Barcelona-voetbal in Amsterdam

Het gaat niet goed met Ajax. De strijd in de bestuurskamers begint te veranderen in een vervolg op de tachtigjarige Oorlog en in de Eredivisie staat de ploeg van Frank de Boer slechts zesde. En dat voor de regerend landskampioen. Maar de hoofdvraag is nog altijd: wie is er schuldig aan deze sportieve malaise? Is het, zoals altijd wanneer het 'zeker weten niet mijn schuld is', de arbitrage, of de bestuurlijke onrust, of de vele blessures? Of is het misschien wel de fout van trainer De Boer?

Natuurlijk kan een ploeg niet optimaal presteren als het lijdt onder vele blessures en het bestuurlijke gegooi met modder zoals dat bij Ajax het geval is. Maar de speelwijze die de man uit Hoorn met Ajax op de mat wil leggen, is niet haalbaar. Voor vrijwel geen enkele club in Europa. De Boer probeert met Ajax zo te spelen als het Ajax van 1995 en het Barcelona anno 2012. Het oogstrelende voetbal van de Spaanse grootmacht heet tegenwoordig niet voor niets 'Barcelona-voetbal'. Dat komt omdat er geen enkele andere club én zo mooi voetbal op de mat kan leggen, én vele prijzen in de wacht kan slepen.

Desondanks probeert De Boer een aanvallende, frisse en attractieve speelwijze erop na te houden. Een systeem met buitenspelers, een dragend middenveld en een spits die meevoetbalt. Het is duidelijk te zien dat De Boer zo probeert te spelen. Daar waar het in Spanje fantastische wedstrijden en fenomenale aanvallen oplevert, is het in Amsterdam niet om aan te zien. De reden daarvoor is simpel: het spelersmateriaal is by far niet toereikend voor zo'n speelwijze.

Het dragende middenveld, het begin van elke aanval en van essentieel belang voor het bewaken van de balans, stelt dit seizoen helemaal niks voor. Theo Janssen staat niet op zoals hij dat bij Twente deed. Eyong Enoh is simpelweg totaal niet geschikt voor Ajax. Vaak maakt hij onnodige overtredingen en in de omschakeling is hij véél te traag. En Christian Eriksen als spelbepaler is nog te inefficiënt en daarbij te jong om een heel elftal te dragen.

In de spits staat op het moment Siem de Jong. Beoogde eerste spits Kolbeinn Sigthorsson (die in zijn eerste wedstrijden zijn taken overigens naar behoren uitvoerde) is geblesseerd, en lijkt zich te moeten focussen op de volgende voetbaljaargang. De taak van de spits in dit systeem is simpel: ruimtes creëren en doelpunten maken. Maar De Jong creëert geen ruimtes, maar loopt ze dicht. Hij is immers van nature een aanvallende middenvelder, waardoor hij nog te vaak de neiging heeft zich te laten terugzakken.

De buitenspelers doen ook niet wat eigenlijk van hen verwacht wordt. Miralem Sulejmani op rechts is een aanval op het tempo, aangezien de Serviër stijf links is. Wanneer hij een steekpass krijgt, is het altijd eerst terugkappen en draaien, voordat er eindelijk een voorzet richting het strafschopgebied vliegt, een zone die de verdedigende ploeg dan meestal al weer helemaal onder controle heeft. Maar wanneer je hem op links zet, passeer je Derk Boerrigter, een van de betere spelers dit seizoen, en moet je Lorenzo Ebecilio (die in de jeugd al geen potten kon breken) of Aras Özbiliz, die het niveau (nog) niet aankan. Een dubbel dilemma voor De Boer dus.

De basis van het probleem ligt dus slechts deels bij de magere breedte van de ploeg. Het grote probleem is echter het spelsysteem. Ajax en De Boer moeten dus gewoon afstappen van het huidige systeem, en zich volledig gaan richten op volgend seizoen, wanneer er met de nieuwe formatie een nieuwe start kan worden gemaakt. Als we dit jaar dan direct Europees voetbal halen, is de voetbaljaargang voor mij een geslaagde geworden. En dan volgend jaar knallen. Zonder Barcelona-voetbal.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 10 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1300+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

21 reacties (laatste reactie door fraayax)

En hier is dan mijn officiële debuut als CE. Laten we hopen dat het in de smaak valt

De Boer is realistisch genoeg om in te zien dat deze spelers geen Barca-voetbal kunnen spelen. Denk ook niet dat hij dat verwacht. Ajax heeft momenteel gewoon een te zwakke selectie. Met Ebicilio, Blind, Enoh, Vermeer, Ozbiliz, Ooijer, Aissati en Bulykin wordt je gewoon geen kampioen. Zelfs niet in de Eredivisie. De rest van het team (met name De Jong en Janssen) haalt haar 'normale niveau' niet. Plus de waslijst geblesseerden. Ajax moet deze zomer van een flink aantal jongens afscheid nemen, zich versterken met een verdedigende middenvelder en linksback, de jeugd doorschuiven en opnieuw beginnen. In dezelfde formatie. Met Cruijff en De Boer aan het roer.

Goed stuk, ben het met je eens en was lekker door te lezen!

4 sterren

Zeker niet afstappen van dit systeem met de punt naar achter. We hebben juist de spelers om dit te spelen. Goed stuk verder.

Goed geschreven stuk makkelijk om te lezen.

On: Verder ben ik het op de meeste punten niet met je eens. Frank de boer weet best dat hij geen messi xavi iniesta of busguets in zijn elftal heeft. Maar ik vind de weg die ze zijn ingeslagen de perfecte weg en om dan nu ineens helemaal te gaan switchen van systeem bewijst ook niet echt van groots doorzettings vermogen. Zoals het gezegde luid gij moet eerst zaaien voordat gij wilt oogsten. De weg die frank de boer samen met jonk en bergkamp(en vele jeugdtrainers) is ingeslagen is juist de enige weg naar de grootse successen uit de jaren 90. Fdb weet als de beste dat je een club als ajax ben dat het moeilijk is om grote spelers te halen vrijwel onmogelijk eigenlijk. Wat is het alternatief? Juist ja ze zelf opleidden en proberen lang aan je te binden zodat ze gevoel voor de club hebben en vaak een nederlandse achtergrond hebben.

De frank de boer die dit jaar voor de ploeg staat is de zelfde die vorig jaar voor de ploeg stond toen we eindelijk weer kampioen werden. En diezelfde frank heeft nog steeds diezelfde spelers als vorig jaar onder zijn hoede, Hij weet ook best wel dat hij met Dejong Enoh Anita Ebecilio Blind Janssen niet de gewenste spelers heeft om het gewenste spel te spelen en ook nog effectief te zijn. Dit is namelijk een plan wat jaren duurt voordat het zijn vruchten afwerpt. Waarom denkje dat frank de boer nog recent een uitspraak deed over ik wil het liefst bij ajax 10 jaar blijven? Omdat hij als geen ander weet dat dit geen project is dat over twee weken klaar is. Of denk jij nu dat fdb jonk en bergkamp daar de touwtjes in handen hebben dat er opeens meer talent rondloopt dan er daar voor rond liep op de toekomst? Dit is een plan waar ze jonges vanaf klein al bepaalde dingen willen inbrengen, aannames pasjes opendraaien enz enz enz.. Ik heb liever dat we geen kampioen worden maar dat we over een team hebben waar we kippenvel van krijgen en die onbetwiste kampioenen zijn jaar in jaar uit.

Barcelona a1 - Ajax a1 0-3 Was de uitslag van vandaag ik weet niet of je die wedstrijd heb gezien maar daar zag ik toch echt wel een paar pareltjes rondlopen.

Slecht stuk weer zeg! Volg jij Ajax pas een paar jaar ofzo? Ajax moet altijd hun eigen spel spelen, no matter what! Spelers op de Toekomst worden volgens de befaamde Ajax-filosofie opgeleid. Die traditie moeten we altijd voort blijven zetten.
Of we onder de Boer de successen van '95 zullen evenaren weet niemand. Maar dat Frank de Boer een typische Ajax-trainer is weet iedereen. Hij wil juist weer terug naar de jaren negentig, en zeg zeg zelf wie niet? Hij wil weer dat Ajax hetzelfde gaat spelen zoals hij ook ooit bij Ajax heeft gespeeld. Daarnaast drukt het technisch-hart zijn stempel op de jeugdopleiding, om zo de jonge talenten weer klaar te stomen zoals het eigenlijk hoort, zeg maar gerust de terug naar de basis. Daar zal Ajax1 op ten duur van gaan profiteren indien de jeugdexponenten een hoger niveau halen dan nu.
Ik ben dus absoluut tegen jouw visie, zo gooien we onze identiteit weg!

9 februari 2012 om 00:46

Lekker om iemand te beoordelen op zijn mening en als je het dan oneens bent meteen 1 ster te geven.
Ik vond het best een aardige CE en juist wel verfrissend om een ajacied te horen die een realistische kijk op de huidige situatie heeft. Ik snap heel goed dat alle Ajax fans verlangen naar de successen van 95 maar om je systeem heilig te verklaren ongeacht de spelersgroep en het type spelers dat je tot je beschikking hebt gaat denk ik gewoon te ver.
Zoals als aangeven wordt in CE heeft Ajax met de blessures van de gebruikelijke voorhoede gewoon niet de spelers die de kwaliteiten hebben om op acceptabel niveau dit systeem te spelen. Pas dan je opstelling aan en ga niet met 2 buitenspelers in het veld die bij iedere andere eredivisieclub niet zouden opvallen.
In mijn ogen heeft Enoh bij lange na niet de kwaliteiten om als verdedigende middenvelder bij Ajax te spelen. Volgens mij speelde Ajax toen ook niet met 1 maar 2 verdedigend ingestelde middenvelders en litmanen op 10.
Ik vind het helemaal lachwekkend dat de Boer eist dat de wil niet blind naar voren wordt geschoten terwijl je met hele matige verdedigers speelt die opbouwend onvoldoende zijn (bijvoorbeeld blind en anita) en een keeper met een matige traptechniek. Hoe kun je het raar vinden dat het dan regelmatig fout gaat achterin.
Nee Ajax mag mijns inziens best streven naar de successen van 95 maar moet niet het systeem heilig verklaren als de kwaliteit er niet is. Wees gewoon realistisch. Kijk naar Barcelona, daar passen ze het systeem ook gewoon aan op de spelers. Soms 3 verdedigers dan weer 4 verdedigers en 2 jaar terug gewoon met een echte spits ipv een valse spits zoals messi nu. Dit kan heel makkelijk zonder dat ze daarbij de filosofie uit het oog verliezen. Ongeacht het systeem blijft Barcelona namelijk vanuit balbezit voetballen en dat is belangrijker dat dan de gekozen formatie.
Wilde 4 sterren gegeven maar helaas klikte ik mis en kan ik dit niet meer herstellen...

11 februari 2012 om 11:36

Dan mis ik toch de onderbouwing voor die ene ster.
Of geef je die alleen omdat de inhoud je niet aanstaat?
Als een stuk dramatisch is geschreven kan ik me in een slechte beoordeling vinden, maar dit komt bij mij over als kinderachtig.

11 februari 2012 om 13:19

Dan verschillen wij van mening. Ik geef mijn sterren op basis van een goede inhoud. Ik ga er vanuit dat bij een CE de spelling en grammatica altijd wel goed verzorgd zijn. Ik ben geen school meester die stukje gaat nakijken. Mocht het taaltechnisch nou zo slecht zijn kan je altijd nog een punt aftrek geven.

Nee inhoud bepaalt de beoordeling.

11 februari 2012 om 13:29

Pfff
Ooit gehoord over stijl en originaliteit?
Jouw manier van beoordelen is erg eenlijnig en doet geen recht aan de moeite die de schrijver heeft besteed aan zijn Ce.
Op de manier waarop jij beoordeelt krijgen we of 5 sterren of 1 ster een tussenweg is dan niet meer mogelijk.
Er is meer te zeggen over een stuk dan alleen de inhoud.

11 februari 2012 om 16:19

Zo goed was de stijl en originaliteit nou ook weer niet. Waarom? Ten eerste omdat deze Ce niet bijzonder is om te lezen. Er worden weer ongefundeerde meningen in dit stuk verwerkt en dan nog maar te zwijgen over het eenzijdigheid van dit stuk. Zeker nog nooit van argumenten weerleggen gehoord?
Ten tweede is het stuk totaal niet origineel, omdat dit stuk het zoveelste stuk over de mindere periode van Ajax is.
Ik kan weinig anders doen dan een ster geven.

11 februari 2012 om 17:02

Alhoewel ik je zienswijze niet onderschrijf, moet ik zeggen dat je nu wel met argumenten komt ,als je dat na mijn eerste vraag nu ook gedaan had waren we eerder klaar geweest.

Persoonlijke noot, ik vind het nooit nodig iemand helemaal de grond in te boren, als ik een Ce helemaal niets vind onthoud ik me van commentaar.

Een ervaren coach had met zoveel geblesseerden allang al actie ondernomen en voor een andere tactiek gekozen. Het is al bijna onmogelijk om Barcelona-voetbal te spelen met de spelers van Ajax. Ze moeten perfect op elkaar ingespeeld zijn en alles moet perfect gaan, dus erg moeilijk voor spelers van de eredivisie, laat staan wisselspelers of jeugdspelers.

Ze spelen elke wedstrijd nog altijd veel op balbezit en van daaruit proberen kansen te creeëren, na een paar minuten de bal rond te hebben gespeeld. Je kan veel beter countervoetbal spelen met deze ploeg en de tegenstander wat meer aan de bal laten, net zoals Chelsea nu doet, zodat ze meer ruimte krijgen. In de kleine ruimtes falen deze spelers en kunnen ze niets creeëren.

Is iedereen opeens vergeten hoeveel goals Bulykin maakte vorig seizoen? Waarom krijgt hij niet een paar basisplaatsen en zet je de jong niet gewoon op het middenveld, naast eriksen als aanvallende middenvelders. Als je dan Janssen op de positie zet van Enoh, hou je vast aan zelfde systeem, maar komt er meer dreiging vanaf je middenveld en is meer snelheid in de omschakeling. Dan kan Bulykin in de spits en moet Sulejmani eens een keer op links om voorzetten te geven die Bulykin maakt. Op rechts een rechtspoot die snel is en voorzetten kan geven, tot alle geblesseerde spelers terugzijn, lijkt mij dit de beste optie(vooral als je janssen, eriksen en de jong op het middenveld plaatst, want met dat middenveld willen ze toch ook spelen als iedereen weer terug is van blessures?). Voor rechts kan je kiezen uit Ebicilio of de jong als je eriksen janssen en enoh op het middenveld plaatst.

Ik denk dat toch heel veel de schuld is van de Boer, omdat die onervaren is en dat die even niet meer weet wat die moet. Het ging aardig tot er zoveel spelers geblesseerd raakten en dan moet je sleutelen, dat is voor iedere trainer zwaar, maar voor de Boer lijkt me dat een hel. Want wij hebben makkelijk praten, maar elke keer als die verliest of punten laat liggen, zal die wel de nodige kritiek over zich heen krijgen, dus ligt er wel een bepaalde druk op hem. Ajax-bestuur had beter moeten nadenken toen ze een onervaren trainer voor de ploeg zetten, ze hadden beter kunnen kiezen voor iemand die al paar ploegen heeft getraind en ook beetje in de richting wil als Ajax-bestuur, namelijk als Barcelona spelen in een 433 en veel op balbezig, aanvallend voetbal en veel kansen.. Dan hadden ze later altijd voor de Boer kunnen kiezen, die dan miss wel jeugdploegen of andere clubs had gecoacht. Nou doen ze net als bij V. Basten ze carrière verneuken voordat die begint als trainer. Daarnaast had de Boer ook kunnen zeggen dat die er niet klaar voor was en dat die liever eerst een jeugdploeg wilde trainen, dus 50-50 schuld denk ik..

Maarja, stel hij leert heel snel van zijn fouten en word door dit seizoen een top-trainer ik korte tijd, dan hoop ik voor Ajax dat die dan ook nog zit bij Ajax en dat die dan niet ontslagen is en bij een andere club zijn werk goed doet.. Dit seizoen is alles bij elkaar gewoon een rampseizoen voor Ajax en denk dat veel mensen van Ajax al nadenken over volgend jaar(wat miss ook positief uitpakt, want nu al zoveel nadenken over volgend seizoen omdat dit seizoen toch niks meer word, betekent dat je al een kleine voorsprong hebt op de rest volgend seizoen).

Tja 'ajaxvoetbal' of Barcelonavoetbal', ik kan er weinig mee. Als je het mij vraagt noemen we het gewoon de Hollandse school. Feyenoord in de jaren '60 en '70 speelde immers ook 4-3-3 met vleugelspelers en de hele rataplan. Ook PSV in de jaren '80 deed het regelmatig. Allemaal met succes. Op dit moment leiden we in Nederland te weinig goede backs en vleugelspitsen op en daar ligt de sleutel tot succes als je met 4-3-3 wil spelen. Zolang dat niet verbeterd zie ik ook Ajax de komende jaren niet schitteren met Nederlands voetbal. Stel je team in op wat je hebt. Laat Janssen wat teruggezakt spelen en zet Siem de Jong op 10. Eriksen moet dan aan de zijkant gaan spelen. Volgens mij heb je dan het middenveld van Ajax het beste staan want de Jong toont elke week aan dat hij geen spits is.

Eigenlijk is het een goed stuk tot je laatste alinea, Ajax hoeft helemaal niet van het systeem af te stappen. Enkel moet er in de zomer op een paar posities geïnvesteerd worden.

Nogmaals je stuk is eigenlijk prima tot je laatste alinea. Ik had liever gezien dat je had geschreven dat spelers die niet bij Ajax passen zoals Enoh, Blind, Janssen, Ebecilio vervangen worden door spelers die het niveau wel aankunnen.

Want dat Ajax 4-3-3 moet spelen is wel duidelijk. Anders kun je nooit een attractieve speelwijze op de mat leggen.

Verder vind ik je titel nogal dom gekozen. Het gaat over een 4-3-3 systeem wat niet door Barcelona is uitgevonden. Bovendien zal het veel negatieve reacties opleveren doordat mensen met minder denkvermogen gelijk gaan roepen blabalbala te hoog gegrepen. Terwijl het spelen van Barca voetbal voor elke club mogelijk is alleen niet op het zelfde niveau.

Anway 4 sterren. Jammer van je laatste alinea.

Op het stuk zelf niets aan te merken!

Trek maar niks aan van ghandiaans die leeft in zijn eigen onrealistische leventje.

Om te beginnen wil ik zeggen dat het stuk lekker weg leest prima voor een eerste Ce!

Over de inhoud valt te discussiëren. Persoonlijk ben ik het niet met je eens en wel om de volgende redenen:
Al vanaf de kabouters/f-jeugd (bij wijze van spreken) wordt er door Ajax gehamerd op verzorgd, attractief voetbal in een 4-3-3 systeem. (bij F/E jeugd 2-1-3) om dan in het hoogste keurkorps lange ballen te gaan spelen is wel heel krom. Daarnaast heeft Ajax in europa en misschien ook wel wereldwijd nog steeds veel aanzien (met name door Europese successen uit 95 natuurlijk) door de speelwijze die er altijd gespeeld werd. Op dit moment is het spel natuurlijk niet best, maar dat moet geen reden zijn om aan de filosofie te twijfelen!

Dat er niet best gevoetbald wordt ziet iedereen, maar dit kun je niet wijten aan de speelwijze. Ook in een 4-4-2 systeem zal Ajax geen tegenstanders makkelijk op de knieën krijgen. Door de vele blessures is de kwaliteit van de Ajax selectie momenteel gewoon niet/nauwelijks beter dan dat van een middenmotor in de eredivisie.. Mijn grote hoop is dat deze jeugde spelers vol gretigheid tegen manchester United boven zichzelf kunnen uitstijgen in combinatie met een eindelijk een 100 % gemotiveerde kern van ajax ( doel ik met name op janssen & vertonghen)

Een aantal kleine kanttekeningen. Je zegt dat Ajax het dit materiaal nimmer in staat zou zijn het spel te spelen dat Barça momenteel aan prijzen helpt. Ik denk dat ik je hierin gelijk moet geven. Maar vervolgens kom je in een van je laatste alinea''s met specifieke eigenschappen van de aanvallers. Siem de Jong zou meer ruimte moeten creëren in plaats van zich in te zakken. Bij Barcelona staat Messi in de spits en hij is eigenlijk constant vlak voor of zelfs op een lijn met de middenvelders te vinden. Hij zakt juist constant in, bemoeit zich met het spel verdelen en omdat hij minstens twee spelers meetrekt naar het middenveld ontstaat er ruimte voor de flankaanvallers. Vervolgens zeg je dat de Sulejmani met zijn linkerbeen niet goed rendeert op rechts. Het is dat Barcelona niet veel spelers met een sterk linkerbeen hebben maar ze hebben vaak met linkse spelers op rechts gespeeld en andersom. Messi stond al snel op rechts (voordat hij naar zijn huidige positie verhuisde) en de rechtsbenige Henry en Villa mochten op links spelen. Nu wisselen Tello, Cuenca en Alexis op beide flanken af, allen weliswaar rechtsbenig. Het is nou eenmaal zo dat een rechtsbenige op rechts in het huidige Barça weinig zin heeft. Hij haalt de achterlijn, kegelt 'm voor en er is balverlies. Messi staat immers ofwel op het middenveld of komt twee koppen tekort om een kopduel te winnen (tenzij de defensie staat te slapen). Het kappen en draaien is, mits snel uitgevoerd, alleen maar nuttig daar er een gat wordt gecreëerd voor andere opkomende spelers of er ruimte kan worden gecreëerd door een combinatie met bijvoorbeeld Xavi. Bovendien zetten Messi en Iniesta op die manier vaak vanuit tussen de linies een ploeg genoot vrij voor de keeper via een steekpass.

Verder een prima stuk maar niet ontzettend boeiend. Er kan veel meer informatie in, in dit stuk komt voornamelijk je eigen mening voor. Als je het zou onderbouwen met statistieken en andere vaststaande informatie zou het een interessanter stuk zijn.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3413
S. BerghuisAanvaller338
E. ÁlvarezMiddenvelder315
D. KlaassenMiddenvelder319
S. HallerAanvaller3121
J. TimberVerdediger303
R. GravenberchMiddenvelder302
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Woensdag 29 juni
Ajax volgt de verrichtingen van Oscar Gloukh. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren