Tijd voor Friese ambitie

Woensdag, 16 april 2014 om 17:51 door PCMrulez

Nu het seizoen bijna ten einde is wordt het tijd om alles even op een rijtje zetten en om te gaan evalueren. Wat ging er allemaal goed en wat moet vooral beter? Dat zijn de vragen die beantwoord moeten worden. Het onderwerp waar ik het echter met jullie over wil hebben is het feit dat er bij onze club een soort van gebrek aan ambitie is wanneer het belangrijk begint te worden.

/

Denk er maar eens over na, in het begin van deze eeuw was ’t Fean bijna standaard bij de top vijf van de Eredivisie, er werd standaard Europees gespeeld waarbij zelfs een seizoen Champions League. Maar elke keer wanneer de aanval werd ingezet op de traditionele top, dan begon het zomaar opeens te haperen. Dit gebeurde, uitgezonderd van het jaar waarin de Champions League werd bereikt, bijna jaarlijks. De vraag die men dan zou kunnen stellen is vooral gericht op hoe dat dan kan. Het spel was bijna het hele jaar dominant en aanvallend en vele wedstrijden werden met duidelijke cijfers gewonnen. Wanneer er echter belangrijke wedstrijden werden gespeeld sloop er altijd een angst in de ploeg en deze is na vele jaren nog steeds in de ploeg.

Is die angst dan een soort van gebrek aan mentaliteit? Naar mijn idee is en was men altijd veel te bang om de goede positie te verliezen, terwijl er naar mijn idee best mag worden uitgestraald dat er nog veel meer in zit in plaats van tevreden te zijn met je huidige positie. Het is immers topsport en bij topsport gat men toch altijd tot het hoogst haalbare? Hierdoor kan er gesproken worden over een gebrek aan ambitie, ondanks dat men vooraf altijd uitspreekt om voor Europees voetbal te gaan. Het zit echter meer in feit dat wanneer men in een goede positie zit en de play-offs al behaald zijn, er nauwelijks honger is naar meer. Dat stoort toch lichtelijk met het feit van aan topsport doen.

Als we dit beeld nu eens op dit seizoen gaan zetten dan kan men zien dat het toch wel weer hetzelfde liedje kan gaan worden. Ondanks dat de dominantie van de beginjaren van deze eeuw er niet meer is, blijven de resultaten wel op een goed niveau. Momenteel staat ’t Fean op een zesde plaats en is er nog steeds een mogelijkheid om de vierde plaats te bereiken. Als men nu eens objectief gaat kijken naar waar er vele punten verloren zijn gegaan, dan kan men tot de conclusie komen vooral in de herfstperiode en het begin van het jaar 2014 veel fout is gegaan.

Onnodige nederlagen, spel wat niet om aan te zien was en vooral het gebrek aan motivatie dat door de hoofdtrainer aan de spelers werd meegegeven. Dat is toch wel kwalijk aangezien Heerenveen geen absolute topclub is en vele spelers heeft die nog aan het begin van hun carrière staan. Het is dan ook belangrijk dat de hoofdtrainer deze spelers toch wel een soort van begeleiding geeft en daar hoort ook het op scherp zetten van spelers bij. Het zijn (nog) geen absolute topspelers die zelf wel weten wat ze moeten doen en hoe ze zichzelf moeten voorbereiden op de belangrijke wedstrijden.

Daarnaast hield de heer van Basten steeds de top acht aan betreffende de eindklassering. Dit terwijl zijn team dichter bij de topteams zat dan bij de andere subtoppers. Dit is dan ook typisch het voorbeeld van het gebrek aan ambitie en misschien ook wel het onderschatten van de kwaliteiten van de selectie. Vele doorgebroken spelers worden gevolgd door de absolute top en dat zal dan ook wel zo zijn redenen hebben. Er zit nog vele rek in deze spelers en doen echt niet onder voor de spelers van PSV en Vitesse. Om nog even terug te komen op die zesde plaats, alle teams die onder sc Heerenveen staan zijn ook gewoon minder. AZ komt er dichtbij maar AZ werd ook gewoon twee keer overklast door sc Heerenveen en dat is dan ook het verschil in punten. Daarom is er dit seizoen gewoon een hele grote kans om Europa weer eens in te gaan en dat moet dan ook geambieerd worden.

Om alvast vooruit te blikken naar volgend seizoen, het doel moet opnieuw de top zes zijn. Er gaan dan wel wat spelers weg, al deze spelers zijn op te vangen. Voor Hakim Ziyech hebben we Daley Sinkgraven al in huis, daarnaast zal er volgend jaar door het vertrek van Alfred Finnbogason en ervan uitgaande dat Mark Uth in de spits komt er veel meer voetbal in de ploeg komen. Verdedigend gezien vertrekken er dan wel vele spelers, er staat met Kenny Otigba, Joost van Aken, Doke Schmidt, Pele van Anholt en Jukka Raitala al een hele basis. Dit zou dan eventueel nog worden uitgebreid met een ervaren centrale verdediger en wat jeugdspelers en dan staat er gewoon een team wat naar mijn idee gewoon gelijk is met wat er nu staat en daarnaast kan er worden uitgegaan dat de jeugd ook nog verder door gaat groeien. Ik heb vertrouwen in het komende seizoen en hoop dat er met veel bravoure en ambitie gevoetbald gaat worden!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 3 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1200+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

13 reacties (laatste reactie door moii)

Ik vind een gedeelte een beetje raar. je stelt deze vraag: ''wat ging er allemaal goed en wat moet vooral beter?'' om vervolgens maar 2 verbeterpunten te noemen (niet uitspreken van ambitie en de angst van succes) wat ik weinig vind en amper goede punten te noemen. Verder een kort stukje waar je best nog wat lenge aan had kunnen geven door je verwachtingen van Lodweges enzo te geven..

16 april 2014 om 18:47

Dat met die vraag was meer een introductie op het eigenlijke punt wat ik wilde bespreken namelijk het gebrek aan ambitie. Ik had achteraf gezien inderdaad wel meer kunnen vertellen over mijn verwachtingen van lodeweges, in ieder geval bedankt voor je reactie!

Hier is mijn eerste CE! Veel leesplezier

Over het voetbal ben ik het wel aardig met je eens. Heerenveen is voetballend gewoon een prima ploeg, al lijkt het soms dat ze wel heel gecontroleerd spelen, wat vaak leidt tot wat traag en 'ambitieloos' voetbal. Maar in principe leeft Heerenveen natuurlijk nu ook gewoon wel boven zijn stand naar mijn mening. Ik denk dat een zesde plaats op dit moment qua begroting, qua selectie echt wel de top is. Natuurlijk kun je je ambities uitspreken, want het gat is niet groot, maar als je de club vergelijkt met een PSV of een Vitesse die nu de meest directe concurrenten zijn voor een mogelijke vierde of vijfde plaats dan valt Heerenveen wel een klein beetje in het niet. Ik vind het nogal kort door de bocht te stellen dat Heerenveen sowieso beter is dan de clubs die eronder staan en zich qua ambitie gewoon zou moeten gaan richten op een plek bij de eerste vijf.

Bij Heerenveen raakt de geldkraan ook wat verstopt dus ik vind die ambitie die jij wil zien goed, maar niet erg reëel. Verder heb ik ook wel wat aan te merken op je schrijfstijl. Er zitten aardig wat rare zinnen in die niet echt lekker lopen, of met soortevan uitdrukkingen die niet kloppen. Laat je stuk anders eerst door een vriend of ouder doorlezen voordat je hem post. Als een zin niet echt loopt ziet hij/zij het vaak eerder dan de schrijver zelf. Voor een eerste CE een redelijk stuk.

16 april 2014 om 21:24

Heel erg bedankt voor je reactie! Zou je anders wat voorbeelden van de niet lopende zinnen willen geven, zodat ik daar voortaan beter op kan gaan letten. Ik moet wel zeggen dat ik het niet met jou eens ben betreffende het boven de stand leven, maar goed ieder zo zijn eigen mening! Alsnog bedankt voor je reactie

Slordige fout in de 2e Alina:

"het is immers topsport en bij topsport GAT men toch altijd tot het hoogst haalbare"

Voor de rest een prima CE, weinig op aan te merken. Inderdaad doet Heerenveen al een hele poos in de subtop mee, maar heeft nooit echt de aanval op de klassieke top kunnen inzetten. De grote jongens worden afgekocht en dan moeten ze weer opnieuw opbouwen. Ook het geld is er niet om hoog te eindigen.

17 april 2014 om 10:31

Tja hoe ik daar nou weer over heen kon lezen na tenminste 4x nalezen is mij ook echt een raadsel, bedankt voor je reactie!

18 april 2014 om 20:44

Daarom is het misschien wel handig om hem te laten lezen door iemand anders. Door ouders/vrienden of misschien andere leden van VZ.

Verder is het wel een prima stukje, verder weinig fouten.

Ten eerste moet je een beetje bravoure hebben om echt voor de bovenste plekken te gaan. Daar waar dit in de randstad overal aanwezig is daar heb ik altijd het idee dat provincieclubs zich altijd wel lekker voelen als David en de rol van Goliath niet zo prettig vinden. Heerenveen heeft altijd goede elftallen gehad, maar heeft niet het aura van een club van winnaars. Het is een club waar je ontwikkeling kan doormaken en dan naar een club verkast waar je voor de prijzen kan gaan. Zolang dat het geval is zie ik Heerenveen nooit echt voor de knikkers spelen.

En als het structureel net niet is, dan is het meestal gewoon een kwestie van kwaliteit. Dan is het geen toeval maar kan het dus schijnbaar niet beter. De beste spelers dromen niet van Heerenveen als droomclub en wellicht steekt het daar wel. De beste spelers vertrekken continu en er is te weinig continuïteit voor echte topclub ambities.

17 april 2014 om 10:33

Ik ben het helemaal met je eens. Het is een kwestie van kwaliteit, maar niet op technisch gebied. Ik denk zelf dat er dus vooral mentaal zo veel beter kan, en mentaliteit is ook een kwaliteit.

17 april 2014 om 10:43

Mentaliteit is ook iets wat in je club moet zitten. Als er winnaars geeist worden ga je daar makkelijker in mee. Die focus heb je niet bij veel clubs.

Maar het spel is natuurlijk niet om aan te gluren. Misschien moeten we daar eerst eens aan werken, dan vooruit kijken waar de top ligt. Momenteel niet het budget voor een brede selectie, wat in mijn ogen een vereiste is voor een structurele aanval op de topclubs.

Dit is het meest ongepaste moment voor dergelijke ambities. Eerst quite draaien, dan zorgen dat er een sterk fundament staat en dan overwegen om stappen richting die top te maken. Potentie is er voldoende, maar middelen zijn zeer beperkt.

20 april 2014 om 18:05

Dit is natuurlijk al veel langer het geval dan alleen dit en vorig seizoen. Toen was de selectie beter en al helemaal het veldspel. Ik kan me nog herinneren onder Ron Jans, toen kon Heerenveen ook doorstoten van de 5e plek richting de top 3. Het gat was nog maar 6 misschien 9 punten. Juist op dat moment dat je kunt doordrukken werden weer onnodig punten verspeelt. Met nog een 1-5 tegen PSV er klap op de vuurpijl.

Al is dit inderdaad niet het moment om over top 5 en top 3 te praten. Financieel moet het eerst maar eens op orden.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

sc Heerenveen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Feyenoord2212
5.FC Twente1810
7.AZ178
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
E. MulderKeeper100
P. BochniewiczVerdediger101
S. FloranusVerdediger100
L. WoudenbergVerdediger101
R. KongoloMiddenvelder101
J. VeermanMiddenvelder103
H. VeermanAanvaller108
Voor de complete selectie: Clubpagina sc Heerenveen.

In de wandelgangen

Woensdag 2 december
Barcelona is geïnteresseerd in de diensten van Felipe Augusto. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren