Een echte leider geeft het goede voorbeeld

Iedereen heeft gisteren natuurlijk de krantenkoppen gezien. Een oproep aan alle Ajacieden. Johan Cruijff schreeuwt om revolutie. Tijd om oud-voetballers plaats te laten nemen in de ledenraad. Namen als Marc Overmars, Keje Molenaar en Tsheu La Ling worden door Cruijff de wereld in geslingerd. Binnen de kortste keren weten journalisten van De Telegraaf de betreffende gegadigden een reactie te ontlokken. Overmars is vereerd, Molenaar staat te springen en La Ling heeft het te druk met zijn eigen club.

Het is allemaal geleidelijk gegaan: eerst de kritiek van de eerste column, waarbij Johan natuurlijk allang in het achterhoofd had dat de verkiezingen eraan gingen komen. Vervolgens was het wachten op de malaise; Ajax heeft ieder seizoen wel een dipje. Vervolgens keihard toeslaan met de woorden dat het bestuur moet opstappen, en wanneer de menigte gaat schreeuwen om actie je plan erin gooien om de juiste mensen in de organisatie te krijgen.

Ik heb slechts één vraag, Meneer Cruijff: Gaat u uzelf ook verkiesbaar stellen?

Ja, we weten allemaal dat u twee jaar geleden richting de ArenA kwam. En dat u een plan had om iedereen eruit te smijten en opnieuw te beginnen. En dat de destijds nieuwbakken hoofdtrainer Marco van Basten dat allemaal te rigoureus vond. Toen Marco u vroeg het iets rustiger aan te pakken, pakte u linea recta de eerste vlucht terug naar Barcelona. We hebben het allemaal gezien, en we weten allemaal dat ze u de kans niet hebben gegeven. Maar volgens mij weet u wel beter. U wist dat dit plan nooit ten uitvoer zou komen. U wist zelf ook wel dat het onmogelijk was om even de helft van de jeugdtrainers te ontslaan. Wat u deed, was een vrijbrief kopen. Een vrijbrief om te blijven bekritiseren. Omdat de mensen uw woorden zat begonnen te worden. “Hij roept alleen maar dingen vanaf zijn berg in Barcelona”. Om deze mensen de mond te snoeren, kwam u naar beneden. En bij de eerste vormen van tegenspraak weer terug naar boven. “Tja, ik wou het wel doen, maar als ik niet de volledige steun heb, kan het niet.”

Begrijp me niet verkeerd, ik ben ook allerminst tevreden met wat er momenteel gaande is bij onze club. U heeft groot gelijk wanneer u zegt dat Ajax terug moet naar de basis en zeker wanneer u zegt dat er meer voetbalkennis in het bestuur moet. En ja, ik kan die kop van Rik van der Boog ook steeds slechter teren, en Martin Jol was vanaf het begin al een passant. Ja, Ajax verloochent haar historie en speelt niet meer met echte vleugelspelers. Een verlies van 23 miljoen euro is een schande voor een club met een begroting van zestig miljoen en Mido en André Ooijer zijn nou niet bepaald voorbeelden van een goed scoutingsapparaat. U weet zo goed de vinger op de zere plekken te leggen, en wie weet wanneer u de juiste mensen op de juiste plekken weet te krijgen, gaat het allemaal wel beter. U heeft meerdere malen aangetoond dat u weet hoe een goedlopend betaald voetbalorganisatie in elkaar hoort te steken.

Maar de teleurstelling van twee jaar geleden staat mij nog zo goed bij. Ook toen was het ‘Hosanna, de Verlosser is terug!’ om vervolgens weer net zo snel te verdwijnen. En ook nu vertoont uw plan dezelfde contouren als destijds. Was het destijds de jeugdopleiding die op de schop moest, dit keer is het de beurt aan het voltallige bestuur en directie. En ook dit keer heeft u voor- en tegenstanders. En ik ben zo bang dat het weer slechts bij loze beloftes blijft. En in dat geval, heb ik een oproep aan u: Stel uzelf verkiesbaar of laat de club met rust. Want de onrust en onduidelijkheid die er momenteel heerst, is het laatste wat onze club nodig heeft. En u kunt toch niet ontkennen dat u daar verantwoordelijk voor bent. Ik hoop dat u op veertien december de daad bij het woord voegt en het goede voorbeeld geeft aan de mensen aan wie u dezelfde oproep doet: U bent tenslotte zelf ook oud-speler en erelid.

In de aanloop naar de topper van aanstaande zaterdag is het noodzakelijk om de koppen dezelfde kant op te krijgen: het is waarschijnlijk onze laatste kans om nog wat van het seizoen te maken. Ik hoop dan ook dat u deze week nog bekendmaakt wat u gaat doen. Uzelf verkiesbaar stellen zal ook de selectie een goed gevoel geven. Uzelf terugtrekken zou in ieder geval de rust doen terugkeren. Een echte olifant stormt door alles wat op zijn pad komt. Een echte leider geeft het goede voorbeeld.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 6 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1500+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door binny)

Eindelijk iemand die met inhoudelijke kritiek op Cruijf komt! Van der Boog en Jol roepen maar wat, en trekken zich in hun schulp, terwijl jij met goede kritiek komt.
Je inhoud is prima en je schrijf het in een leuke stijl, waardoor het grappig leest.

Knap stuk!

Ik zal heel eerlijk zijn. Toen ik zag dat er een nieuw Ajax stuk tussen de Ce's stond was ik nogal sceptisch. Echter geef je een draai aan het hele verhaal waar ik vrij veel respect voor kan opbrengen. Een keer iemand die niet 100% achter die man staat, want woorden zijn leuk, echter zijn daden duidelijk nodig in de hoofdstad. Alleen al voor het feit dat je het bekijkt van een ander standpunt was ik al van plan je drie sterren te geven. Daarnaast is het een goed geschreven stuk en kan ik me vinden in vrijwel alles wat je hier opnoemt.
Conclusie, goed stuk en in mijn ogen vijf sterren waard.

Tsja, je draait de zaken naar mijn mening een beetje om. Je geeft een bepaalde richting aan en zegt dat die richting is wat een echte leider zou nemen... Maar Cryuff is wat mij betreft een echte leider, dat heeft ie van jongs af aan aangetoond op het voetbalveld en later als trainer / betrokkene bij teams, dus per definitie is wat hij doet hetgene wat een echte leider zou doen en dus is wat je zegt onzinnig.

Daarbij de suggestie dat Cruyff opportunisch op zijn moment gewacht heeft... Nee niet echt. Hij kwam met zijn eerste column toen Ajax bovenaan in de ranglijst stond. Dat dat nu niet meer het geval is betekent niet dat Cruyff opeens opportunistisch is, sterker nog, het betekent juist dat ie dat niet is.

Daarnaast het eeuwige vallen over dat Cruyff dictatoriale controle wilt... Ja dat wil ie, en waarom niet? Cruyff heeft het in zijn voetbalverleden niet echt slecht gedaan als dictator zijnde: hij heeft als speler zijnde mensen uit teams weggewerkt, als manager zijn er sterspelers vertrokken bij teams omdat ze met hem botste en hij heeft zijn visie gedeeltelijk op Barcelona geforceerd. Het resultaat? Een gouden decennia voor Nederlands voetbal, een ''dream team'' voor Barcelona en momenteel weer een geweldig Barcelona. Ik snap dat er een naar tintje aan het woord dictator zit, maar als alle dictators dezelfde resultaten als Cruyff hadden gehad dan waren we momenteel echt geen democratie.

17 november 2010 om 09:57

Als ik het goed begrijp:

''maar Cruyff is wat mij betreft een echte leider, dus wat je zegt is onzinnig''.

Dus wat ik zeg is onzinnig omdat jij vind dat Cruijff een echte leider is?

En waar lees jij dat ik zeg dat Cruijff opportunistisch is? Integendeel zelfs, ik geef juist aan dat hij het waarschijnlijk zo gepland had:

''het is allemaal geleidelijk gegaan''
''vervolgens was het wachten op de malaise; Ajax heeft ieder seizoen wel een dipje''

Dan je volgende stuk:

''het eeuwige vallen over dat Cruyff dictatoriale controle wilt''

Als je hier het stuk bedoelt waar ik schrijf dat Cruijff van tevoren wist dat hij nooit de helft van de jeugdtrainers kon ontslaan, daar geef ik ook aan dat hij het (in mijn ogen) gedaan heeft om kritiek te kunnen blijven geven; niet om daadwerkelijk de macht over te nemen.

Daarnaast ben ik het compleet met je eens dat hij weet wat hij doet wat jij dictoriale controle noemt: Vandaar de zin:

''U heeft meerdere malen aangetoond dat u weet hoe een goedlopend betaald voetbalorganisatie in elkaar hoort te steken. ''

Dus ik weet niet of dit allemaal punten van kritiek zijn of argumenten op opmerkingen die ik helemaal niet gemaakt heb of opmerkingen die jij (in mijn ogen) verkeerd interpreteert...

@grotevuurbal je zegt wel dat cruyff een echte leider zijn maar een echte leider zou ook daadwerkelijk een team helpen en ik denk dat cruyff een beetje te lui is om iets te doen en alleen maar vanuit zijn huis kritiek uitoefent op ajax

Lang geleden dat ik me in een stuk over Ajax kon vinden, dit is er 1! Recht voor zijn raap en op een mooie juiste manier vertellen wat denk ik bijna iedere ajax fan denkt, maar niet kan verwoorden!

Maak jezelf geen illusies, Johan Cruijff wil zich alleen maar verbinden als adviseur aan de club Ajax. Al het andere is uitgesloten, zo ook het verkiesbaar stellen van zijn persoontje. Maar onderschat zijn macht in deze niet, want, komt er uiteindelijk dankzij zijn actie meer voetbalknowhow in de ledenraad terecht dan zullen die zich ongetwijfeld beroepen op verdere advies aan het adres van Cruijff. Zijn macht zal in deze dan alleen nog maar meer toenemen binnen de club. Vanachter de schermen, regeren en delegeren, hoe je het ook wend of keert,maar ook dat is een bepaalde vorm van leiderschap.

Als Cruijff mensen aan geeft die hij op een bepaalde positie aangesteld wil zien worden, dan is hij toch met één van de belangrijkste dingen van een leider bezig. Namelijk de juiste mensen op de juiste plaats zetten.
Cruijff geeft niet alleen met terechte kritiek, maar komt ook met een voorstel. Wat vind je van zijn voorstel? Is dat ook niet goed, omdat hij zichzelf niet verkiesbaar stelt?

Het is toch nergens voor nodig dat Cruijff zelf in de raad gaat zitten, laat hem lekker adviezen geven en vervolgens moet de raad zich over die adviezen buigen en kijken wat daarvan werkelijk kan worden doorgevoerd. In plaats van direct de oren dicht te doen en herrie te gaan maken omdat niemand Cruijff wil verstaan.
Daarnaast stel je mensen aan die Cruijff heeft voorgesteld, dan kan Cruijff daar ook niet meer op 'schieten' want dan schiet hij zichzelf in zijn vingers.

Ajax moet nu in ieder geval is een gebalanceerd beleid gaan uitzetten, en daar aan vasthouden. Cruijff heeft een visie, Ajax niet, dus tenzij er iemand anders met een visie komt zou ik zeggen luister naar Cruijff zijn ideeën en je zal zien dat die nog lang zo gek niet zijn.

17 november 2010 om 02:58

@vesteph

Zo is het maar net, laat al die ' Cruijff-haters ' maar eens een poepie ruiken. De beste man heeft meer voetbalvisie en knowhow in zijn kleine teen dan het voltallige Ajax-bestuur wat momenteel aan de macht is. Visie is het huidige bestuur trouwens wereldvreemd, daar ze hun beleid volledig in handen leggen van zichzelfverijkende passanten.

17 november 2010 om 10:08

Dat ben ik met eens, dat hij met een van de belangrijkste dingen bezig is door de juiste mensen op de juiste plek te zetten. Maar ik probeer juist de discussie aan te gaan - waarom vraagt niemand aan Johan Cruijff zelf of hij plaats zal nemen in de ledenraad? Als gezegd - Hij zou het goede voorbeeld moeten gaan geven..

Ik vind zijn voorstel juist heel goed, getuige de volgende passage:

''U heeft groot gelijk wanneer u zegt dat Ajax terug moet naar de basis en zeker wanneer u zegt dat er meer voetbalkennis in het bestuur moet. ''

17 november 2010 om 11:20

http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=128263

Volgens mij weerlegt dit jouw argument.

17 november 2010 om 15:44

Die begrijp ik even niet? Word hier antwoord gegeven op mijn vraag of Johan zichzelf verkiesbaar gaat stellen?

Begrijp je het nog steeds niet ? je discussie is zinloos, Cruijff wil zich alleen maar schikken in een adviserende rol. Iedereen weet dat, vandaar dat de vraag die jij oppert ook niet aan hem word gesteld. Hij geeft het goede voorbeeld op zijn eigen manier, door zijn diensten als adviseur beschikbaar te stellen aan de club.

17 november 2010 om 11:30

Als adviseur die opstapt wanneer zijn adviezen niet worden opgevolgd, net als twee jaar geleden?

Dat is wat ik probeer aan te geven:

Maar de teleurstelling van twee jaar geleden staat mij nog zo goed bij. Ook toen was het ‘hosanna, de Verlosser is terug!’ om vervolgens weer net zo snel te verdwijnen. En ook nu vertoont uw plan dezelfde contouren als destijds. Was het destijds de jeugdopleiding die op de schop moest, dit keer is het de beurt aan het voltallige bestuur en directie. En ook dit keer heeft u voor- en tegenstanders. En ik ben zo bang dat het weer slechts bij loze beloftes blijft. En in dat geval, heb ik een oproep aan u: Stel uzelf verkiesbaar of laat de club met rust.

De vergelijking tussen zijn ''terugkeer'' in 2008 en wat er nu gaande is..de enige manier waarop ik een verschil zie in resultaat is wanneer hij daadwerkelijk wat gaat doen. En wie ben jij om te zeggen dat Cruijff zich alleen maar wilt schikken in een adviserende rol? Misschien staat hij er dit keer wel voor open. En helaas ben ik neit in de positie om het hem te vragen, dus probeer ik via deze kanalen een reactie te ontlokken,..

17 november 2010 om 11:49

Denk jij echt dat Cruijff naar jou gaat luisteren?

17 november 2010 om 13:59

Nee, ik hoop dat er meer mensen zullen zijn die gaan denken: Inderdaad, waarom stelt hij zichzelf niet verkiesbaar? En dat er op die manier misschien een publiekelijke discussie ontstaat..ik weet dat het hoog gegrepen is, maar -in de geest van Cruijff- als je niet schiet, kan je ook niet scoren.

17 november 2010 om 16:30

Wat had Cruijff twee jaar geleden dan volgens jou moeten doen ? Hij bood destijds met een bepaalde visie voor ogen op vrijwillige basis een rol als adviseur aan binnen de club Ajax. Vervolgens besloot de toenmalige leiding dat ze zijn visie onacceptabel ( het wel of niet hiervan laat ik even in het midden ) vonden. Oke dat kan en dat mag, want daar zijn ze tenslotte leiding voor. Dan is het toch logisch dat het voor Cruijff op dat moment geen enkele zin meer heeft om nog verdere adviezen te geven, er werd immers toch geen gehoor aan gegeven. Ik bedoel, wat is het nut nog van een adviseur als zijn adviezen toch niet worden opgevolgd ? Wat dat betreft is voetbal net als politiek, ook daarin heb je altijd voor en tegenstanders, met als gevolg dat er wel eens iemand opstapt. Overigens,dat de beste man zich alleen maar wil schikken in een rol als adviseur is nu net het punt, daar hij met zijn status anders allang een functie binnen de club had bemachtigd. Maar misschien komt op dit punt nu wel een ommekeer, wie zal het zeggen. Hoe het ook zij, ik denk dat met alleen een adviserende johan Cruijff, Ajax ook al een heel eind op weg geholpen word.

Matig stukje over een onderwerp wat uitgekauwd is. ik heb hier al te veel ce over gelezen. Voor mij dus 1 ster! Ik heb dit al 1000x gelezen en ook al 1000 x dat mensen het er mee oneens zijn. De waarheid ligt voor mij ergens in het midden.

Tot slot. Ik vind dat er maar dom paniek gezaaid wordt in 020. Als ze zaterdagavond winnen ziet de wereld er weer heel anders uit. Afgelopen weekend verloor Twente en Ajax. Volgens mij hebben ze het bij studio voetbal( studio ajax) alleen maar over ajax gehad. Wees dan een vent als rick van de boog en ga een x met de pro ajaxied Van Gelder praten of ze voortaan ook net zo veel tijd aan het verlies van twente, Groningen en het knappe gelijkspel van feyenoord kunnen hebben.

17 november 2010 om 14:10

Dus mijn mening is 1 ster waard omdat jij hier teveel over leest? Overigens wil ik wel eens weten waar jij al die CE stukken leest over het voorstel van Johan Cruijff om oud-spelers in de ledenraad plaats te laten nemen? Misschien het stuk van ''ajax mist de mentaliteit voor het kampioenschap'' maar dat heeft inhoudelijk een heel ander onderwerp + standpunt. Ik zag overigens dat je daar ook slechts 1 ster had gegeven. Krijg een beetje het gevoel dat je Ajax -stukken standaard met 1 ster beoordeelt. Je anti-ajax houding spreekt ook uit je commentaar. Jammer dat je jouw eigen clubvoorkeur laat meetellen bij het beoordelen van een stuk.
Gelukkig weet je zelf wel ontzettend goede Ce's te schrijven!

17 november 2010 om 15:44

Dat heb je correct. Ik kots op deze eindeloze discussie of Johan wel gelijk heeft of niet. Jou CE gaat over het nieuwste column van johan, die andere over ouderen, dus er zit een verschil in. Voor mij is het hetzelfde. Er komt een column Van Cruijff en iedereen denkt oke makkelijk scoren laat ik een CE er over schrijven. Mijn clubvoorkeur laat ik hierbij buiten beschouwing. Dit staat er namelijk los van. Als laatste je mag toch een mening geven over een CE zonder er zelf 1 te schrijven? Of mogen we alleen maar positieve reacties geven?

Maar zal even vertellen hoe mijn beoordeling tot stand is gekomen. Normaal zou ik hiervoor 3 sterren geven -1 door een uitgemolken onderwerp en -1 omdat iedereen maar met 5 sterren loopt te smijten en dat is in mijn ogen onterecht. Die zijn alleen bedoelt voor echte topstukken!

17 november 2010 om 16:15

Ah, dus jij bent het moreel geweten van de Voetbalzone community! Jij bewaakt de balans want wanneer andere mensen een stuk goed vinden, moet er iemand zijn die het slecht vind!

Je mag inderdaad je mening geven, maar onderbouw deze dan wel met argumenten. Of lees het stuk in ieder geval goed en dan zal je zien dat het helemaal niet gaat over het gelijk van Cruijff of niet..maargoed dit kan een eindeloze discussie worden en ik denk dat we het maar over 1 ding eens kunnen zijn: Jij heb recht op je mening en dat deze afwijkt van die van mij is jammer. Ik had alleen (vergeefs) op objectieve waardering gehoopt.

Goeie coulmn hoewel ik geen zin meer heb om Cruijf te bekritiseren, ik heb overigens wel genoeg van Martin Jol en van Rik van den Boog weg der mee laat Molenaar Overmars en Cruijf het bestuur runnen.
Laat Frank de Boer en Dennis Bergkamp maar de hoofdtrainers worden Blind meot naatuurlijk blijven Ajacied door hart en nieren.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3414
L. TraoréAanvaller127
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Donderdag 24 juni
Real Madrid heeft bij de zaakwaarnemers van Alexander Isak geïnformeerd naar zijn status. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren