op vooruit, enkel in Afrika belandt het geld bij een selecte groep machthebbers.

Tunesië krijgt een straf? Alleen omdat ze de waarheid spraken.

Die keeper van Tunesië heeft vast en zeker ook een zak geld gekregen, bij de vrije trap ging ie helemaal aan de zijkant staan wat natuurlijk heel erg onzinnig is! En voor de rest; wow wat een corruptie! Echt gestoord dat de mensen zoals wij simpel worden weggewimpeld, dit gaat gewoon jaren door en door. Niemand doet er wat aan! Bah!

als mensen niks gewend zijn. dan doen ze alles voor geld, was geen penalty, maar de Afrikacap heeft wel een terechte winnaar

Totaal onnodig die excuses, maar wat wil je anders om toch nog mee te doen aan de Afrika cup in eigen land..

Marokko is het enige land dat standvastig is (en terecht) door NEE te zeggen tegen die corrupte hielenlikkers van Blatter.
Tunesie laat met deze "excuses" zien ook graag te willen likken!!

Wat flikken die Tunesiers nou. Excuses terwijl het recht aan hun kant staat. Snap er niks van, in plaats van standvastig te blijven en niet te wijken geef je nu die corrupte CAF wat ze willen. Erg zwak, had meer van onze Tunesische broeders verwacht.

Ziet er naar uit dat Marokko enige land is wat haar strijd met CAF voortzet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Equatorial Guinea

FIFA ranking: 134
1 fan
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Carlos AkapoVerdediger20
Saúl CocoVerdediger20
Basilio NdongVerdediger20
Esteban ObiangVerdediger21
Jannick BuylaMiddenvelder20
Pablo GanetMiddenvelder20
José MachínMiddenvelder20
Voor de complete selectie: Clubpagina Equatorial Guinea.

In de wandelgangen

Zondag 16 januari
Internazionale heeft zijn pijlen gericht op Morten Thorsby. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren