PSG leeft op na invalbeurt; Stekelenburg de held in strafschoppenserie

Paris Saint-Germain heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van de Coupe de la Ligue, het tweede bekertoernooi van Frankrijk. Les Parisiens kwamen pas na de invalbeurt van Jean-Christophe Bahebeck echt tot leven en versloegen Ligue 2-middenmoter AJ Ajaccio woensdagavond met 1-3. Maarten Stekelenburg maakte na ruim vier maanden eindelijk zijn debuut voor AS Monaco, en hoe. De doelman stopte tegen Olympique Lyon (1-1) een strafschop en daardoor bekerde zijn werkgever door.

/

AJ Ajaccio - Paris Saint-Germain 1-3
Ondanks de zege lijkt Laurent Blanc serieus te moeten vrezen voor zijn baan. De regerend- en recordwinnaar van de Coupe de la Ligue speelde namelijk een dramatische eerste helft in Stade François Coty en riep de 1-0 dan ook over zichzelf af. PSG genoot wel het meeste balbezit, maar speelde nauwelijks iets klaar en kwam na nog geen halfuur spelen op achterstand. Serge Aurier, die Gregory van der Wiel uit de basis hield, maakte net buiten de zestien een overtreding op Mouaad Madri, maar de scheidsrechter legde de bal op de stip. Mister Ajaccio Johan Cavalli maakte geen fout: 1-0. De bezoekers slaagden er maar niet in om uitgespeelde kansen te creëren. Alleen Clément Chantôme en Marquinhos waren even dreigend, maar eerstgenoemde mikte over en de Braziliaan kwam bij een hoekschop evenmin tot scoren.

PSG had achterin ook alle moeite met Dennis Oliech, de razendsnelle aanvaller van Ajaccio, en mocht nog van geluk spreken dat het bij rust maar 1-0 stond. Na de pauze herpakte PSG zich enigszins, want nadat aanvoerder David Luiz (kopbal naast) en Aurier (kopbal tegen de paal) al goede kansen hadden laten liggen, werd het na 55 minuten alsnog 1-1. Edinson Cavani schoot van dichtbij hard raak, na een slimme steekbal van Lucas Moura. Negen minuten voor tijd kopte Aurier PSG uit een hoekschop van Bahebeck zelfs op voorsprong en invaller Bahebeck gleed zelf de 1-3 in het doel van Ajaccio, na een breedtebal van Lucas. PSG, waarbij Zlatan Ibrahimovic overigens in de selectie ontbrak, speelt zaterdag thuis tegen Montpellier.

/

Olympique Lyon - AS Monaco 1-1 (Monaco w.n.s.)
Stekelenburg speelde in maart zijn laatste officiële wedstrijd, maar maakte woensdag dus weer eens speelminuten. De Nederlander zag vanuit zijn doelgebied dat beide partijen in de eerste helft een bijzonder laag tempo hanteerden en er niet één keer serieus op doel werd geschoten. Jordan Ferri deed wel een poging, maar zijn inzet werd geblokt door Jérémy Toulalan. Ook na rust gebeurde er niet veel in Stade Gerland, al loste Lucas Ocampos na een klein uur wel een schot, maar doelman Anthony Lopes liet zich niet passeren. Beide partijen kregen nog enkele mogelijkheden, maar de grootste was voor Samuel Umtiti. De verdediger van Lyon had de bal vrij voor het inschieten, maar mikte vlak voor tijd naast.

In de verlenging miste Yannick Ferreira-Carrasco een strafschop namens Monaco, maar dat maakte hij later goed door na een goede demarrage vanaf de linkerflank hard raak te schieten. De Belg leek daarmee de matchwinner te worden, maar Alexandre Lacazette scoorde bij het begin van de tweede helft van de verlenging tegen. De spits schoot op aangeven van invaller Yoann Gourcuff binnen en Stekelenburg was kansloos. In de slotminuut was Bernardo Silva nog dicht bij de 1-2, maar keeper Lopes stopte het schot met zijn voeten. In de penaltyreeks groeide Stekelenburg uit tot de held van Monaco, want hij keerde de beslissende penalty van Ferri.

Is Laurent Blanc de juiste trainer voor PSG?