I would really want to thank Ajax

We bevinden ons in de maand januari 2015 en het is een ouderwetse winteravond in het rustieke Zürich. De gehele jetset van de voetballerij heeft zich hier verzameld, tenminste zij die iets te vertellen hebben in Europa. Het zal je niet veel verbazen dat Brazilië het WK 2014 heeft binnengesleept. Maar de tegenstander was niet Nederland in de finale, noch was het Spanje, Duitsland of Argentinië. Nee, het betrof underdog Denemarken, aan de hand genomen door wereldster Christian Eriksen.

/

Vervolgens keren wij ongeveer 23 jaar terug en wel naar 14 januari 1992. Het was een lange nacht voor Dorthe Eriksen, de echtgenoot van Thomas Eriksen. Het was guur weer buiten en niet bepaald een klimaat waarin je verwacht een topvoetballer te baren met Braziliaanse trekjes in zijn spel, maar het ging allemaal goed; zoon Christian was een gezonde baby. Het duurde niet lang voordat de splinternieuwe en tevens hyperactieve Deen afleiding kreeg voorgeschoteld. Zoals iedere jongen wil hij voetballen en zoals iedere vader wil Thomas Eriksen zijn zoon zien uitblinken tussen al die andere kinderen. Zo geschiedde het, Middelfart Sanderum werd de eerste voetbalclub van Christian en toen ging het snel met de jonge Christian. De jongeling sleepte honderden jeugdmedailles binnen en het duurde niet lang voordat Odense BK aanklopte voor het wonderkind. Aldaar ging het nog beter met het talent, het bescheiden jongetje uit het Zuid-Deense Middelfart groeide uit tot een begeerde jeugdspeler en reeg de 'talent-awards' aan elkaar.

Het zal het gezin Eriksen, gezien de prestaties van hun zoon, niet verbazen dat de topclubs in de rij stonden voor hun donkerblonde nazaat. Chelsea en Barcelona waren zeer geïnteresseerd in het jonge talent en bij Chelsea werd zelfs een stage uitgelopen; helaas zonder succes. De Londenaren vonden Eriksen fysiek te licht en zodoende werd hij afgewezen voor de jeugdopleiding in het grote Londen. Maar dat maakte niet uit want er was nog een zeker Catalaans clubje die ook niet verkeerd was. Het oog van het gezin Eriksen uit het pittoreske Middelfart was echter al gevallen op een club uit Amsterdam. Een compensatiebedrag van circa anderhalf miljoen aan Odense BK en een champagneglas later was de deal beklonken. Christian Eriksen kwam op zijn zestiende naar het grote Amsterdam. Dorthe zou aanvankelijk twee maanden overkomen vanuit Zuid-Denemarken, maar het werd uiteindelijk maar anderhalve maand. Christian wilde zich alleen redden in Amsterdam, 'leergierig zijn en jezelf aanpassen'. Dat was het nuchtere devies van de familie Eriksen.

De Nederlandse taal was niet al te lastig om te leren, maar er werd keihard aan gewerkt. En na zijn verhuizing naar Nederland kwam hij bij het gastgezin Hrkac in te wonen, wat geregeld werd door Ajax. Hij voelde zich er al gauw thuis en Amsterdam beviel hem wel, maar toch besloot hij de lusten van het nachtleven in Amsterdam te negeren en zich vol te richten op zijn voetbalcarrière. Zijn droom was immers om de top te bereiken en hij ging dus vroeg naar bed om een kwartier te vroeg op het trainingsveld van de B1 te zijn en daar proberen te imponeren. "Want dat kan ik wel", moet de jonge Eriksen gedacht hebben. En of hij dat kon, want nog geen half seizoen later trainde hij al mee met de A1 onder Frank de Boer. En drie maanden later zat hij al bij de A-selectie, bij de grote jongens. Aanvankelijk ging het niet goed, Eriksen mocht debuteren tegen NAC waar het jonge Ajax werd overlopen door de routiniers uit Breda. Zij hadden de mouwen opgestroopt voor dit duel. Maar het ging steeds beter en de echte doorslag kwam in de thuiswedstrijd tegen Vitesse, waar Piet Velthuizen persoonlijk voorkwam dat de jeugdige Eriksen een hattrick maakte. De tomeloze inzet, het prachtige inzicht en het vermogen de meest simpele edoch geniale passes te verstrooien werden opgemerkt door het grote publiek. Christian was begonnen met het winnen van Nederlandse harten, zoals hij voor ogen had.

Na de aanstelling van Frank de Boer was de kersverse Deens international één van de eerste op het wedstrijdformulier, zo belangrijk was hij. Voor de importantie van Eriksen zullen we de wedstrijd in Milaan tegen de befaamde AC maar als maatstaf gebruiken, en zelfs de wedstrijd waarin hij geheel Brittannië voor zich won met het Deense nationale elftal zullen velen op weten te rakelen. Deze jongen heeft toekomst maar, is tevens jeugdig. Hij zakt nog weleens door zijn ondergrens, maar ik weet zeker dat deze jongen de nieuwe spelverdeler van Barcelona gaat worden. Het ontbreekt slechts nog aan ervaring en in het verlengde daarvan de kwaliteit om sober te spelen als het nodig is. Toch gaat Eriksen het redden. Dat is gewoon een feit, gewoon een simpele optelsom van kwaliteit en mentaliteit.

En we zijn weer aanwezig in Zürich, waar de 23-jarige wereldspeler de Gouden Bal in ontvangst neemt. Zijn vriendin uit Middelfart zit op de banken toe te kijken hoe haar partner over zijn sikje wrijft in een bui van euforie. Zijn dankwoord die duidelijk voorbereid is blijkt zeer duidelijk: "I want to thank my parents, my wife and my entire family”, maar de meest duidelijke beredenering komt uit zijn mond als aan zijn gezicht af te lezen valt dat hij geëmotioneerd is: “I really want to thank Ajax.” En met een glimlach op zijn mond en wetende dat zijn ouders in Middelfart meekijken dacht hij: ‘ik heb het gered’.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 27 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 6500+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

45 reacties (laatste reactie door Master 1)

Goed stuk! Een pakkend begin en een orgineel slot.
Ook leuk om een keer iets te lezen over onze Deense vriend.
Je hebt de voetbalcarriere van Eriksen goed beschreven. Je hebt ook een goede schrijfstijl want je stuk leest prettig weg.

heel.mooi geschreven, ik heb hem in een adem uit gelezen,, maar.misschien had je op het einde nog eenverslag.kunnen geven van het wk vam eriksen ;d

Geweldig stuk over een geweldige voetballer

Op zich een mooi stuk. Ik ben echter niet eens met het feit dat je hem Braziliaanse trekjes toedicht. Dat vind ik persoonlijk namelijk totaal niet. Hij is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een Ronaldinho.

Daarbij had je het deel waarin je aangeeft dat het niet gelijk lukte wat verder mogen uitwerken. Dit was namelijk puur en alleen te wijten aan het feit dat Jol hem als linkshalf/linksbuiten opstelde! Daar kon hij zelf helemaal niks aan doen.

Verder een prima stuk, ik heb er recentelijk ook nog een CE over geschreven, dus veel dingen herken ik uit me eigen stuk terug

heel mooi stuk en in een hele leuke vorm gegoten! je schrijfstijl is erg leuk, maar er zit 1 foutje in: je praat op het begin de hele tijd in de vorm dat het al 2014 is en Eriksen net in de WK finale heeft gestaan, maar in je een na laatste alinea laat je die vorm ineens schieten en zeg je dat Eriksen het zeker gaat redden etc. Enige minpuntje, verder een erg leuke CE!

Een heel mooie stuk en een heerlijke schrijfstijl. Leest lekker door. Enige foutje waar ik je op kon betrappen is dat je terug ging naar 14 januari 1992. Eriksen is geboren op 14 februari 1992.

2 juli 2011 om 03:23

Ah, dankje heel attent van je

Mooi stuk, goede schrijfstijl, daar houd ik van.
Heb je niet kinnen betrappen op een foutje, minpuntje; had ik niet.

Heerlijk stuk. Ik ben ook nog iets aan het bedenken dat zich eigenlijk afspeelt 5 jaar later. Iets puur verzonnen. Maar je hebt er echt een mooi stuk van gemaakt. Elke Ajax-fan en Eriksen-fan vindt dit een heerlijk verhaal.

Wauw heerlijk stukje om te lezen....
Een leuke mix van fantasie en feiten die lekker luchtig worden weergegeven.
En natuurlijk een stukje over onze grote vriend die ook mijn voetbalhart al grotendeels heeft veroverd.
Good work!

Aardig stuk, hier en daar een paar taalfoutjes. Kwam er alleen met moeite doorheen. De inleiding vond ik een beetje aan de korte kant, ik had graag iets meer gelezen over de ''toekomstige'' Eriksen. Dit vond ik ook gelijk het leukste om te lezen, over de toekomst van Eriksen en wat jij van hem verwacht.

De volgende zin was mij niet helemaal duidelijk:
''en bij Chelsea werd zelfs een stage uitgelopen''

Moet uitgelopen niet gelopen zijn? Of heb ik dit mis?

1 juli 2011 om 23:00

Een aardig stuk is 3 sterren lijkt me toch...en 2 sterren is matig...

On:
Het las lekker weg en in tegenstelling tot anderen vond ik je einde wel goed, ook al kwam je niet terug op het WK. Een gouden bal is de ultieme climax. Leuk geschreven en enige taalfouten vielen niet op.

5stars

2 juli 2011 om 13:52

Ja ik zat te twijfelen. Ik zou het stuk 2.5 sterren willen geven, maar dat kan niet dus rond ik het naar beneden af omdat ik het nu ook weer niet zo'n goed stuk vond.

3 juli 2011 om 07:59

Ja dat klinkt dan wel weer logisch haha.

Prachtig stuk man chapeau, ik ga der niet echt op letten, of je een maandje verkeert hebt, of dat je een komma te weinig heb gebruikt want dit was een top stuk wat mij emotioneerde,
echt geweldig en ik ben het volkomen met je eens in potentie is hij eigenlijk de allerbeste.

5 Sterren DIK EN DIK Verdiend.

Bedankt voor de complimenten mensen, jullie maken mijn dag. Althans die van morgen

Ik heb mijn best gedaan en er zitten inderdaad een paar trema's op de i die vergeten zijn, haha . Hier ga ik zeker aan denken in de toekomst! Goed om te lezen dat ik een mooi stuk heb gemaakt! Nogmaals; bedankt!

Bedankt voor dit geweldige stuk, Ik ben een enorm fan van Eriksen! Ik vindt het echt een geweldige voetballer en inderdaad zie hem over 2 jaar het spel van Barcelona domineren!

ON: Mooi geschreven! Geweldig! 5*****

Eriksen gaat een van de beste voetballers van de wereld worden. De komende drie jaar moet hij vooral nog leren, daarna is hij denk ik wel klaar om de definitieve overstap te maken naar de top. Zoals jij al in je stuk zegt, mist Eriksen alleen nog de ervaring. Hij is nog lekker speels, maar hoe reageert Eriksen wanneer een tegenstander een kaart probeert aan te naaien? Zo ver ik Eriksen heb zien spelen, hebben tegenstanders niet geprobeerd hem een gele kaart aan te naaien. Wanneer deze situatie zich eens voordoet bij Ajax, dan pas kun je zien hoe volwassen hij is. Dan is Eriksen weer een ervaring rijker.

Eriksen is een sieraad voor het Nederlandse voetballer. Jammer dat hij zo goed is, ik zie hem liever langer dan 2015 in de Eredivisie spelen!

geweldig stuk. Erriksen is ook gewoon zo nuchter leert snel de taal gaat niet uit. Prachtig

ja, uitstekend en waarachtig stuk, hou ik van !

ik heb je uitgenodigd vriend van me te worden, maar wil sowieso
graag van je horen van je van onderstaande reactie vindt die ik gisteren schreef n.a.v. Jol zijn opmerkingen richting Ajax:

--------------------------------------------------...
Ik was lang een voorstander en aanhanger van Jol, vanaf de tijd dat hij bij RTL als analist begon op te treden. Onder de indruk van zijn visie en strategisch inzicht was ik.

Het afgelopen seizoen werd helaas duidelijk dat Jol zeker ook een opportunist is, die in het openbaar zoete broodjes bakt met een grimas, z'n spelers het hand boven het hoofd houdt en vervelende vragen bagatelliseert of ontwijkt. Buiten de media blijkt hij eigenwijs en zeer solistisch.
Spelers in wie hij het niet zitten vallen gewoon buiten de boot, ze zoeken het maar uit.
Met Danny Blind verkeerde hij de laatste maanden van 2010 op nonverbale voet van oorlog.
Aan de jeugdopleiding werd nauwelijks aandacht besteed, niemand was in zijn ogen geschikt voor het grote werk nog. Ja, Eriksen uitgezonderd, maar hij werd zodanig in z'n niet-kwaliteiten gebruikt dat hij
steeds slechter ging spelen.
Tenminste wekelijks werd het kantoor van Van de Boog betreden om versterkingen uit het Raiola-kamp te vragen.
In de fase dat Suarez z'n minste rendement had, toonde hij zich radeloos over hoe het elftal als geheel te laten voetballen.
Na weer een thuisnederlaag zag hij de bui echt hangen, trok z'n conclusies en stapte naar Van de Boog om ditmaal z'n laatste vraag te stellen. Ik wil gaan, maar geef me tot het eind van het seizoen m'n salaris mee. Zo moet het ongeveer gegaan zijn.

En om dan nu, nadat de laatste betalingen zijn gedaan, te zeggen dat hij het gezeik en verzet bij Ajax zat was en dat hij is opgestapt om de spirit en de rust te laten terugkeren.......

Afbranden wil ik de man niet, daarvoor vind ik hem toch te veel kwaliteiten hebben !

Maar deze uitspraken moet hij niet naar Ajax doen maar naar zichzelf.
Zijn gezeik heeft op tal van fronten flink verzet opgeroepen. En als leidinggevend trainercoach had hij de spirit moeten voeden door openminded verzet tegemoet te treden en samen naar oplossing te zoeken.
Dan was de onrust ook niet zo buiten proportioneel geworden.

Opportunisme leidt in het beste geval tot ongenoegen zolang de zaken goed gaan.
Tot tweespalt en strijd zodra de resultaten uitblijven.

Gelukkig kwam in de verte de bliksem die Cruyff heet er allang aan om de lucht te neutraliseren en een frisse adem te brengen. Dat het daarbij flink gedonderd heeft, was volledig te gebrijpen en zelfs noodzakelijk.


2 juli 2011 om 16:53

Het stuk gaat over Erikson jouw tirade tegen Jol voegt niets toe en is volledig off-topic.

Ot
Leuk stuk , alleen vraag ik me af of de titel in goed Engels is geschreven.

jij kan de toekomst voorspellen!

Geinig stuk. Zo'n wereldtitel win je alleen met zijn elven Denk ook wel dat het een grote gaat worden en uiteindelijk bij een van de grootste clubs ter wereld terecht zal komen. We gaan het zien. 4 sterren.

Het wordt een topper daar ben ik zeker van. Geweldige motoriek, goede loop actie, goede techniek. Het enige wat mij tot nu toe een beetje tegenvalt is zijn trap techniek. Ze kloppen toch te vaak net niet een ander punt is dat ze nog niet hard genoeg zijn. Hij moet even wachten tot het verantwoord is om hard aan zijn fysiek te gaan werken dan krijgt zijn schot meer fenijn en zal hij ook de bal nog beter kunnen vast houden.

Leuk stuk verder hoop dat hij nog een tijdje bij Ajax blijft!

3 juli 2011 om 13:59

Dat schot heeft ie nog niet echt laten zien inderdaad, maar bezit hij wel degelijk: ik kijk weleens de Ajax-tv filmpjes van de jeugd en jong Ajax; toen Eriksen nog in de A1 speelde zag je hem ze dr van werkelijk elke plek rond de zestien meter inschieten. Links, rechts, ze verdwenen allemaal in het kruis. Ik ga er vanuit dat we dit binnenkort ook in het eerste gaan zien

Mooi verhaal. Leuk geschreven ook. Het doet me alleen wel denken aan een column die ik laatst op Ajax showtime las. ''eriksen wordt een wereldtopper'', ik meen van Nusport.. Daarom vind ik het weinig origineel. Desondanks wel een goede uitvoering. Toch geef ik maar 3 sterren.

2 juli 2011 om 19:24

Die column waar jij aan refereert heb ik ook aangeboord als bron. Echter, alleen de feitelijke dingen waar mijns inziens wat uit te halen viel heb ik ingepast in mijn stuk. Bedankt voor je reactie

Goed stuk, ook de vooruitblik, alleen is die niet realistisch: Eriksen wordt niet als het beste Deens talent gezien, dat is Fisher, en ik vind Boilesen ook meer opvallen, mede door geweldige verdedigende acties. En hij wordt nooit de beste verdediger ter wereld, er loopt altijd wel een betere rond. Toch een mooi stuk, 4 sterren.

Het enige foutje wat ik kon ontdekken was: 'zoals iedere jongen wil hij voetballen; . Ik ben dan blijkbaar de enige jongen op de wereld die niet wilde voetballen, maar wilde basketballen .

Voor de rest een prima stuk, leuk om te lezen en een gezonde hoeveelheid aan creativiteit!

Vier sterren

Een stuk, dat uitnodigt om in een adem uit te lezen. De toekomst van Eriksen in jouw optiek is er een, die uitmuntend gaat worden. Ik kan me daar wel in vinden, want Eriksen ontwikkelt zich momenteel, samen met Boilesen tot erg goede spelers. Aangezien ze beiden nog erg jong zijn, ziet hun toekomst er goed uit en heeft Ajax twee groeibriljantjes in huis.

Uitstekend geschreven, je hebt echt talent. Er zitten een paar kleine schoonheidsfoutjes in die voorkomen hadden kunnen worden door een keertje extra nalezen, maar daar zal ik je niet op afrekenen.

Heerlijk stuk, mooi geschreven !

Leuk stuk, het leest lekker en het geeft je het gevoel dat je door wilt lezen en meer wilt komen te weten, ook als niet-ajacied was dit leuk om te lezen! Spelfouten heb ik niet egt gevonden maar dat maakt me verder ook niets uit.

Briljant!!! Leuk dat er een keer in de toekomst gekeken word ipv in het verleden.

Doet het altijd goed ja zon verhaal op ajaxzone lol.

4 juli 2011 om 14:06

Doet het altijd goed ja zo'n reactie onder anti-ajax personen....

Lekker geschreven, was wel leuk geweest om nog iets verder op de toekomst door te gaan..

Vond het wel leuk om te lezen, vooral omdat er een keer in de toekomst gekeken wordt. Van mij had je daar nog wel even over door moeten gaan, want de laatste 2 alinea's vond ik het gewoon saai om te lezen.

**

Goed stuk over een geweldige voetballer. Je schrijfstijl is goed vooral bij de zin 'een compensatiebedrag van circa anderhalf miljoen aan Odense BK en een champagneglas later was de deal beklonken' heb ik genoten.

Ook leuk dat je eens in de toekomst kijkt.

Uiteraard 5 sterren.

Zwaar overschatte speler die Erikssen. Gevalletje van opgehypye door de media

geweldig stuk. egt mooi geschreven

Ben een groots fan van Eriksen en hoop dat je toekomstvisie uit zal komen. Wereldster in wording!
Lekker stuk om te lezen en leest inderdaad mooi weg, sowieso 5 sterren!

Goed stuk maar ik begrijp niet dat iedereen in Eriksen een toekomstige wereldster ziet. Vond bijvoorbeeld Sneijder en Van der Vaart veel beter op de leeftijd van Eriksen. De toekomst zal leren of hij echt zo goed is als veel (voornamelijk) Ajacieden hem vinden.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3413
S. BerghuisAanvaller338
E. ÁlvarezMiddenvelder315
D. KlaassenMiddenvelder319
S. HallerAanvaller3121
J. TimberVerdediger303
R. GravenberchMiddenvelder302
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Maandag 27 juni
Calvin Stengs voelt voorlopig niets voor een terugkeer op de Nederlandse velden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren