Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

KNVB straft Makkelie: ‘Er is geen sprake van strafbare handelingen’

Laatste update:

Scheidsrechter Danny Makkelie is door de KNVB gestraft voor het afsluiten van een lening bij Jaap Uilenberg, zijn coach en tevens UEFA-scheidsrechterscommissielid. Eerder deze maand maakte Belangenvereniging Scheidsrechters Betaald Voetbal (BSBV) melding bij Jan Bluyssen, de manager competitiezaken van de Nederlandse voetbalbond, over het gerucht binnen het scheidsrechterskorps over de zogenoemde ‘vriendendienst’ van Uilenberg aan Makkelie. Door een onhandig berichtje van Makkelie aan Hans Kraay jr. van afgelopen vrijdag over een fout van collega Pol van Boekel, kreeg De Telegraaf meerdere tips van diverse scheidsrechters over de geldlening.

“Er is geen sprake van strafbare handelingen geweest, maar het spreekt voor zich dat het beeld van een afhankelijkheids- of voorkeursrelatie in deze sterk ongewenst is”, laat een woordvoerder van de KNVB weten in een reactie aan de ochtendkrant. BSBV-voorzitter Peter van Dongen laat weten dat ‘binnen het BSBV-bestuur is het signaal ontvangen dat Uilenberg een lening van tienduizenden euro’s zou hebben verstrekt aan Danny Makkelie’. Niet alleen binnen het bestuur van de BSBV was het gerucht bekend. Ook Nederlandse scheidsrechters en assistenten maakten anoniem al melding van de lening van Makkelie. Zij zouden Makkelie zelf over de lening gehoord hebben.

De Telegraaf kreeg meer tips binnen van collega-scheidsrechters nadat Makkelie afgelopen vrijdag Van Boekel (onbedoeld) op televisie afviel. Kraay jr. las een berichtje van Makkelie voor tijdens een uitzending van FOX Sports, waar hij aangaf dat Van Boekel spelregeltechnisch in de fout ging tijdens het duel tussen NEC en Helmond Sport. Makkelie schreef erbij dat zijn naam niet genoemd mocht worden, maar dat was te laat. Er kwamen meer tips binnen en deze bevestigden allemaal het verhaal dat Makkelie medio 2017 geld nodig zou hebben gehad om zijn koophuis te kunnen financieren. Het ging om een woonboerderij van 749.000 euro. De arbiter zou in de problemen zijn gekomen bij de overdracht door een restschuld op zijn vorige huis. De lening die hij van Uilenberg ontving, de genoemde bedragen variëren van 35.000 tot 49.000 euro, zou hij gebruikt hebben voor de inrichting.

Het gerucht over de lening was al langer bekend bij Van Dongen en hij meldde het begin december bij de KNVB. “Gezien de relatie tussen Uilenberg en Makkelie is het een onwenselijke situatie, die mijns inziens verder gaat dan een simpele onderhandse overeenkomst. Uilenberg heeft per slot van rekening door zijn zetel in de Europese scheidsrechterscommissie invloed op de carrière, het programma en dus het inkomen van Makkelie”, aldus Van Dongen. “Al doe je zoiets met de beste intenties, in zo’n situatie moet je niet willen zijn. Vroeg of laat vragen mensen zich toch af, in hoeverre er nog sprake is van objectieve behandeling.”

Het duurde niet lang voordat de KNVB met een statement kwam. “Onderzoek heeft uitgewezen dat het over een risicoloze, kortlopende lening (overbruggingskrediet) ging, die binnen twee maanden is afgelost”, aldus een woordvoerder. “De KNVB heeft integriteit hoog in het vaandel staan en heeft beiden hierop aangesproken. Richting Danny Makkelie zijn disciplinaire maatregelen genomen. De KNVB heeft de coachrelatie tussen Makkelie en Uilenberg per direct beëindigd en zal de gedragsregels op dit vlak aanscherpen. Het voorval zal worden gemeld bij de UEFA.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Hij heeft geld geleend. En nu? Is dat strafbaar? Iedereen heeft weleens geld gekeend van een vriend. Enige reden dat ze hem schorsen is om dat hij Kraay heeft gesms't.

19 december 2017 om 07:34

Geld lenen is niet strafbaar. Maar geld lenen van iemand die jouw mentor is, en ook nog eens invloed heeft op de wedstrijden die jij eventueel fluit in Europees verband (en dus invloed heeft op je inkomen) is gewoon onhandig, en misschien in de contracten van de Knvb wel verboden.

En als je dan toch al een constructie als deze bedenkt, dan is het natuurlijk wel handig om de bazen ervan op de hoogte te stellen.

19 december 2017 om 08:58

Maar. Wat gebeurt er dan met uilenberg dan? Allebei schuldig lijkt me?

19 december 2017 om 08:11

Jij snapt het.... niet dus. Gaat niet zozeer over de lening maar over het feit dat de onpartijdigheid nu in het geding is.

Poeh, wat is er een hoog klikgedrag in het scheidsrechterswereldje zeg. Makkelie zegt iets over een collega, terechte kritiek overigens, en gelijk wordt er van alles over hem in privé sfeer doorgeklikt naar zijn bazen. En deze enge mannetjes moeten eerlijk en objectief onze wedstrijden fluiten.

19 december 2017 om 08:54

Mwah vond het van Makkelie nog wel meevallen. In feite appte hij Kraay gewoon de regels door, omdat ze er in de studio niet uit kwamen. Dat werd vooral zo'n heisa omdat Kraay nog te dom is om te poepen.

19 december 2017 om 09:04

Klopt kraay was het grootste probleem maar het blijf niet netjes te klikken over je collegas (om er eigenlijk zelf beter uit te komen) terwyl ik persoonlijk makellie 1 van de slechte scheidsrechters vind (met higler en mulder) ben met makellie altyd bang dat die ons er weer in naaid met een onterechte strafschop snap ook niet dat deze clown europees mag fluiten en begreep zelfs dat hij boven kuipers staat dat kan alleen maar met vriendjespolitiek want van ze kwaliteiten moet hy het niet hebben

19 december 2017 om 10:53

@ scotsman
Kraay is hier inderdaad de rotte appel. Zag gewoon de kans om over de rug van een ander lekker te scoren. Wat een theater erbij ook, net doen alsof het laatste berichtje er live precies te laat kwam om te voorkomen dat hij oplas dat het van Makkelie was.
Ranzig gewoon, een typische RTL boulevard streek, lekker roddelen, net doen of ik even een domme uitspraak doe en de gevolgen ervan niet overzie....en dan lekker degene zijn geweest die deze sensatie heeft veroorzaakt....dat scoort wel bij tv zenders ja, dan krijg je weer kijkers....bah bah....ik vind dit pas echt eng en smerig en misselijk, hans Kraay jr.

Hij heeft kort geld nodig wat hij binnen 2 maanden heeft terugbetaald. Iemand die je coached en hetzelfde vak heeft gehad, dat kan prima een vriend worden of zijn. Als hij het geld heeft, waarom niet. Sorry, zie het probleem hier niet. Het stukje van het bericht aan Kraay zou ik veel zwaarder aanpakken, dat kan gewoon niet binnen 1 korps. Maar dit, hij leent wat centen, jeetje wat een ramp.

Leent hij het voor iets duisters ala, maar voor een huis. Je mag geen vrienden zijn met je coach of met een commisielid. Was het om 50 euro gegaan, hadden ze dan hetzelfde gereageerd?

19 december 2017 om 07:49

Het gaat natuurlijk om de objectieve uitstraling van de KNVB. Zoals ook in de tekst staat heeft Uilenberg indirect invloed op het inkomen van Makkelie. Dat is natuurlijk niet handig als diezelfde Makkelie nog geld aan je verschuldigt is. Ik vind het vooral niet slim van zowel Makkelie als Uilenberg.

19 december 2017 om 08:22

Het feit dat we hier in Nederland streng op zijn, is naar mijn inzien één van de redenen dat het corruptie gehalte relatief laag ligt. Iets wat we heel goed moeten beseffen. Hij wordt niet hard gestraft, alleen een tik op zijn vingers. Ik denk trouwens dat ze bij de UEFA het probleem ook niet inzien!

En nee 50 euro kun je geen lening noemen, dat is zakgeld.

Als jij geld van je leidinggevende leent. En je leidinggevende moet een beslissing nemen over jou baan. Kan hij nooit meer objectief handelen. Want als jij geen baanhebt kan hij fluiten naar zijn geld.

19 december 2017 om 07:26

Met je eens alleen geld dit niet voor een kortlopende lening, neem aan dat ze als scheidsrechter iets bijverdienen, niet dat het hun basisinkomen is.

19 december 2017 om 08:07

Makkelie zat als ik het goed heb ook nog bij politiecorps Rotterdam (in Dordrecht en op Goeree-Overflakkee dacht ik). Hij heeft dus zeker nog wel een normale baan voor het geld en die wedstrijden leveren een extra zakcentje op.
Zelfde geldt voor Kuipers die ook een eigen supermarkt heeft in Overijssel.

19 december 2017 om 08:30

Maar denk jij dat je als politieagent alleen zomaar 10.000 euro aftikt?? Denk het niet

19 december 2017 om 08:55

Scheidsrechters verdienen goed geld hoor met het fluiten van wedstrijden, vergis je daar niet in.

19 december 2017 om 07:30

"Fluiten naar zijn geld". Leuk gevonden.

Maar het zegt wel iets over de mentaliteit van zowel Makkelie als zijn collega's, lekker anoniem achter elkaars rug om elkaar afvallen/in de problemen brengen. Zum Kotzen!

19 december 2017 om 08:09

Scheidsrechters op het hoogste niveau is niet echt een bijbaantje. Een scheidsrechter op het hoogste niveau in nl verdient gemiddeld zo'n 70000 bruto per jaar, daar kan een scheidsrechter prima van leven en ze kunnen het ook wat langer doen dan een gemiddelde voetballer. Ze zullen er niet financieel onafhankelijk van worden mits ze ook internationaal fluiten. Een cl wedstrijd levert zo 5000 euro op en een toernooi als een ek gemiddeld zo'n 25000 exclusief onkosten uiteraard. Ik denk dat een scheidsrechter als kuipers zich wel financieel onafhankelijk kan fluiten. Met 70000 per jaar en daarbovenop nog meerdere wedstrijden internationaal per jaar en een keer in de twee jaar een een toernooi, gaat hij denk ik met gemak over de ton per jaar. In Engeland krijgen ze van de fa zelfs gemiddeld 3 ton per jaar. Met zulke bedragen is het inderdaad niet handig dat er geld wordt uitgeleend door iemand die mede bepaald of je internationaal fluit. Dat kan zo iemand 5000 euro per pot schelen.

19 december 2017 om 10:47

Van 70k per jaar wordt je inderdaad niet financieel onafhankelijk, maar als je daarna ook nog een gewone baan hebt, dan kan je wel een mooi inkomen bij elkaar schrapen. Ik las op internet dat veel scheidsen in NL inmiddels een ton verdienen. Tel daar je gewone salaris bij op, en dan kan je een leuk bedrag apart zetten, elke maand weer.

Wat zal die Hans Kraay spijt hebben van zijn grote mond! Oei oei, die Hans vind ik eigenlijk wel een prima kerel, maar waarom laat hij zich toch willens en wetens als hoopje str*nt en pispaal behandelen bij Vi. Een volwassene vent, die al bij Kees zit en het ook niet voor geld hoeft te doen..

19 december 2017 om 09:11

Wat was er precies achterbaks dan? Makkelie appte gewoon de regels door, omdat ze er in de studio niet uit kwamen. Zo gek vond ik de actie niet.

19 december 2017 om 10:48

Ik vind het ook niet achterbaks, maar zelfs als dat het wel is: Kraay is journalist, en als je bron je iets in vertrouwen meldt, en je schendt dat, dan drogen je bronnen op. Er zullen heel veel mensen wel twee keer nadenken voordat ze weer iets aan Kraay gaan geven nu.

19 december 2017 om 16:24

Frtorres, wat dacht je van alle heisa wat het heeft gekost? En het feit dat iemand hem in vertrouwen nam, die dubbel en dwars gestraft gaat worden. Door de grote mond van Hans Kraay.

Waarom worden er dan geen disciplinaire maatregelen tegen Uilenberg genomen? Die had toch beter moeten weten lijkt me.

Tja, volkomen logisch naar mijn mening. In een wereld waar bij elke beslissing van een scheidsrechter zijn objectiviteit al in twijfel wordt getrokken is dit natuurlijk niet slim om te doen. Dit heeft invloed op het objectieve karakter dat de KNVB moet uitstralen. Helemaal aangezien Uilenberg indirect invloed uitoefent op het inkomen van Makkelie. Los daarvan: wie koopt er nou een huis van 749k als je blijkbaar nog een hoge restschuld hebt? En dan ook nog eens 40.000 nodig hebben voor de inrichting van je nieuwe huis. Erg vreemd.

Poeh wat een naar wereldje met die scheidsrechters zeg. Lekker achter elkaars rug om en op hun pik getrapt zijn als er terechte kritiek komt.
.
Het is een overbrugging gebaseerd op overwaarde op zijn huis, kortlopend. Ik vind het erg overtrokken in een dergelijke situatie.

19 december 2017 om 07:55

Lees nu restschuld, dat maakt het dubieus. Raar dat Danny een korte periode daarna ineens zoveel geld dan weer kan afbetalen. Wat verdienen scheidsrechters eigenlijk ?

19 december 2017 om 08:52

Dat laatste vroeg ik mij ook al af. Een huis van bijna acht ton, terwijl er een paar jaar geleden nog moeilijk over werd gedaan dat Gozubuyuk in een gloednieuwe BMW reed.

Bij vi hadden ze het over Makkelie's promotie ten faveure van hun favoriet Nijhuis mbt Europese wedstrijden.neigt toch wel naar belangenverstrengeling he...

35.000/50.000 in 2 maanden terug betalen is wel wat hoor? Moet zeker wel hele goeie inkomen hebben naast het fluiten..

19 december 2017 om 10:50

Het is een overbruggingskrediet.

Stel, je verkoopt je huis per 1 december. Maar je moet je nieuwe huis op 15 november al betalen. Dan heb je dus cash tekort, en heb je een overbruggingskrediet nodig. Dat is heel normaal. Na twee weken ontvang je het geld voor je oude huis, en los je moeiteloos je tijdelijke lening af.

19 december 2017 om 16:26

Thanks voor je toelichting Edo, dat was mij ook onduidelijk.

Een huis van 7 ton kopen en vervolgens geen geld voor de inrichting hebben haha dat is dom.

On topic: wat een kleuterklasje die scheidsrechters wereld, als jij dat over mij zegt ga ik naar mama. bah! Overigens ook triest van Hans Kraay Jr. die had ook eerst zijn berichtje even kunnen doorlezen en zien dat hij geen naam moest noemen. Trieste zaak.

19 december 2017 om 08:37

Er staat toch een reden bij ook? Hij had ook kunnen wachten met inrichten maar heeft geld kunnen lenen. Wat is er dom aan? Jammer joh

19 december 2017 om 08:41

Ja en nu moet hij op de blaren zitten, jammer joh

Deze situatie en mogelijke belangenverstrengeling moet je altijd voorkomen! Met alle verhalen over "gokmaffia" en omkoping is zo'n situatie tussen het hoofd scheidsrechterszaken (en Uefa aansteller van scheidsrechters) en een scheidsrechter natuurlijk niet wenselijk. Bij zulke bedragen ben je dus direct chanteerbaar. Uiteraard heeft Uilenberg ook meer belang op Europese wedstrijden voor Makkelie, omdat hij dat meer zekerheid heeft over zijn eigen geleende geld.

Was Jaap Uilenberg ook niet de persoon die het optreden van Makkelie in de beker wedstrijd Heracles-Vitesse moest beoordelen? Die wedstrijd waarbij Makkelie de klok liet terugdraaien, iets wat nog nooit in de historie van het Nederlands voetbal was gebeurd (en ook gewoon niet mag)?

Lekker anoniem naar de krant lekken. Wat een klikland is dit toch.

Wat is de straf nu?
Of heb ik niet goed gelezen?

19 december 2017 om 13:47

Hij is van de wedstrijd PSV - VVV afgehaald (morgenavond in de beker) en waarschijnlijk ook van de wedstrijd die hij komend weekend zou fluiten.

Niveau van de scheidsrechters daalt nu zelfs naast het veld tot een bedroevend niveau. Wat een gedoe

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren