Benfica en FC Porto samen aan kop, Carlos Eduardo scoort fraai

FC Porto en Benfica gaan na vrijdag samen aan kop in de Portugese competitie. De regerend kampioen rekende ruimschoots af met Olhanense (4-0) en sluit 2013 zodoende af met drie zeges op rij in de competitie. Benfica ging later op de avond voorbij aan Vitória Setúbal; het won door doelpunten na rust met 0-2 en komt samen met FC Porto op 33 punten uit. Sporting Portugal kan zaterdag weer alleen bovenaan komen, als het wint van Nacional.

/

Vitória Setúbal - Benfica 0-2
Benfica verloor de openingswedstrijd van het seizoen, maar gaf sindsdien geen wedstrijd meer volledig uit handen. De ongeslagen reeks werd vrijdag in Estádio do Bonfim verlengd tot dertien duels. In de tweede helft kwam de gang erin bij as Águias, die voor rust maar heel erg weinig klaarspeelden, net als de thuisclub overigens. Een duidelijke preek van trainer Jorge Jesus moet het gevolg zijn geweest, want na rust zag het er allemaal stukken beter uit. Miralem Sulejmani deed de gehele tweede helft mee.

Vijf minuten onderweg loste Benfica het eerste schot via Nicolás Gaitán, wiens poging gepakt werd door ex-Roda JC-keeper Pawel Kieszek. Kort daarop viel de 0-1 van Rodrigo Moreno, die binnenkopte uit een voorzet van Gaitán. Diezelfde Gaitán nam Kieszek even later weer onder vuur, maar zonder succes. Een strafschop bracht Benfica verder op voorsprong: Dani raakte de bal met de arm op een schot van Nemanja Matic en de bal ging op de stip. Rodrigo Lima legde aan en maakte geen fout. Ola John zat vrijdag niet bij de selectie van zijn club en Filip Djuricic bleef de gehele wedstrijd reserve.

/

FC Porto - Olhanense 4-0
Jackson Martínez staat na het duel met Olhanense alweer op dertien competitiedoelpunten. De Colombiaan tekende acht minuten na rust voor de 2-0 door een hoekschop van de uitstekende spelende Carlos Eduardo binnen te koppen. Daarmee was het duel direct gespeeld. Porto werd geacht in de eerste helft het spel te maken, want de spelers uit Olhão verdedigden allemaal op eigen helft. Doelman Vid Belec hield zijn elftal, dat in de gevarenzone bivakkeert, aanvankelijk met reddingen op inzetten van onder anderen Silvestre Varela en Licá knap op de been. Eliaquim Mangala, die als linksback opgesteld stond, brak na een halfuur echter de ban door een corner te verzilveren.

Jackson verdubbelde na de pauze de marge en in de slotfase liep FC Porto uit naar een ruimere marge. Eduardo krulde acht minuten voor tijd op schitterende wijze de 3-0 achter Belec en enkele minuten later pikte ook Héctor Herrera zijn doelpuntje mee. Os Leões de Olhão maakten op geen enkel moment aanspraak op een doelpunt of ten minste een punt. Voor Porto is het nu winterstop en daarna staat er direct een interessant duel op het programma: die tegen aartsrivaal Benfica.