Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Mickey Mouse of Hulk competitie?

Laatste update:

De Nederlands Eredivisie. Geliefd om zijn attractiviteit, maar even vaak beschimpt om de lage kwaliteit. Al jarenlang is het voor Nederlandse clubs een gevecht tegen de bierkaai op het Europese toneel. Clubs uit de vier grote voetballanden Engeland, Spanje, Duitsland en Italië zijn allemaal rijker, mogen meer schulden opbouwen en hebben een grotere aantrekkingskracht op internationale toppers. Toppers die wij in Nederland onmogelijk vast kunnen houden wanneer wij ze eenmaal in onze gelederen hebben. Om die reden wordt de Eredivisie dan ook de Mickey Mouse-competitie genoemd. Leuk om naar te kijken, maar niet serieus te nemen.

Is dat ook een terechte benaming? De afgelopen decennia zijn er drie Nederlandse clubs geweest die incidenteel, of over een langere periode de Nederlandse competitie op de internationale kaart hebben gezet. Feyenoord, PSV en Ajax wisten alle drie een Europacup I/Champions League te winnen en speelden meerdere malen een verloren finale in een Europees bekertoernooi. Andere Nederlandse clubs hebben ook nog periodes moedig meegestreden op de hoogste podia voor clubteams, al leverde dat geen prijzen op. Weemoedig kijken wij Nederlanders nog wel eens terug naar de tijd ‘dat wij internationaal nog mee telden’.

Een korte terugblik op onze nationale competitie. De eerste helft van de twintigste eeuw stond het voetbal in Nederland in zijn kinderschoenen. Spelers waren amateur of semi-prof en pas na de Tweede Wereldoorlog kwam er een landelijke competitie waarin de sterkste clubs direct tegen elkaar streden om het landskampioenschap. In 1954 werd het betaald voetbal ingevoerd waarvan alleen Feyenoord, Ajax en PSV tegenwoordig nog kunnen zeggen dat zij vanaf de beginjaren onafgebroken in de Eredivisie hebben gespeeld.

Op het internationale vlak begonnen de Nederlandse clubs zich te roeren in de jaren zestig. In het seizoen ‘61/’62 speelden Feyenoord en Ajax bijvoorbeeld tegen elkaar in de finale van de International Football Cup, de voorloper van de Intertoto Cup, en in ’69 verloor Ajax de finale van de Europacup I. In de jaren ’70 wonnen zowel Feyenoord (’70) als Ajax (’71, ’72 en ‘73) de Europacup I, waarbij Ajax deze titel zelfs tweemaal op rij prolongeerde. Een unieke prestatie, die tot op de dag vandaag nog maar door weinig clubs is geëvenaard. Op andere podia werden er in Europees verband ook de nodige titels binnengehaald zoals de Europese Supercup (Ajax ’72 en ’73) en de UEFA Cup (Feyenoord ’74 en PSV ’78). Dit zijn de meest succesvolle jaren geweest in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal en zorgde in de jaren tachtig al voor weemoed naar ‘die goeie ouwe tijd’. In deze periode begon de benaming van de Eredivisie als Mickey Mouse competitie aan zijn opmars, want onze competitie stelde toch niks meer voor vergeleken met de jaren zeventig. Het duurde dan ook tot ’87, voor er weer een groot succes werd behaald. Ajax won de finale van de Europacup II terwijl PSV het jaar erop het huzarenstukje leverde door de finale van de Europacup I via strafschoppen van Benfica te winnen.

Wederom dacht men dat dit waarschijnlijk de laatste keer was dat een Nederlandse club ooit nog op het hoogste treetje van een Europees podium zou staan, gezien de onderlinge verschillen met de Europese topcompetities. In Italië en Spanje kon men een veelvoud verdienen ten opzichte van Nederland en vele grote sterren togen naar voetbalsteden als Milaan, Madrid, Rome of Turijn. Ook de Belgische competitie had vanwege het belastingvoordeel aantrekkingskracht op Nederlandse spelers. Het einde van onze Eredivisie als serieuze competitie was nabij.

In ’92 wist Ajax de UEFA Cup te bemachtigen terwijl in ’95 iets plaats vond waar niemand ooit van had durven dromen. Ajax won de derde editie van de Champions League, terwijl de slag met het buitenland op financieel vlak toen al verloren was. Dit jaar betekende tevens de intrede van het befaamde Bosman-arrest, waardoor spelers gratis de deur uit konden lopen aan het einde van hun contract. Tot die tijd moest er altijd een transfersom betaalt worden voor een speler. Mede hierdoor zijn de sterren van het Ajax van toen grotendeels voor niks de deur uit gelopen in de jaren na het behaalde succes. Desalniettemin wist Ajax nog eenmaal de finale van de Champions League te halen in 1996 al werd er deze keer wel verloren. Nederland treurde opnieuw. Het einde van het Nederlandse voetbal in Europa was nabij. Nooit zou een Nederlandse club nog eens een Europese prijs omhoog houden.

In 2002 wist Feyenoord vriend en vijand te verbazen door te doen wat voor onmogelijk werd geacht. De UEFA Cup werd gewonnen en internationale grootmachten als Glasgow Rangers, Internazionale en Borussia Dortmund vonden hun Waterloo tegen de club uit Rotterdam. De euforie was groot en hierna zou onze Mickey Mouse-competitie echt gaan afbrokkelen tot een hopeloos slechte competitie. Toch wist Ajax in 2003 de kwartfinale van de Champions League te bereiken en werd het lullig uitgeschakeld tegen AC Milan. Twee jaar later was het datzelfde AC Milan dat PSV van een finaleplaats beroofde door een late goal van Massimo Ambrosini. In hetzelfde seizoen was het AZ dat het ook goed deed en net geen finaleplaats in de UEFA Cup wist te bereiken.

Moraal van het verhaal? Door de jaren heen is de Eredivisie meermaals afgeschreven als serieuze competitie. Wellicht is het ook wel waar dat de competitie op zich niet hoogstaand is. Toch hebben Nederlandse clubs meermaals bewezen meer te zijn dan een Mickey Mouse, die alleen maar meedoet voor zijn plezier. Het aangeprate minderwaardigheidscomplex van de Nederlanders is daarom in mijn ogen ongegrond. Mij doen deze clubs meer denken aan de Hulk, het groene monster. Zo op het eerste gezicht een doodgewone man (lees: club) met weinig bijzondere capaciteiten, maar op het moment dat er een club is die spelers heeft die zo ontzettend gefrustreerd/gemotiveerd zijn om te winnen kunnen ze boven zichzelf uit stijgen. Het grote voordeel van onze Eredivisie is dat spelers zich in de kijker willen spelen voor de grote competities en daardoor barsten van de motivatie, daar waar spelers uit de grote competities ‘er al zijn’. Misplaatste arrogantie van grote teams is al vaker afgestraft door Nederlandse clubs met een grote bewijsdrang en een gezonde portie lef. Inventieve transfers, wat ervaren rotten en een goede jeugdopleiding kunnen je al een eind op weg helpen. Ook dit seizoen hadden ‘we’ door kunnen zijn in de Champions League en hadden ‘we’ meerdere clubs die lang mee bleven doen in de UEFA Cup. AZ en Ajax bewezen, tegen hoger ingeschaalde clubs met veel grotere budgetten, dat het mogelijk is om van ze te winnen. Misschien staat er ook dit jaar wel een Hulk op, als we maar gefrustreerd en boos genoeg zijn over het feit dat het niet lukt.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik denk dat Ajax zeker mee kan doen en zeker kans maakt op een (halve) finale van de EL, als ze volgend seizoen minder last hebben van blessures en een spelertje als Narsingh erbij hebben, hebben ze een goede en ook brede selectie.

Ik ben het wel met je eens en blijf hopen dat de Hulk weer een flink boos wordt. ;

Je krijgt ook 4 sterren van mij

Goede CE met veel informatie. Misschien had je iets meer je mening kunnen geven. 5 sterren voor de goede schrijfwijze en de vele informatie. P.s. zou je kunnen uitleggen wat het Bosman-arrest is? Ik was te jong en heb het niet meegemaakt?

29 mei 2012 om 19:44

Door het Bosman-arrest hebben we nu transfervrije spelers. Voor het Bosman-arrest was het zo dat, ook al was het contract uitgediend, de oude club bij het aangaan van een overeenkomst met een andere club nog een transfersom kon eisen.

Bosman was de eerste die dit aanvocht bij het Hof. Het Hof stelde Bosman in het gelijk. Voor spelers van wie het contract afgelopen was, kon niet langer een transfersom gevraagd worden.

Als je meer wil weten, is zijn google en wikipedia je beste vrienden ;

29 mei 2012 om 20:01

Dank je voor de informatie. Op Wikipedia worden meestal moeilijke woorden gebruikt, dus bedankt dat je het kunt uitleggen

30 mei 2012 om 17:29

Bosman was zelf zo'n beetje de enige speler die gebruik er van maakte, maar er niets aan overhield. Hoewel hij in zijn recht stond duurde het nog lang voordat hij voor zijn club mocht uitkomen en moest hij rondkomen van weinig geld.

Momenteel kan hij nog steeds niet royaal leven, iets wat de meeste voetballers van zijn niveau wel konden dankzij het Bosman-arrest.

Mooi stuk, goede en onpartijdige visie op het onderwerp. Goed geschreven, ga zo door!

Mooi stuk, toch zaten er tussen die successen vaak niet veel jaren, terwijl het laatste succes nu eigenlijk te lang geleden is. En wat kroef zegt, ik hoop echt dat de financial fair play een groot verschil gaat maken in de voetballerij, dat de Spaanse/italiaanse/engelse competities stilstaan in hun ontwikkeling vanwege de torenhoge schulden die ze hebben, waar de Nederlandse (en waarschijnlijk Duitse) competities dan opstaan en wat succesvolle jaren kunnen produceren. Het kan zo mooi zijn.

Ik geef je 4 sterren.

Het is gewoon een mooie competitie om te beginnen, Nederlandse clubs kunnen gewoon niet op tegen de salarissen van buitenlandse clubs.

goede CE,

ik vind je mening wel goed gerepresenteerd in de hoop op nieuwe sucessen

4 sterren

Goed stuk. Tot je laatste alinea vond ik het niet eens heel goed, ik dacht de hele tijd; wat is je punt nu? maar dit legde je uiteindelijk heel goed uit in de laatste alinea.

Ik ben het ook met je eens vroeg of laat zal een Nederlandse club weer uitblinken.

5 sterren.

Leuk stuk, maar ik ben het niet helemaal met je eens.

Je ziet dat in de jaren '70 4 europa cups 'succes' betekenden. In de jaren '90 was 1 europese beker al fantastisch en tegenwoordig zijn we blij met een halve finale plek.
Uiteraard kan er incidenteel een keer een wonder gebeuren. Maar als een Nederlandse club nog de Champions League wil winnen, moeten er ontzettend veel wonderen gebeuren.

Je moet je beste spelers kunnen behouden, je moet tegelijkertijd een geweldige lichting hebben uit de jeugd, je moet meerdere europese topclubs verslaan en je moet de scheidsrechter niet tegen hebben.

30 mei 2012 om 10:53

Ik heb me maar beperkt tot de meest gedenkwaardige momenten van Nederlandse clubs want er zijn ook de nodige finales verloren gegaan. Nederlandse clubs hebben veel vaker tot het laatste moment mee gedaan tot het einde alleen of lullig de finale niet gehaald of de finale uiteindelijk verloren. In de jaren '90 heeft Nederland goed meegespeeld in Europees verband en was een overwinning op Europese grootmachten helemaal niet uitzonderlijk.

Waar Nederlandse clubs nu het meeste last van hebben zijn de talentjes van 16 die veel te vroeg weg gaan. Als je pareltjes vroegtijdig weggehaald worden kun je als Nederlandse club niet doen waarin je altijd goed bent geweest. Goed opleiden en spelers op jonge leeftijd al een heel hoog niveau laten halen. Wat overblijft zijn de mindere goden waardoor het ook langer duurt voordat die een bepaald niveau hebben gehaald.

Ik zie bijvoorbeeld PSV lang meedoen volgend jaar als ze nog wat goede verdedigers halen. Veel talenten, jaar op elkaar ingespeeld, goede trainer en een verlengstuk van de trainer in het veld in de vorm van v Bommel. In de tijd van Cocu was dat ook het recept en in '88 won PSV er zelfs de Europacup I mee. Wonderlichtingen zoals Ajax had in '95 zijn zeldzaam en Feyenoord had in 2002 vooral een team met gelouterde spelers aangevuld met exceptioneel talent (v Persie en Leonardo waren weergaloos toen).

30 mei 2012 om 11:49

PSV zie ik juist niet lang meedoen volgend jaar. Omdat Van Bommel op z'n retour is en omdat ze voorin en achterin geen topspelers hebben. Matavz is afhankelijk van goeie voorzetten en de twee buitenspelers maken vaak dezelfde actie. En ook achterin hebben ze nog flink wat versterking nodig.
Ik denk toch eerder dat Feyenoord en Ajax wat kunnen laten zien. Allebei in de europa league, welteverstaan.

In de jaren '90 hebben de Nederlandse clubs inderdaad nog wel goed gepresteerd. Maar de jaren '90 liggen inmiddels al weer 12 jaar achter ons. Ik denk dat we in de komende vijftien jaar niet meer dan 1 europa league zullen winnen.

30 mei 2012 om 11:59

Als het kwartje goed was gevallen had Feyenoord in 2002 de Uefa Cup gehad en hadden AZ en PSV respectievelijk de Uefa Cup en CL gepakt in 2005. Beiden waren toen erg dichtbij en zeker PSV had met dat team zeker een kans gemaakt. Die lullige goal in de laatste minuut deed ze de das om terwijl ze niets minder waren. Je moet daar ook een beetje mazzel in hebben want we hebben in Nederland geen budgetten om ieder jaar weer met een topteam op de proppen te komen. Met goed beleid en een beetje geluk kan dat misschien 1x in de 4 jaar, althans dat denk ik. De komende jaren ziet het er bij Feyenoord en Ajax inderdaad prima uit. Veel goede jeugd komt er aan en Ajax heeft ook nog eens een sloot geld binnen gekregen met 2 kampioenschappen achter elkaar.

Erg mooi en leuk stuk! Ik heb er helemaal niets op aan te merken. Alles wat je zegt is helemaal waar. Zal mooi zijn als er binnenkort weer een Nederlandse club een Europees succes behaald.

In italie heb je veel lege stadions en in Spanje barst het er van de schulden. Nee geef mij maar de Mickey Mouse competitie. Een competitie met veel historie, prachtige stadions, geweldige clubs en veel teams die om de titel strijden.

Van mij krijg je 5 sterren!

Opzich een goede CE, dat sowieso. Alleen vergeet je een paar belangrijke dingen.

Je hebt heel goed beschreven hoe de Nederlandse competitie het door de jaren heen heeft gedaan in de Europese toernooien. En dat we elke keer afgeschreven waren, maar wel weer terug keren. Echter is er wel een essentieel verschil.

Jaren geleden waren de verschillen qua geld niet zo groot als nu. Clubs als Tottenham en Schalke die niet eens in de top van hun eigen competitie spelen hebben al zoveel meer te besteden dan onze kampioen Ajax.

De top van onze competitie behoort niet langer ook tot de top van Europa maar kan nog maar net bijblijven in de subtop (als alles mee zit)

Dus ja, onze clubs gaan Europa niet meer veroveren ben ik bang. Tenzij de FFP regel doorgang vind, al heb ik er dan nog een hard hoofd in. Ajax of Feyenoord/psv kunnen misschien 2/3 topspelers behouden door middel van de CL. Clubs als Tottenham hebben er gewoon 16 in hun selectie.

30 mei 2012 om 11:00

Het is ook bedoeld om een beetje de discussie op gang te brengen ;

Ik ken de financiële kwestie. In de jaren '90 was die er al en ook toen deed Nederland nog wel eens goed mee. Zelfs in de jaren '70 waren AC Milan en Real Madrid al internationale grootmachten. Al was de opbouw van de Europacup I veel eerlijker dan de CL nu is. Een toernooi voor landskampioenen en meer niet. De CL heeft de onderlinge verschillen tussen grote en kleine competities alleen maar vergroot.

Ik zie Nederlandse clubs nog wel een keer een prijs pakken. Het moet echter net goed vallen. 1 of 2 spelers die een team met hun ervaring op sleeptouw kunnen nemen, een paar grote jeugdtalenten en verder gretige spelers. Daar waar Tottenham en dergelijke ook grote commerciële belangen hebben in hun eigen competitie en Nederlandse clubs nog weleens onderschatten door een B-team op te stellen, zullen Nederlandse clubs er altijd voor gaan. Buitenlandse competities zijn zwaarder dus spelers kunnen vermoeider zijn en de arrogantie druipt er bij sommige teams vanaf. Ik weet van Feyenoord bijvoorbeeld dat die extra gemotiveerd waren toen Inter ze in 2002 geen blik waardig gunde voorafgaand aan de wedstrijd. Die hadden echt een houding van die pakken we wel even en Feyenoord heeft dat toen afgestraft door in Milaan te winnen.

Daar liggen voor ons de kansen, al ben ik met je eens dat de verhoudingen nu wel erg ver doorgeschoten zijn. Als de FFP effectief doorgevoerd gaat worden dan nemen onze kansen weer toe. Clubs kunnen dan geen 70 spelers meer op de loonlijst hebben en jeugdtalenten zullen minder snel weggevist worden.

30 mei 2012 om 11:27

In de jaren 90 waren de financiële verschillen er wel, maar niet in deze grote. Dat is het verschil, meer niet. Nederland leid wereldsterren op maar die spelen niet in de eredivisie.

Leuk stuk, goede peptalk, bijna geen spelfouten in of dat ligt aan mij.

Leuk stuk! Laten we hopen dat Hulk nog een keer boos wordt.
Ook leuke vergelijking overigens.

Goed stuk en ben het ook met je eens mensen zijn altijd veel te negatief over onze competitie dat komt natuurlijk ook door die Derksen.

Ik ben het 100% eens met de boodschap van dit verhaal en het is goed geschreven.

Wat wel zou helpen (en ik snap dat er geen ruimte was om er aandacht aan te besteden) is als het financiële verschil kleiner zou worden. Dit is zeker mogelijk als bijvoorbeeld Feyenoord & Ajax het stadion in eigen beheer nemen en in het geval van Feyenoord een nieuw stadion zou bouwen (dat zou zich wel pas over een lange periode uitbetalen). Daarnaast zal FFP een beetje helpen. Daarnaast zou het pakweg de grootste 10 Nederlandse teams helpen als er een Beneliga werd opgericht. Zo alles bij elkaar ga je dan bij de grote clubs in Nederland van 1/7e zo groot als de grootste club van de wereld naar 1/4e zo groot, dan kun je in ieder geval als competitie redelijk meedoen om de Europa League elk seizoen.

Wat kleine dingetjes:

Iets dat meerdere malen gepresteerd is is niet uniek.
De Intertoto Cup of haar voorganger zijn niet noemenswaardig genoeg om te noemen.

31 mei 2012 om 00:16

Die Beneliga zorgt er voor dat de perifere plekken in Nederland een stuk minder interesse voor de competitie krijgen. Daar waar ongeveer iedere regio nu vertegenwoordigd is en interesse toont in de Eredivisie valt een groot deel weg als er een Beneliga komt. Althans, dat heeft men onderzocht. Qua namen wordt de competitie interessanter maar qua commercieel gewin schiet je weinig op. En dan heb je wel je nationale competitie om zeep geholpen.

Overigens, iets dat meerdere malen gebeurd is uniek noemen heeft een reden. Zo wordt het immers altijd gepresenteerd door de media. Een op zichzelf staande gebeurtenis. Iets wat amper voorkomt, terwijl het tegendeel waar is.

FF inloggen om je 5 sterren te geven! Prachtig stuk man, ik ben het roerend met je eens! Ik kijk uit naar je volgende stuk. Was dit je eerste stuk?

31 mei 2012 om 18:20

Jep, ik dacht ik probeer ook eens wat ;

1 juni 2012 om 03:17

Heel goed gelukt man, en ook echt een punt waar ik me al jaren aan erg! Onze competitie word zwaar onderschat..

1 juni 2012 om 12:50

Ja ik merk dat veel mensen vaak zaken als salarissen en de grootte van stadions aandragen om te beginnen over hoe goed er gevoetbald wordt. In Nederland betalen we geen monstersalarissen maar lopen er wel spelers rond die zeker een balletje kunnen trappen. In de grote competities heb je ook genoeg koekebakkers rondlopen maar omdat die nou eenmaal een vet salaris krijgen en in een groot stadion spelen kunnen ze ineens heel goed voetballen. Natuurlijk is het zo dat hoge budgetten goede selecties mogelijk maken, maar het hoeft niet te betekenen dat die clubs zoveel meer beter zijn. In Nederland hebben we goede jeugdopleidingen en sterke coaches. Structureel meestrijden zit er helaas niet in door het begrotingsverschil maar eens in de zoveel jaar kan best een Nederlandse club meedoen voor een Europese prijs.

Top stukje. Goed geschreven en alles duidelijk uitgelegd.

Gewoon heel erg goed.

@ allen die hopen en/of rekenen op de ffp
Hoop is uitgestelde teleurstelling.

Ik ben bang dat je (en vele met je) teveel van het Financial Fairplay verwacht, als je ziet dat der grote clubs werken met een begroting die 10x zo hoog is als die van de Nederlandse top, plus het feit dat zij nu ook winst maken, zie ik niet gebeuren dat het heel veel verschil zal gaan uitmaken.
Maar hé de wonderen zijn de wereld niet uit dus wie weet.
Leuk om te lezen, lekker geschreven, maar als de wedstrijden op Eredivisielive kijk en ook op Sport 1 is het niveau verschil wel heel groot hoor. Ook als je kijkt naar de wedstrijden in de EL van PSV en AZ tegen Valencia of die van Twente tegen Villareal kun je goed zien dat het niveau verschil nog behoorlijk is. En dat zijn dan wedstrijden tegen de subtoppers van de Pd
Nee ik heb niet veel met de term Mickey Mouse league, maasr ik denk niet dat Nederlandse clubs nog een rol van betekenis zal gaan spelen in de EL, laat staan in de CL
Maar wees gerust, ik heb geen voorspellende gaven en ook heb ik de wijsheid niet in pacht dus voor hetzelfde geld zit ik er helemaal naast.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren