WK: Last of zegen?

Inmiddels is het WK al twee weken volop aan de gang. Het grootste voetbalspektakel ter wereld trapte af in Johannesburg. Miljoenen ogen zijn gericht op 32 landen. Supporters moedigen hartstochtelijk hun land aan, politici vertegenwoordigen graag hun land op de tribune en scouts zitten met een vergrootglas te speuren naar nieuw talent.

Ook voorzitters, clubbestuurders en trainers houden het WK nauwlettend in de gaten. En dan met name hún spelers. Zo ook Rik van den Boog en Martin Jol. Afgelopen seizoen kreeg de ploeg van Martin Jol veelvuldig complimenten. Jol bracht een duidelijke structuur, goede resultaten en een hecht team naar voren. Drie elementen wat tot de titel moest leiden. Het mocht helaas niet gebeuren, maar iedereen was ervan overtuigd: met dit elftal wordt Ajax volgend seizoen ruimschoots kampioen.

Maar wie blijft er nog over van dit elftal? Maarten Stekelenburg is uitgegroeid tot de onbetwiste doelman van Ajax. Die status laat hij inmiddels ook op het WK zien waar hij uitgroeit tot een uiterst betrouwbare keeper. Bovendien heeft hij aangegeven dat hij ooit naar het buitenland wil. Een beter moment dan dit lijkt er dan ook niet voor Stekelenburg om te vertrekken. De beoogde verdediging van Ajax bestaat uit Gregory Van der Wiel, Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Vurnon Anita. Alleen Van der Wiel is actief op het WK en staat al een tijdje in de belangstelling van topclubs zoals Internazionale, Barcelona en Arsenal.

Op het middenveld zijn alleen Demy de Zeeuw, Nicolás Lodeiro, Eyong Enoh en Christian Eriksen aan de start van het WK begonnen. De twee laatstgenoemden zijn inmiddels uitgeschakeld en hebben geen onuitwisbare indruk achtergelaten. De Zeeuw en Lodeiro zijn allebei reservespelers bij respectievelijk Nederland en Uruguay.

De grootste zorgen lijken voorin te liggen. Luis Suárez was afgelopen seizoen onbetwist de belangrijkste speler van Ajax. Het is publiek geheim dat Barcelona zijn droomclub is. En met inmiddels drie treffers achter zijn naam vestigt Suárez langzaam de aandacht op hem. Zeker als Uruguay ook nog eens weet door te dringen tot de halve finale. Miljoenen mensen hebben Stekelenburg, van der Wiel, Enoh, Suárez, Dennis Rommedahl en in iets mindere mate de Zeeuw, Eriksen en Lodeiro aan het werk gezien. Gezien hun prestaties en ambities zullen Stekelenburg, Van der Wiel en Suárez in steeds meer notitieboekjes genoteerd staan. Daarnaast zal Pantelic vertrekken en is het nog maar zeer de vraag of Rommedahl zijn contract verlengt. Er kunnen dus zomaar vier dragende spelers van Ajax vertrekken deze zomer. Jol zal de prestaties van zijn mannen met lede ogen aankijken.

Of is het juist een uitstekende ontwikkeling voor Ajax? Want hoe meer reddingen Stekelenburg verricht, hoe meer doelpunten Suárez scoort, hoe meer scouts hun namen noteren. En is het niet zo, hoe meer clubs geïnteresseerd zijn, hoe hoger de marktwaarde? Ajax wil veertig miljoen zien voor Suárez, Jol schatte Van der Wiel op twintig miljoen en Stekelenburg zal met deze prestaties ook wel tien miljoen opleveren. Het is maar zeer de vraag of deze drie spelers daadwerkelijk zeventig miljoen opbrengen, maar vijftig miljoen zou toch zeker moeten kunnen.

Het is namelijk geen geheim dat ook Ajax in financieel zware tijden zit. Bestuurders en supporters moeten lijdzaam toezien hoe Ajax opnieuw alles op alles zal moeten zetten om de Champions League te halen. En doe dat maar eens zonder Stekelenburg, Van der Wiel en Suárez. Heeft het wel zin om deze spelers voor zoveel geld te verkopen als het gevolg is het missen van de Champions League? Het antwoord lijkt nee te zijn.

En toch is er hoop. Want heeft Vermeer niet de potentie om Stekelenburg op te volgen? Kan Daley Blind niet van der Wiel opvolgen? Heeft Ajax niet met Eriksen, Lodeiro, Enoh, de Jong en Hyun-Jun Suk toptalenten in huis? Spelers die op termijn de gevestigde orde kan doen vergeten? Alle hoop is op de toekomst gericht. Martin Jol heeft de zware taak om jonge talenten beter te maken. Om opnieuw een elftal samen te stellen dat mooi en goed voetbal speelt. Een elftal dat eindelijk weer eens prijzen pakt. Om van deze talenten topspelers te maken. Topspelers waarvan de namen over vier jaar weer in de notitieboekjes staan.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 4 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

16 reacties (laatste reactie door Klojan)

Leuk stukje, al vraag ik me af of Stekelenburg, Van Der Wiel en Suarez bij elkaar 50 miljoen op gaan opleveren. Daarnaast vraag ik me ook af waarom Suk een toptalent is, elke Ajacied lijkt wel helemaal weg van hem, maar ik snap dat totaal niet. De Jong een toptalent noemen lijkt me ook wat overdreven, volgens mij is hij gewoon dik doorgebroken het afgelopen halfjaar.

29 juni 2010 om 22:12

Dan stel ik voor dat je eens stukjes over het beloften elftal van Ajax opzoekt waar Suk regelmatig de uitblinker was. Daarnaast zijn ze, voor Nederlandse begrippen, zeker toptalenten voor de eredivisie.

29 juni 2010 om 23:24

Ja hartstikke leuk, maar dat ga ik dus mooi niet doen. Er zijn zoveel spelers die schitteren in de jeugd, maar het flink laten afweten op het hoogste niveau. Suk kan er ook zo een zijn, hij kan ook een goede speler worden. Spelers als Eriksen en in mindere mate Lodeiro hebben al wat dingen laten zien in het eerste elftal, Suk nog niks en daar gaat het om.

30 juni 2010 om 08:36

Suárez= 30 miljoen
Stekelenburg= 8 miljoen
Van der Wiel = 12 miljoen.

Niet zo moeilijk, toch?

1 juli 2010 om 20:16

Suarez is geen 30 miljoen in deze tijd en Van der Wiel is lang geen 12 miljoen.. Ik denk dat ze blij mogen zijn als ze voor deze drie spelers 30 miljoen krijgen.

2 juli 2010 om 11:29

allemaal speculaties maar laat er eerst maar is een serieuze club komen die het bedrag uberhaupt wil betalen

6 juli 2010 om 15:56

Zowat alle internationale topclubs azen op v.d Wiel. dus laat ze maar tegen elkaar opbieden. dan zit je zo op 15 miljoen.

30 juni 2010 om 08:05

Maar als je uitblinkt in de jeugd ben je toch een (top)talent ofniet?

Natuurlijk zijn er genoeg talenten die de top niet hebben gehaald, en er zijn ook mindere spelers die de top wel halen. Maar de instelling van Suk is zeer goed, hij werkt altijd keihard, en vaak is discipline het probleem bij talenten. Daarom zie ik een mooie toekomst voor Suk weggelegd.

Bedankt voor het herschrijven van mijn stuk Johannesburg - Amsterdam..

29 juni 2010 om 23:02

Ik heb zojuist je stuk gelezen en het blijkt inderdaad dat er veel overeenkomsten zijn. Dit is echter zonder opzet gebeurd omdat ik je stuk nu pas lees. Blijkbaar denken we hetzelfde over een aantal dingen. Toch vind ik het te makkelijk om het een herschrijving te noemen omdat jij meer de prestaties beoordeeld terwijl ik de nadruk leg vanuit de visie van Ajax.

Suarez, Vd Wiel, Stekelenburg zijn natuurlijk heel aantrekkelijke voetballers voor buitenlandse topclubs. De toppers van morgen in mijn ogen. Belangrijk is dat je dit soort spelers laat gaan wanneer ze hot zijn om er het meeste geld uit te slepen. Je kan proberen ze nog een jaartje vast te houden maar dan is er geen WK waarin ze zich kunnen bewijzen. Wellicht de CL dat dan weer wel.

dat je als Ajacied nog kan verwachten dat v/d wiel iets op gaat leveren hahaha , die gozer komt nog tekort dat zagen we allemaal tegen slowakije en de meest gekritiseerde back gio die presteert wel naar behoren.

30 juni 2010 om 15:53

Gio komt juist elke wedstrijd tekort. Weet nog wel dat hij 3 vier keer gedold werd door Romedahl!

1 juli 2010 om 19:22

Van der wiel is een speler die heel sterk is als je team altijd aanvalt. Zoals bijvoorbeeld: Barcelona,manchester United en Ajax. Daarom kan hij het best naar

Leuk stukje.

Ik denk inderdaad dat het voor Ajax, een voordeel of een nadeel is (het is maar hoe je het bekijkt). De pennigmeester zal er niet ontevreden mee zijn. Dat verscheidende Ajax spelers nog actief zijn op het WK.

Het is niet geheel ondenkbaar dat als Nederland wint van Brazilie, en gemakshalve ga ik er dan maar ook van uit dat ze de finale halen, de clubs in de rij staan voor van de Wiel, Stekelenburg en Suarez. En dan wordt het cashen. En is het de uitdaging van het manegement van Ajax om goede vervangers te halen.

Ik als Twente fan, vind het niet erg dat Ruiz niet actief is op het WK.

leuk stuk om te lezen.
ik snap je angst wel ben ook blij dat douglas en ruiz niet te bewonderen zijn op dit wk.
Maar ik vind de bedragen die je noemt wel behoorlijk aan de hoge kant.
Begrijp mij niet verrkeerd maar ik denk dat een vraag prijs van 40 miljoen toch wel aardig aan de hoge kant is voor een speler uit de eredivisie.
Ik weet hoe het kan lopen er komt een bod van 25 miljoen Ajax zegt nee de speler wil weg en gaat dwars liggen.
(klinkt bekend of niet hebben wij ook al eens meegemaakt zit nu bij jullie op de tribune)
Hoe je het ook went of keert als een speler weg wil gaan gaat ie kun je niks aan doen.

Ben het wel met je eens dat de prijs door het wk wel opgedreven kan gaan worden.

4 sterren lekker om te lezen

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3413
DaniloAanvaller132
A. OnanaKeeper60
R. PasveerKeeper200
J. GorterKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren