Goodbye, La Masía

Vrijdag, 8 juli 2011 om 20:18 door LaPulga_10

Toen ik elf jaar was, ging ik en mijn vader op vakantie naar Barcelona. We sliepen in het luxe Princesa Sofia Gran hotel. Ik was nog jong, maar wist wel al wat over Barcelona. Mijn vader nam me op een Zaterdag avond mee naar het Camp Nou. We hadden een geweldige avond, want Barça won met 3-0 van aartsrivaal Real Madrid. Ik werd verliefd op de geweldige sfeer en ambiance in het stadion. En ik wilde opeens alles weten over Barcelona. We kregen de volgende dag erna een rondleiding en we kregen La Masía te zien. Ik hoorde het woord: La Masía. En ik dacht dat het een speler was, maar mijn vader legde uit dat het een soort huis is, waar de jeugdspelers van Barcelona in leven. Zo begon ik steeds meer te weten over het jeugdcomplex van de Azulgranas en begon ik me er ook steeds meer in te verdiepen.

/

Toen ik twaalf was, ging ik weer terug naar Les Corts (Barcelona) om La Masía te bezoeken. Natuurlijk ging ik ook weer een wedstrijd bekijken die Barcelona met 3-1 won van Sporting Gijón. Maar mijn prioriteit in die vakantie was om het complex van La Masía te zien. Inmiddels waren we daar naartoe gereden en kon ik ongeveer van vijf meter afstand van het complex de ramen zien. Ik zag een chef-kok de hele tijd langs het raam lopen, totdat ik ook een jonge jongen zag. Ik wist niet wie het was en ik dacht: misschien zie ik hem ooit schitteren in het Camp Nou. Toen ik het afgelopen seizoen een uitduel keek op televisie (Real Sociedad - Barcelona), zag ik een hele jonge speler in de selectie van wie ik zijn naam nog nooit had gehoord : Gerard Deulofeu. Dat is die jongen die ik in La Masía zag. Ik bekeek hem nog een keer en alle twijfels waren weg. Ongelooflijk, dacht ik!

Toen ik vorige week op Voetbalzone keek zag ik vreselijk nieuws staan. Sterker nog, ik dacht dat ik droomde en ik kneep in mijn arm. Ik werd helaas niet wakker. Ik las verder en ik zag dat plaatje van het nieuwe onderkomen. Ik dacht: La Masía, zo'n mooi en knus complex wordt weggevaagd voor een nieuw complex, dat er extreem koud en kil uitziet. Ik kan dat niet bevatten, zo slecht zal het oude La Masía toch niet geweest zijn dat er per se en nieuw onderkomen moet komen? Ik had overal gelezen dat alle talenten het erg naar hun zin hadden. Een stuk historie, waar zoveel wereldspelers zijn opgegroeid, is weg. Spelers als Lionel Messi en Andrés Iniesta hebben er gewoond.

Ik ben toch gaan nadenken en ik snap nu ook waarom het nieuwe complex was gebouwd. Ik las op internet dat de accommodatie te klein was, aangezien er meer talenten zouden komen. Ze willen ook meer scouts in dienst willen nemen, zodat er ook meer talenten komen. Het is voor de Culés, die Barcelona al lang volgen toch even slikken dat La Masía weg is. Het is immers een stukje historie, waar zoveel wereldspelers zijn opgegroeid. Het hoort gewoon bij Barcelona. Maar je kan niet alles bewaren, jij kan ook niet tot je dood een al geopend zakje chips bewaren. Maar Guillermo Amor (oud-bewoner van La Masía, die heel gesteld was op het oude complex van La Masía) gaf ook al aan, dat het toch beter is dat het wordt uitgebreid. Dat het beter is voor de toekomst van Barcelona.

New Masía is het nieuwe complex. Het gebouw heeft een moderne uitstraling en zal aan de behoeften van de jonge talenten voldoen. Het wordt een ideale plek voor de jonge jongens van Barcelona. Het bouwen van New Masía heeft negen miljoen euro gekost, maar er wordt gezegd dat elke euro het waard is voor de jonge talenten. La Masía bood plaats aan ongeveer zestig mensen en New Masía biedt plaats voor negentig mensen. De jongelingen kunnen zich nu nog beter ontwikkelen, dan dat ze al deden. Dat zijn allemaal absolute verbeteringen. Hopelijk brengt New Masía net zoveel grote spelers als La Masía voortbracht.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 17 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1900+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

39 reacties (laatste reactie door LaPulga_10)

Dit was mijn 1e CE. Ik heb hem samen gemaakt met Fcbxavi. Het begin heeft hij gedaan, dus als u daar opmerkingen op heeft, dan moet ik bij hem zijn . Hopelijk vond u het een mooi verhaal en bedankt voor het lezen. Complimenten en opbouwende kritiek is welkom!

Deze CE is een eerbetoon aan La Masía.

Leuk stuk,ik als Real supporter heb het uitgelezen zonder me te 'vervelen' .
4*

Toen ik elf jaar was, gingen ik en mijn vader naar La Masía. Toch ?
Of: mijn vader en ik.

Opletten voor spellingsfouten.

La Masía is een gevoelig onderwerp voor mij. Je verhaal is eigenlijk totaal niets nieuws en voegt ook weinig toe. Heb geen flauw idee hoeveel punten ik ervoor moet geven.

8 juli 2011 om 20:55

Ik heb gewoon informatie geven over het onderwerp en het is eigenlijk meer een eerbetoon aan La Masía. Geen punten is ook goed man .

Voor je leeftijd een prima stuk waar de liefde voor barcelona uitstraalt.
Als ik een tip mag geven , kijk je zinnen eens na op met welk woord je ze begint en probeer voor de zin die daar opvolgt met een ander woord te beginnen.
Zoals in de vierde alinea , Ik ben en ik las , het is en het is, maar je en maar guillermo.
De alinea daarvoor is het ik voor en ik na probeer dat eens anders te formuleren.
Toch vind ik het een vlot geschreven stuk , ga zo door.

8 juli 2011 om 22:05

Bedankt . Goede tip van je. Ik ben nu weer bezig met een CE en ik hoop dat ik er wat mee kan doen. Het was ook mijn 1e CE he, niet alles kan perfect zijn. Er zitten ook een paar spelfouten in en dat is echt slordig van ons (ik en Fcbxavi). Volgende word beter, hoop ik .

Heel leuk stukje wat lekker weg leest, La Masia heeft veel talenten voort gebracht en het is goed dat je er aandacht aan geeft. ik merk dat je wel enig zins wat talent bezit om in de toekomst wat meer stukjes over Barcelona te gaan schrijven. wat mij betreft ben je 1 van de betere club experts betreffende Barcelona en ik geef dit stuk dan ook de maximale score.
Ga zo door!

10 juli 2011 om 13:58

Een reactie van een echte Strateeg.
Strategisch gezien vind ik dit een erg goede Ce.
Maar er wordt niks nieuws verteld, daarom kan ik eigenlijk niet begrijpen waarom jij vijf sterren geeft. Je kan een ''vriend moeilijk een laag cijfer geven, dat hoort een strateeg niet te doen vind ik. Je houdt je er goed aan als een meesterstrateeg.

Een leuk eerbetoon aan La Masia lijkt me zo toch?

Het is opzicht wel leuk, maar niks bijzonders.

Als ik het allemaal strategisch bekijk geef ik het zelf 4 sterren.

10 juli 2011 om 14:13

ik heb deze column inderdaad vanuit een strategisch oogpunt bekeken en wanneer ik kijk naar de leeftijden vind ik dat vanuit strategisch belang een sterrenaantal van 5 zeer zeker strategisch wel aanvaardbaar is.
Dat je me Strateeg noemt vat ik strategisch op als compliment

Prima stuk, maar dat had ik je al verteld. Erg knap

In één zucht uitgelezen.

Leuk dat jij en Jeremy de CE samen hebben gemaakt en ik moet zeggen dat het jullie aardig gelukt is om mensen te voorzien van leerzame informatie.
Ben het helemaal eens met jullie standpunten en ook ik vind het eigenlijk jammer dat La Masia geen onderdeel meer is van Barça maar het is op zich begrijpelijk natuurlijk.

Ben blij dat het in ieder geval niet gesloopt wordt en dat het gebouw nog blijft staan. Die gebouw had op de een of andere manier toch een soort van 'uitstraling' rondom de trainingscomplex.

Prachtig verhaal en ga vooral zo door!!

Goed debuut stuk man, complimenten aan jullie beide.

Wel moet je zoveel mogelijk proberen om niet dezelfde woorden meerdere keren in een kort tijdsbestek te gebruiken. In je 3e alinea begin je bijna elke zin met ''ik''.
Wanneer een persoonlijk voornaamwoord overbodig is, is het meestal mooier om dit weg te laten.

Bijv: ''ik dacht dat ik droomde en ik kneep in mijn arm'' -> ik dacht dat ik droomde en kneep (mijzelf) in mijn arm

''ik las verder en ik zag dat plaatje van het nieuwe onderkomen.'' -> Ik las verder en zag dat het plaatje...

Hoop dat je hier iets mee kan. Maar ga vooral door.

Goed stuk, leest lekker weg, ga zo door! Ik zie hierboven mij al weer het nodige gezever staan. Inhoudelijk is het prima dus je krijgt er van mij gewoon 5!

Goed stukje, precies zoals ik er ook over dacht. Doodzonde maar misschien wel een verbetering. Maar dan nog hadden ze het gebouw wel wat mooier kunnen maken (:

Iedereen hartelijk bedankt voor jullie complimenten en tips.

Parez (lapulga_10) is nog niet wakker maar zal wel het zelfde denken als mij.

Groet Jeremy.

Wel leuk stuk om te lezen, maar naast de bovenstaande kritiek, vind ik de titel redelijk zonde. Hou die dan lekker Spaans!

Een heel leuk stuk! Het kon van mij iets langer maar het is jullie eerste CE, dan keur ik het alsnog goed. Blijf Ce's maken, altijd leuk om te lezen!

Uit Nou Masia gaan zeker weer nieuwe helden komen. Sergi Samper gaat het helemaal maken.

Op een aantal punten beoordelen is voor dit stuk best lastig, dus ga ik het in 2 delen doen:
- Originaliteit: 5 sterren, omdat het onderwerp zowel actueel als origineel is, ik heb er wel wat van opgestoken.
- Schrijfstijl: 2 sterren: het leest niet helemaal lekker weg en er staan voor een CE gewoon veel te veel spelfouten in, zowel kleine als enorme.

3,5 dus omdat het je eerste is ronden we 'm naar boven af.

Een lekker stuk om te lezen, Ik als Madridista vond het wel leuk om te lezen.
Er zitten wel wat spellingsfouten in, Let daar de volgende keer op.

4.

Dat plaatje moet je veranderen, je zegt dat New Masia kil is, en dan zie je La Masia met een zwarte wolk op de achtergrond als een soort spookhuis.

De opbouw van de zinnen vind ik ronduit ontroerend. Er staan echt veel fouten in. En je begint veel zinnen met ''ik''. Dat leest erg irritant.

Verder ben ik het wel eens met de andere kritieken. Het is je eerste en het is een eerbetoon zoals je hebt verteld. Maar 200 keer.

Het initiatief vind ik wel erg mooi. De inhoud vind ik wel mooi, maar dankzij de opbouw van de zinnen geef ik 3,4 sterren. Net geen 4, ik overleg nu wel even met je wat ik zal doen.

Hij vindt het 4 sterren. (lapulga_10)
Jeremy vindt 7 sterren? (fcbxavi)

9 juli 2011 om 13:56

Ik kon niet kiezen in een plaatje van La Masía. Ik kon uit een paar plaatjes kiezen en La Masia stond er niet bij. Ik had nog een bericht naar de redactie gestuurd, maar ze hebben dat plaatje er niet bij gedaan.

Tja, toch bedankt voor je 4 sterren en je tips. De volgende CE word hopelijk beter .

Haha, ik zat helemaal in het verhaal, stond in jullie schoenen en beleefde alles mee.
In andere woorden: Jullie hebben ervoor gezorgd dat de lezer zich helemaal in het verhaal verdiept, persoonlijk vind ik dat erg knap gedaan.

Zelf ben ik een aantal keren geweest en ben net als jullie verliefd op het oude La Masia en haar jeugd.
Spelers als Samper, Rafa en Dalmau zullen we later zeker van gaan genieten.

Ik kijk al naar jullie volgende CE uit.

5 sterren, als het kon kregen jullie er 100 ;-)

Mijn complimenten voor dit stuk, Leuk om te lezen, Eigenlijk ook weer niet want het is toch eiwig zonde dat in 1 jaar tijd 2 tradietsie's weg zijn. Een schirtsponser. en nu dit.

9 juli 2011 om 15:44

Dankjewel! Ja, dat klopt. Maar die shirtsponsor is wel echt belangrijk. Dat geld is echt nodig en dan moet je maar een traditie doorbreken. Het is gewoon nodig.

Nou ik geef er 5 sterren voor. Mooi stuk, Heb het makkelijk gelezen.
Paar spelfouten maar wat wil je, het is pas jullie eerste CE. Van je fouten leren word je beter!!

Ga zo door, ik wacht op de 2e CE.

9 juli 2011 om 17:43

Hee man!!

Hartelijk dank voor je reactie en de sterren !!
Ik zal je vertellen dat ik en Parez (lapulga10) al klaar zijn met de 2e CE.
Ik zal nog niet verklappen waar hij over gaat maar hij staat er vandaag of morgen op!!

Gr. Jeremy

9 juli 2011 om 18:10

Nou ik ben benieuwd, vertel het me zodra het er op staat

Geweldig stuk ik geef je echt 5 sterren

Ik vind het geen speciaal stuk. Sorry. Ik dacht iets te gaan lezen over de talenten die zijn voortgebracht, of over het ''geheim'' van La Masía, of what ever, maar ik lees eigenlijk verschillende dingen door elkaar heen, en snap nou niet precies wat de lezer duidelijk moet worden gemaakt.

Toch vind ik het aardig geschreven, misschien dat een volgende stuk me wel kan interesseren.

Hier nog wat aantekeningen;

''we kregen de volgende dag erna een rondleiding en we kregen La Masía te zien''

Hmm,. vind dat wel knap. Is volgens mij haast onmogelijk om dat nu nog te krijgen...

''zo slecht zal het oude La Masía toch niet geweest zijn dat er per se en nieuw onderkomen moet komen?''

Nou, dat zou jij dus ongeveer wel kunnen inschatten, aangezien jij daar een rondleiding heb gehad, tot tweemaal toe

Taaltechnisch niet geweldig, inhoudelijk top! Evengoed vijf sterren!!!

het loopt prima, maar is gewoon een opsomming van informatie, weinig toegevoegde waarde daar dit stuk overal had kunnen staan. Desondanks wel een leuk onderwerp ipv altijd een club of speler.
Het meeste jammere aan de verhuizing vind ik de naam, jammer dat het niet spaans/ catalaans is gehouden.

10 juli 2011 om 13:26

Het heet toch gewoon Ciutat esportiva Joan Gamper? Dat is een Catalaans.

11 juli 2011 om 11:59

Hij heeft het hoogstwaarschijnlijk over het gebouw zelf. ( 'new Masia' )
En niet over het traningscomplex.

Leuk stuk, maar ook weer niet geweldig.
4 sterren.

Goed stuk met leuke informatie over Barcelona wat veel mensen niet wisten denk ik, toch vind ik het niet super qua schrijfstijl. Erg veel punten waar het vaak verplaatst had kunnen worden door komma's wat even makkelijker leest. Maar evengoed 4 sterren

Altijd mooi om verhalen te lezen van mensen die echt weten hoe het voelt om bij een club te zijn en je verbonden te voelen.
Zelf ben ik Madridista maar kan de traditie en de beleving van echte supporters van Barcelona erg waarderen. Zo'n afscheid van de plek waar veel historie ligt is dan een bijzondere stap voor een club en de supporters.

Op de stijlfouten die al benoemd zijn na vind ik het een goed stuk. Alle begin is moeilijk maar de kop is eraf. Veel succes met eventuele andere stukken en succes komend seizoen!

Bedankt iedereen voor wat jullie er allemaal van vinden. Ik heb geprobeerd wat met de kritieken te doen en we hebben dus een nieuwe CE: Jeugdige Wereldsterren.

Hopelijk bevalt jullie die .

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Barcelona

4923 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
11.Sevilla72
12.Osasuna71
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
Ansu FatiAanvaller43
PedriAanvaller40
NetoKeeper40
A. GriezmannAanvaller40
TrincãoAanvaller40
L. MessiAanvaller41
Jordi AlbaVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

In de wandelgangen

Vrijdag 23 oktober
Ozan Kabak is bij Liverpool een kandidaat om Virgil van Dijk tijdelijk te vervangen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren