De Opvolger Van Xavi

Elk balcontact van hem wordt op de voet gevolgd. In de Amsterdam Arena zit menig scout te kijken naar die Deense middenvelder van Ajax. Het is al duidelijk dat deze speler niet naar de Europese subtop gaat. De absolute top ligt in het verschiet. Sir Alex Ferguson is persoonlijk gecharmeerd van hem. Het zegt alles over de klasse van Christian Eriksen.

Op zeventienjarige leeftijd debuteerde hij als broekie op bezoek bij NAC Breda. Martin Jol was helemaal gek van hem en gooide Eriksen voor de leeuwen. Eriksen speelde redelijk goed en de vergelijking kwam op gang. De piepjonge middenvelder werd al vergeleken met Michael Laudrup! De beste speler ooit in Denemarken. Jol vroeg zich toen hardop af waar Eriksen over drie jaar zou zijn in zijn ontwikkeling. Zou hij goed zijn, heel goed of een grote.

Drie jaar later kunnen we concluderen dat Eriksen heel goed is en de stap van toptalent naar dragende speler alleen nog moet maken. Afgelopen seizoen speelde hij niet altijd lekker maar tekende hij wel voor zeven goals en gaf hij zeventien assists. Ter vergelijking, rond zijn twintigste scoorde Wesley Sneijder zeven keer en gaf hij acht assists in de Eredivisie. Eriksen kan betere cijfers overleggen dan een wereldtopper op zijn leeftijd.

Toch komen er bakken van kritiek elke week op hem af. Hij scoort te weinig, is al op zijn hoogtepunt, speelt nonchalant. Als ik dit allemaal zou ontkennen dan zou ik liegen. Eriksen komt vaak in een scoringspositie en weet daar nog te weinig gebruik van te maken. En af en toe straalt hij nonchalance uit.

Maar diezelfde speler laat af en toe ook geweldige dingen zien. Tegen RKC kreeg hij de bal aan de linkerkant in gespeeld. De middenvelder liep in de bal, maar liet hem vervolgens gaan om een sprint naar het doel te trekken. Een geniale actie van Eriksen, die jammer genoeg aarzelde en tegen Jeroen Zoet aan schoot. Meteen kreeg hij ladingen van kritiek. Die moet je toch kunnen maken.

Tegen Borussia Dortmund hetzelfde. De Duitsers verloren de bal en Eriksen liep uit de rug van zijn directe tegenstander weg om alleen op weg te gaan naar de doelman. Vervolgens scoorde hij niet. En direct was er weer een berg van kritiek. Eriksen is een speler van niets, Eriksen is allergisch voor scoren.

Ik was ook gefrustreerd. Maar negen van de tien veldspelers bij Ajax zouden niet in de kans belanden van Christian Eriksen. De meeste spelers zouden tegen RKC de bal aannemen. De meeste spelers zouden niet het overzicht hebben om in de kansrijke situatie te komen zoals tegen Borussia Dortmund zich voordeed.

Een veelbekend argument om Eriksen de grond in te boren is praten over zijn prestaties tegen topclubs. Dit slaat echt nergens op. Tegen Manchester United op Old Trafford, was hij een uur lang de strateeg op het middenveld. De Deen speelde tussen de linies was dreigend en aanspeelbaar. De middenvelders van een wereldclub hadden geen grip op Eriksen. Tegen de absolute wereldtop was hij een uur lang de grote uitblinker. In de wedstrijd vorig jaar tegen PSV strooide hij met geniale passes en was hij onstopbaar voor Kevin Strootman, die door sommigen al hoger wordt ingeschat dan Eriksen.

Eriksen is een toptalent, een speler die zichzelf nog geweldig gaat ontwikkelen. Op deze leeftijd is hij al geniaal maar hij moet nog dat niveau 90 minuten lang moeten volhouden. De verwachtingen moeten we bijstellen. Eriksen is een geniale voetballer, maar welke speler van twintig jaar kan een club structureel helpen en dragend zijn.

Eriksen is al redelijk ver in zijn ontwikkeling. Dat merk je al aan kleine dingetjes. Als hij de bal aanneemt ligt hij meestal direct goed. Hij denkt direct waar hij de bal moet neerleggen, met zijn handelingssnelheid zit het goed. En als hij daar nog sneller in wordt past hij geweldig in het systeem van Barcelona. De Engelse competitie lijkt me niks voor hem. In de duels zal hij ongetwijfeld sterker worden, maar ik geloof niet dat hij als krachtpatser dat beuken drie keer per week aankan.

De middenvelder heeft nog wat tijd nodig. Nog drie of vier jaar moet hij in Nederland blijven om te werken aan zijn goals. Aan zijn talent zal het niet liggen. Daarnaast is hij zelfkritisch en zal hij zichzelf blijvend ontwikkelen. Op termijn De Deense Xavi, dat wordt Eriksen. En over tien jaar kan ik zeggen dat Eriksen bij mijn cluppie is opgegroeid. Ajax uit Amsterdam. Die club met de geweldige jeugdopleiding. Bekend van Wesley Sneijder, Rafael Van der Vaart en... Christian Eriksen!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 27 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 3900+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

23 reacties (laatste reactie door deem.)

Dat hij vorig jaar zoveel assist gaf en ook nog een keer een aantal goals maakte, zegt niet alles over de klasse van Eriksen, maar ook over de Nederlandse competitie.
Tijdens het EK viel Eriksen door de mand net zoals tijdens meerdere internationale wedstrijden. Ajax won inderdaad tegen Man Utd, geweldig. Maar het ging niet om de Champions League, ze gingen niet tot het gaatje.
Eriksen heeft inderdaad veel potentie en hij zal er ook wel komen, maar zoals je zegt pas over een aantal jaren.

Edit:
In dit artikel staan weinig nieuwe feiten of informatie. Voor mij 3 sterren.
Oh, wilde 3 geven, maar gaf per ongeluk 4...

Ik vind Eriksen ook een geweldig talent, echter moet je blijven waken voor overschatting, wie vond affelay aisatti wijnaldum etc allemaal geen supertalent toen ze debuteerden. Ook ik zie die extra kwaliteit wel, maar zoals jezelf al zegt hij staat nu bijna 3 jaar onafgebroken in de basis. en dan mag je toch wel gaan verwachten dat hij tijdens de grootte wedstrijden laat zien daadwerkelijk zo goed te zijn als we denken dat hij is. Tijdens het EK niet best. Extra week vakantie gehad nadien ook nog, nu is het tijd om het waar te gaan maken. Nog 4 jaar in Nederland en het wordt zo een zeldfe speler als ik eerder in dit stuk noemde, allemaal goed maar geen top club die het durft door te pakken. 7 jaar NL zou teveel zijn om aan te moeten tonen dat je echt zo goed bent. Voor zijn ontwikkeling zou het beter zijn na dit seizoen over te stappen naar een grotere competitie. Voor Ajax niet te hopen maar voor hem wel.

Bluh wat een stuk zeg,

Ik zeg het niet graag, maar je schrijfstijl vind ik echt slecht. Het leest niet lekker, allemaal zinnen die heel kortaf zijn, beginnend met voegwoorden om voorbeelden te noemen. In een stuk die iets extra's moet bieden (want daarom schrijf je het hier) is het echt heel moeilijk om het af te lezen.

Er zit ook geen logische opbouw in en ik kan zo doorgaan.

Inhoudelijk vind ik het ook vrij matig, je noemt wat voorbeelden op die incidenten zijn en niet frequent zo gebeuren, maar om daar dan ook conclusies uit te gaan trekken, dat hoort niet echt.

Trouwens Eriksen een jeugdproduct van Ajax? Die 2 jaar dat hij bij Ajax in de jeugd heeft gespeeld? Hij is als zestienjarige (als ik het goed heb) gekocht en kwam dus als B junior naar Ajax, maakte al snel stappen en binnen de kortste keren stond hij al met het eerste elftal mee te trainen.

Ik vind hem vrij matig presteren. Hij heeft talent, maar is er nog lang niet, hij is nauwelijks een uitblinker bij Ajax. De triomphtocht mag wel iets minder.

Al met al vind ik het een heel matig stuk. Ik geef je twee sterren, omdat het wel nog gewoon Nederlands is en je je eigen mening er in verwerkt hebt.

Tsja, hoe slechter Eriksen presteert, hoe meer mensen moeten roepen dat ie goed is, want anders gelooft natuurlijk niemand 't.

Ik zeg 't maar weer eens: Als ie zo goed is, dan spreekt dat voor zich. Dat hoeft dan niet uitgelegd te worden. Maar ik let, als ik naar Ajax kijk, 90 minuten op Eriksen. Maar hij bakt er meestal niet veel van. Afgelopen weekend tegen Ado kreeg hij ook bij de Vi-beoordelers maar een 5 geloof ik.

Hij begint vaak aan solo's wanneer het niet moet, geeft vaak nutteloze hakjes, scoort bijna nooit, verliest veel duels om de bal, enz. Als hij niet te boek stond als dat grote talent, dan had Frank de Boer 'm al lang een paar keer moeten wisselen. Maarja, goed, die jongen heeft blijkbaar veel krediet.

Als er iemand de opvolger van Xavi moet worden, dan denk ik eerder aan Maher. En dat is niet omdat ik toevallig Az'er ben. Want voor mij is het ook wel duidelijk dat Van Rhijn beter is dan Marcellis, dus heeft niks met een roze bril te maken.

Nee, het stuk zit vol fouten. Dat maakt het onaangenaam om na te lezen. Misschien een handige tip: lees het twee keer na voor je het post, en bij voorkeur door iemand anders.. Andere mensen zien je fouten sneller.

Voor de rest vind ik het meer gewoon een meningsuiting en je noemt gewoon enkele acties van Eriksen op. Laat ik het zo zeggen.. het is niet genoeg om iemand te verdedigen en te bewijzen dat hij WEL een topspeler is (in de maak).

3 sterren

Allemaal korte zinnen van 5 a 6 woorden, ik vind het daarom niet lekker lezen je krijgt van mij 2 sterren.

28 september 2012 om 18:29

Grote reden voor mij ook om er moeilijk doorheen te komen.

Ik hoor je weinig zeggen over hetgeen waar men zich het meest aan stoort, namelijk het mee verdedigen. Zijn omschakeling is te traag, er zit totaal geen gif in dit ventje. Allemaal leuk en aardig om over cijfers te praten tov van Sneijder, maar dan moet je wel de context erbij vermelden.

9 oktober 2012 om 01:44

Want als er één iemand van meeverdedigen houdt, dan is het Sneijder wel...

9 oktober 2012 om 16:32

Begrijpend lezen is niet jou sterkste kant, wel?

10 oktober 2012 om 09:28

Of jij hebt moeite met formuleren.

Tja heb nog steeds het gevoel dat Eriksen alleen uitblinkt als Ajax goed speelt. Als het slecht draait met Ajax dan is meneer onzichtbaar. Dat gevoel heeft hij bij mij nog niet kunnen weg nemen. In de Eredivisie draait hij leuk tegen de middenmoot maar tegen de (sub)toppers al een flink stuk minder. Dit kan ik staven met cijfers, ik ga uit van de top 6 van dat seizoen en zet er boven hoeveel wedstrijden hij speelde van die toppers.

Seizoen 11/12

Van de mogelijke 10 wedstrijden tegen de top 6 stond hij er 10 basis en werd hij er 3 keer uit gehaald.

PSV 0goals 1assist
Sc Heerenveen 0g 4a
Feyenoord 1g 0a
AZ 0g 0a
FC Twente 0g 0a

Seizoen 10/11

Van de mogelijke 10 wedstrijden tegen de top 6 stond hij er 7 basis, werd hij daarin 2 keer gewisseld, mocht hij 1'keer invallen en kwam hij zelfs 2 keer helemaal niet in actie.

Psv0g 0a
AZ 0g 0a
FC Twente 0g 1a
FC Groningen 0g 1a
Roda JC 0g 1a

In de Champions League zijn de cijfers nog matiger, hoewel dat natuurlijk over het algemeen een hoger niveau heeft dan de Nederlandse top 6. In 2010/11 1 basisplaats en 3 korte invalbeurtjes van de mogelijke 6 groepswedstrijden en 0 goals en 0 assists. In 2011/12 6 basisplaatsen 2 keer voortijdig gewisseld en 1 goal en 2 assists. Let wel die waren alleen tegen Dinamo Zagreb.

Ook dit seizoen heeft hij tot nu toe alleen goals en assists gemaakt tegen Nec, NAC en Rkc. In de voor Ajax lastige wedstrijden tegen ADO en SC Heerenveen gaf hij niet thuis en tegen Borussia Dortmund liet hij voor de zoveelste keer op Cl-niveau niks zien.

Aannemelijk is dat internationale scouts van de Europese topclubs de wedstrijden tegen de Nederlandse middenmoot wel geloven en alleen waarde hechten aan Europese wedstrijden en Eredivisie top wedstrijden. Ik wil ook nog even terug komen op de uitwedstrijd tegen Man U, waarin Eriksen zo fantastisch speelde tegen de 'absolute wereldtop'. Zijn directe tegenstanders waren die wedstrijd Ji-sung Park (over the top en inmiddels onder contract bij de Engelse degradatiekandidaat Qpr) en de jonge niet bijster talentvolle Tom Cleverley. Scholes viel die wedstrijd nog in en Carrick bleef op de bank en de kwaliteitsmiddenvelders Anderson en Fletcher zaten niet eens bij de wedstrijdselectie.

Als je het btw puur over rendement gaat hebben zijn bijvoorbeeld spelers als Mertens (54w, 27g 25a) en Narsingh (46w 12g 28a) veel indrukwekkender bezig. Natuurlijk niet vergelijkbaar qua positie in het elftal maar die hebben veel beter gepresteerd dan Eriksen en die worden echt niet zo de hemel in geschreven als Eriksen.

Mijn conclusie is dan ook dat Eriksen zeker veel talent heeft en inderdaad de potentie heeft om ver te komen in zijn carriere. Ik vind alleen wel dat hij dit seizoen echt de stap moet maken van toptalent naar topspeler. Zijn cijfers in Nederlandse topwedstrijden en Cl-duels zijn vrij matig en hij presteert alleen leuk tegen de mindere goden van de Eredivisie. Ook is vaak te zien dat hij de kar niet kan trekken als het slecht gaat. Dat is wel iets wat hij snel moet gaan ontwikkelen want anders vrees ik dat het net zo'n net niet verhaal word als Wijnaldum, Aisatti etc.

5 oktober 2012 om 03:17

De meest vernederende was dat hij nog werd gewisseld tegen Feyenoord omdat hij compleet werd overlopen door Clasie (die toen nog, nat achter de oren, van Excelsior afkwam)

Edit: een tip voor de schrijver. Begin eens met zijn zwakke punten om vervolgens zijn goede punten op een rij te zetten. Nu gooi je de 'algemene negatieve mening' tussen jouw persoonlijke mening door. En bovendien mag je best kritischer zijn. Dat hadden wij (feyenoorders) zelfs op Guidetti en Bakkal. En dat terwijl ze toch behoorlijk veel hebben losgemaakt bij ons club.

9 oktober 2012 om 01:49

Vond dit best een goede reactie... Totdat je begon over United. Cleverley niet bijster talentvol? Oké. Ben ik het niet mee eens, maar goed. Anderson en Fletcher vervolgens wel kwaliteitsmiddenvelders noemen? Ha! Anderson heeft in al die jaren bij United alleen de eerste seizoenshelft van 2011/2012 laten zien ook naar behoren te kunnen voetballen, nota bene toen hij een defensief blok vormde met Cleverley. En Fletcher is ook aardig over de top heen hoor...

9 oktober 2012 om 10:11

Haha klopt Anderson en Fletcher zijn zeker geen wereldspelers. Maar af en toe chargeren om je punt wat duidelijker te maken mag best. Vind ze in ieder geval beter dan Park en Cleverley.

9 oktober 2012 om 11:53

Zo vind ik Park en Cleverley dan weer beter. Park is gewoon een keiharde werker, en in de paar wedstrijden die hij dan nog mocht spelen van Ferguson ging hij er 110% voor. Maar goed, dit stukje gaat niet over de (ex-)controleurs van Manchester United, maar over de spelmaker van Ajax. En in het gedeelte van je reactie dat daarover ging, kan ik me best vinden.

Zoals altijd vind ik je schrijfstijl prettig, maar voor mijn gevoel verdraai je feiten (of laat ze achterwege) en tegenargumenten bagatelliseer je standaard om op de vooraf bedachte conclusie uit te komen.

Buiten dit alles past de titel niet echt aangezien je pas in de laatste alinea terug komt bij Xavi, die volgens mij een heel ander type middenvelder (stuk minder aanvallend en beter voor de balans) is dan Eriksen en daarom niet te vergelijken is.

Ik vond het niet fijn lezen en vond de tekst weer niet vernieuwend.
Als advies zou ik je willen geven om wat minder stukken te schrijven, maar gewoon één goed stuk.
Laat deze eerst beoordelen door andere mensen, voordat je deze hier plaatst.

Over Eriksen ben ik het niet met je eens.
Ten eerste vind ik de vergelijking met Sneijder mank lopen, omdat Sneijder geen wereldtopper is.
Op een goed seizoen na bij Inter heb ik hem niet kunnen betrappen op wereldniveau.
Eriksen zelf is helaas te groot gemaakt door de media en dan maak je het zo'n jongen al heel lastig.
Hij had in alle rust gebracht moeten worden i.p.v. meteen het label krijgen van supertalent.
Momenteel maakt hij het totaal niet waar, terwijl hij wel de potentie heeft.
Ik ben bang dat het label supertalent te zwaar op zijn schouders weegt, want laten we eerlijk zijn Eriksen heeft in 3 jaar tijd te weinig vooruitgang geboekt.

Zeker voor een relatief zwakke competitie als de Eredivisie laat hij zich te weinig zien en ben bang dat het uiteindelijk een subtopper wordt.

''op deze leeftijd is hij al geniaal maar hij moet nog dat niveau 90 minuten lang moeten volhouden.''

Twee keer moet?

'', maar welke speler van twintig jaar kan een club structureel helpen en dragend zijn.''

Waarom een punt? Hoort een vraagteken te zijn.

''maar negen van de tien veldspelers bij Ajax zouden niet in de kans belanden van Christian Eriksen.''

Rare zin..

''zoals tegen Borussia Dortmund zich voordeed.''

Moet zijn: Zoals zich tegen Borussia Dortmund voordeed.

En zo kan ik bij elke zin wel wat zeggen. Echt een dramatisch geschreven CE, dat dit doorgelaten is. Aliena's zijn ook nog eens veel te kort.

Oja en dan over je mening. Waarom zou Eriksen zo persé een topclub moeten halen? Blijft al jaren op dat zelfde niveau steken van toen hij 18 was. Straalt geen pit van af, heeft totaal geen goed schot en laat hartstikke weinig zien.

Sorry maar dit stuk is echt matig.

Matig? Dit stuk is gewoon ronduit slecht. Grammaticaal vol fouten en het leest niet lekker weg. Bovendien ben ik het op veel punten oneens over Eriksen. Ik denk dat hij de absolute top, zoals Barcelona of Real Madrid nooit haalt, daar is hij niet goed genoeg voor.

29 september 2012 om 13:33

Geef dan ook voorbeelden wat de fouten zijn zodat de schrijver er ook iets aan heeft.

Probeer iets aan de korte zinnen te doen, op deze manier haakt een lezer snel af. Verder heb je er naar mijn mening teveel je eigen draai aan gegeven, bijna alles is op positieve gebeurtenissen gebaseerd, had ook wat negatieve punten genoemd, dat maakt het totale stuk completer. De vergelijking met Xavi slaat kant noch wal. Misschien Eriksen zijn techniek die echt goed is naar mijn mening.

Volgende keer iets objectiever zijn, dan komt het wel goed!

Vreselijk stuk dacht ik, tot ik bij de laatste zin kwam. De rest van je stuk is nog in te komen, ondanks dat je schrijfstijl om te huilen is, maar waar haal je het idee vandaan dat Eriksen uit de jeugdopleiding van Ajax komt? Die kerel is op redelijke late leeftijd weggekocht uit Denemarken, hij was namelijk 16. Dat is nou niet echt een exponent van de jeugdopleiding van Ajax, maar gewoon goed gescout.

Daarnaast is Barcelona hoe dan ook veel te hoog voor hem gekregen. 1 ster is meer dan genoeg voor dit stuk

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2230
2.PSV2110
5.Feyenoord1611
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger94
R. GravenberchMiddenvelder91
S. BerghuisAanvaller92
S. HallerAanvaller96
D. TadićAanvaller94
J. TimberVerdediger81
E. ÁlvarezMiddenvelder82
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren