Bloedcarrousel in openluchtgevangenis

Terwijl de zweetdruppels op het zand vallen en meteen verdwijnen door de hitte, hoort men de zwepen slaan. Verschillende Aziatische kreten klinken, wanneer er in de brandende zon een stuk materiaal moet worden verplaatst. Na het geprobeerd te hebben, zakt een uitgemergelde Chinees door zijn knieën en raakt bewusteloos. Omringd door landgenoten en andere Aziaten blijkt de man even later overleden te zijn. Nee, dit is geen verwijzing naar Egypte en de tijd waarin de piramides werden gebouwd. Dit is het dagelijkse beeld wat zich nu afspeelt in Qatar, het land waar in 2022 het WK zal plaatsvinden.

Buiten het feit dat iedereen met een gezond verstand kan bedenken dat in de zomer in een land als Qatar het onmogelijk is om te voetballen, zijn er echt nog wel meer obstakels. Vergelijk het met een circusvoorstelling: mensen krijgen alleen de show te zien en veel mooie kunstjes. Maar wat er is gedaan aan voorbereiding of wat er achter de schermen allemaal gebeurd, blijft een goed bewaard geheim. Dit is het verhaal over wat zich nou daadwerkelijk in het circus afspeelt, waar men niet bij stilstaat of wat men niet weet.

Hoe is de show tot stand gekomen? Circus Blatter & Platini verwelkomt u alvast voor 2022 in Qatar. Een land met een heerlijke warme temperatuur en mooie hotels. Tevens een land waar u uw felbegeerde spaarpot kunt leeg strooien. Dat er in ruil voor de stemmen die naar Qatar gingen immense bedragen en afspraken zijn gemaakt, is nooit naar buiten gebracht. Amper een jaar geleden werd er voor het laatst naar gevraagd. Van transparantie was ook toen al geen sprake. Er werd destijds gesproken over 'Qatargate'; dit is de naam van het zestien pagina's tellende dossier dat alle verstopte geheimen blootlegt. Het WK zou verkocht zijn. Dit blijkt ook uit een mail van de secretaris-generaal van de wereldvoetbalbond FIFA. Er worden meer namen door het slijk gehaald, onder meer die van Platini. De man ontkent uiteraard alles; óók de beschreven geheime afspraak in het Elysée, tussen Sarkozy, een Qatarese prins en Platini. Bij deze afspraak zouden de deals zijn rondgemaakt. Onder meer de toenmalige voorzitter van de Aziatische federatie Mohammed Bin Hammam, de Argentijnse bondsvoorzitter en vicevoorzitter van de FIFA Julio Grondona en de voormalig Braziliaanse bondspreses Ricardo Texeira zouden daarbij een duistere rol hebben gespeeld.

De volgende vraag is wat er wordt gedaan aan de voorbereiding voor het circus? Alles wordt uiteraard door Qatar tot in de puntjes geregeld. Zo ook de bouw van de hypermoderne stadions. Huren zij hier Qatarese bouwvakkers voor in? Nee, is het bondige antwoord op deze vraag. Zij gebruiken gastarbeiders uit Aziatische landen, zoals Nepal, India en Pakistan. Deze worden letterlijk als slaven behandeld. Ze krijgen vaak geen eet- of drinkpauze en moeten werken op het heetst van de dag. Ook voordat ze aan de slag gingen met de bouw van stadions, werkten zij al heel hard. Vaak moesten ze winkelcentra bouwen, waar ze naderhand niet zelf naar binnen mochten. Men is in Qatar zo racistisch als de pest. Vrouwen uit Azië die als huishoudster of nanny werken worden vaak verkracht. Het gevolg? Daarvoor krijgen de vrouwen een gevangenisstraf van twee jaar. Waar is de rechtvaardigheid in een land als Qatar?

Tot slot vragen we ons af wat er achter de schermen in dit 'voetballand' gebeurt. Ook dit is nooit openbaar geworden, totdat een voormalig Marokkaanse voetballer, die werkzaam was in Qatar, zijn boekje opendeed. Het gaat hier om Abdeslam Ouaddou. Hij vertelt over het feit dat zijn club hem van de ene op de andere dag niet meer nodig had en hem weigerde te betalen. Hij wilde hier een zaak van maken bij de FIFA. De reactie die hierop volgde was dat hij op het heetst van de dag conditietrainingen moest afwerken en zijn gezin op straat kwam te staan, omdat de club de huur van het huis niet meer wilde betalen. Hij noemt het kafala-systeem als boosdoener en betitelt dit als de apartheid van de 21e eeuw. Hierdoor kan de sponsor of je werkgever voor jou als buitenlander alles bepalen wat er met je gebeurt. Je kunt het land pas uit als zij een visum voor je regelen. Zo kan men als het tegenzit voor altijd vast komen te zitten in deze openluchtgevangenis. Toen Ouaddou dreigde om naar Human Right Watch te stappen kreeg hij gelukkig zijn lang verwachte visum en vertrok hij zo snel mogelijk uit het land.

Vandaag hoorde ik Blatter op televisie praten over deze zaak. Sinds dat Human Right Watch kritiek begint te uiten en andere organisaties dit voorbeeld volgen, trekt hij zijn mond open. Hij ontkent in ieder geval de zaak omtrent de corrupte stemming en de omkoping van FIFA-leden en andere hoge piefen. Hij legt de schuld bij de landen Duitsland en Frankrijk. Deze hebben politieke druk uitgeoefend op de FIFA vanwege economische perspectieven. Blatter en consorten hebben alleen de verantwoordelijke beslissing genomen. Vindt u dit allen een waterdicht argument? Oordeelt u zelf.

Want de vraag blijft: willen wij wel een WK in een land als Qatar, dat in nevelen is gehuld? Waar elk jaar 400 gastarbeiders sterven door onmenselijke behandeling. Over negen jaar, als de stadions klaar zijn, betekent dit dat er zo’n 3600 gastarbeiders om het leven zijn gekomen. Hoe zullen spelers als CristianoRonaldo en Lionel Messi zich voelen wanneer zij op het veld staan. In een stadion dat is gebouwd met het bloed van vele arbeiders. De bloedcarrousel komt nu voorlopig nog niet tot zijn einde. Ach ja, zo lang niemand er maar iets van zegt, toch? De muziek begint te spelen en de lichten gaan aan.

The show must go on, the show must go on..

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 18 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1900+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

39 reacties (laatste reactie door frenk de boer)

Inderdaad!!!!!!

Jij snapt het, dit is gewoon weg een prachtstuk. Ik ga hier niet meer woorden al vuil maken, 5 sterren.

29 november 2013 om 21:15

Dankje!!

Een actueel en interessant stuk.

De verschillende sub-onderwerpen zijn goed uitgelegd.
Misschien had de laatste zin van de eerste alinea beter als laatste zin in de inleiding kunnen worden gebruikt.
In de laatste alinea heb je Cristiano Ronaldo als een woord geschreven maar dat is denk ik een slordigheidsfoutje.

Ik vond het een interessant en mooi geschreven stuk.

Van mij krijg je een 4,5/5 dus 5 sterren, goed gedaan!

29 november 2013 om 21:15

Dankje voor de feedback! En inderdaad dat is een slordigheidsfoutje, goed opgemerkt!

Je loopt nu de moraalridder uit te hangen door alle nieuwsberichten van de media in 1 flut stuk te proppen en net zoals alle andere jaloerse Europeanen Qatar zwart te maken.

Sinds Qatar is aangewezen als WK land is de campagne tegen hun direct begonnen. Het was gewoon duidelijk dat de media, voornamelijk Britse, dingen zochten om de publieke opinie tegen de Fifa en Qatar te zetten. Er werd vreselijk hypocriet gedaan over het leven van arbeiders en bouwvakkers in Qatar, want ga je mij nu vertellen dat anno 2013 de bouwvakkers in Nederland en in Europa goed behandelt worden? Denk je dat al die Oost-Europese arbeiders een goed bestaan hebben in Nederland of west-Europa ? Lijkt mij duidelijk van niet, waarom wordt daar dan zo hypocriet over gedaan? En waarom wordt de Fifa gelijk beschuldigt van corruptie sinds ze Qatar als WK land aanwezen? Kan de Europese media er niet tegen dat een WK (eindelijk) in een Islamitisch land wordt gehouden?

Het lijkt mij duidelijk dat het leven voor arbeiders in Qatar zwaar is, maar de Europa is echt de laatste die hier wat over mag zeggen. Vooral Nederland. Want de Nederlanders gaan net zo slecht om met buitenlandse arbeiders als de mensen in Qatar. Hypocriet dus.

Als laatst wil ik je vragen of je je 4e alinea wil toelichten, want op basis waarvan is Qatar racistisch en krijgen een gevangenisstraf van 2 jaar als er een misdaad op hun wordt gepleegd?

Jouw Ce; redelijke schrijfstijl. Dat moraalridder gedoe kan ik echt niet tegen, ik haat links gebabbel. matige inhoud, mening zie ik nergens, redelijk geheel. Voor een vrij slecht onderwerp heb je het best aardig gedaan.

3 sterren.

29 november 2013 om 20:54

In Nederland worden Polen en Roemenen gewoon winkelcentra's ingelaten. Ook laten we ze niet bij bosjes sterven. De Qatarezen zijn gewoon schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid.

29 november 2013 om 21:02

Dus daarom het WK verplaatsen naar een Europees land waar oost-Europese arbeiders hetzelfde lot staat te wachten?

30 november 2013 om 02:23

Welke landen doel jij op?

1 december 2013 om 23:57

Belachelijke reacties van je. Als je kijkt naar de feiten zou je moeten zien dat het land Qatar met al zijn normen en waarden belachelijk is. Maar ik vraag me dan toch af op basis waarvan jij zo nodig Qatar moet verdedigen? Heb je er familie wonen ofzo, beledigt hij jouw afkomst? Want als je punt voor punt objectief onder de loep neemt, en dat zijn de punten die in de media zijn geweest en niet alleen op voetbalzone, zou je toch moeten toegeven dat Qatar belachelijk omgaat met mensenrechten? Ik zou me kapotschamen als ik deze achterlijke dingen zou verdedigen.

10 december 2013 om 15:53

Wow! Hoe kan jij in vredesnaam de situatie in Qatar vergelijken met die van Oost-Europese arbeiders in Nederland? Ben jij werkelijk waar zo verwrongen dat je zelf niet in de gaten hebt dat jouw reactie werkelijk nergens op slaat?

OT: Ik vond je stuk lekker weg lezen, je hebt een fijne schrijfstijl!

29 november 2013 om 21:14

Haha vent alsjeblieft..
Ik schrijf altijd over dit soort onderwerpen, dit heeft niks met een moraalridder te maken. Ik beschrijf feiten die zijn aangetoond, altijd voordat ik over een onderwerp schrijf doe ik een uitgebreide case-study. Dat jij je nu op je teentjes getrapt voelt vanwege het onderwerp zegt nu meer over jou. Ik ben zelf een buitenlander, dus ga nu niet haten op het feit dat ik zogenaamd een haat heb richting het Midden-Oosten.

Nou en ook al is de toelichting hieronder al gegeven op de 4e alinea door een lezer die het wel begrijpt: in Nederland accepteren we buitenlanders wel in dergelijke mate dat ze niet door iedereen worden behandeld als een stuk vuil

Edit: ik ben zelf dus Oost-Europeaan, en ja de Nederlanders behandelen ons duizend maal beter dan in Qatar de Aziaten worden behandeld.

6 december 2013 om 12:28

Wat versta je onder Case-study? Er vallen altijd meer bronnen te vinden, die precies het tegenovergestelde beweren. Dat jij een bron gebruikt, wilt niet zeggen dat dit de absolute waarheid is.
Het gaat er niet om dat jouw stuk niet goed of boeiend is, maar jij doet nu net in je stuk alsof je jarenlang in Qatar hebt gewoond en precies weet wat er aan de hand is. Een iets genuanceerder verhaal had jouw stuk beter gemaakt naar mijn idee.

9 december 2013 om 17:19

Ik versta hieronder een onderzoek naar beschrijvende statistiek genoemd in meerdere nieuwsbronnen en dan uiteraard geen wikipediabronnen, maar bronnen van kwaliteit die rapporteren over dit verschijnsel
Wat wat ik heb opgenoemd is dat niet waar volgens jou? Want daar ben ik dan wel benieuwd naar eigenlijk.

30 november 2013 om 03:44

Alhoewel je commentaar nogal subjectief is, slaat je verwijt/statement dat de schrijver iets tegen Qatar heeft omdat het islamitisch is, werkelijk nergens op.

1 december 2013 om 01:05

A. Iniesta, wees reëel, Qatar is gewoon ongeschikt. Dat het een vrij Rascistisch land is is zeker wel bekend, en van die vrouwen en verkrachtingen is ook terug te vinden. Ik weet niet of het in dit land was of in een ander land daar in de regio waar een Europees echtpaar een aantal jaar cel kreeg omdat ze het op het strand deden, maar dat zou me hier ook niet verbazen. En in Nederland sterft er wel eens een oost-Europeaan, dat klopt. Maar niet met 400 per jaar, of in ieder geval niet door die omstandigheden. Hier zitten veel meer eisen aan werkplekken dan daar. En nee, in Nederland krijgen ze ook niet de mooiste banen maar ze mogen hier wel gewoon in de winkels lopen die ze zelf gebouwd hebben. En er zijn landen die ik best een WK gun, Egypte zou best kunnen als het iets veiliger word. Maar to be honest hebben de Moslimlanden niet echt een naam qua voetbal. Ok, dat had Zuid-Afrika ook niet, maar Afrika in het algeheel wel en het moest ergens in Afrika. Oost-Azie is ook voetbalgek, net als Zuid-Amerika. Dat het ooit in de USA was snap ik ook niet, die hebben helemaal niets met voetbal, meer met armei(datgene wat zij Football noemen). Maar in principe denk ik niet dat het daar thuis hoort. En nog iets: hoeveel bekende voetballers komen er uit die landen? Ik ken er werkelijk waar 2, Ali Al-Habsi en Askan Dejagah, en dan is Dejagah een Duitse Iraniër. Uit Oost-Azie zijn veel meer bekende voetballers afkomstig, Park, Honda, Kagawa, Son, Ki, Lee, Ji, Kim, Nagatomo, Yoshida, Uchida en Sakai, die kan ik zo uit mijn hoofd opnoemen. Afrika spreekt voor zich, noem de Toure's, Adebayor, Cisse en weet ik wie nog allemaal. Europa en Zuid-Amerika spreekt ook voor zich, Mexico en midden-Amerika ook, dat het nog nooit in Australie is geweest spreekt ook voor zich, daar leeft voetbal amper, het is er meer rugby, de VS heb ik het ook al over gehad. Er zijn dus genoeg redenen om een andere plek te kiezen, de enige reden waarom het hier is is geld. Zelfs Rusland is nog minder onlogisch dan Qatar.

5 december 2013 om 10:08

A Iniesta8, een beetje gefrustreerd.. Misschien omdat je zelf geen degelijke CE kan schrijven.
Je voelt je blijkbaar zelf ook geen Nederlander, noch Europeaan? Vandaar je verkapte poging om deze misstanden te relativeren. Dat je het een slecht onderwerp vind zegt al genoeg. Over hypocriet gesproken.

14 december 2013 om 20:30

Wat een verbijsterend zwakke post A. Iniesta... Oost-Europese bouwvakkers in Nederland die ruim boven minimumloon leven vergelijken met stervende Aziaten in Qatar .... wtf

zie jou wel vaker posten alsof je ze niet helemaal op een rijtje hebt tbh...

Mooie verwijzing met het circus, ik vind zelf ook dat een WK niet in een land als Qatar moet worden gehouden. Ze zijn geen goede voetballers en de omstandigheden zijn onmenselijk. 5sterren!

1 december 2013 om 13:26

ach man dit is een hartstikke mooi stuk zeik niet

1 december 2013 om 23:58

Kun je dat ook onderbouwen?

heel mooi stuk!
toch denk ik dat over 8 jaar ronaldo niet meer opeeb wk speelt..

2 december 2013 om 15:02

Ik denk het juist wel. Fysiek kan hij het echt nog wel 8 jaar volhouden, dan is hij 35 of 36, moet zeker kunnen. Hij is fitter dan Giggs was toen hij zo oud was als Ronaldo, dus ik denk dat het zeker wel kan.

3 december 2013 om 16:38

Op je 36e nog een WK spelen is maar voor weinig voetballers weg gelegd hoor. En al helemaal in de hitte van een Arabisch land als Qatar. Nee ik denk dat Ronaldo zijn carriere niet wilt beindigen met een blessure. Als hij verstandig kiest wordt het EK 2020 zijn laatste toernooi.

Boeiend stuk. Het leest lekker weg en zit vol nieuwe informatie.

Goed geschreven stuk. Een WK in het Midden Oosten opent natuurlijk wel de weg naar wellicht enige hervormingen daar ( met name nadat het WK gespeeld zal zijn - westerse invloeden en dergelijke), maar toch blijf ik net zoals jou van mening dat zo'n land nooit en te nimmer een WK zou moeten mogen organiseren. Hoe daar wordt omgegaan met de bouwvakkers gaat werkelijk nergens over. Daarnaast zijn landen in het Midden Oosten over het algemeen zo intolerant als maar kan, dus snap totaal niet hoe ze dit kunnen stroken met het principe van 'anti-racisme' dat zo fel wordt aangehangen door de Fifa en Uefa. Kan er werkelijk niet bij dat je een WK aan een rijk maffiastaatje geeft waar alles draait om geld. Wk's zou je moeten houden in landen waar het voetbal echt leeft en niet waar op het laatste moment nog allemaal stadions moeten worden gebouwd. Eigenlijk zou je dus ook al kunnen zeggen dat het afgelopen WK in Zuid Afrika een foute keuze was (beloften naar de bevolking waren groot, maar er werd natuurlijk weer niks van waargemaakt). Zelfde gebeurt nu in Brazilië en over een aantal jaar dus ook in Qatar. Pijnlijk om te zien dat er toch nog zoveel corruptie is in de wereld. Juist zo'n groot toernooi zou het land goed moeten doen, maar het geld verdwijnt bijna allemaal in de zakken van de onderdrukkers.

Vijf sterren voor je goed onderbouwde stuk.

Zeer goed stuk. Beschrijft de actuele situatie en durft een blik te geven op de werkelijkheid. Klasse hiervoor! Daarnaast is het stuk goed opgebouwd en heb je een goede schrijfstijl die lekker weg leest.

Volle waardering.

Goed stuk, leuk geschreven veelal nieuwe feiten. Alleen keert er ook weer veel terug. De Fifa is niet meer dan een ordinaire maffiapraktijk. Zo bleek uit eerdere onderzoeken dat in Zuid-Afrika de plaatselijke bevolking werd weggejaagd uit hun woningen, zij geen spullen meer mochten verkopen die niet van de merken van het WK waren (waardoor zij geen inkomsten meer hadden) en arbeiders tegen veel te lage lonen en onmenselijke werk tijden moesten werken om de stadions binnen de gevraagde tijd te kunnen bouwen.

Neemt niet weg dat het een interessant stuk is goed gedaan

Goed stuk! Ik zou het vertalen naar het Engels en het nog ergens anders posten, want je formuleert duidelijk wat er allemaal mis is.
Hoe zeer ik ook altijd uitkijk naar een WK, stel ik voor dat we die in Qatar met z'n allen gaan boycotten.
Als de grote landen allemaal tijdens de kwalificatie verliezen en er alleen maar landen als Eritrea, Jordanië en dergelijke op het WK verschijnen, laten we duidelijk zien dat we het niet eens zijn met de spelletjes van de Fifa en Qatar!..

Vijf sterren voor jou!

Leuk stuk, voor mij helaas weinig nieuws.
Laten we hopen dat mensenrechten in het algemeen er op vooruit gaan in Qatar (en midden- oosten) de komende jaren. Het hele zaakje stinkt natuurlijk aan alle kanten. Wellicht krijgen we een WK in de winter.. hoe verzin je het.

Je kan wel nu heel actueel gaan zeiken op Qatar maar wat dacht je van China en Rusland dan. Die organiseren ook grote toernooien en ook niet alles verloopt koosjer. We nemen nooit stelling tegen landen waar we veel geld aan kunnen verdienen. Als je die kennis in pacht heb kan je, als columnist in spe, je energie in relevantere zaken steken.

9 december 2013 om 17:16

Zoals hierboven eerder aangegeven schrijf ik stukken over meerdere landen, dus niet over het Midden-Oosten in het bijzonder. Dus ik 'zeik' niet op één land

Mooie column je onderbouwt alles met feiten en het is ook logisch het slaat nergens op dat er een Wk word gespeeld in een stadion dat met bloed is gebouwd

Prachtig stuk! Heel goed beschreven hoe het er in Qatar aan toe gaat en ben het helemaal met je eens!

5 sterren krijg je van mij!

10 december 2013 om 01:15

Super goede onderbouwing Dankje daarvoor!

Goede column, het is echt schandalig wat zich daar afspeelt en ze zijn een schande voor de moslims, ze gedragen zich als barbaren.

Ik vind het wel 5 sterren, dit omdat je het goed onderbouwd hebt en nog mooie voorbeelden hebt aangehaakt.

Ik vind het een goed stuk. Boeiend. Netjes uiteen gezet. Ik had graag nog wel een aantal zaken behandeld zien worden. Maar dat kan via deze weg ook wel. Een paar vragen. Zou je als land (bv ons land, nederland) het WK in Qatar moeten boycotten door dit soort zaken. Waar leg je precies de grens. Landen als Rusland en vooral China schenden ook op grote schaal de mensenrechten. Zou je die landen moeten boycotten bij een olympische spelen of WK schaatsen etc. Dat word namelijk nauwelijks gedaan. Moet je sport en politiek gescheiden houden de ja of de nee ?

Wat een geweldige column zeg heb een paar artikels hier over gelezen en voelde me nog meer gestoord aan eht verkochte wk aan Qatar dan ooit. Het zit zeker niet goed nu daar.
Heel jammer als het WK daar echt zal wordne gehouden, moet research aan worden besteden.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Qatar

FIFA ranking: 58
2 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Voor de complete selectie: Clubpagina Qatar.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Qatar.

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Manchester United wil van Paul Pogba de bestbetaalde speler ooit in de Premier League maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren