Ik hou van onze 'Mickey Mouse-competitie'

Het is in de Eredivisie in geen tijden zó spannend geweest. Liefst vijf clubs, waaronder (goddank) Ajax, staan binnen vijf punten van koploper PSV. AZ, datzelfde PSV en Feyenoord liepen afgelopen weekend averij op in de titelstrijd. Met een dankbaar Ajax, Heerenveen en FC Twente dat daarvan profiteerde.

Er wordt nogal eens geklaagd over onze zogeheten 'Mickey Mouse-competitie'. Het niveau zou te laag zijn, en na weer een troosteloze wedstrijd als VVV-Heracles, zijn op deze site de criticasters niet op één hand te tellen. Maar de schrijver van dit stuk vindt het enorme onzin. We zouden god op onze blote knieën moeten bedanken dat we in ons eigen land zo'n competitie hebben.

Ten eerste is het ongekend spannend. Enkel in Nederland kan het gebeuren dat op de laatste speeldag van het seizoen er drie ploegen op hetzelfde aantal punten staan (2006/07, eveneens een mogelijkheid dit jaar). Enkel in Nederland is het mogelijk dat een voorheen kansloze club plotseling weer titelkandidaat is (Ajax).

Als je naar een topcompetitie als Spanje kijkt, wint de nummer twee van de ranglijst met 5-1 van de nummer drie. En de titelstrijd lijkt zelfs al gespeeld in het Zuid-Europese land. In Schotland krijgt de nummer twee van de ranglijst tien punten in mindering, om vervolgens nog tien punten voor te staan op de nummer drie. In Nederland zou de nummer twee (AZ) onmiddellijk zevende komen te staan.

Ten tweede staat bij het Nederlandse voetbal vermaak nog altijd voorop bij de meeste ploegen. We hebben ons erbij neergelegd dat het winnen van continentale bekers op termijn niet gaat lukken, door een gebrek aan geld en kwaliteit. Desondanks probeert men zoveel mogelijk het betalend publiek het entertainment te bieden dat zij voorafgaand aan de duels hopen te zien. Vaak met succes.

Ten derde is het gebrek aan kwaliteit langzaam aan het krimpen. Alleen Engeland heeft op de UEFA-coëfficiëntenlijst meer punten dit seizoen behaald dan Nederland. Vrijwel alle clubs hebben Europees overwinterd, en drie van de vier clubs gaan waarschijnlijk door naar de achtste finales van de Europa League. Ajax heeft last van een onprettige loting, maar bewees donderdag wel dat het redelijk weerstand kon bieden aan de grootste club van Engeland. Twee scherpe momenten van Manchester United bewezen echter het verschil in kwaliteit met de Amsterdammers.

Ten vierde denk ik ook dat het ligt aan het feit dat Nederlanders heel graag iets hebben waar ze op kunnen zeuren. Als je ziet dat het zojuist genoemde Manchester United, een van de grootste clubs ter wereld, interesse heeft in een centrale verdediger waar wij week in week uit kritiek op hebben, kan je niks anders dan zeggen dat we een beetje overdrijven. Deze interesse komt overigens ook nog eens omdat wij nog altijd een fenomenaal scout- en opleidland zijn. Spelers worden vanaf hier vaak opgepikt door buitenlandse (grote) ploegen.

Natuurlijk zeg ik niet dat de Nederlandse Eredivisie altijd een genot is om te kijken, dat Jan Vertonghen de beste speler op zijn positie is, dat een Nederlandse club dit jaar de Europa League zal winnen en dat we op gelijke hoogte zitten met Spanje, maar het valt toch allemaal wel mee. Ik zit in elk geval de komende weken op het puntje van mijn stoel wat betreft de titelstrijd. Ik heb er vertrouwen in dat het nog onmetelijk spannend gaat worden in onze 'Mickey Mouse-competitie'.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 16 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2900+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door moii)

Je stukje is op zich leuk geschreven maar er zijn nog wel wat verbeterpuntjes.
- Je moet té lange zinnen wat meer vermijden. Zinnen met daarin meerdere komma's lezen moeilijk en je gebruikt ze zo nu en dan verkeerd.
- Er mag nooit een punt of een komma voor het woord EN staan.
- Verder staan er wat feitelijke foutjes in. In landen als Frankrijk en Duitsland komt het ook regelmatig voor dat heel veel clubs dicht bij elkaar staan qua punten.

Ik geef je 3 sterren.

20 februari 2012 om 14:26

In de Ligue 1 staan de nummers 3 t.e.m. 9 op amper 6 punten van elkaar. Echt elke club kan zo nog Champions League halen. In de Bundesliga is de titelstrijd echt enorm spannend met die 4 clubs opeen. Klopt wel. Een komma en dan het woord en erachter kan geloof ik wel hoor maar enkel niet altijd.

20 februari 2012 om 16:10

Nee, Jorge- heeft gelijk. Je mag 'en' en 'of' nooit achter een komma zetten of een punt.

ON: Leuke CE, alleen vind ik het zo nu en dan een beetje kort door de bocht. Je moet je afvragen of de ontknoping die we (hopelijk) tegemoet gaan komt aan de kwaliteit of de armoede van de competitie. Ik denk dat je die vraag zelf al beantwoordt hebt. Daarom denk ik dat je de plank een beetje mis slaat, want hoewel we een leuke competitie hebben, is de kritiek vaak gewoon dat de clubs voetbal op de mat leggen dat vaak niet om aan te gluren is.

20 februari 2012 om 18:01

@jorge- en Pannaplaya.

Vermoeiend mensen die dingen over taal roepen en dan gewoon zelf fout zitten. Terwijl het zo simpel is als wat, het werd op school al uitgelegd en anders kan je het ook nog opzoeken op internet.

http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/467/

On:
Leuke CE. Hij trekt de vergelijking met de PD en daarin heeft hij gewoon gelijk. Er zijn inderdaad andere competities waar het ook zo spannend is, maar nergens zoals in Nederland. Zes (6) teams binnen 5 punten!! Wie het weet mag het zeggen...

20 februari 2012 om 21:00

Beste Aardbei aangezien mensen over Ce's mogen oordelen en deze beoordelen, mag er ook kritiek zijn , mits deze terecht is.
Dus als er onduidelijkheid is over al dan niet foutief taal/interpunktie gebruik mag dat geschreven worden, of ze nu gelijk hebben of niet.

Beetje open deuren intrappen, maar leuk stukje! Inderdaad wat stijlfoutjes, maar om even precies te zijn Jorge: in sommige gevallen is een komma voor het woord 'en' niet verkeerd.

De intentie is mooi, en ik ben het helemaal met je eens. Als ik wel eens wedstrijden uit andere landen zie val ik vaak in slaap. Natuurlijk is dat niet altijd zo, want de FA Cup bijvoorbeeld vind ik wel mooi om te zien. Maar ik begrijp heel goed wat je bedoelt, de Eredivisie blijft iets moois, voor mij de mooiste competitie om naar te kijken. Vind het alleen niet zo prettig geschreven, waarom weet ik niet precies maar ik vind het niet lekker lezen, net als deze zin overigens. ;

Leuk stukje. Ik vind het heerlijk om naar te kijken. Ik kijk liever naar de eredivisie dan naar de premier league. Maar misschien komt dat ook omdat je spelers ziet die gewoon Nederlands spreken en omdat je meer van de clubs weet en ze al jaren volgt. En omdat de topploegen mooi aanvallend voetbal spelen.
Maar Nederland zal waarschijnlijk nooit weer een topcompetitie krijgen. Gewoon omdat het land te klein is en omdat we te eerlijk met geld omgaan, haha. Geen schulden enzo.

Trouwens.. wel leuk dat er in onze Mickey Mouse-competitie nog wat disney-figuren spelen, zoals Mickey Sulejmani en Mitchell Donald.

Ik vind de Eredivisie een leuke competitie om naar te kijken. Maar het niveauverschil in Europa valt allemaal wel mee. Inter verliest gewoon van trabzonspor en die verliezen gewoon van Psv. Ajax is gelijkwaardig aan Lyon en PSG gaat niet eens door in de Europa league. En janko, die bij twente op de bank zat is bij Porto basisspeler. Verder vind ik vele van jou punten kloppen, maar bij ajax-united sla je de plank een beetje mis. Ik vond als ajacied dat Ajax werd overklasst door de Engelsen. Maar dat is niet erg. Er zijn 5 ploegen die op eenzame hoogte staan. Barca, Real, Man en City en Bayern. De rest vind ik wel meevallen. Ac Milan overklasst Arsenal wel, maar bij Arsenal is alleen RvP een goede speler. Onze ploegen kunnen gewoon mee met de clubs in Europa. En met een beetje geluk had Ajax nu tegen Apoel gespeeld. Verder sla je de spijker aardig op de kop.

Stukje wat je hebt geschreven bevat allemaal waarheden waar je volkomen gelijk in hebt. Ik vind de meeste competities wel leuk, maar het is al gestreden( behalve Frankrijk en Duitsland) dan. In Nederland zijn er nu 6 clubs die kampioen kunnen worden. Dan kunnen mensen wel zeggen dat we een slechte competitie hebben, maar als het zo spannend blijft neem ik een seizoenskaart als ik de tijd heb.
Zaten een paar schoonheidsfoutjes in, maar omdat ik geen mierenneuker ben, 5 sterren

Het Nederlandse competitie is een leuke competitie waar ik ook graag naar kijk. Natuurlijk heb je altijd op een saaie weekend waar je twee middenmoter clubs ziet die het tegen elkaar opnemen. Heracles tegen VVV Venlo of een saaie Graafschap tegen Excelsior. Wanneer ik sport 1 opzet, kijk ik ook naar Spanje waar je Osasuna tegen Real Sociedad ziet spelen. Totale saaie wedstrijd omdat je geen 1 bekende speler ziet spelen. Het heeft te maken met het smaak en keuze van een voetballiefhebber.

Prachtig stukje. Vijf ster omdat ik het Nederlandse competitie geweldig vind.

Waarom moet er nou om de maand weer iemand zijn die deze lulkoek opschrijft? We kennen het toch allemaal wel.

Die alinea''s over buitenlandse clubs, en dat het niveau daarmee slinkt?
Tsja, we zullen nooit weten hoeveel verschil er echt is. Manchester United wint op 10 van zijn kunnen nog met 0-2 in Amsterdam..

''het is niet om aan te zien, maar het is wel vermakelijk.''

Daarmee vat je je hele colom in één keer samen..

Verder is het ook vrij irritant dat je in zo'n klein stukje tekst zo verschrikkelijk veel alinea's gebruikt..
Beetje jammer allemaal..

22 februari 2012 om 00:16

"het is niet om aan te zien, maar het is wel vermakelijk"

Beetje tegenstrijdig, niet?

22 februari 2012 om 11:18

Schijnbaar tegenstrijdig maar het kan natuurlijk wel.

ON: Aardig geschreven maar je trapt zoveel open deuren in. Alsof ik lees wat Johan Derksen in VI heeft gezegd en alsof ik lees wat afgelopen week in de krant stond.

Werk die tweede alinea eens uit. Ik ben het met je eens maar gebruik eens argumenten.
In de derde alinea baseer je op basis van het feit dat we vier ploegen in de EL hebben (waarvan er twee niet zijn doorgegaan in de CL of niet eens gekwalificeerd zijn) dat het niveau weer stijgt. Dus op basis van één momentopname baseer je dat het niveau omhoog gaat. Hierbij kijk je voor het gemak niet naar andere dingen. Lekker makkelijk (en weer alsof ik Johan Derksen hoor praten).
Je vierde alinea idem dito. Je schrijft op wat de algemene opinie is 'nederland is een goed opleidingsland voor voetballers' en noemt dan één heel matig voorbeeld. Jan Vertonghen speelde namelijk gewoon slecht en speelde nu weer een goede wedstrijd. Daarbij weet iedereen dat Vertonghen veel potentie heeft en zijn er al jaren topclubs die hem volgen. Niks nieuws dus.

22 februari 2012 om 15:01

Stormrage,

De Jupiler League is niet om aan te zien, maar zeker wel vermakelijk!

22 februari 2012 om 23:50

Wat is daar tegenstrijdig aan?

Vermaak is toch veel meer dan 'goed voetbal'?

23 februari 2012 om 15:28

Als het niet om aan te zien is, dan is het niet leuk om te zien. Maar als het vermakelijk is, dan is het dus wel leuk om te zien.

23 februari 2012 om 16:21

Spanning is ook vermaak.
Het voetbal is niet leuk om naar te kijken maar het is spannend, dus vermakkelijk..

Een leuke clubexpert! Ook ik kan genieten van onze nationale competitie van ons kikkerlandje! Niet alleen in de top van de Eredivisie is het spannend, maar ook in de degradatiezone is nog lang niet alles belist. Nu staat De Graafschap weer onderaan, terwijl Excelsior er nog akelig dichtbij zit met een wedstrijd meer. Wanneer je naar de ploegen kijkt die de nacompetitie zouden kunnen gaan spelen, dan zie je dat het daar ook dicht op elkaar zit.
Een leuk actueel onderwerp! Wij Nederlanders mogen blij zijn met de Eredivisie! Enige kritiekpunt is dat het taaltechnisch iets beter kon.

Ik wil niet zeuren en ga niet miereneuken over een komma of lange zinnen
. De Nederlanse competitie stelt internatiionaal natuurlijk niet veel voor maar de amusements waarde is ( vaak) door de aanvallende intenties van de meeste clubs wel hoog.zoals afgelopen weekend wel bleek kan hier tot in tegenstelling van veel andere competities iedere club het de zogenaamde topteams moeilijk maken of verslaan.
Over het algemeen ben ik het met je eens alleen jij meldt dat er 5 teams op 5 punten van elkaar staan en dat zijn er 6
.Al zullen de meeste clubfans het niet met me eens zullen zijn omdat ze hopen dat hun club er snel boven uit zal stijgen mag de situatie tot de laatste speeldag zo spannend blijven

Een wat matige stuk.

'' Ten vierde denk ik ook dat het ligt aan het feit dat Nederlanders heel graag iets hebben waar ze op kunnen zeuren. Als je ziet dat het zojuist genoemde Manchester United, een van de grootste clubs ter wereld, interesse heeft in een centrale verdediger waar wij week in week uit kritiek op hebben, kan je niks anders dan zeggen dat we een beetje overdrijven. Deze interesse komt overigens ook nog eens omdat wij nog altijd een fenomenaal scout- en opleidland zijn. Spelers worden vanaf hier vaak opgepikt door buitenlandse (grote) ploegen. ''

Dit zijn bijvoorbeeld zwakke argumenten. Leuk dat Man United zogenaamde interesse heeft in Verthongen, maar dat hoeft niet gelijk te betekenen dat we een fenomenale scout- en opleidland zijn.

3***

Mee eens, zo slecht is de eredivisie niet en zo als je ook zei erg spannend

4 sterren

Valencia verliest een keer hard in Camp Nou waar Barcelona top was en Valencia niks vooral door haar coach. Aan jou naam te zien kijk je ook naar de PL en daar zie ik ook dat Tottenham 5-1 in eigen huis is afgedroogd door Manchester City of een Manchester United wat 8-2 wint van Arsenal. Neemt niet weg dat ik het ook wel eens ben over dat punt maar je moet gewoon toegeven dat Barcelona en Real Madrid ook ver boven alle andere clubs in Europa uitstijgen.

Hij is spannender, maar een Bene-liga zou nog spannender zijn, maar ik heb ook liever gewoon de Eredivisie. Alleen is het in Duitsland ook spannend, en Engeland ook niet te onderschatten, alleen in mindere maten. En in Frankrijk voor een cl-ticket, maar anders ken ik geen voorbeelden.

Je schrijfstijl is goed, alleen vind ik het stuk te kort (of het leest gewoon enorm gemakkelijk weg).

4 sterren

Mooi stukkie! geen moeilijke troep en leest vlot en leuk!

Ben het verder helemaal met je eens.

over en sluiten!

Geweldige schrijfstijl, en ook een mening waarin ik me wel kan vinden.

Het verschil in kwaliteit met Europese topclubs is te groot geworden.

Dat blijkt ook wel in de wedstrijden die we tegen dat soort clubs spelen. Waar we 5-10 jaar terug nog een redelijke kans hadden op een 2de ronde in de CL, zijn we nu echt Europa League-niveau.

Enerzijds ligt dat in mijn ogen aan de sterke opkomst van het grote geld en de overvloed aan kwaliteit wat daarmee gekocht wordt door de Europese topclubs. Als Man Utd in deze competitie mee zou doen met hun wisselspelers dan worden zij met twee vingers in de neus kampioen en zo geldt dat eigenlijk voor alle Europese topploegen. Als Ajax een blessure moet opvangen van Boerrigter, dan moeten ze uit armoede Ebecilio laten spelen.

Anderzijds ligt het ook aan het scoutingsapparaat en de doorstroming van de jeugd bij onze topclubs. Toen Ajax voor het laatst redelijk presteerde in de CL had men jongens in de selectie als Chivu, Ibrahimovic, Vd Vaart, Pienaar, Maxwell, Heitinga. Kortom, spelers uit eigen jeugd die het gewenste niveau hadden gecombineerd met enkele zeer goed gescoute voetballers.

Niettemin heeft het onze competitie wel spannender gemaakt. De wedstrijden zijn steeds onvoorspelbaarder geworden en de topclubs steken er niet meer bovenuit. Ikzelf hoop dat het spannend blijft, maar niet als dit blijvend ten koste gaat van onze prestaties in Europa. Want laten we eerlijk zijn, een spannende wedstrijd tegen Groningen uit is leuk, maar een spannende confrontatie met Man Utd in de CL is natuurlijk veel leuker.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3413
S. BerghuisAanvaller338
E. ÁlvarezMiddenvelder315
D. KlaassenMiddenvelder319
S. HallerAanvaller3121
J. TimberVerdediger303
R. GravenberchMiddenvelder302
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zondag 26 juni
Het management van Neymar heeft met Juventus gesproken over een transfer. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren