De problemen van dat sympathieke clubje

Vrijdag, 23 april 2010 om 11:27 door Coach..

NAC Breda, een gezonde club zonder problemen. Velen zullen het hier mee eens zijn, maar toch zijn er wat addertjes onder het gras van het Rat Verlegh Stadion. Nemanja Gudelj, Pim Bouwman, Benjamin van Wanrooy en Enric Vallès. Voor velen in de voetbalwereld onbekenden, maar bij de volgers van NAC klinken deze namen als muziek in de oren. Iedereen weet dat de selectie van NAC toe is aan verjonging. Niet alleen Kees Luijckx en Jens Janse zijn deel van deze verjonging maar ook de drie eerdergenoemde spelers.

NAC heeft met Rob Penders, Anthony Lurling en Csaba Fehér basisspelers die zich in de herfst van hun carrière bevinden. Het geld groeit bij NAC niet aan de bomen dus zullen ook de jongere spelers bepaalde posities over moeten nemen. Gudelj en Bouwman hebben in de voorbereiding de nodige wedstrijden gespeeld en Vallès heeft zijn debuut in de Eredivisie al meegemaakt. Maar toch moeten zij nog elke maandagavond optreden tegen de beloftenelftallen van FC Den Bosch en FC Omniworld. Waarom heeft Robert Maaskant niet de durf, die Martin Jol wel heeft, om een van deze jonge jongens te laten debuteren? Waarom zet Maaskant niet een keer Gudelj naast Penders en Bouwman naast Edwin de Graaf? Het zijn vragen die veel supporters graag beantwoord willen zien. Ondertussen verlengt NAC wel de contracten van Joonas Kolkka, Fehér en Penders.

NAC is in de tijd aangekomen dat gedacht moeten worden aan het verjongen en verbeteren van de selectie. Ze zijn financieel gezond, gaan het stadion uitbreiden en spelen elk jaar in de middenmoot, met soms een uitschieter in het bekertoernooi of de play-offs. NAC wordt ook het Lourdes voor de profvoetballer genoemd, spelers die bij een andere club in een diep dal zitten, bloeien weer helemaal op bij een verblijf in Breda. Maar in het verleden is bewezen dat jeugdspelers van de Parel van het Zuiden ook de club op de been kunnen houden.

Niet alleen de verjonging is iets waar NAC meebezig is, maar ook de supporters komen vaak aan de orde. NAC staat nationaal en internationaal bekend om haar Avondje NAC. Een mix van Bourgondische gezelligheid, drank, fanatisme en liefde voor de club, zorgen ervoor dat de sfeer in het stadion bij thuiswedstrijden intimiderend is. Maar de laatste tijd keren steeds meer supporters zich tegen NAC. De drank en Bourgondische gezelligheid bevinden zich nog steeds in het Rat Verlegh Stadion, maar de liefde en fanatisme voor de club vervagen langzaam bij de supporter. Bij een blunder of foute pass wordt de betreffende speler al vaak met de grond gelijk gemaakt of wordt er ‘Maaskant wakker worden’ geroepen. Vijf jaar geleden begon men gewoon weer opnieuw met het zingen van liederen, maar het schelden op spelers en staf begint te overhand te krijgen. De goede resultaten van afgelopen jaren zorgen voor een hoger verwachtingspatroon bij supporters, dat is logisch. Maar NAC is niet de club die elk jaar meedoet voor de Europese kwalificatie.

NAC is groeiende en in staat dat door te zetten. Toch moet men eens kijken naar de eigen jeugd en supporters, de basis van iedere voetbalclub. Een nieuwe visie of verandering kan er voor zorgen dat NAC kan blijven groeien. Maar NAC blijft NAC, dat gezellige, sympathieke clubje uit Breda.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 14 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door bsidenac)

Dit is een goed stukje! Je legt duidelijk de problemen van NAC uit, waarmee je duidelijk maakt dat je echt een clubexpert bent van Nac! Wat je ook goed doet is in de laatste alinea kort nog even samenvatten wat de problemen van NAC zijn, zodat jij gelijk kort samenvat hoe het volgens jou verder zou moeten bij Nac.

4 sterren.

de jeugd van nac is op dit moment niet veel om eerlijk te zijn:$
waarschijnlijk degraderen de a1 en b1 allebei
maar ze moeten idd wel verjongen dat ben ik wel met je eens

23 april 2010 om 20:33

dat klopt niet helemaal.

de teams presteren niet goed idd.. maar individueel lopen er 2-3 parels rond in de a1.

het zoontje van gudelje (nemo) bijvoorbeeld is echt een prima speler.. de turkse aanvaller, kan even niet op zijn naam komen, maar is ook international voor turkije en beresterk.. en de aanvallende middenvelder (ik geloof tim nog wat), een fysiek sterke en heel technische speler met prima inzicht..

De broodnodige verjongen bij NAC is een bekend gegeven en dan is het moeilijk om in dit column orgineel te zijn in je boodschap. Hier ben je aardig in geslaagd, net zoals met jouw schrijfstijl. Je verkondigt een duidelijk beeld, maar ik mis alleen een scherpe mening, die ik zo graag van clubexperts zie.

Dat NAC een erg oud team heeft staat als een paal boven water. Echter Maaskant heeft in zijn team toch ook de 'relatief' jonge Kwakman, Loran, Gorter en Schilder ingepast en daar komen volgend jaar dus Luijckx en Janse bij.

Je noemt bij verjonging de namen Van Wanrooy en Enric Vallès. Nou heb ik even een artikeltje opgedoken waarin het volgende stond:
"johan Jansen, Ali Benomar, Tim Hofstede, Benjamin van Wanrooy, Enric Vallés, Rogier Veenstra en Edinho Pattinama hebben allemaal te horen gekregen dat ze mogen vertrekken."
Van Wanrooy en Vallès gaan dus helemaal geen deel uitmaken van de verjonging en dat had jij als clubexpert eigenlijk wel moeten weten.

Goed stuk en het is de moeite waard om te lezen. Voor een expert misschien wat kort maar je stijl is goed maar niet foutloos.
Ik heb het in ieder geval met plezier gelezen en je slaat de spijker op zijn kop. 3 sterren

idd wel slecht dat je niet weet dat deze spelers vertrekken
maar noem mij eens een paar talenten die de komende jaren door kunnen breken in het 1e van nac breda?

23 april 2010 om 20:35

nemo, goran, en tim.

dirigerend zoontje van gudelje, turkse rechts buiten, en aanvallende mid.

Leuk stuk, alleen door bovengenoemde redenen van spelers die moeten vertrekken sla je de plank qua feiten toch een beetje mis.

Daarom 3 ipv 4 sterren.

Gelukje, druk ik verkeerd..

23 april 2010 om 13:55

Volgens mij klopt het wel wat hij vertelde hoor!
Als het goed is mochten die spelers een nieuew club zoeken maar dat neemt niet ewg dat hij in het lopende seizoen nog een beroep op ze kan doen(nac) Dacht dat het te maken had met die ontslag brief.
net zoals dat dennis rommedahl een club mocht uitzoeken maar omdat hij een contract tekent(of nog moet tekenen) evrvalt dit
Het is een mooi stukje en ben blij dat ik weer wat anders lees dan ajax of feyenoord!
had graag wat meer willen weten over de jeugd zoals de a1 de b1 en jong nac en de doorstroming.

Super geschreven.
En er staat waarheid in over dingen waarschijnlijk die anderen mensen die niet voor nac zijn nog niet weten.
Ik vind Nac een mooie club maar heb hier weer nieuwe dingen gelezen.
Interesant stuk!

5 sterren van mij!

Aardig pleidooi, en je hebt ook wel gelijk.

Over het algemeen vind ik dat je gelijk hebt. Ik denk alleen niet dat jongens als Gudelj het niveau halen dat Zwaanswijk en Penders wel hebben. Ik vind dat Nac een geweldige verdediging heeft met Schilder, Penders en Zwaanswijk alleen moet er een Echte goede rechtsback bij komen. Het middenveld vind ik allemaal matige voetballers maar de voorhoede vind ik één voor één grote klasse. Ik heb alleen nooit begrepen waarom ze Leonardo halen als je Lurling Amoah en Kolkka voorin hebt. Waarom halen ze dan geen goede middenvelder?

Ik denk dat de spelers allemaal wel van een redelijk tot goed niveau zijn maar ik heb Robert Maaskant nog nooit een goede trainer gevonden en ik denk dan ook dat hij niet de juiste man is voor Nac. Ik zie in hem niet de trainer die de echte kwaliteiten van de spelers eruit haalt.

Verder vind het een goed leuk stukje om even te lezen alleen mis ik er een beetje iets in. Gewoon een normaal stuk, niet bijzonder ofso.

Goed stuk, maar wel kort.
Dat van de jeugdspelers had er mee te maken dat nac aan het einde van het seizoen zou beslissen over hun verblijf. Dus dat klopt wel en voor de outsiders: Enrique Valles Prat is wekelijks de uitblinker bij jong Nac.

4*

Mooi stuk , ben er volkomen mee eens, maar ik heb ook gehoord dat oa Valles Prat weg moeten wegens de salaris budget. hoop echter wel dat hij en Tim enz, meer kansen krijgen.
Maaskant gebruikt ze ook te weinig vind ik wel jammer.

Het stukje is echt geschreven vanuit de optiek van een fan. Sympathiek, Parel van het zuiden, Lourdes, clubje. Dat zijn nu niet de woorden waar ik aan denk bij Nac. Maar goed, ik ben Limburger en voor ons zijn brabanders geen zuiderlingen :-)
Als ik aan Nac denk, dan denk ik aan niets; ze sxpelen niet aanvallend, er breken geen jeugdspelers door(top talenten). ze halen geen europees voetbal of een bekerfinale. Terwijl breda een vrij grote stad is, komt dat er bij Nac niet echt uit(in mijn ogen)
Verder vind ik het stukje niet makkelijk lezen; er zit geen schwung in.
Als ik aan nac denk, dan denk ik aan Eernie Brands en aan zijn 3e plek. Ook denk ik dan aan het verval welke toen optrad in de play offs. Eindigen op een mooie plek(plek 3) en daarna stort alles gewoon in. Daaaag brands'effect.
Spijtig dat je niet aangehaald hebt.

25 april 2010 om 22:47

enlil volgens mij moet je het stukje nog een keer lezen, want je hebt zijn intentie niet echt begrepen.

Volgens mij heeft Coach dit stukje geschreven omdat de fans tegenwoordig te hoge eisen stellen. In zijn ogen bleven de fans vroeger wel achter hun club staan als het even wat lastiger gaat. Nu beginnen de fans te schelden en te fluiten. Kortom dit stukje is gericht op het verwende gedrag van de fans en niet op de resultaten van Nac. Zoals coach zelf zegt:

"bij een blunder of foute pass wordt de betreffende speler al vaak met de grond gelijk gemaakt of wordt er ‘maaskant wakker worden’ geroepen. Vijf jaar geleden begon men gewoon weer opnieuw met het zingen van liederen, maar het schelden op spelers en staf begint te overhand te krijgen. De goede resultaten van afgelopen jaren zorgen voor een hoger verwachtingspatroon bij supporters, dat is logisch. Maar NAC is niet de club die elk jaar meedoet voor de Europese kwalificatie."

Natuurlijk mag je vinden dat hij beter of het "ondermaatse presteren" van Nac had kunnen praten. Maar hij kan niet alles. Want een verslag over de gehele club Nac zou minstens 50 pagina's zijn.

Tevens is je eerste kritiek punt niet gegrond. Jij zegt: " Als ik aan Nac denk, dan denk ik aan niets; ze sxpelen niet aanvallend, er breken geen jeugdspelers door(top talenten). "
Maar Coach praat wel degelijk over het doorbreken van jeugdspelers. Hij zegt namelijk:

" NAC heeft met Rob Penders, Anthony Lurling en Csaba Fehér basisspelers die zich in de herfst van hun carrière bevinden. Het geld groeit bij NAC niet aan de bomen dus zullen ook de jongere spelers bepaalde posities over moeten nemen. Gudelj en Bouwman hebben in de voorbereiding de nodige wedstrijden gespeeld en Vallès heeft zijn debuut in de Eredivisie al meegemaakt. Maar toch moeten zij nog elke maandagavond optreden tegen de beloftenelftallen van FC Den Bosch en FC Omniworld. Waarom heeft Robert Maaskant niet de durf, die Martin Jol wel heeft, om een van deze jonge jongens te laten debuteren?"

Je mag best je mening geven, maar geef dan wel kritiek die gegrond is. Nu geef je kritiek om kritiek te geven. Dus een gratis tip: lees een stukje minstens twee keer, zodat je de boodschap wel begrijpt.

Goed stuk, maar is het niet een beetje overdreven van dat dagje Nac? Alsof mensen uit alle hoeken naar een wedstrijdje van een middenmoter uit de eredivisie gaan kijken... Kan je bij elke club wel zeggen, lekker dagje Heerenveen bijv. xD

4 mei 2010 om 10:42

Ik zie nergens "dagje Nac" staan hoor.. Ik denk dat je avondje NAC bedoeld. en als je avondje NAC niet kent........http://nos.nl/video/13817-een-avondje-...
en ja daarvoor komen mensen voor naar breda!

Goed stuk, ben een voorstander van jonge spelers een kans geven, maar dan moet er wel talent inzitten. Ik denk dat de meeste trainers daar toch goed op letten omdat er financieel steeds minder mogelijk wordt. Dus weet niet of het terecht is te zeggen dat Maaskant het niet aandurft. Misschien ontbreekt het toch echt aan talent bij ze en dan kan je wel zeggen van die en die zijn een aardige spelers. Maar jij ziet ze niet iedere dag spelen.

Nog even een opmerking over de titel.
Als je 3 ervaren spelers in je team hebt (rob Penders, Anthony Lurling en Csaba Fehér) en je noemt dat al een probleem? Dan is dat maar bijzaak tegenover de meeste clubs die financiele problemen hebben waardoor ze op het punt van failliesement staan.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

NAC Breda

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
N. VenemaAanvaller134
H. VisserUnknown
H. DoganAanvaller123
S. van HooijdonkAanvaller128
N. OlijKeeper140
Voor de complete selectie: Clubpagina NAC Breda.

In de wandelgangen

Woensdag 2 december
Barcelona is geïnteresseerd in de diensten van Felipe Augusto. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren