Flappie

En ik ben gillend en stampend naar bed gegaan
Heb eerst een uur liggen huilen op de sprei
Nog één keer scheldend bovenaan de trap gestaan
En geschreeuwd: "Flappie was van mij!"
Nog heel lang voor 't raam gestaan
Maar 't hok stond er maar verlaten bij


Het voelt als misselijkheid maar dat is het niet, toch heb ik een vreemd gevoel van binnen. In the Theatre of Dreams waar dromen werkelijkheid worden is het een nachtmerrie die dit vreemde gevoel opwekt. Meer dan zeventigduizend mensen klappen hun handen stuk maar mijn ogen worden vochtig en rood. De laatste wedstrijd van een held, die na deze negentig minuten als legende geboren wordt. Old Trafford mag nog één keer genieten van de man die jaren met ongekende kwaliteit en routine het goal verdedigde. Er wordt nog steeds geklapt als er een traan over mijn wang naar mijn mondhoek rolt. Als wraak zoet is, moet afscheid nemen zout zijn.

In dienst van Manchester United heeft Edwin van der Sar onlangs een memorabel record gebroken. Hij werd met zijn bijna veertigjarige leeftijd de oudste buitenlandse voetballer ooit in de Premier League. Peter Schmeichel uit Denemarken was de vorige recordhouder, zeven jaar geleden nam deze legende afscheid van het professionele voetbal. Onder United fans wordt er vaak gediscussieerd wie er nu de beste goalkeeper ooit was/is, de meerderheid denkt nog steeds aan Schmeichel, maar Edwin van de Sar is volgens iedereen, zonder twijfel, heel dichtbij. Sinds Schmeichels vertrek bij United werd er naar een opvolger gezocht. Uiteindelijk vijf jaar later werd die gevonden in Londen bij Fulham. Edwin van der Sar begon aan de succesvolste periode sinds Ajax.

De manier waarop deze twee keepers het doel probeerden schoon te houden kent vele overeenkomsten maar één gigantisch verschil. Waar Schmeichel er niet voor terugdeinsde een paar keer hard neer te komen op zijn verdediging wanneer deze fouten begingen, leidt Van der Sar de verdediging met ervaring, rust en kalmte. De intelligentie waarmee Van der Sar keept, wordt door coach en collega´s vaak geroemd. Daarnaast zijn verdedigers nooit bang van der Sar bij het spel te betrekken, ze weten immers dat hij geen fratsen uithaalt. Aan de bal is Van der Sar zeer sterk, hij weet zogezegd het spelletje te kalmeren wanneer het nodig is en te versnellen als het kan. Wayne Rooney vrij voor een tegenaanval? Dan ligt, seconden later, de bal voor de horkerige Engelsman zijn voeten. Zijn uittrap is natuurlijk geweldig maar ook zijn positionering is na jaren ervaring werkelijk nabij perfectie.

Waar vele voetballers, waaronder keepers, kwaliteit verliezen naarmate ze ouder worden, lijkt dit bij Edwin het tegenovergestelde. In de kamertjes op Old Trafford, waar het geld geteld wordt, staan machines die een langere levensduur werd voorspeld dan onze Edwin. Vreemd genoeg zijn die al volledig afgeschreven en is het Edwin, die in de thuisbasis van United nog gewoon zijn werk doet. Eén van zijn bijnamen The Flying Dutchman maakt hij nog wekelijks waar. Een bal uit de kruising halen ziet er bij hem al twintig jaar hetzelfde uit. Verdiende hij er vroeger vooral geld mee, nu is het ook respect. Na de voor hem zoveelste redding is het volgens de commentator vaak the veteran Dutch goalkeeper. Al is dit respectvol bedoeld, het heeft toch een negatief toontje. Een veteraan is namelijk iemand die over de top heen is, hier is bij Edwin geen sprake van.

De charme van Edwin komt voor mij echter niet uit de betekenis van zijn eerste bijnaam The Flying Dutchman zelfs niet uit die van een tweede, Het IJskonijn. Nee, Flappie is de naam die Van der Sar tekent. Als ik aan de naam Flappie denk, denk ik aan de woorden rustig, grappig, flaporen, Edwin van der Sar. Waar de andere bijnamen gestroomlijnd zijn is deze enigszins opvallend. Ik weet namelijk zeker dat als professioneel voetballer niet was gelukt, van der Sar 'grote vriendelijke reus' was geworden.

Op zoek naar zijn eigen Hans van Breukelen-moment leidde hij in 2008 zijn ploeg naar de Champions League-finale. De solide centrumverdediging met daarachter onze Edwin zorgde ervoor dat de rest van het team zich op aanvallen kon concentreren. De twee backs waren zelfs in de CL-finale tegen Chelsea bijna vaker op de helft van de tegenstander te vinden, dan op de eigen helft. Op de weg naar dat Van Breukelen-moment moest Van de Sar een keer de bal uit het netje vissen. Een geblokt schot dat eerst Nemanja Vidic raakte en dan via de rug van Rio Ferdinand ging, zorgde voor problemen met het voetenwerk van Edwin. De bal kwam voor de voeten van Frank Lampard die hem door uitglijden van Edwin makkelijk kon binnentikken. Gelukkig was dit niet de laatste glijpartij van de avond. John Terry redde Cristiano Ronaldo’s seizoen door, met de beker in het zicht, ook onderuit te gaan. In de beslissende penalty van Nicolas Anelka, nog voordat Edwin de bal had, herkende je een glimlach.

Het mooiste moment uit zijn carrière is mijn mooiste voetbalherinnering. Die paar seconden na de goal, Edwin met gebalde vuisten, het moment dat Moskou ontploft in een zee van rood, kippenvel! Ik hoop, nee ik weet, dat iedere Nederlander, iedere Mancunian deze schitterende momenten zal onthouden en koesteren. Wat mij betreft, gaat mijn Flappie nog tien jaar door, maar als zijn afscheid daar is, speelt in mijn kamer dat liedje en vooral dat couplet, Youp van het Hek met Flappie!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 16 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door t0mt0m18)

Goed stuk las lekker door, vond wel jamer dat je niet iets meer over hem vertelt.

Ik word een beetje rebels van je stukje. Je dringt de lezer een gevoel op, dat zou ik niet doen. Jij vertelt wat je mooi vindt. Vervolgens 'is' dat algemeen mooi, waarna je de lezer 'dwingt' om het mooi te vinden. Je stuk is pure adoratie, een lofzang. Dat kan, nou ja, dat kan jij, vanwege je vermogen om mensen te raken met tekst. Maar dat mis ik een beetje. Het is net niet helemaal boeiend. Haalt er voor mij toch een sterretje af.

13 augustus 2010 om 19:05

Op school leert ieder kind bij de Nederlands les dat ze meningen en dergelijke ook echt moeten presenteren als feiten wanneer ze een betoog of beschouwing schrijven. Dat heeft niets met op dwingen te maken, dat heeft met geloofwaardigheid van een stuk te maken. Het is een wet van schrijvers, die Frikx fenomenaal toepast. Beetje jammer dat jij dat bestraft met een ster mindering.

14 augustus 2010 om 15:04

Er is een verschil tussen overtuigend schrijven en dwingend schrijven, zeker als het om iets subjectiefs gaat als iets mooi vinden.

14 augustus 2010 om 15:16

Er is geen verschil. Je moet het zo schrijven anders gaat de geloofwaardigheid weg. Het schrijven van een verhaal gaat om 1 ding en dat is jouw mening verspreiden en hopen dat anderen het gaan delen en het een leuk verhaal vinden. Als je continu gaat zeggen 'Ik vind dat Edwin een goede keeper is, maar ieder zijn eigen mening natuurlijk', dan schiet je niets op met zo'n column.

14 augustus 2010 om 15:03

Kan me hier in vinden, er zitten verder ook een paar kleine schoonheidsfoutjes in het stuk dat is jammer.
Ik vind het liedje ook niet super gekozen buiten dat Flappie de bijnaam van Edwin is, maar verder leg ik de link niet. Je kan namelijk als Edwin aan het eind van dit jaar niet tegen Edwin gaan roepen dat hij van jou was.
Mooi eerbetoon verder aan een super keeper.
3,5*

Leuk stuk maar dat waren we al gewend van je toch en ja Van der Sar een van de beste keepers allertijden.

Ik heb het stuk met kippenvel gelezen. Ik als Oranje en Man United fan heb ongelofelijk veel respect voor Van der Sar en wat kan hij goed keepen! Schoten die onmogelijk te redden lijken heeft hij gewoon en zelfs als de bal in het net verdwijnt zit hij er nog dichtbij.

Je hebt hem prachtig weten te beschrijven en een paar mooie momenten erbij gehaald. Dat ik MU en Oranje fan bent helpt natuurlijk wel om het verhaal mooi te vinden, maar het is hoe dan ook een geweldig artikel. Ik heb volgens mij nog nooit eerder jou lager dan 5 sterren gegeven en ook deze keer is de verleiding te groot.

Ik maak een diepe buiging voor Edwin van der Sar, maar voor Frikx heb ik hier een staande ovatie voor over! Frikx, hoe krijg jij zulke dingen op papier? Heerlijk stukje, fantastisch! Jij beschrijft alles zo mooi, gedetailleerd en met vol passie, dat ik er gewoonweg sprakeloos van ben geworden.

Ik heb dit stuk inmiddels opgeslagen bij mijn favorieten, omdat ik deze CE later zeker vaker terug wil lezen. 5 sterren, chapeau!

Wat een mooi stuk. Je wordt als lezer helemaal meegetrokken in de emotie die het stuk beschrijft, over Edwin van der Sar, die al dit respect verdient. Erg mooi geschreven! mijn complimenten!

Leuk stuk, toen ik zag dat je een stuk had uitgebracht heb ik die meteen gelezen.

Ferguson heeft ooit aangegeven dat het een grote fout van hem was om nooit aan Van Der Sar te denken om zijn keepersprobleem op te lossen, hij heeft verschillende keepers aangetrokken, maar niemand slaagde. Behalve onze Edje dan. Ik snap nog steeds niet waarom hij ooit naar Fulham ging.

Trouwens, ik zie een piepklein foutje, je hebt soms van der Sar of Van der Sar er staan. Ook een enkele keer van de sar. Het is Edwin van der Sar of zonder voornaam Van Der Sar. Mierenneukerij is het maar goed

14 augustus 2010 om 14:37

Nu we toch mieren aan het neuken zijn: Het is Van der Sar. Tussenvoegsels in achternamen als: 'van' of 'de' moeten in kleine letters. Als je Van der Sar typt is het bij Van wel een hoofdletter omdat je dan aangeeft dat het om een achternaam gaat.

Goed stuk, maar ik ben het niet helemaal met je eens. Ik vind Van der Sar de laatste tijd juist steeds meer steekjes laten vallen. Hij moet het toch voornamelijk hebben van zijn positionering en die gaat achteruit. Het is nog steeds een fantastische keeper, maar ik vind hem toch echt over zijn top heen. Wel mooi geformuleerd en het blijft een topstuk. Ook al ben ik het er niet mee eens.

14 augustus 2010 om 15:45

Je hebt gelijk, het moet Van der Sar zijn.

Van der Sar gaat inderdaad ietswat achteruit, maar is nog steeds een goede keeper. Maar hij is al aardig op leeftijd, en dan is het ook logischer dat het minder gaat. Manchester had hem veel eerder moeten halen in mijn ogen.

Op een paar kleine foutjes na leest het prima weg. Kan me er ook helemaal in vinden. Deze man is echt uniek als keeper.

Edwin is een Held !

mooi stuk !

14 augustus 2010 om 21:25

Ach, hij probeert gewoon grappig te zijn. Wees blij dat hij niet 1 ster heeft gegeven, dat zou het enige schadelijke kunnen zijn wat hij dit artikel onterecht aan kon doen.

On: Weer een heerlijk stuk! In mijn huidige staat (groot slaaptekort, nog half lam van gisteravond en licht stoned) zou het mij in eerste instantie onmogelijk hebben geleken mijn aandacht ergens volledig op te kunnen focussen voor langer dan een paar minuten. Met jouw verhaal is het tegendeel gebleken en het vrijwel onmogelijke gebeurt! Ik kan dit hoger belonen dan met 5 sterren.

Dat stuk met:
als wraak zoet is
is afscheid nemen zout
vond ik erg mooi bedacht!

Jammer dat je zo doordraaft over flappie, mr de rest super!

Kippevel in de laatste alinea!

flappie is een legendarische held, zowel de flappie van youp van het hek als de flappie van mancester.. geweldig stuk weer, hoe kom je er op om dat nummer van flappie met van der sar te vergelijken, humor van de bovendste plank

En geschreewd ''flappie was van mij!'' heerlijk!!

geweldig geschreven respect voor je schrijfstijl je trekt mensen echt je verhaal in! boeiend om te lezen ga zo door.

Een mooi stuk wat lekker leest!

Ik ben wat minder positief.

Je vertelt hier sowieso niets nieuws, je beschrijft een beetje die finale en wat andere momenten met zo mooi mogelijke woorden zodat het erg spannend lijkt. Ook dingen als dat er een traan naar je mondhoek rolt en je ogen vochtig en rood zijn, doen me eerder denken dat ik op Poeziëzone.nl zit in plaats van voetbalzone. Ik snap ook heus wel dat die beeldspraak enzo er een beetje bijhoort om je te onderscheiden van een ander, maar ik heb stukken gelezen waarin ik denk waar gaat dit heen? Je maakt er trouwens wel een mooie vergelijking van met dat zoet en zout dus het is je vergeven.


Verder is er echter geen woord aan dit stuk gelogen en is het op elk moment van de dag een goede zaak om een stukje te schrijven over deze absolute held die nog steeds geweldig kan keepen.

3 sterren.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Manchester United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
L. GrantKeeper
T. HeatonKeeper
E. BaillyVerdediger
D. BernardVerdediger
Diogo DalotVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Manchester United.

In de wandelgangen

Maandag 26 juli
Manchester United gaat naast Raphaël Varane ook vol voor Jules Koundé. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren