Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Zes jaar cel geëist tegen 40-voudig international vanwege banden met maffia

Laatste update:

Vincenzo Iaquinta verdwijnt mogelijk jarenlang achter de tralies. In het zogenaamde ‘Aemelia-proces’ is zes jaar gevangenisstraf geëist tegen de veertigvoudig international van Italië. In totaal zijn er tientallen verdachten in het proces, die in totaal ruim 1700 jaar aan celstraf riskeren vanwege bepaalde banden met de maffia.

Iaquinta, oud-spits van onder meer Juventus en Udinese die in 2006 wereldkampioen werd met de nationale ploeg, moet vanwege wapenhandel met de maffia mogelijk jarenlang brommen. Tegen vader Giuseppe is negentien jaar geëist. Het ‘Aemelia-proces’ omvat dubieuze praktijken van tientallen mensen met de Italiaanse maffia, zoals belastingontduiking, fraude en afpersing.

De Italiaan is niet de enige (oud-)voetballer die de laatste tijd wordt gelinkt met de maffia. Eerder werd al bekend dat onder anderen José Manuel Reina zich bij het Italiaanse sporttribunaal moet verantwoorden voor banden met de maffia. Uit onderzoek van justitie bleek dat de keeper bevriend is met enkele leden van de 'Camorra', een bekend maffiasyndicaat in Napels.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Dus 'vriendschap' met leden van de Camorra kan al leiden tot gevangenisstraf??? Wow, dat komt al aardig in de buurt van bananenrepubliekpraktijken.

23 mei 2018 om 11:50

Goed lezen, Reina moest zich alleen verantwoorden. Als jij in je vrije tijd biertjes hebt zitten drinken met Holleder bijvoorbeeld, kan je ook ter verantwoording geroepen worden door justitie.

23 mei 2018 om 12:05

oxxis

"als jij in je vrije tijd biertjes hebt zitten drinken met Holleder bijvoorbeeld, kan je ook ter verantwoording geroepen worden door justitie."

Als ik een biertje zou drinken met Holleeder (ja, stél het belachelijke idee...) en de politie vraagt mij om even langs te komen voor een gesprek over wat ik allemaal met Holleeder zou hebben besproken of wat ik weet dat Holleeder allemaal van plan zou kunnen zijn dan krijgen ze van mij een dikke middelvinger en kunnen ze dus lekker de boom in! De politie in Nederland heeft helemaal geen bevoegdheid om mensen 'ter verantwoording te roepen'.

Het enige dat de politie kan is mij oproepen voor verhoor. Ófwel als getuige, of als verdachte. In beide gevallen heb je zwijgrecht. En verder is er natuurlijk geen enkele wet die mij zou kunnen verbieden om een biertje te drinken met Holleeder. Dus nee, zolang de politie en het OM geen enkel bewijs heeft over strafrechtelijke feiten waar ik als getuige of als verdachte iets over zou kunnen vertellen, kunnen ze mij ontbieden of ter verantwoording proberen te roepen maar als ik nergens aan meewerk dan kunnen ze bij ons trotse nationale politiekorps gewoon lekker de boom in!

Vandaar dus ook terug koppelen naar deze casus. Wat exact wordt er Reina verweten dan, in strafrechtelijke zin, dat hij zich zou moeten 'verantwoorden'??? Vriendschap met? Is dat een wet in Italië??

23 mei 2018 om 12:20

Als je zelf niets te verbergen hebt, maakt het geen drol uit of je tot verantwoording geroepen wordt? Kan je wel heel stoer je dikke middelvinger opsteken, maar wat schiet je daarmee op? Altijd maar klagen dat de politie zijn werk niet doet hier in nederland, maar zelf niet mee willen werken? Lekker hypocriet allemaal

23 mei 2018 om 13:41

Huh? Als de politie iets doet waarvoor ze niet bevoegd zijn, dan doen ze toch helemaal niet hun werk?

23 mei 2018 om 13:48

oxxis

"kan je wel heel stoer je dikke middelvinger opsteken, maar wat schiet je daarmee op?"

Die 'middelvinger' was natuurlijk symbolisch bedoeld. Niet letterlijk. Ik ben netjes opgevoed, dus die 'middelvinger' bestaat eruit dat als ik uitgenodigd word ik keurig laat weten dat ik lekker niet kom, als ik nergens van beschuldigd word/ben. Dus dat heeft echt niets met stoer of wat dan ook te maken, dit heeft te maken met van die dingen als Rechtsstaat, democratie en het legaliteitsbeginsel (oftewel, iedere optreden van de overheid dient gebaseerd te zijn op rechtsgeldige wetten en regelgeving, voorafgaand aan het handelen waar dat optreden op gebaseerd is). En wat ik ermee opschiet? Dat ik natuurlijk niet zomaar dingen ga doen waar ik niet toe verplicht ben, noch als burger toe gehouden ben. Nogmaals, voor je begrip, als ik iets op mijn kerfstok heb, ik volgens de regels als verdachte (of getuige) ben aangemerkt, mijn rechten veiliggesteld zijn én ik netjes wordt uitgenodigd, ja dan zou ik wel meewerken. Maar in het gegeven voorbeeld? Nope!

"als je zelf niets te verbergen hebt, maakt het geen drol uit of je tot verantwoording geroepen wordt?"

Aha, jaja, daar is de verborgen aap al! 'als je niets te verbergen hebt....'. Besef jij je eigenlijk wel wat je hier zegt? Dit is ongeveer de groftse bijl aan de wortel van de democratie. 'als je niets te verbergen hebt....', wat een nonsense. De kern is dat de overheid, als die in je leven n willen grijpen, eerst aannemelijk moeten maken dat ze een redelijke reden hebben voor een verdenking aan jouw adres. Dáár begint het! En niet bij het lukraak mensen oproepen en onder druk van een drogreden (wie niets te verbergen heeft...) mensen lastig vallen met bevoegdheden die met duidelijke criteria zijn omkleed. Dus de overheid zal eerst aan moeten tonen dat ze redenen hebben om jou te moeten spreken. En pas daarna hoef je te overwegen of je daaraan meewerkt of niet. Zó hebben we de wet in Nederland geregeld oxxis! Om ons te onderscheiden van bananenrepublieken waar mensen zomaar lukraak zonder aanklacht de bak in gesmeten kunnen worden, waar mensen ter dood veroordeeld kunnen worden en waar mensen zonder tussenkomst van een rechter zomaar oneindig vastgehouden kunnen worden. Is dát soms wat jij wilt? Verhuis dan lekker! Hier in Nederland hebben we namelijk een Rechtsstaat!

Of laat ik het anders stellen in jouw geval. Woon jij in een glazen huis? Zodat iederen continu kan zien waar jij mee bezig bent? Nee? Niet? Hoezo eigenlijk? Heb jij soms wat te verbergen of zoiets? Snap je het inmiddels? Dát is namelijk de kern van privacy. Het recht om 'met rust gelaten te worden'. Zonder dat je hoeft te verantwoorden voor zaken waar je je helemaal niet voor hoeft te verantwoorden.

23 mei 2018 om 14:19

Je schiet ermee op dat je laat zien dat je je beseft dat je wel degelijk in een democratische staat leeft en je niet laat opleggen wat dan al niet juist meer zal zijn.
Reina bevoorbeeld heeft dus contacten met leden van de Camorra volgens justitie. Zolang Reina niks onwettigs doet maakt hij zelf uit met wie hij optrekt en als die mensen van de camorra wat doen wat niet mag moeten ze die arresteren.
Probleem is in Italië dat de magistraten alles doen over de ruggen van de wetsovertreders om zelf promotie te maken.
Weet niet of jij een kennis hebt die wel eens iets doet wat niet mag, maar in Italië wordt je gewoon aangeklaagd wegens banden met de " maffia " en je riskeert gewoon 8 jaar gevangenisstraf. Klinkt ongeloofwaardig maar het gebeurt hier echt continu.

23 mei 2018 om 14:50

Zola10

"reina bevoorbeeld heeft dus contacten met leden van de Camorra volgens justitie. Zolang Reina niks onwettigs doet maakt hij zelf uit met wie hij optrekt en als die mensen van de camorra wat doen wat niet mag moeten ze die arresteren."

Exact! Zó zit dat dus. Als de maffia mensen dingen doen tegen de wet, dan moet je die mensen aanpakken. En als persoon X met die maffia meneer om wil gaan, is dat in beginsel nooit een probleem. Maar, ik begrijp dus wel van Marcoverratti dat 'banden met bewezen maffiosi' dus wel degelijk strafbaar zijn. Ja nogmaals, persoonlijk vind ik dat wat ver gaan, maar als dát de wet is in Italie, ja dan ligt het anders. Maar dan ben ik gelukkig dat ik in Nederland leef en dus gewoon met Holleeder een biertje of bacootje kan en mag drinken als ik dat wil, waarbij de overheid die niet in staat is te duiden welke strafbare feiten ik dan wel niet heb begaan (of weet van heb) lekker de boom in kan als die mij daarover 'ter verantwoording' willen roepen.

Sowieso, alleen rechters kunnen in Ndecerland mensen wettelijk ter 'verantwoording' oproepen. In het kader van starfbare feiten die tenlaste worden gelegd. Politie mag niet eens mensen ter verantwoording oproepen. Dat is hun taak niet. Zij moeten opsporen, handhaven en, na een beschuldiging, het verhoren van getuigen en verdachten. Maar meer niet. En terecht.

23 mei 2018 om 11:51

Klopt inderdaad. Banden met bewezen Maffiosi kan sinds kort lijden tot gevangenisstraffen. Het blijkt een effectieve methode om maffiosi achter de tralies te krijgen en om hun macht in te perken. Doordat het voor hooggeplaatste functionarissen nu in principe onmogelijk is geworden om gezien te worden met deze criminelen. Gezien de geschiedenis en de problemen die de Maffia in Italië heeft teweeggebracht vind ik de verwijzing naar een ‘bananenrepubliek’ dan ook een beetje te kort door de bocht.

23 mei 2018 om 12:08

Marcoverratti

Ah, okay, dát wist ik niet. Dank voor de uitleg.

Tja, als ik heel eerlijk ben en de invloed en macht van de maffia in Italië een beetje op waarde schat is het inderdaad niet zo heel vreemd eigenlijk als ik er een beetje over nadenk. Ik denk dat ik de traditionele fout maakte door dit te plaatsen in Nederlandse contexten. En ja, dan is het nogal vreemd om na het drinken van een biertje met Holleeder ervan uit te gaan dta je dan de wet overtreedt.

En inderdaad, in de context van Italie en de maffia is mijn opmerking over een bananenrepubliek een beetje te snel gemaakt en had ik dat beter niet kunnen doen. Ik neem het dan ook hierbij terug!


23 mei 2018 om 12:14

Met alle respect, maar hoe moet Reina weten dat die gasten die aardig tegen hem doen (bij wijze van spreken) leden van de Camorra zijn? Of hebben die lui letterlijk T-Shirts aan waarop Camorra staat? Het is natuurlijk een ander verhaal als Reina dit wist. Maar ja zelfs dan, als hij niks fouts doet.

23 mei 2018 om 13:48

en hoe ga je dat bewijzen, dat Reina het 'wist' dat hij met maffia omging?

23 mei 2018 om 14:24

Het is wel degelijk een bananenrepubliek, mensen horen veroordeeld te worden om wat ze gedaan hebben en niet om wie ze kennen.
De verkiezingen die momenteel bezig zijn in Italië geven ook duidelijk aan dat het een bananenrepubliek is. Als ambtenaar zit je goed voor de rest van je leven en de rest wordt uitgekleed en aan hun lot overgelaten.

23 mei 2018 om 14:34

Zola10

Nou ja, ik heb het net terug genomen, dat Bananenrepubliek, dus ik ga dat niet nu weer herhalen, haha.

Maar goed punt. Dat setje goedkope populisten dat nu aan de macht is en dat gewoon net doet alsof ze gratis geld aan het volk gaan geven (en dat volk dat gelooft dat ook nog......... wow....) en alsof ze eventjes een half miljoen vluchtelingen het land uit kunnen zetten (hahahaha, lachwekkend naieve nonsens) dat maakt zichzelf en hun land echt volstrekt belachelijk.
Italie is op weg, dankzij deze parvenues, om de Risee van Europa te worden.

23 mei 2018 om 14:01

In de tekst staat ook dat die zich met wapenhandel bezig hield. Wellicht eerst goed de tekst door lezen.

23 mei 2018 om 14:04

El fenomeno

Reina was met wapenhandel bezig? Ik stel voor dat jíj eerst even goed de tekst door leest. Zodra je dat gedaan hebt, kom dan vooral terug om nog verder over dit onderwerp op inhoud te discussieren!

23 mei 2018 om 15:06

Dit artikel gaat voornamelijk over Iaquinta. Verder hoeft over de inhoud niet gediscussieerd te worden, want zoals hierboven al aangehaald wordt kun je door banden met bewezen maffiosi ook een gevangenisstraf krijgen.

23 mei 2018 om 17:04

El Fenomeno

Over het gehalte 'strijd met de Mensenrechten, strijd met het Europees Verdrag voor de rechten van de mens, strijd met het Europese handvest en met de bepalingen van het Bupo verdrag' valt anders nog een heleboel te twisten natuurlijk.

Sowieso, dat het artikel 'voornamelijk' over Laquinta gaat betekent uiteraard niet dat het niet (ook) mag gaan over iets dat veel interesanter is dan iemand die zich kennelijk aan wapenhandel schuldig heeft gemaakt. Want iemand die zelf n iets doet en niets op zijn kerfstok heeft de bak in gooien, nou dat vind ik nogal wat. Waarom vind jij dat eigenlijk verder niet interssant zeg, ben jij dan tegen de Rechtsstaat???

Want als we tegenwoordig in een democratisch land niet meer mogen discussieren over de inhoud van wetten, dan betekent dat de facto gewoon dat de dictatuur én staatsterreur een feit zijn! Of laat ik het anders uitleggen voor je. Ten tijde van Nazi-Duitsland waren de wetten die aan Joden alle burgerrechten ontnamen 100 legaal, wettig en rechtsgeldig in Duitsland. Zou wat zijn zeg, als we over die wetten inhoudelijk geen discussie meer zouden mogen en kunnen voeren. Dat wetten alleen maar een afspiegeling zijn van de mening van de meerderheid en dat die meerderheid altijd gelijk heeft is echt een grote juridische vergissing. Want in dat geval zouden die Nazi's namelijk ook niet meer berecht kunne nworden na de oorlog. Want dan hadden zij niets 'fouts' gedaan.

Die wet in Italie is belachelijk. De bak in draaien omdat de mensen waar je mee omgaat fout zijn, dat is echt borderline facisme.

Wat ik mezelf afvraag is, zou deze speler ook de opdracht hebben gekregen om wedstrijden te beïnvloeden (matchfixing) ? Iemand enig idee?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren