FIFA-medicus wil defibrillator verplichten: 'Verschil tussen leven of dood'

Donderdag, 24 mei 2012 om

Als het aan voorzitter Michel D’Hooghe van de medische commissie van de FIFA ligt, wordt elk voetbalstadion in de toekomst uitgerust met een defibrillator. Met dat apparaat kunnen elektronische schokken worden toegediend, waarmee slachtoffers van een hartstilstand uit hun bewusteloze toestand kunnen worden gehaald.

D’Hooghe deed die uitspraken naar aanleiding van recente voorvallen binnen het voetbal. Zo stortte Bolton Wanderers-middenvelder Fabrice Muamba ter aarde in de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur en had hij het geluk dat een defibrillator voorhanden was, zodat hij gereanimeerd kon worden. “We hebben het hier over het verschil tussen leven of dood”, benadrukte de medicus nog maar eens.

Een door de FIFA in april uitgevoerd onderzoek, wijst uit dat in de voorbije vijf jaar 84 spelers tijdens een wedstrijd zijn getroffen door een hartaanval. Slechts in twintig procent van die gevallen was een defibrillator aanwezig. In de toekomst moet dat dus protocol worden.


Poll

Wat vind jij van de plannen van Michel D'Hooghe?


59 reacties (laatste reactie door xemik)

Verbaast mij dat het al niet zo is. Je ziet die dingen op steeds meer plekken.

24 mei 2012 om 18:45

Klopt inderdaad, bij de meeste amateurclubs zijn ze zelfs al aanwezig.

24 mei 2012 om 18:49

Sterker nog, bij ons in het dorp hangt er een bij de Rabobank naast het pinautomaat(buiten) en bij de voetbal hebben we er ook al ruim een jaar 1.

24 mei 2012 om 19:11

Ze zijn in NL ook al verplicht per x aantal inwoners

24 mei 2012 om 19:18

Daarom verbaasd het mij wel. Hoe kan het nou gebeuren dat je overal defibrillators om je heen ziet hangen, maar niemand op het idee komt om er een in zijn eigen stadion te hangen.

Logisch zou zijn er gewoon er gewoon voor de spelers te hebben en een of meerdere voor supporters met eventuele hartfalen.

24 mei 2012 om 20:52

Ik vraag me ten zeerste af of hij wel zo'n AED bedoelt. Ik denk dat hij het hier echt heeft over een 'echte' defibrillator, zo een die ook in ziekenhuizen gebruikt wordt?

In ieder geval is het zeker de noodzaak dat er bij iedere voetbalclub, nee sportclub, zo'n AED komt te hangen!!

Strak plan je kan beter voorkomen als genezen

24 mei 2012 om 18:47

Hoe wil je met zo'n apparaat een hartstilstand voorkomen dan? Je kan het pas gebruiken als er al een hartstilstand is.

24 mei 2012 om 19:15

In plaats van dat een ieder hem duimpjes omlaag geeft, kan je ook je hersenen gebruiken om te relativeren wat hij bedoeld.

Wat ik denk dat 'ie bedoeld, is dat je, door toedoen van enkele hulpmiddelen, iemand z'n dood kan voorkomen, in plaats van dat je pas achteraf spijt krijgt dat die hulpmiddelen niet voorhanden waren. In het Engels zeggen ze: "better be safe than sorry".

Met een dergelijke gedachtegang, en in de context waarin Engelstaligen het zeggen, kan ik best begrijpen waarom hij een dergelijke spreuk hierop loslaat.

On: Hele goede zaak...verbaast mij ook dat dit niet al protocol is bij het prof(!)voetbal..
Laten we hopen dat dit, indien nodig, meer sterfgevallen doet voorkomen.

24 mei 2012 om 19:20

nette reactie zalim. Spijker op zijn koppie.

24 mei 2012 om 18:53

Jij bent werkelijk de grootste idioot die ik hier ooit ben tegengekomen.

24 mei 2012 om 18:59

Kijk, dat gaat dan ook weer net een beetje te ver.

24 mei 2012 om 19:03

Ja Tuurlijk man, je kunt ook echt een hartstilstand voorkomen...

24 mei 2012 om 20:03

Begrijpend lezen pannenkoek, hij geeft aan dat áls iemand een hartaanval krijgt op het veld je kunt voorkomen dat hij overlijd door zo'n defibrillator.
Daarnaast is het medisch ook gewoon mogelijk de kans op een hartstilstand te verkleinen door je geregeld en goed te laten onderzoeken aan het hart, aangezien dat ook een spier is.

Ik zie net dat Zalim dat hierboven ook al aangaaft, maar toch.

Strak plan je kan beter voorkomen als genezen

Groot gelijk. Iedere club moet dit hebben alleen kan het voor velen te duur zijn, peins ik. Elke club in de top competities moeten dit zeker hebben.

24 mei 2012 om 22:00

Ik dacht dat zo'n ding 2000 euro kost, dat is voor de meeste clubs wel op te hoesten, en voor gemeentes zeker. Bij ons op de voetbal hangt er een en die is zijn geld al waard geweest, die heeft iemand er doorheen geholpen.

24 mei 2012 om 22:07

Ja bedankt. Ik dacht dat het misschien wel iets duurs was. Waarom is dit dan nog niet verplicht? 2000 euro is niks op de hedendaagse voetbal. Ik vind dat iedere voetbal club dit zeker moet hebben.
Muamba is de perfecte voorbeeld. Zonder dat ding was hij er nu niet meer...

24 mei 2012 om 23:51

Precies qua geld denk ik dat het voor elke voetbalclub wel betaalbaar is. Zeker voor de profclubs. Daarbij als er geen geld hiervoor beschikbaar is. Zou de Fifa zo'n ding ook kunnen subsidieëren. Dan slapen de hoge heren van Fifa maar een keer in een viersterren hotel ipv van een 5 sterren. Dan vliegen ze een keer geen business class. Dan gaan ze maar eens gewoon uiteten voor een paar honderd ipv van een 30.000.

Zoals jij als zegt, zo duur zijn die dingen niet, dus ik pleit er ook voor dat zo'n ding voor iedere club verplicht is. De eerste minuten bij een hartstilstand zijn crucial, dan moet je zorgen dat je juist die eerste minuten al je materiaal voor handen hebt.

Natuurlijk belachelijk dat dit nog niet zo is? Op plekken waar veel mensen komen heb je toch altijd al zo'n ding? Tenminste in Nederland dan!

Een goede verplichting als je het mij vraagt. Hopen dat dit door wordt gezet...

Verbaast me dat dit nog steeds niet verplicht is, eigenlijk schandalig, moeten ze snel invoeren deze regel

Ik lees dit toch vol verbazing. Zelfs bij de amateurclub hier in het dorp die maar 4e klasse speelt, hangt er zo een ding. Echt te belachelijk voor woorden dat dit blijkbaar niet in elk stadion al hangt.

Gelijk verplicht stellen!

Laatst hadden wij op de voetbal een geval van een hartstilstand, we hadden dat apparaat precies die week gehaald. Daarmee is wel zijn leven gered!! Verbaasd met dat niet elk stadion zo'n apparaat heeft.. Goed plan!

Als je logisch nadenkt is het natuurlijk achterlijk dat zon ding niet aanwezig zou zijn in een stadion. Jammer maar helaas moeten er vaak eerst incidenten plaats vinden, voordat er wordt ondervonden dat de noodzaak van een defibrillator hoog is. De laatste paar jaren hebben we toch een aantal incidenten gehad, waarbij het leven een mens in gevaar kwam. Laten we hopen dat we door de komst van de defibrillator het weer wat veiliger kunnen maken.

Die poll, onuitvoerbaar??? Zo'n Defibrillator is echt 0,0 moeite. Een verplichting als je het mij vraagt.

"waarmee slachtoffers van een hartstilstand uit hun bewusteloze toestand kunnen worden gehaald." Klopt niet helemaal.. een defibrilator zorgt er niet voor dat het hart weer gaat kloppen, maar juist het tegenovergestelde. Geen bhv gehad?

24 mei 2012 om 18:54

Dat het hart juist stil blijft staan? Dat zal inderdaad de functie zijn.

24 mei 2012 om 18:56

Een AED zorgt ervoor dat het verstoorde hartritme gestopt wordt waardoor, door middel van hartmassage (thoraxcompressie oid) de synusknoop weer controle krijgt over het hart. En dus weer normaal klopt.

24 mei 2012 om 19:00

Het hart klopt nog wel ja, maar er is geen bloed- en zuurstof omloop doordat hart te snel klopt, dat noemt men ook hartstilstand.

24 mei 2012 om 19:05

Klopt inderdaad, en deels klopt de titel ook wel (indirect) aangezien hartmassage na een schok het hart wel normaal laat kloppen. Zie het als een ouderwetse motor die je moet aanzwengelen.

24 mei 2012 om 18:55

Hulde, iemand met verstand.

lfc11
Dat is niet wat hij zegt. Voordat je je mond open trekt, ken je feiten.

24 mei 2012 om 19:14

@sirwankalot(?)

Hij zegt en ik citeer: "een defibrilator zorgt er niet voor dat het hart weer gaat kloppen, maar juist het tegenovergestelde".

Het tegenovergestelde is dat het zou zorgen dat het hart niet meer klopt. Echter zorgt het ervoor zoals al door anderen vermeldt dat het ritme weer normaal wordt.

Ik ken de feiten wel, zijn zin klopt gewoon niet. Dat mensen dan mij gaan verbeteren, terwijl ik in feite niks dan een sarcastische opmerking maak over zijn foutieve zin.

Buiten dat bepaal ik zelf wel of ik mijn mond open trek.

24 mei 2012 om 22:21

Nog steeds is het enige wat een AED doet; het hart laten stoppen met tikken als er sprake is van hartstoornis.. Dat het hart daarna weer gaat kloppen door respectievelijk hartmassage, en daarmee het activeren van de synusknoop zijn indirecte gevolgen, maar wat ik zeg klopt wel. Geloof mij nou maar, een BHV cursus is ergens goed voor. Raadpleeg de bronnen maar.

24 mei 2012 om 19:01

Ik dacht zelf ook al ''huh wat is dit nou'' ???

Voor de andere mensen:
Een defibrillator checkt of er überhaupt een hartslag is. Is er geen hartslag, dan dien je zelf met de reanimatie/hartmassage te beginnen. Als het hart ''fibrilleerd'' (op een totaal verkeerd hartritme klopt) dan zorgt de defibrillator dmv een schok toe te dienen om het hart zogenaamd te ''resetten'' en zo het juiste hartritme weer te krijgen.

OT: Ik vind het vreemd dat er nog geen eens Aed's zijn dan. Het kan van levensbelang zijn. Het lijkt me sterk dat er in de meeste clubs van Europa geen Aed''s zijn. In ieder geval wel in de tribune denk ik zo.

De Fifa spreekt hier, dus denk dat ze vooral landen uit bijv. Zuid- Amerika bedoelen. Lijkt me sterk als die dingen niet overal hangen in West- Europa.

Me pa leeft ook nog dankzij die dingen omdat brandweer toevallig in buurt was toen die aan t hardlopen was.

24 mei 2012 om 18:59

Aah..scherp! Ik was ook al even verbaasd

Zeker verplichten. Zo'n defibrillator kost nog geen 1000 euro. Zeker geen onuitvoerbaar plan.

Ik geef deze persoon helemaal gelijk!
Ik zelf krijg cursussen op school over het gebruik van dit apperaat en ik kan je zeggen zo'n apparaat zegt precies wat je moet. Het kan zeker levens redden!

Ik sta er wel van te kijken dat deze clubs en/of het aanwezige ambulance personeel niet in bezit was van de Aed.

Zit een defibrillator niet standaard in een ambulance?

En een ambulance is toch aanwezig bij iedere wedstrijd.

24 mei 2012 om 19:47

Zoals Brain (een paar reacties boven je) al terecht opmerkt en ik citeer letterlijk: 'de Fifa spreekt hier, dus denk dat ze vooral landen uit bijv. Zuid- Amerika bedoelen. Lijkt me sterk als die dingen niet overal hangen in West- Europa'.

Voor de mensen die het misschien interesseert:

Een AED of een automatische externe defibrillator is een apparaat dat bij een hartstilstand het hartritme kan lezen en zo nodig een schok toedient om het hart in feite te resetten waardoor het hopelijk weer in een normaal hartritme komt.

Op deze manier kan je een zogenaamde cardiale dood voorkomen. Een plotse dood wil zeggen dat een persoon komt te overlijden binnen het uur na de start van symptomen.

Plotse cardiale dood is bij personen ouder dan 30 jaar meestal het gevolg van coronaire atherosclerose (vetophoping in de kransslagaders). Dood komt dan omdat een kransslagader verstopt raakt waardoor er zuurstoftekort optreedt en er een aritmie zich ontwikkeld.

Wat nou juist bij mensen jonger dan 30 jaar het geval is, is dat er vaak een onderliggende oorzaak is zoals hypertrofische cardiomyopathie, rechterventrikeldysplasie, gedilateerde cardiomyopathie, congenitale hartziekten en primair elektrofysiologische abnormaliteiten.

Een defibrillator kan alleen gebruikt worden als het hart fibrilleert (trilt), bij een hartstilstand werkt dit dus niet. Maar goed, het verbaasd me wel dat er geen verplichting is voor een dergelijk apparaat in alle stadions.

Als de selectie gewoon een cursus + hh reanimeren volgt .. , werkt nog altyd 100 x beter dan op de knietjes vallen en bidden en dat soort flauwkul ..

24 mei 2012 om 20:55

Nouja dat bidden en die gedoe vind ik ook flauwekul maar als die desbetreffende speler zich erbij prettig voelt mag hij dat van mij gewoon doen
Daar zou ik geen problemen mee hebben.
Ben het ermee eens dat een defibrillator verplicht moet zijn
Zelfs amateurclubs hebben dat al.
Dan loopt het betaalde voetbal wel achter in mijn inzien

24 mei 2012 om 21:32

Weet je wat flauwekul is? Dat je dat nog gaat vergelijken met elkaar. Je komt over als een
somber persoon als je zo nodig dan je mening los gaat laten over een geloofskwestie.
Het is toch hun keus als ze dat willen gaan doen? Lijkt mij gewoon dat je iets hebt tegen het geloof,
dat spat ervan af bij die reactie van jouw.

24 mei 2012 om 23:26

Is geen flauwekul hoor, ik geloof ook niet in god, maar als diegene dat wil doen mag ie dat toch doen.

vindt het raar dat het nog niet verplicht is
overigens zal in ieder westers stadion wel vele aanwezig zijn

gewoon iedere groep brancardmedewerkers ermee uitrusten of op iedere plek van het veld een hangen
want het is makkelijk als iemand het hele veld over moet voor dat ding.
en in het stadion op de tribunes ook gewoon plaasten als ze er niet zijn

Uitstekend idee, laat dat voorop staan. Zo'n ding zal niet heel erg veel kosten en anders moet de Fifa het maar subsidiëren (daar zit toch geld zat). Zeker in het professioneel voetbal moet dit verplicht worden, en daarna steeds meer naar de amateurclubs richten.

Ik zou mij afvragen waarom dit onuitvoerbaar is.

Dit moet zoals velen hierboven mij zeggen verplicht zijn in iedere stadion. Je wilt het voorkomen om iemand te zien sterven door een hart aanval terwijl je hem ook kan redden.

gewoon verplichten! geen discussie mogelijk.

Er gaan miljoenen rond in het voetbal en bij de bonden als we ook nog is over Televisie gelden praten dan neem je hier gewoon een deel van en zorg je dat alle prof clubs een defibrillator in het stadion hebben.

kan me niet voorstellen als ook maar 1 iemand zou zeggen van NEE Doen WE Niet!

Schokkend feit dat dit nog niet het geval is...

Ik kan me niet voorstellen dat clubs het níét zouden hebben. Dit hoort in mijn ogen toch verplicht te zijn.. Ook op de club waar ik zit hebben we 'm, en pas nog gebruikt helaas.. Mocht helaas niet baten..

Maar inderdaad, zo'n defibrillator is echt een verschil tussen leven of dood, dit hóórt gewoon bij je medische uitrusting in het stadion, vind ik.

Lijkt mij een uitstekend plan.
Het verbaasd mij eigenlijk dar er uberhaupt zo weinig zijn, zelfs bij mijn amateur club is er 1 aanwezig.

Volgens mij is een defibrilator al verplicht in Nederlandse stadions.. In ieder geval de Amsterdam Arena.. Uiteraard opmerkelijk dat het nog niet overal verplicht is, maar vaak moet er eerst wat gebeuren voordat er actie wordt ondernomen.. Ik denk ook niet dat er ook maar één partij is die daar moeilijk over gaat doen en dat dit al snel gewoon verplicht zou worden, zeker nu het aangekaart is..

25 mei 2012 om 06:13

De vraag is alleen waar ligt de defibrillator dan? Ergens in de kleedkamers of naast het veld? Men moet gewoon verplichten dat ie gewoon bij de dug out ligt.

25 mei 2012 om 09:47

Als het goed is is hij altijd in de buurt van de medics zodat die er zo snel mogelijk bij kunnen.. Tenminste dat verwacht ik wel..

Het is voor mij eigenlijk een verrassing dat zo een machine nog niet verplicht aanwezig moet zijn. Ik vraag me eigenlijk af wat op dit gebied al verplicht is. Volgens mij moet er een ambulance aanwezig zijn. Gek genoeg dacht ik altijd dat ze sowieso een defibrillator bij zich hebben.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Dinsdag 24 november
Manchester City wil graag langer door met Raheem Sterling. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren