Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Voetbalzone-weblog: Ramos wilde het feestje van Pirlo niet verpesten

Laatste update:

Het beeld mag misschien anders zijn, maar niet alle voetballers zijn louter met zichzelf bezig. In het veld niet, en zeker buiten het veld niet. Zo beginnen steeds meer spelers een eigen foundation. De voorbeelden in Nederland zijn inmiddels talrijk. In het kielzog van Johan Cruijff, die jaren geleden met veel succes de Johan Cruyff Foundation is gestart, hebben onder meer Ruud van Nistelrooij, Edwin van der Sar en Johan Neeskens een eigen stichting, terwijl internationals als Klaas-Jan Huntelaar, Nigel de Jong, Dirk Kuyt, Rafael van der Vaart en John Heitinga zich al jaren inzetten voor de medemens. Aangevuld met trainers als Louis van Gaal en Guus Hiddink kom je tot een mooi stel, hoor.

/

In het buitenland is dat niet anders. Wat te denken van Andriy Shevchenko die na zijn dramatische ervaring met Tsjernobyl, waar hij in de jaren tachtig als kind voor moest vluchten, per se wat voor de samenleving terug wilde doen. De aanvaller van Oekraïne, die dit EK na de eerste ronde eervol afscheid nam als international, begon daarom de Andriy Shevchenko Foundation, nadat hij ook al ambassadeur was van SOS Kinderdorpen. Zijn voornaamste doel: het helpen van (wees)kinderen, met aangeboren afwijkingen en het (onder)steunen van ziekenhuizen in de regio. Daarbij krijgt hij niet alleen steun van zijn modevriend Giorgio Armani, maar ook van Diego Maradona, acteur Richard Gere, oud-tennisser Andrei Medvedev en bokser Vladimir Klitschko die in 2005 allen bij zijn benefietwedstrijd in San Siro aanwezig waren en mede verantwoordelijk waren voor de opbrengst van één miljoen euro. “Maar eigenlijk is het vanzelfsprekendheid dat ik dat doe”, vertelde Shevchenko me ooit. “Ik vind dat het mijn plicht is om anderen te helpen.”

/

Ook Alan Shearer vindt dat. Een paar jaar maanden geleden sprak ik hem daar nog over. Over de vele doelen waarvoor hij zich met liefde inzet. Dat doet de 63-voudig Engels international, in zijn land tweemaal gekozen tot Speler van het Jaar, niet alleen met zijn eigen organisaties - The Alan Shearer Center en The Alan Shearer Academy Scholarship - maar ook als beschermheer van de Sir Bobby Robson Foundation, de stichting die is vernoemd naar de oud-trainer van PSV die in 2009 is overleden en die zich inzet voor de strijd tegen kanker. “Toen ik daarvoor werd gevraagd”, vertelde hij, “had ik niet één seconde bedenktijd nodig. Natuurlijk deed ik dat. Ik vond het een grote eer. Robson is niet alleen heel belangrijk voor me geweest als trainer, maar ook als persoon. Zelden iemand meegemaakt die respect en genegenheid zo belangrijk vond. Hoe kon ik dan zo’n aanbod weigeren?”

Zijn inzet voor de medemens, in het bijzonder kinderen, is niet iets van de laatste jaren. Als speler was Shearer al veelvuldig actief voor organisaties als NSPCC, Sports Relief, Soccer Aid en UNICEF. Daarnaast schonk hij in 2006, toen de aanvaller in een uitverkocht St James’ Park zijn afscheidswedstrijd tegen Celtic speelde, de gehele opbrengst, zo’n twee miljoen euro, aan veertien verschillende charitatieve instellingen. “Nee, het was niet moeilijk om dat geld weg te geven. Ik vond het wel moeilijk om te beslissen aan welke goede doelen ik dat zou doen. Ik kreeg namelijk wel honderden verzoeken, maar het was onmogelijk om daar allemaal op in te gaan. Dus heb ik een schifting moeten maken, zonder iemand voor zijn hoofd te stoten.” Ik was benieuwd waar dat sociale vandaan kwam. Shearer tikte toen op zijn borst en zei: “van binnenuit.” Om die reden zou hij nooit naast zijn schoenen lopen. Bewust als hij was dat hij een goed leven heeft en dat hij goed heeft kunnen verdienen met datgene wat hij echt leuk vindt. “Die luxe heeft niet iedereen. Bovendien besef ik me maar al te goed dat ik enorm veel aan de fans te danken heb gehad. Het is nu mijn taak om wat terug te doen.”

/

Ik moest aan de woorden van Shearer denken toen de UEFA het over Fair Play had. Dat hij, net als Gary Lineker met wie hij nu een komisch duo vormt bij de BBC ongetwijfeld voor de Fair Play Award zou gaan als hij nog had gespeeld. Want Shearer was tevens een heer in het veld. Al was het dan nog maar de vraag wie de titel dan zou gaan. Want met Lineker, die Engelse spits die in zijn hele carrière niet één gele kaart heeft ontvangen, heeft Shearer natuurlijk een gedegen concurrent. Wie de Fair Play Award dan wel moet krijgen? Genoeg kandidaten, zo lijkt me. Mario Balotelli (voor zijn ingetogen juichen na afloop om zodoende anderen niet voor het hoofd te stoten) bijvoorbeeld. Of Cristiano Ronaldo (hij kan toch overspelen). Of Robbie Keane (die zijn shirt beschikbaar stelt voor de Ierse fan die tijdens het EK was verongelukt). Toch zeg ik: Sergio Ramos, de verdediger van Spanje. Hoe hij Pepe, zijn ploegmaat bij Real Madrid, na afloop van het duel met Portugal rond de middenlijn een eeuwigheid troostte, was mooi. Heldhaftig zelfs. De lichamen dicht tegen elkaar, zijn armen minutenlang over hem heen. Aangevuld met, ongetwijfeld, mooie en ondersteunende woorden. Dat typeert de grote sportman. En dat Ramos kort daarvoor in de dramatische strafschoppenserie de Panenka-penalty wat houteriger en dus minder nam dan de echte ster van dit toernooi siert Ramos helemaal. Alsof hij het feestje (en de schoonheid) van Andrea Pirlo, de echte ster van het toernooi, niet wilde verpesten.

Vincent de Vries, freelance-voetbalverslaggever, houdt tijdens dit EK speciaal voor Voetbalzone een weblog bij. Vanuit steden als Gdansk, Warschau, Charkov en Krakau blogt hij dagelijks over de randzaken die een evenement zo uniek en speciaal maken.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Alle voetballers die in dit artikel staan hebben een hart en denken niet zo erg aan geld.

30 juni 2012 om 10:22

Da's ook wat makkelijker als je banksaldo al 8 getallen voor de komma telt.

30 juni 2012 om 16:22

Inderdaad met zo een salaris moet het ook wel mogelijk zijn, al snap ik die dislikes niet op zijn reactie.

30 juni 2012 om 17:10

Heb het idee dat het de laatste jaren ook steeds meer wordt wat natuurlijk alleen maar te prijzen valt.

@thepensioners

Die dislikes komen voort uit het feit dat sommige mensen eenmaal altijd rode duimpjes geven, vanwege het feit dat ze iemand niet mogen ondanks goede reacties, jaloers zijn dat ze het zelf niet gezegd hebben of het gewoon leuk vinden om rode duimpjes te geven. Wat ik er maar mee aan wil kaarten is dat je niet al teveel op die rode duimpjes moeten letten.

Dat sommige voetballers een goed hart hebben is mooi om te zien. Maar ik vind de titel van dit stuk nogal misleidend. Het gaat vooral om de goede doelen sector, helemaal niets mis mee, maar je verwacht wat anders bij het lezen van de title.

30 juni 2012 om 16:55

Een titel dient om lezers aan te trekken, dus die kan wel eens misleidend zijn inderdaad

klasse van deze spelers dat ze ook andere willen helpen , oke ze hebben genoeg geld maar je hebt genoeg spelers die niks willen uitgeven . of het gewoon niet doen .. respect !

30 juni 2012 om 14:35

Drogba heeft daarnaast ook vele levens gered in Ivoorkust! Heeft een belangrijke rol gespeeld in het staak het vuren na jaren burgeroorlog!

30 juni 2012 om 22:35

Serieus? Drogba doet het alleen maar voor een beetje goede publiciteit.

Vincent de Vries vergeet een heel belangrijke te noemen. Giovanni van Bronckhorst met de Van Bronckhorst Academy. Zoek maar eens via Google wat daar allemaal gebeurt.

Edt typo

Dan is De Vries de enige die denkt dat hij houterig was genomen, gewoon netjes! Zeker voor een verdediger

Er zijn zoveel voetballers die een foundation hebben ofzo, hartstikke leuk, maar zal gedeeltelijke ook alleen maar voor de PR zijn. Daarnaast is het een stuk makkelijker als je een achtcijferig bankafschrift krijgt.

Ronaldinho heeft een voetbalschool opgericht, Zlatan heeft zijn buurt in Stockholm omgetoverd in een mooi voetbalarena voor de jeugd. Je kan dan nog steeds niet overtuigd zijn van hun goed karakter en zeggen 'ja das makkelijk als je zoveel geld hebt'. Fout, want de rijkste mensen zijn net die gierigaards die alleen naar zichzelf kijken.

Francesco Totti mag in dit verhaal ook zeker niet worden vergeten! Is een ambassadeur van unicef.
In het verleden werden vaak grappen over Totti gemaakt, denk hierbij aan spotcartoons. Dit vond hij nooit zo leuk tot hij er een leuke draai aangaf. Hij liet ze allemaal publiceren in speciale boekjes die werden en worden verkocht met succes, de opbrengsten hiervan gingen/gaan naar Unicef. Zelf is hij ook een aantal keer naar Afrika geweest en heeft hij een aantal landen bezocht (congo).

Is natuurlijk een van de vele voorbeelden zoals ook alle helden, want zo mag je ze wel noemen, die in het artikel staan.

Laten we hopen dat dit ook perspectief biedt voor de toekomst!
Want als het aan mij ligt mogen ook alle spelers van Anzhi etc. zulke gebaren tonen

Heel veem voetballers doen dit.
Ook gaan hele teams naar ziekenhuizen enzo.
Maar daar hoor je bijna nooit wat over.
Gaat meestal over het feit dat ronaldo zijn kapsel weer eens heeft verandert.......

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren